Saako syksyn pimeys mielen apeaksi ja olon nuutuneeksi? Varmista, että saat näitä neljää ravintoainetta riittävästi, niin selätät kaamosajan vaivat.
1. D-vitamiini napataan nyt purkista
D-vitamiinia saa Suomessa riittävästi auringonvalosta maaliskuusta lokakuuhun, kunhan vain muistaa ulkoilla päiväsaikaan. Mutta kun auringonvalon määrä vähenee syksyn edetessä, myös D-vitamiinin saanti hiipuu. D-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä se vaikuttaa muun muassa kalsiumin imeytymiseen ja vahvistaa luustoa.
Vaikka D-vitamiinia on lisätty muun muassa maitotuotteisiin, mutta D-vitamiinia voi olla vaikea saada riittävästi pelkästään ruoasta. Siksi talviaikaan on tärkeää turvautua D-vitamiinia sisältävään ravintolisään tai monivitamiiniin. Suositusten mukaan lasten ja nuorten sekä yli 75-vuotiaiden kannattaa nauttia D-vitamiinia purkista ympärivuotisesti. Terveen aikuisenkin on suositeltavaa nauttia D-vitamiinia päivittäin pimeänä vuodenaikana eli lokakuusta maaliskuuhun.
2. C-vitamiini tukee vastustuskykyä
Syksyllä kehomme immuunijärjestelmä on kovilla, kun flunssakausi pamahtaa päälle. Huolehdi vastustuskyvystä nauttimalla riittävästi C-vitamiinia. C-vitamiinia on erityisesti marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa, joita kannattaa syödä päivittäin. Jos ruokailu tuppaa jäädä esimerkiksi kiireen takia yksipuoliseksi, turvaudu helppokäyttöiseen C-vitamiiniravintolisään.
C-vitamiini tukee kudosten ja ihon kuntoa sekä suojaa soluja hapettumisstressiltä. Yksi C-vitamiinin tärkeimmistä tehtävistä on edesauttaa raudan imeytymistä, mikä taas ehkäisee anemiaa ja väsymystä. C-vitamiini tukee siis jaksamista, ja erityisesti se tukee vastustuskykyä kovan fyysisen rasituksen yhteydessä. C-vitamiinia on hyvä saada säännöllisesti päivittäin ravinnosta tai tarvittaessa C-vitamiinia sisältävästä ravintolisästä. Valittavanasi on nieltäviä tabletteja, pitkävaikutteisia C-vitamiinitabletteja, poretabletteja tai imeskelytabletteja.
3. Sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa
Jos flunssa pääsee yllättämään, nielussa vaikuttava tai imeskeltävä CE-merkitty sinkkiasetaatti voi auttaa lyhentämään sen kestoa. Jos huomaat flunssaoireiden alkavan, ota CE-merkittyä sinkkiasetaattia imeskelytabletteina tai suusuihkeena.

4. Omega-3-rasvahapot hellivät sydäntä ja aivoja
Varmista, että ruokavaliosi on kunnossa ja nautit myös omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahappojen EPA ja DHA 250 mg:n päiväannoksella edistävät sydämen normaalia toimintaa. DHA tukee myös aivojen kuntoa, kun DHA:ta saadaan 250 mg päivässä.
Omega-3-rasvahappoja saa erityisesti kasviöljyistä sekä kalasta, jossa on erityisesti juuri EPA- ja DHA-rasvahappoja. Jos kalaa ei tule syötyä pari kolme kertaa viikossa ja ruokailu on muutenkin yksipuolista, kalaöljyvalmisteet voi ottaa osaksi ruokavaliota. Vegaaniruokavaliota noudattava saa omega-3-rasvahappoja muun muassa saksanpähkinöistä ja rypsi- ja pellavansiemenöljystä tai kasviöljyvalmisteista.