Hiivatulehdus

Yllättivätkö hiivatulehdus oireet? Tyypillisimpiä hiivatulehduksen oireita ovat muun muassa voimakas alapään kutina sekä runsas, hajuton ja kokkareinen valkovuoto. Emättimen hiivatulehdus on yleinen vaiva naisilla ja se voi johtua useasta syystä. Hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä ovat muun muassa runsas sokerin syönti, terveyssiteet sekä hengittämättömät alusvaatteet. Emättimen hiivatulehduksen hoito kotikonstein onnistuu apteekin hiivatulehduslääkkeillä, kuten hiivatulehduksen lääkevoiteilla tai suun kautta otettavalla hiivatulehduksen tabletti- tai kapselimuotoisella hiivasienilääkkeellä. Parhaat neuvot ja vinkit hiivatulehduksen tunnistamiseksi sekä sopivan hiivalääkkeen löytämiseksi saat asiantuntevilta farmaseuteiltamme verkon chatissa tai apteekissa. Hakeuduthan lääkärin vastaanotolle, mikäli olet epävarma oireistasi, oireilu jatkuu pitkään tai hiivatulehdus toistuu usein.

Suodata ja järjestä

Järjestä Katsotuimmat
Tuotemerkki
Tuotetyyppi

9 tuotetta

Ei suodatuksia
 1. CANESTEN SOFT KOMBI 500MG+10MG/G PUIKKO+EMULSIOVOIDE 1 + 20 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. CANESTEN 20 MG/G EMÄTINEMULSIOVOIDE C APPLIC 20 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. CANESTEN KOMBI 500MG+10MG/G EMULSIOVOIDE + EMÄTINPUIKKO, TABLETTI 1 + 20 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. CANESTEN 500 MG EMÄTINPUIKKO, KAPSELI, PEHMEÄ 1 fol
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 5. DIFLUCAN 150 MG KOVA KAPSELI 1 fol
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 6. CANESTEN 20 MG/G EMÄTINEMULSIOVOIDE 20 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CANESTEN 20 MG/G EMÄTINEMULSIOVOIDE 20 g
  12,99 €
 7. FLUCONAZOL ORION 150 MG KOVA KAPSELI 1 fol
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 8. FLUCONAZOL VITABALANS 150 MG TABLETTI 1 fol
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 9. CANESTEN 200 MG EMÄTINPUIKKO, TABLETTI 3 fol
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CANESTEN 200 MG EMÄTINPUIKKO, TABLETTI 3 fol
  13,98 €
  Loppu

9 tuotetta

Ei suodatuksia

Mitkä ovat hiivatulehduksen oireet?

Emättimen hiivatulehduksen oireita ovat useimmiten voimakas kutina ulkosynnyttimissä sekä runsas, hajuton ja kokkareinen valkovuoto. Hiivatulehdus emättimessä saattaa oireilla myös kirvelynä tai ärsyttävänä tunteena alapäässä. Hiivatulehduksen oireet naisella saatetaan helposti sekoittaa esimerkiksi bakteerivaginoosiin. Hyödynnä terveydenhuollon ammattilaisen apua tai apteekin asiantuntijaa hiivatulehduksen tunnistamisessa sekä oikean hoidon valinnassa.

Myös miehillä esiintyy hiivaa ja miesten hiivatulehdus peniksessä saattaa olla peräisin partnerin hoitamattomasta hiivatulehduksesta tai esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen saattaa iskeä hiivatulehdus miehelle. Miehen hiivatulehduksen riski kasvaa myös, mikäli esinahka on erityisen kireä. Kireän esinahan alle saattaa kehittyä esinahan hiivatulehdus.

Monia mietityttää, että tarttuuko hiivatulehdus? Kyllä, hiivatulehdus saattaa tarttua seksissä myös partneriin ja molempien hiivatulehdus kannattaakin hoitaa samanaikaisesti ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä ja lääkevoiteella. Hiivatulehduksen hoidon aikana kannattaa välttää yhdyntöjä sekä intiimialueiden limakalvokontakteja.

Hiivatulehdus miehellä

Hiivatulehdus eli hiivasieni-infektio, ei ole vain naisten vaiva. Vaikka hiivatulehdus esiintyy yleisimmin naisilla, myös miehelle hiivatulehdus voi tulla. Hiivatulehdus miehillä johtuu yleensä Candida albicans -hiivasienen liikakasvusta intiimialueella, erityisesti peniksessä.

Punoitus ja turvotus peniksessä saattavat olla hiivatulehduksen oireita

Hiivatulehduksen oireet miehillä voivat vaihdella, mutta yleisimpiä oireita ovat peniksen punoitus, kutina, kirvely ja peniksen pään turvotus. Joissakin tapauksissa voi esiintyä myös pieniä haavaumia hiivainfektion alueella. Hiivatulehdus miehillä voi aiheuttaa epämukavuutta intiimialueella.

Hiivan hoito - Hiivalääke

Hiivatulehduksen hoito miehillä ja naisilla keskittyy yleensä antifungaalisten lääkkeiden eli niin sanottujen hiivalääkkeiden käyttöön. Yksi yleisesti käytetty lääke hiivatulehduksen hoidossa on klotrimatsoli, kuten Canesten ja muut klotrimatsolivalmisteet, joita on saatavilla myös miehille tarkoitettuna voiteena tai naisille sopivana emätinpuikkojen ja voiteen sisältävänä yhdistelmähoitona. Canesten sisältää klotrimatsolia, joka tuhoaa hiivasienen ja auttaa lievittämään hiivan oireita.

Naisen hiivatulehdus alapäässä

Hiivatulehduksen kotihoitoon naisilla voi kuulua hiivavoiteiden, emätintablettien tai suun kautta otettavien hiivalääkkeiden käyttöä. Nämä tuotteet ovat saatavilla apteekeista ilman reseptiä. 

Itsehoitolääkkeenä myytävää, suun kautta otettavaa, flukonatsolia saa käyttää emättimen hiivatulehduksen hoitoon 16-50 -vuotiaat naiset, joilla on aikaisemmin ollut lääkärin diagnosoima hiivasienituledus, ja oireet ovat tunnistettavat sekä erotettavissa bakteerivaginoosista.

Noudata lääkkeen käyttöohjeita ja jatka hiivahoidon käyttöä, kunnes oireet ovat hävinneet kokonaan. Jos oireet eivät parane tai pahenevat hoidon aikana, on suositeltavaa konsultoida lääkäriä saadakseen tarkempia neuvoja. Apteekin asiantuntija-farmaseuteilta saat neuvontaa sopivan hiivalääkkeen valintaan ja hiivan hoitoon.

Hiivatulehdus peniksessä? Miesten hiivatulehduksen oireet

Hiiva miehellä oireilee yleensä peniksen päässä ja terskassa ilmenevänä kutinana, punoituksena ja arkuutena. Hiiva peniksessä voi tehdä myös turvotusta esinahan alueelle.

Miesten hiivatulehduksen hoito

Hiivasieni miehellä hoituu yleensä parin viikon lääkevoidekuurilla, ja ikävät oireet alkavat lievittyä jo muutaman päivän käytön jälkeen. Miesten hiivatulehduksen hoito perustuu ilman reseptiä apteekista saatavaan lääkevoiteeseen, jota levitetään peniksen päähän päivittäin useita kertoja päivässä. Miesten hiivatulehduksen lääkkeenä käytettävällä lääkevoiteella voidaan samanaikaisesti hoitaa myös naisen emättimen hiivasienitulehdusta.

Tutustu huolellisesti lääkevoiteen pakkausselosteeseen ja noudata annettuja hoito-ohjeita. Apteekin asiantuntevat farmaseutit suosittelevat sopivat hiivatulehduslääkkeet miehille sekä antavat kotihoito-ohjeet sekä vinkkejä hiivatulehduksen ennaltaehkäisyyn.

Hiivatulehdus peräaukossa

Peräaukon hiivatulehdus voi oireilla voimakkaana peräaukon kutinana, aristeluna sekä ihomuutoksina sekä punoituksena peräaukon ja pakaravaon ympärillä. Hiivatulehdus peräaukossa vai jotakin muuta? Peräaukon kutina ei kuitenkaan aina tarkoita peräaukon hiivatulehdusta, vaan kutina peräaukossa voi johtua myös muun muassa kihomadoista, peräpukamista tai atooppisesta ihosta. 

Peräaukon hiivatulehdusta voi ennaltaehkäistä välttämällä tiukkojen ja huonosti hengittävien vaatteiden käyttöä. Lisäksi ummetuksen hoito on tärkeää, sillä kova vatsa ja vessassa pinnistely saattavat aiheuttaa peräaukon haavaumia, jotka altistavat hiivan kasvulle ja hiivainfektiolle.

Milloin hiivatulehduksen kotihoito?

Terveydenhuollon ammattilaiset sekä apteekin asiantuntijat auttavat mielellään hiivatulehduksen tunnistamisessa sekä oikean hoidon valinnassa, sillä pelkkä kutinaoire ei välttämättä ole merkki hiivasta!

Jos epäilet hiivatulehdusta alapäässä, voit ensin kokeilla kotihoitoa lievittääksesi oireita. Hygieniasta huolehtiminen on tärkeä osa hiivatulehduksen itsehoitoa, joten pidä intiimialue puhtaana ja kuivana. Vältä hajusteiden, voimakkaiden saippuoiden ja tiukkojen vaatteiden käyttöä, sillä ne voivat ärsyttää alapään aluetta.

Hoitamaton hiivatulehdus

On tärkeää muistaa, että hoitamaton hiivatulehdus voi pahentua ja levitä. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat kotihoidosta huolimatta, on suositeltavaa konsultoida lääkäriä. Lääkäri pystyy arvioimaan tilanteen tarkemmin ja tarvittaessa määräämään reseptilääkkeitä hiivan hoitoon.

Hiivatulehdus lapsella

Erityistä varovaisuutta on noudatettava, jos hiivatulehdus ilmenee lapsella. Lasten immuunijärjestelmä on herkempi infektioille, ja hiivatulehduksen hoito lapsilla tulisi tapahtua lääkärin valvonnassa. Lääkäri voi suositella turvallisia ja tehokkaita hoitovaihtoehtoja, jotka sopivat lapselle.

Tuliko antibiootista hiivatulehdus?

On hyvin yleistä, että antibioottien käytön jälkeen tulee hiivatulehdus. Antibiootit tappavat ei-toivotut bakteerit, mutta samalla ne voivat häiritä kehon luonnollista mikrobikantaa, mukaan lukien hyödylliset bakteerit, jotka pitävät hiivasienet kurissa. Tämä voi johtaa Candida-hiivasienen liikakasvuun ja siten aiheuttaa hiivatulehduksen.

Jos epäilet, että antibioottikuuri on aiheuttanut hiivatulehduksen, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi vahvistaa diagnoosin ja suositella sopivia hoitomenetelmiä hiivatulehduksen hoitamiseksi, kuten hiivalääkkeiden käyttöä.