Sukupuolitautitesti kotona – näin se onnistuu

Sukupuolitautitesti kotona – näin se onnistuu

Epäiletkö saaneesi seksitaudin? Kotona tehtävä apteekin sukupuolitautitesti antaa luotettavan vastauksen ensihätään ja alle puolessa tunnissa.

1. Jos epäilet tartuntaa, voi kotona tehtävä seksitautitesti olla hyvä vaihtoehto ensihätään. HIV-testin voi ostaa suoraan Yliopiston Apteekista. Klamydia- ja syfilistestin voit hankkia verkkokaupasta ya.fi.

2. Kun teet kotitestin oikein, se on lähes 100-prosenttisen luotettava. Muista kuitenkin, että HIV-testi tehdään aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Vasta silloin voidaan saada luotettava tulos.

3. Pakkauksista löytyy selkeät ohjeet ja kuvat. HIV-testi otetaan verinäytteenä sormenpäästä, ja tulos on valmis vartin kuluttua. Testiä luetaan kuin raskaustestiä: kaksi viivaa tarkoittaa positiivista tulosta. Myös syfilis- eli kuppatesti otetaan verestä. Klamydianäyte puolestaan otetaan pumpulipuikolla kohdunsuulta ja miehillä virtsaputkesta.

4. Jos tulos on positiivinen, ota heti yhteyttä lääkäriin. Testin tulos varmistetaan vielä laboratoriossa. Muista myös käyttää yhdynnässä kondomia, ettet tartuta muita. Ota yhteys lääkäriin myös silloin, jos testin tulos on negatiivinen, mutta oireet jatkuvat tai epäilet yhä tartuntaa.