Peräpukamat syntyvät peräaukon laskimoiden laajentuessa. Peräpukamille altistavia tekijöitä ovat muun muassa istumatyö, ylipaino, vähäinen liikunta, raskaus ja ummetus. Peräpukamat aiheuttavat ikäviä oireita, kuten kipua, kutinaa tai jopa verenvuotoa.
Peräpukamiin voi liittyä ikävää kutinaa ja ärsytystä. Viilentävästä ja peräaukon limakalvoja voitelevasta geelistä voi olla apua kutinaan ja voitelevien ainesosien ansiosta se ehkäisee samalla myös peräaukon haavaumia sekä tukee ihon luonnollista paranemisprosessia. CE-merkityt peräpuikot helpottavat ulostamista sekä lievittävät peräpukamaoireita. Ne sisältävät ihoa suojaavaa yhdistettä. Hunaja on tunnetusti antibakteerinen aine ja sillä on ihotulehduksia ehkäisevää vaikutusta. Tämän vuoksi sitä on lisätty myös peräaukon haavaumiin tarkoitettuun hunajavoiteeseen. Hyaluronihappoa ja hevoskastanjaa sisältävä geeli peräaukon limakalvolle muodostavat suojaavan kalvon limakalvolle ja helpottavat näin peräpukamien aiheuttamia oireita. Lisäksi kerta-annospakattujen geelien sisältämä sorbitoli ja glyseroli helpottavat ummetusta. Tärkein muistisääntö peräpukamien hoidossa on kuitenkin se, ettei niiden hoidossa kannata viivytellä, sillä mitä nopeammin ongelmaan tarttuu, sitä helpommin vaivasta pääsee kotikonstein eroon. Monesti itsehoitotuotteet ja liikunta auttavat jo olemassa oleviin peräpukamiin. Kysy rohkeasti neuvoa, asiantuntevat chat-farmaseuttimme auttavat mielellään!
Peräpukamat ovat yleinen istumatyöläisen vaiva. Pukamien itsehoito on yksinkertaista, ja hoito kannattaa aloittaa ajoissa, jotta vaiva ei pahene ja pitkity.
Tälle sivulle olemme koonneet vinkkejä intiimialueen hyvinvoinnin edistämiseen ja erilaisten vaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Lopusta löydät myös seksuaaliterveyteen ja vaihdevuosiin liittyviä ohjeita ja vinkkejä.
Alapään hyvinvoinnista on hyvä huolehtia päivittäin, vaikkei mitään vaivoja olisikaan. Mutta tiedätkö, millaisia tuotteita kannattaa suosia ja välttää? Lue juttu, niin osaat pitää huolta intiimialueen hygieniasta.