Näin valitset kondomin oikein

kondomi

Jokainen penis on yksilöllinen, ja siksi kondomin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä kondomi on sopivan kokoinen, pysyy paikallaan, ei purista eikä rullaudu. Lue juttu, niin tiedät, mistä tunnistat sopivan kondomin. Tiesitkö muuten, että lompakko ei ole hyvä säilytyspaikka kondomille?

Mitä kondomin käytössä kannattaa muistaa?

 • Jotta kondomi toimisi mahdollisimman hyvin, sen pitää pysyä paikallaan. Siksi on tärkeää, että kondomi on sopivan kokoinen.
 • Kondomista kannattaa ennen käyttöä tarkistaa parasta ennen -päiväys.
 • Kondomin pakkauksen pitää myös olla ehjä.
 • Moni pitää kondomia mukana lompakossa. Sitä ei kuitenkaan ole hyvä säilyttää siellä pitkiä aikoja. Jos kondomi kulkee kesät talvet mukana, se altistuu lämpötilanvaihteluille ja voi hapertua tai sen pakkaus saattaa mennä rikki. Silloin se ei ole enää luotettava ehkäisyväline.
 1. KONDOMIT RFSU THIN 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KONDOMIT RFSU THIN 10 KPL
  7,10 €
 2. KONDOMIT RFSU SO SENSITIVE LATEKSITON 6 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KONDOMIT RFSU SO SENSITIVE LATEKSITON 6 KPL
  20,20 €

Miten oikean kokoinen kondomi valitaan?

Yliopiston Apteekista löydät sopivan kokoisen ja mallisen kondomi jokaiselle. Voit tilata kondomit myös Yliopiston Apteekin verkkokaupasta ya.fi.

Minkä tyyppisiä kondomeita on tarjolla?

Kondomin voi valita materiaalin, paksuuden, pinnan tai vaikuttavien aineiden mukaan.

 • Suurin osa kondomeista valmistetaan lateksista eli luonnonkumista. Jos olet allerginen lateksille, Yliopiston Apteekissa myydään myös synteettisestä materiaalista valmistettuja, lateksittomia kondomeita.
 • Kondomeita on hieman paksumpia ja ohuempia. Ohuemmat saattavat tuntua mukavammilta. Viime vuosina tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että ohuet kondomit ovat yhtä kestäviä kuin paksummatkin.
 • Jos kärsit ennenaikaisesta siemensyöksystä, voit kokeilla kondomia, jossa on paikallispuudutetta. Se saattaa viivästyttää siemensyöksyä, sillä se heikentää peniksen tuntoaistia.
 • Markkinoilta löytyy myös juovitettuja kondomeita sekä kondomeita, joissa on nystyröitä. Niiden tarkoitus on lisätä nautintoa makuuhuoneeseen.
 • Kondomissa voi olla myös kihelmöintiä tai lämmöntunnetta aiheuttavia ainesosia, jotka lisäävät stimulaatiota ja kiihdyttävät verenkiertoa.

Löydät näitä kaikkia myös Yliopiston Apteekista ja verkkokaupasta ya.fi.

Millainen kondomi sopii anaaliseksiin?

Kondomin mallilla ei ole merkitystä anaaliseksissä. Tärkeämpää on käyttää oikeanlaista liukuvoidetta kondomin kanssa. Öljypohjainen liukuvoide ei sovi yhteen lateksikondomin kanssa.

Millainen liukuvoide sopii yhteen kondomin kanssa?

Kondomin kanssa ei pidä käyttää öljypohjaista liukastetta. Öljyä on esimerkiksi vaseliinissa ja vauvaöljyssä. Se haurastuttaa lateksikondomia.

Apteekissa myytävät liukuvoiteet ovat kuitenkin useimmiten silikoni- tai vesipohjaisia tai niiden sekoituksia. Ne sopivat hyvin yhteen kaikkien kondomien kanssa.

Kannattaa muistaa, että rasvayhdisteitä voi olla myös paikallisesti käytettävissä valmisteissa, kuten lääkevoiteissa ja emätin- ja peräpuikoissa. Ne voivat siis haurastuttaa kondomia ja heikentää sen ehkäisytehoa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Noora Keskimäki.