Ihonhoidon ABC

päivittäinen Ihonhoito on tärkeä osa naisen ihonhoitorutiinia

Terve ja hyvinvoiva iho on pehmeä, kimmoisa, tasainen ja hehkeä. Yksi ihon tehtävistä on suojata meitä bakteereilta, säteilyltä ja monilta muilta ulkoisilta tekijöiltä, joten sen hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää.

Ihonhoidolla on myös muita tärkeitä tehtäviä. Ihon säännöllinen hoito laadukkailla, omalle ihotyypille sopivilla tuotteilla ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista, värimuutosten syntymistä, tulehdusta, ihottumaa, hilseilyä ja muita ihopulmia. Ihonhoito on myös itsensä hemmottelua!

Ihonhoito onnistuu helposti kotikonstein, kun valitsee oikeat tuotteet ihotyypin ja käyttötarkoituksen mukaan. Tälle sivulle olemme koonneet ihonhoitovinkkejä, -ohjeita ja tuotesuosituksia eri ihotyypeille, eri ikäisille, eri vuodenaikoihin ja eri vartalonosille. Löydät tältä sivulta vinkit myös korealaiseen ihonhoitorutiiniin ja luonnonkosmetiikan käyttöön päivittäisessä ihonhoidossa. Yliopiston Apteekin valikoimasta löydät laadukkaita ihonhoitotuotteita, joilla on erinomainen hinta-laatusuhde!

Ihonhoidon asiantuntijamme apteekissa ja verkon chatissa auttavat mielellään sopivien ihonhoitotuotteiden valinnassa ja erilaisten ihopulmien ratkaisemisessa.

Ihonhoito ihotyypin mukaan

Ihotyypit voi jakaa karkeasti neljään ryhmään: normaali iho, kuiva iho, rasvainen iho ja sekaiho. Puhutaan myös esimerkiksi herkästä ihosta, epäpuhtaasta ihosta, pintakuivasta ihosta ja ikääntyvästä ihosta, jotka eivät ole varsinaisia ihotyyppejä, mutta vaativat kuitenkin ihonhoidossa erityistä huomiota ja täsmätuotteita.

Ihotyyppiin vaikuttavat ikä, terveydentila, vuodenaika ja geeniperimä. Kaikki ihonhoitotuotteet eivät sovi kaikille, vaan tuotteet tulisi valita oman ihotyypin mukaan.

Mistä voi tunnistaa oman ihotyyppinsä? Se ei aina olekaan ihan helppoa, sillä rasvainen iho voi olla pintakuiva ja kuiva iho muodostaa näppylöitä. Alle olemme koonneet eri ihotyyppien tunnusmerkkejä. Apua oman ihotyypin tunnistamiseen saat myös ihonhoidon asiantuntijoiltamme apteekissa ja verkon chatissa.

Kuivan ihon hoito

Kuiva iho kiristää, kutisee ja hilseilee. Ihotyyppi voi olla luontaisesti kuiva, mutta kylmä ulkoilma ja kuiva huoneilma kuivattavat ihoa entisestään. Kuivan ihon hoito vaatii hellävaraiset pesuaineet, säännöllistä kuorintaa ja riittävän kosteutuksen. 

Pintakuiva iho voi vaivata ketä tahansa ihotyypistä riippumatta. Pinnallinen kuivuus voi johtua muun muassa kosteuden puutteesta tai kosteuden ja rasvan puutteesta. Kuivuutta saattavat myös aiheuttaa ihotyypillesi sopimattomien ihonhoitotuotteiden, yleensä liian voimakkaiden puhdistusaineiden tai tuhtien voiteiden käyttö. Myös pintakuivan ihon hoidossa kannattaa käyttää hellävaraisia tuotteita ja panostaa tehokosteuttamiseen oikeilla tuotteilla.

Herkän ihon hoito

Kaikenlaiset ihotyypit voivat kärsiä erilaisista herkkyyksistä ja ihopulmista, kuten atopiasta, aknesta tai couperosasta. Herkkä iho ei välttämättä tarkoita kuivaa ihoa, vaan ihon herkistyminen voi näkyä paitsi ihon kuivumisena myös rasvoittumisena tai epäpuhtauksina. Herkkä iho punoittaa, kutisee ja kirvelee.

Herkkä iho vaatii hellävaraista hoitoa, ja tärkeintä onkin välttää liian peseviä sekä hajustettuja tuotteita. Herkän ihon hoitoon soveltuvat parhaiten herkälle iholle kehitetyt, dermatologisesti testatut, hajusteettomat tuotteet.

Sekaihon hoito

Sekaiho on yleinen ihotyyppi. Monet sekoittavat sen rasvaiseen ihoon, mutta sekaihossa osa ihosta rasvoittuu ja osa on pintakuiva. Tyypillisesti sekaiho on muuten normaali tai pintakuiva, mutta T-alue, eli nenä ja otsa on rasvainen ja sen ihohuokoset ovat laajentuneita.

Sekaihon hoidossa tyypillinen virhe on käyttää liian voimakkaita puhdistustuotteita ja unohtaa riittävä kosteutus, mikä kuivattaa sekaihon kuivia alueita entisestään. Sekaihon eri alueet vaativat osin eri hoitotuotteita, ja ennen kaikkea sekaiho tarvitsee paljon kosteutusta.

Puhdista sekaiho hellävaraisella puhdistusaiheella ja käytä sen jälkeen alkoholitonta kasvovettä. Ennen voidetta voit lisätä hoitoseerumin, jonka jälkeen on kevyen, mutta riittävän kosteuttavan voiteen vuoro. Sekaiho kannattaa kuoria kasvokuorinnalla kerran viikossa ihon kunnon mukaan joko rakeita sisältävällä tai rakeettomalla kuorinta-aineella. Rasvoittuvalle T-alueelle voi käyttää silloin tällöin rasvaiselle iholle tarkoitettua puhdistusainetta ja syväpuhdistavaa naamiota. Vältä ihon hankaamista ja liian tymäköitä tuotteita, jotta pintakuivat alueet eivät kuivu entisestään.

Voit myös kysyä neuvoa omalle ihotyypillesi sopivista tuotteista ihonhoidon asiantuntijoiltamme apteekissa tai verkon chatissa.

Ikääntyvän ihon hoito

Ikääntymisen merkit alkavat näkyä ihossa suunnilleen kolmekymppisenä, viimeistään nelikymppisenä. Ikääntyminen näkyy ihossa kuivumisena, ohentumisena ja värimuutoksina. Kasvoille ilmaantuu juonteita ja ryppyjä. Ihon täyteläisyys ja kimmoisuus vähenee, ja pikku hiljaa maan vetovoima alkaa vetää kasvonpiirteitä alaspäin.

Ihon ikääntymistä hidastavat terveellinen ruokavalio, savuttomuus, stressittömyys ja auringolta suojautuminen, mutta myös oikeanlaisilla ihonhoitotuotteilla voi hidastaa ikääntymisen merkkien syntymistä ja korjata jo syntyneitä muutoksia. 

On hyvä muistaa, että kaikki anti-age-tuotteet eivät sovi kaikille. Jos ihosi reagoi helposti tai vaivanasi on akne, atooppinen iho tai couperosa, ihonhoitoon kannattaa valita herkälle iholle tarkoitetut tuotteet. 

Vaihdevuodet ja ihonhoito

Iän tuomia muutoksia ihossa aiheuttavat perintötekijät ja elintavat, mutta suurin syy on vaihdevuodet, jolloin estrogeenitasot laskevat ja hormonitasapaino kehossa muuttuu. Vaihdevuosien aikaan iho usein kuivuu ja muuttuu ohuemmaksi, mikä edesauttaa ryppyjen ja juonteiden muodostumista. Myös erilaiset värimuutokset ja ihopulmat, kuten maksaläiskät ja couperosa, ovat yleisiä ikääntymisen merkkejä.

Vauvan ihonhoito

Vauvan iho on pehmeä ja sileä, “kuin vauvan peppu”. Vauvan ihonhoidossa tärkeintä on puhtaus, ja aluksi herkän vauvaihon puhdistukseen riittääkin pelkkä vesi.

Vauvan iho totuttelee vasta elämään kohdun ulkopuolella ja se reagoi herkästi erilaisiin ulkoisiin ärsykkeisiin. Ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina erilaiset vauvojen ihopulmat, kuten näppylät, ihottuma, hilseily ja vaippa-alueen punoitus, ovat vauvoilla varsin yleisiä.

Vaippaihottuma on pienillä vauvoilla yleinen vaiva ja se oireilee vaippa-alueen ihon punoituksena ja ärsytyksenä. Vaippaihottuma johtuu ihon hautumisessa kosteassa ja hengittämättömässä vaipassa. Vaippaihottumaa voi ehkäistä vaihtamalla vaippa tarpeeksi usein ja antamalla iholle välillä ilmakylpyjä. Vaippa-alue pestään vedellä ja kuivataan huolellisesti taputtelemalla. Ärtynyttä ihoa voi hoitaa sinkkivoiteella. Hautuvan ihon kuivana pitämiseen voi käyttää talkkia, joka sitoo kosteutta.

Vauvan hormoninäpyt ovat finnin näköisiä näppylöitä vauvan kasvoissa, rintakehässä ja yläselässä. Niitä ei tarvitse hoitaa mitenkään, vaan näpyt häviävät itsestään muutaman kuukauden ikään mennessä.

Vauvan iho kuivuu herkästi. Vastasyntyneen vauvan kädet ja jalat voivat hilseillä aika rajustikin, mutta tämä on normaalia. Pese hilseilevät alueet päivittäin ja voitele ne huolellisen kuivauksen jälkeen perusvoiteella. Vauvan iho on hyvin herkkä, joten käytä vain vauvan iholle tarkoitettuja tuotteita, jotka ovat hajusteettomia ja mietoja. 

Miesten ihonhoito

Miesten ihonhoito

Arkiseen ihonhoitoon riittää hyvin päivittäinen puhdistus ja kosteutus sekä kuorinta kerran viikossa. Ihonhoitotuotteet kannattaa valita ihotyypin ja ihon kunnon mukaan. 

Upea ja hyvinvoiva parta sekä säännöllinen parranhoitorutiini oikeilla hoitotuotteilla hoitavat myös parran alla olevaa ihoa. Hyvä partaöljy on parranhoidon ykköstuote, mutta partaa on myös hyvä pestä, hoitaa, siistiä ja muotoilla säännöllisesti. Parran alla olevaa ihoa kannattaa tehohoitaa silloin tällöin kasvokuorinnalla ja seerumilla. Parran saa ojennukseen laadukkaalla partakammalla ja partavahalla.

Kasvojen puhdistus

Kasvojen ihonhoito

Kasvot ovat jatkuvasti alttiina ulkoisille tekijöille, joten kasvojen iho vaatii päivittäistä huolenpitoa ja hellää hoitoa.

Hyvinvoivan ihon perusta on huolellinen kasvojen puhdistus. Päivittäiseen ihonhoitorutiiniin kuuluu puhdistuksen lisäksi kasvovesi, seerumi ja kunnon kosteutus sekä viikoittain tai harvemmin kuorinta ja erilaiset syväpuhdistavat ja -kosteuttavat naamiot ja tehohoidot. Päivällä ihonhoidon tärkein tehtävä on suojata ihoa.

Päivittäisen ihonhoidon lisäksi on tärkeää muistaa hoitaa ihoa myös yöllä. Iltaisin meikki poistetaan ja iho puhdistetaan huolellisesti. Yötä vastan kasvoille levitetään yövoide, joka ravitsee, korjaa ja hoitaa ihoa päivän rasituksista. Yöllä ihonhoitotuotteiden tärkein tehtävä on auttaa ihoa uudistumaan.

Olemme koonneet tähän alle ohjeita ja vinkkejä kasvojen iho-ongelmien hoitoon. Ihonhoidon asiantuntijamme apteekissa tai verkon chatissa auttavat myös mielellään sopivien ihonhoitotuotteiden valinnassa.

Kasvojen iholla esiintyvät erilaiset iho-ongelmat voivat syntyä monesta eri syystä. Onneksi useimmat kasvojen iholla esiintyvät iho-ongelmat voi hoitaa oikeanlaisilla tuotteilla ihan kotikonstein. Olipa haasteesi sitten kuiva iho, aurinkoihottuma, ihon kutina, perioraalidermatiitti, pigmenttihäiriöt, lievä psoriasis, couperosa tai ruusufinni. Jos maksaläiskät tai pigmenttihäiriöt kiusaavat, niihin löytyy useita sopivia hoitotuotteita. 

Kasvojen puhdistus

Kasvojen puhdistus on tärkeä osa ihonhoitorutiinia. Kasvojen iho tulee puhdistaa aamun ja illoin. Iltaisin kasvoilta puhdistetaan meikin lisäksi päivän aikana iholle kertynyt lika, pöly ja saasteet. Aamuisin iholta poistetaan yövoiteen jäänteet ja yön aikana pintaan noussut tali sekä pohjustetaan iho hoitotuotteita ja meikkiä varten.

Kasvojen päivittäiseen puhdistukseen kuuluu kolme askelta. Ensin poistetaan meikki ja silmämeikki ja sitten puhdistus viimeistellään ihotyypille sopivalla kasvovedellä. Voit käyttää silmämeikin poistoon erillistä silmämeikinpoistoainetta tai valita kasvojenpuhdistukseen tuotteen, joka poistaa myös silmämeikin

 1. BIODERMA SENSIBIO H2O MISELLIVESI 500ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIODERMA SENSIBIO H2O MISELLIVESI 500ML
  Tarjoushinta 18,00 € Normaalihinta 22,90 €
 2. CERAVE FOAMING CLEANSER 236 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERAVE FOAMING CLEANSER 236 ML
  12,50 €
 3. AVENE GENTLE MILK CLEANSER 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE GENTLE MILK CLEANSER 200 ML
  23,90 €
 4. V10 PLUS SOOTHING CLEANSING MILK 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  V10 PLUS SOOTHING CLEANSING MILK 100 ML
  33,90 €

Puhdistustuotteet, kuten muutkin ihonhoitotuotteet, tulee valita ihotyypin mukaan. Tärkeää on valita riittävän hellävarainen puhdistustuote. Tuote on oikeanlainen, kun ihoa ei kiristä puhdistuksen jälkeen.

Kasvoveden käyttö päivittäisessä ihonhoidossa

Kasvovesi on tärkeä osa päivittäistä ihonhoitoa. Sitä kannattaa käyttää aamuin ja illoin ihonpuhdistuksen jälkeen, sillä se viimeistelee puhdistuksen, tasapainottaa ihon pH:n ja auttaa hoitotuotteita imeytymään paremmin ihoon. Jos ihosi tuntuu kuivalta, ryppyiseltä ja kiristävältä, säännöllinen kasvoveden käyttö auttaa.

Kuivalle ja herkälle iholle tulisi käyttää alkoholitonta ja kosteuttavaa kasvovettä. Rasvaisen ihon kasvovedet sisältävät usein alkoholia, joka desinfioi ja poistaa iholta talia. Niiden ihohuokosia supistava ominaisuus tekee erityisen hyvää epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle. Mikäli kuitenkin haluat oikaista kasvojenpuhdistuksessa tai haluat löytää laadukkaita pienen budjetin ihonhoitotuotteita - valitse kasvojen ihon puhdistukseen 3-in-1 monitoimituote, joka hoitaa samalla puhdistusemulsion ja kasvoveden sekä silmämeikinpoistoaineen tehtävät.

Kasvojen kuorinta

Säännöllinen kasvojen ihon kuorinta on tärkeää, sillä ilman sitä ihon pintaan kerääntyy kuollutta ihosolukkoa, joka saa ihon näyttämään elottoman väriseltä ja samealta. Kuolleen ihosolukon läpi ihonhoitotuotteet eivät myöskään pääse hoitamaan ja kosteuttamaan ihoa. Säännöllisellä kasvojen kuorinnalla on monia hyviä vaikutuksia: Iho puhdistuu perusteellisesti, sen väri kirkastuu, pintaverenkierto paranee, hoitotuotteet imeytyvät paremmin ja meikki levittyy kauniimmin.

Kuorinta-ainetta valitessa tulee huomioida oma ihotyyppi ja ihon herkkyys. Kuivalle, ikääntyvälle ja herkälle iholle kannattaa valita hellävarainen, rakeeton kuorinta-aine. Rasvaiselle ja epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle voi valita rakeita sisältävän, puhdistavamman kuorinta-aineen. Sekaiholle soveltuvat rakeettomat tai pehmeärakeiset kuorinta-aineet. Kuorinta-ainetta voi myös vaihdella ihon kunnon mukaan.

Iho kannattaa kuoria kasvokuorinnalla kerran viikossa tai kuukaudessa ihotyypistä riippuen. Kuivaa ja herkkää ihoa ei kannata kuoria liian usein, mutta rasvainen iho hyötyy kuorinnasta kerran tai pari viikossa.

Myös kuivat huulet voivat välillä kaivata kuorintaa ja huulikuorinta onkin mainio tapa hellävaraisesti kuoria huulia silloin tällöin.

Kasvomaski-ihottuma ja ihonhoito kasvomaskin kanssa

Kasvomaskeista on tullut osa arkeamme, ja maskin alle jäävä iho vaatii erityishuomiota. Erilaisia kasvomaskin aiheuttamia iho-ongelmia voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota maskin valintaan ja käyttöön sekä maskin alle jäävän ihon oikeanlaiseen hoitoon.

Jos maskin käyttö aiheuttaa näppylöiden ja epäpuhtauksien muodostumista, muista puhdistaa ihoa säännöllisesti, mutta vältä tehokkaita hoitoaineita sisältäviä tuotteita. Epäpuhtauksiin voi käyttää paikallista tehoainetta öisin. Vaihda myös maskia riittävän usein ja vältä liiallista meikkaamista maskin alueella.

Kuivalle iholle kannattaa käyttää mahdollisimman hellävaraisia puhdistusaineita. Kosteusvoide kannattaa lisätä hyvissä ajoin ennen maskin pukemista, jotta se ehtii imeytyä. Jos kasvomaskin käyttö aiheuttaa ihottumaa, huolellisen puhdistuksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ongelma-alueen hoitamiseen.

Ihon kosteutus

Tärkeä osa ihonhoitoa on riittävä kosteutus. Kuten muutkin ihonhoitotuotteet, kosteusvoide tulee valita oman ihotyypin ja ihon kunnon mukaan. Kuiva iho tarvitsee enemmän kosteutusta ja tuotteet, joissa on sekä kosteutta sitovia että ravitsevia ainesosia. Myös rasvainen iho tarvitsee kosteutusta, mutta tuotteeksi kannattaa valita öljytön voide.

Silmänympärysiho

Silmänympärysiho on kasvojen muuta ihoa ohuempaa, se erittää vähemmän talia ja haihduttaa enemmän kosteutta, joten silmänympärykset tarvitsevat omat tuotteensa. Silmänympärysihon kosteuttaminen silmänympärysvoiteella kannattaa aloittaa ennaltaehkäisevästi jo nuorena, sillä ikääntymisen merkit näkyvät ensimmäisenä silmien ympärillä. Muista olla erityisen hellä silmänympärysihon hoidossa. Suosi helliä otteita aina silmänympärysvoidetta levitettäessä sekä silmämeikkiä puhdistettaessa. Tarpeeton venytys ja silmänympärysihon hankaaminen aiheuttavat herkällä iholla turvotusta, silmäpusseja ja ryppyjä.