Tuoreen äidin kotiapteekki – 10 täsmätuotetta äidille ja vauvalle

tuore äiti ja vauva

Tuore äiti, hanki lääkekaappiisi nämä näppärät tuotteet niin itseäsi kuin vauvaa varten. Selviytymispakkaukseesi kuuluu tietysti myös pientä hemmottelua.

1. Puhtia antava nesteytysjuoma

Suuta kuivaa? Kahvi ei piristä? Imettäminen lisää nesteen tarvetta, mihin kahvin kittaaminen ei auta. Myös yöheräilyt vaativat veronsa.

Kannattaa siis juoda usein ja paljon, etenkin lämpimällä tai vaunukävelyiden aikana. Nesteytysvalmisteet ovat oiva apu nestetasapainon säilyttämiseksi.

Kokeile:

 • YA Magnesium nesteytysjuoma on raikkaan makuinen nesteytysjuoma, jonka sisältämä magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistää nestetasapainon säilymistä.

2. Tärkeät vitamiinit

Kroppa on kovilla vauvaa hoitaessa ja kanniskellessa. Helpoiten varmistat tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saannin tuoreelle äidille suunnatusta monivitamiinitabletista.

Kokeile:

3. Valppaana flunssan varalle

Kitinät ja itkut kuuluvat vauvavuoteen. Lapsen kuume voi myös nousta nopeasti korkeaksi. Infrapunakuumemittarilla lämmön saa mitattua nopeasti ilman ihokontaktia vaikka nukkuvalta vauvalta. Kuumemittareita on paljon erilaisia ja niiden valinnassa asiantuntijamme verkon chatissa auttavat mielellään.

Kuumeen varalle kodin lääkekaapista on hyvä löytyä lasten parasetamolia sekä lääkeruisku, jolloin kipuilevan oloa voi helpottaa nopeasti.

Kokeile:

 • Kuumemittari Geratherm Non Contact infrapuna on helppokäyttöinen ja nopea kuumemittari, joka mittaa lämmön lapsen otsalta nopeasti ilman ihokontaktia, jolloin kuumeen mittaaminen onnistuu vaikkapa nukkuvalta lapselta vaivatta.
 1. MULTIVITA RASKAUS JA IMETYS TABL 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA RASKAUS JA IMETYS TABL 120 KPL
  Tarjoushinta 14,08 € Normaalihinta 17,60 €
 2. YA MAGNESIUM NESTEYTYSJUOMA PORETABL 2x14 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MAGNESIUM NESTEYTYSJUOMA PORETABL 2x14 KPL
  Tarjoushinta 11,92 € Normaalihinta 14,90 €
 3. MULTIVITA OMEGALIVE RASKAUS & IMETYS KAPS 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA OMEGALIVE RASKAUS & IMETYS KAPS 100 KPL
  Tarjoushinta 14,80 € Normaalihinta 18,50 €
 4. Physiomer Baby Mist lasten nenähuuhde | Nenäsumutteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PHYSIOMER BABY MIST NENÄHUUHTELU 115 ML
  14,20 €

4. Äidin kalaöljykapselit

Totuitko syömään kalaöljyvalmistetta jo raskausaikana? Jos kyllä, niin jatka edelleen välttämättömien rasvahappojen nauttimista päivittäin. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA, pitävät 250 mg:n päiväannoksella huolta sydämen normaalista toiminnasta.

Tuoreille äideille löytyy omia kalaöljyvalmisteita, joissa on juuri sopiva omega-3 koostumus. Se käy myös imettäville.

Kokeile:

5. Vauvan tukkoiseen nenään

Kun vauvan nenä on tukossa, NenäFriida-laite, Baby-Vac-nenäimuri tai elektroninen nenän niistäjä helpottaa.

Myös käyttövalmis, isotoninen merivesiliuos vauvan nenän huuhteluun, puhdistukseen ja kosteutukseen. Nenähuuhtelu suolaliuoksella poistaa tukkoisuutta ja helpottaa nenän kautta hengittämistä. Se toimii myös vilustumista ja ylähengitystieinfektioita vastaan. Hienojakoinen suihke on hellävarainen pienille nenille.

Kokeile:

 • Physiomer Baby Mist käyttövalmis merivesisuihke on hellävaraisen tekohas isotoninen nenänhuuhteluliuos nenän puhdistukseen ja kosteutukseen.
 • NenäFriida niistäjän avulla aikuinen saa imettyä lapsen sieraimet puhtaiksi limasta helposti ja tehokkaasti. Hygieniafilttereiden ansiosta homma hoituu hygieenisesti.
 • Baby-Vac nenäimuri on tehokas apu lapsen tukkoiselle nenälle. Pölynimurin avulla nenäimuri imee liman ja rään lapsen nenästä.

6. Vauvan vatsanväänteisiin

Lähes kaikilla vauvoilla on jossain vaiheessa ilmavaivoja. Ne johtuvat siitä, että pikkuiset nielevät maidon mukana ilmakuplia.

Joskus röyhtäyttäminen heti ruokailun jälkeen toimii, mutta vatsanväänteiden helpottamiseen voi kokeilla myös kaasukuplia pilkkovia dimetikonitippoja.

Kokeile:

 • BioGaia Drops+D3 on vatsaystävällinen D-vitamiinitippa, jossa on mukana Lactobacillus reuteri -maitohappobakteereja. Tippojen sisältämä D-vitamiini on välttämätöntä lapsen hampaiden ja luuston kehitykselle sekä hyväksi vastustuskyvylle.

7. Suojaa imettävän rinnoille

Erityisesti imetysuransa alussa olevan tuoreen äidin nännit ovat kovilla.

Lanoliinia sisältävä rintavoide hoitaa ärtyneitä ja haavautuneita nännejä. Se myös suojaa rinnanpäiden paljaat hermopäät, mikä lievittää kipua välittömästi.

Nännien herkän ihon suojaukseen löytyy myös rauhoittavia ja viilentäviä taitoksia aroille rinnanpäille.

Kokeile:

8. Seerumit ja öljyt pikahemmotteluun

Raskauden aikana kehittyneet raskausarvet eli venytysjuovat ovat vaarattomia ja kivuttomia. Ne kertovat vain ihon upeasta venymisestä vauvaa varten.

Halutessaan raskausarpia voi häivyttää seerumeilla ja öljyillä, jotka sisältävät ihon uusiutumista nopeuttavia ainesosia. Lyhytkin päikkäriaika riittää pikahemmotteluun.

Kokeile:

 • Bio-Oil ihoöljy on A- ja E-vitamiinia sisältävä erikoishoitoöljy, joka auttaa vähentämään raskausarpien näkymistä sekä tekee ihosta joustavan, tasaisen ja pehmeän.

9. Suojaa vaippapepulle

Vaipan uumenissa oleva pylly kaipaa talkkia ja hoitavaa voidetta.

Moni on löytänyt suosikkituotteekseen suihkemuotoisen vaippaihottumasprayn. Se on helppokäyttöinen ja hellävarainen. Suihke muodostaa iholle puoliläpäisevän kalvon, joka suojaa vaipan hankaukselta ja estää ihon punoitusta. Se myös rauhoittaa ja kosteuttaa pitkäkestoisesti.

Kokeile:

 • Minicare Diaper Rash Spray on jokapäiväiseen vauvan ihonhoitoon sopiva vaippaihottumaspray, joka sisältää rauhoittavaa pantenolia ja allantoiinia.

10. Piristä lahja äidille

Etsitkö lahjaa tuoreelle äidille? Lämmitettävä vehnätyyny on monikäyttöinen apuri. Se paitsi lievittää niska-hartia-alueen lihasjumeja myös avaa maitotiehyiden lieviä tukoksia.

Myös kirkastava ja heleyttävä kasvonaamiolaadukas kasvovoide, ihoa kosteuttava seerumi tai tummia silmänalusia vaalentava pikakaunistaja tulevat varmasti tarpeeseen.

Kokeile:

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Virpi.