Syysväsymys iski? Nämä ravintoaineet auttavat selviämään kaamoksen yli

syysvasymys

Saako syksyn pimeys mielen apeaksi ja olon nuutuneeksi? Varmista, että saat näitä neljää ravintoainetta riittävästi, niin selätät kaamosajan vaivat.

1. D-vitamiini napataan nyt purkista

D-vitamiinia saa Suomessa riittävästi auringonvalosta maaliskuusta lokakuuhun, kunhan vain muistaa ulkoilla päiväsaikaan. Mutta kun auringonvalon määrä vähenee syksyn edetessä, myös D-vitamiinin saanti hiipuu. D-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä se vaikuttaa muun muassa kalsiumin imeytymiseen ja vahvistaa luustoa.

Vaikka D-vitamiinia on lisätty muun muassa maitotuotteisiin, mutta D-vitamiinia voi olla vaikea saada riittävästi pelkästään ruoasta. Siksi talviaikaan on tärkeää turvautua D-vitamiinia sisältävään ravintolisään tai monivitamiiniin. Suositusten mukaan lasten ja nuorten sekä yli 75-vuotiaiden kannattaa nauttia D-vitamiinia purkista ympärivuotisesti. Terveen aikuisenkin on suositeltavaa nauttia D-vitamiinia päivittäin pimeänä vuodenaikana eli lokakuusta maaliskuuhun.

 1. MINISUN D-VITAMIINI 50 MIKROG OLIIVIÖLJY KAPS 150 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. YA D-VITAMIINI 100 MIKROG MAKEUTTAMATON TABL 200 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Tarjoushinta 14,00 € Normaalihinta 17,50 €
 4. YA MONIVITAMIINI TABL 200 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MONIVITAMIINI TABL 200 kpl
  18,90 €

2. C-vitamiini tukee vastustuskykyä

Syksyllä kehomme immuunijärjestelmä on kovilla, kun flunssakausi pamahtaa päälle. Huolehdi vastustuskyvystä nauttimalla riittävästi C-vitamiinia. C-vitamiinia on erityisesti marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa, joita kannattaa syödä päivittäin. Jos ruokailu tuppaa jäädä esimerkiksi kiireen takia yksipuoliseksi, turvaudu helppokäyttöiseen C-vitamiiniravintolisään.

C-vitamiini tukee kudosten ja ihon kuntoa sekä suojaa soluja hapettumisstressiltä. Yksi C-vitamiinin tärkeimmistä tehtävistä on edesauttaa raudan imeytymistä, mikä taas ehkäisee anemiaa ja väsymystä. C-vitamiini tukee siis jaksamista, ja erityisesti se tukee vastustuskykyä kovan fyysisen rasituksen yhteydessä. C-vitamiinia on hyvä saada säännöllisesti päivittäin ravinnosta tai tarvittaessa C-vitamiinia sisältävästä ravintolisästä. Valittavanasi on nieltäviä tabletteja, pitkävaikutteisia C-vitamiinitabletteja, poretabletteja tai imeskelytabletteja.

3. Sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa

Jos flunssa pääsee yllättämään, nielussa vaikuttava tai imeskeltävä CE-merkitty sinkkiasetaatti voi auttaa lyhentämään sen kestoa. Jos huomaat flunssaoireiden alkavan, ota CE-merkittyä sinkkiasetaattia imeskelytabletteina tai suusuihkeena.

4. Omega-3-rasvahapot hellivät sydäntä ja aivoja

Varmista, että ruokavaliosi on kunnossa ja nautit myös omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahappojen EPA ja DHA 250 mg:n päiväannoksella edistävät sydämen normaalia toimintaa. DHA tukee myös aivojen kuntoa, kun DHA:ta saadaan 250 mg päivässä. 

Omega-3-rasvahappoja saa erityisesti kasviöljyistä sekä kalasta, jossa on erityisesti juuri EPA- ja DHA-rasvahappoja. Jos kalaa ei tule syötyä pari kolme kertaa viikossa ja ruokailu on muutenkin yksipuolista, kalaöljyvalmisteet voi ottaa osaksi ruokavaliota. Vegaaniruokavaliota noudattava saa omega-3-rasvahappoja muun muassa saksanpähkinöistä ja rypsi- ja pellavansiemenöljystä tai kasviöljyvalmisteista.

 1. YA PITKÄVAIKUTTEINEN C-VITAMIINI 500MG TABL 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA PITKÄVAIKUTTEINEN C-VITAMIINI 500MG TABL 200 KPL
  Tarjoushinta 15,12 € Normaalihinta 18,90 €
 2. MÖLLER VEGAANI OMEGA-3 JA D-VITAMIINI KAPS 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. Posivil Fluzink imeskelytabletti | Flunssa
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KALAÖLJYKAPSELI 100 KPL
  20,50 €