Palovamman hoito
Jäähdytä palovammaa välittömästi juoksevan, viileän veden alla tai vesiastiassa vähintään 20 minuuttia. Veden ei tarvitse olla jääkylmää, jotta alueelle ei synny paleltumia. Älä puhko mahdollisia vesikelloja. Ne suojaavat palovammaa ja estävät epäpuhtauksien pääsyn elimistöön.
Varaa lääkekaappiin sidetarpeita, palovammalaastareita sekä rasvataitoksia tai silikoniverkkoa. Rasvataitos tai vastaava sidos ja sideharso pitävät palovamma-alueen sopivan kosteana ja lämpimänä, jolloin se paranee parhaiten. Palovammalaastari on myös helppokäyttöinen all-in-one -tuote palovamman kotihoitoon!
Palovammojen luokittelu – millaisia palovammoja voidaan hoitaa kotona?
Palovammat luokitellaan 1.-3.asteen palovammoihin laajuuden ja vaurion syvyyden mukaisesti. Pinnalliset ensimmäisen asteen palovammat, joiden laajuus on pienempi kuin oma kämmen, voidaan hoitaa palovamman kotihoito-ohjeen mukaisesti. Auringonpolttamat iholla ovat tyypillisesti ensimmäisen asteen palovammoja.
Samoin hyvin pienen toisen asteen palovamman hoito onnistuu kotona. Tyypillisesti tällaisia pieniä toisen asteen palovammoja kotona aiheuttaa kiehuva vesi. Toisen asteen palovamman erottaa ensimmäisestä sillä, että toisen asteen palovammassa ihoon on syntynyt vesikelloja eli rakkuloita, kun vastaavasti ensimmäisen asteen palovammassa on vain punoitusta ja kipua. Kaikki yli kantajansa kämmenen kokoiset palovammat täytyy käydä näyttämässä lääkärille, samoin kaikki kolmannen asteen palovammat, joiden hoito vaatii lääkärissä käynnin.
Kauan palovamman paraneminen kestää ja milloin palovamma vaatii lääkärin hoitoa?
Palovamman paranemisnopeus johtuu useasta tekijästä, mutta kannattaa muistaa, että mikäli palovamman paraneminen ei etene, kannattaa palovamman kanssa mennä lääkäriin. Lisäksi lääkärille täytyy aina näyttää palovammoja, joihin ilmestyy tulehduksen merkkejä. Asiantuntijoiltamme saat vinkkejä parhaiden palovammatuotteiden etsintään sekä neuvontaa sopivien kipulääkkeiden valintaan.