Sukupuolitautitesti kotona – näin se onnistuu

Sukupuolitautitesti kotona – näin se onnistuu

Epäiletkö saaneesi seksitaudin? Kotona tehtävä apteekin sukupuolitautitesti antaa luotettavan vastauksen ensihätään ja alle puolessa tunnissa.

1. Jos epäilet tartuntaa, voi kotona tehtävä seksitautitesti olla hyvä vaihtoehto ensihätään. Yliopiston Apteekin valikoimasta löydät HIV-testin sekä syfilistestin, joiden saatavuustilanteen voit kätevästi tarkastaa tuotteen tiedoista.

2. Kun teet kotitestin oikein, se on lähes 100-prosenttisen luotettava. Muista kuitenkin, että HIV-testi tehdään aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Vasta silloin voidaan saada luotettava tulos.

3. Pakkauksista löytyy selkeät ohjeet ja kuvat. HIV-testi otetaan verinäytteenä sormenpäästä, ja tulos on valmis vartin kuluttua. Testiä luetaan kuin raskaustestiä: kaksi viivaa tarkoittaa positiivista tulosta. Myös syfilis- eli kuppatesti otetaan verestä. Markkinoilla olevien klamydiatestien näyte puolestaan otetaan pumpulipuikolla kohdunsuulta ja miehillä virtsaputkesta.

4. Jos tulos on positiivinen, ota heti yhteyttä lääkäriin. Testin tulos varmistetaan vielä laboratoriossa. Muista myös käyttää yhdynnässä kondomia, ettet tartuta muita. Ota yhteys lääkäriin myös silloin, jos testin tulos on negatiivinen, mutta oireet jatkuvat tai epäilet yhä tartuntaa.

Hyödynnä artikkelin lukijan etu:

Ota 2 intiimituotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: 

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.6.2023 asti.

 1. AUTOTEST VIH-HIV-KOTITESTI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AUTOTEST VIH-HIV-KOTITESTI 1 KPL
  49,90 €
 2. MEDIGOO SYFILISTESTI NAISILLE JA MIEHILLE 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. KONDOMIT RFSU THIN 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KONDOMIT RFSU THIN 10 KPL
  7,10 €
 4. RFSU SENSE ME MAGIC GLIDE 75 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RFSU SENSE ME MAGIC GLIDE 75 ML
  5,20 €

Epäiletkö seksitautia?

Ennen sukupuolitautitestin tekoa sinulle syntyy tietysti epäilys siitä, että olet voinut saada kumppaniltasi seksitaudin suojaamattoman suuseksin taikka emätin- tai anaaliyhdynnän seurauksena. Sukupuolitaudit tarttuvat limakalvojen kosketuksessa – olivatpa ne sitten suussa, terskassa, emättimessä tai peräsuolessa.

Useimmiten seksitaudit ovat oireettomia, mikä aiheuttaa niiden tehokkaan leviämisen. Sukupuolitautitesti onkin syytä tehdä, jos olet ollut suojaamattomassa seksikontakissa jonkun muun kuin vakituisen partnerisi kanssa. Parhaiten suojaudut sukupuolitaudeilta käyttämällä kondomia

Millaisia sukupuolitautien oireet ovat?

Eri seksitaudit oireilevat eri tavoin. Niiden oireita voivat olla kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai jopa haavaumat intiimialueella. Myös kuumeilu, alavatsakivut, tihentynyt virtsaamistarve sekä poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä ovat sellaisia oireita, jotka voivat vihjata seksitautitartunnasta. 

Ainakin klamydia ja tippuri voivat olla pitkään oireettomia, ja piilevinäkin ne aiheuttavat pitkittyneitä tulehduksia. Siksi on tärkeää tehdä sukupuolitautitesti kotona taikka käydä testissä terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla.

On hyvä muistaa, että eri seksitaudeille on omat kotitestinsä ja ne ovat luotettavia vasta tietyn ajan päästä mahdollisesta tartunnasta. Esimerkiksi HIV-kotitestin negatiivinen tulos on luotettava vasta, kun altistustilanteesta on kulunut 3 kuukautta. Epäillessäsi mitä tahansa sukupuolitautitartuntaa, on sinun harrastettava suojaseksiä ennen – ja toki myös jälkeen – testitulosten saapumisen.

Onko kyse sittenkin muusta intiimivaivasta?

Läheskään aina alapään kutina, kirvely, arkuus, kipu, haju tai poikkeava valkovuoto eivät liity seksitauteihin. Kuivat limakalvot, hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi voivat aiheuttaa mainittuja oireita, jotka ovat onneksi hoidettavissa kotikonstein. Tiesithän, että voit vaikuttaa intiimialueesi hyvinvointiin oikeanlaisilla alusvaatteilla sekä intiimituotteilla? Huolehtimalla limakalvojen kosteutuksesta ja alapään bakteeritasapainosta vältyt jo monelta epämukavalta tuntemukselta. Jos vaiva ei helpotu kotikonstein, ota herkästi yhteyttä lääkäriin.

Huolehdi itsestäsi ja kumppanistasi

Säännöllinen seksielämä on hyväksi sekä keholle että mielelle. Hekuman huumassa on kuitenkin hyvä huolehtia niin omasta kuin kumppanisi turvallisuudesta ja terveydestä. Yhden illan ystävänkin kanssa on hyvä ottaa reippaasti puheeksi suojaseksi siinä missä mieltymyksetkin. 

Ehkäisystä huolehtiminen on vastuullisuusteko sekä itselle että toiselle. Kondomin käyttö on helppoa ja nautinnollista, kunhan valitset kondomin oikein ja tilanteen mukaan. Jos kondomi kuitenkin unohtuu ja epäilet sukupuolitautitartuntaa, on fiksuinta tehdä joko kotitesti tai suunnata laboratoriotesteihin. Jos testituloksesi on positiivinen, sinulla on velvollisuus kertoa tartunnastasi seksikumppaneillesi, jotta he osaavat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon.

 1. KONDOMIT RFSU BEYOND THIN 8 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KONDOMIT RFSU BEYOND THIN 8 KPL
  12,80 €
 2. KONDOMIT DUREX FEEL ULTRA THIN 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KONDOMIT DUREX FEEL ULTRA THIN 10 KPL
  6,40 €
 3. GLYDE SUUSEKSISUOJA 4 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GLYDE SUUSEKSISUOJA 4 KPL
  8,90 €
 4. KONDOMIT RFSU GRANDE 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KONDOMIT RFSU GRANDE 10 KPL
  10,00 €