Vaihdevuosien oireet: näin helpotat vaihdevuosioireita viidellä eri tavalla

Vaihdevuosi-ikäinen nainen

Vaihdevuosien aikana kehon luonnollinen estrogeenintuotanto hiipuu. Menopaussi tuo mukanaan monia oireita kuumista aalloista yöhikoiluun ja nukahtamisvaikeuksiin. Farmaseutti neuvoo viisi tapaa helpottaa vaihdevuosioireita.

Mikä on menopaussi ja milloin vaihdevuodet alkavat?

Vaihdevuodet (klimakterium) on vuosia kestävä prosessi, jonka aikana naisen munasarjojen toiminta heikkenee, munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot vähenevät ja estrogeenituotanto hiipuu.

Menopaussiksi kutsutaan viimeisiä spontaaneja kuukautisia. Kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden ajan, voidaan menopaussi todeta. Suomalaisilla naisilla menopaussi saavutetaan noin 50 vuoden iässä, suurimmalla osalla 45-55 ikävuoden välissä. 

Esivaihdevuodet saattavat edeltää varsinaisia vaihdevuosia. Jo ennen kuin menopaussi alkaa eli kuukautiset loppuvat kokonaan, monilla naisilla kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi.  Esivaihdevuodet eli premenopaussi ilmenevät keskimäärin 5–10 vuotta ennen menopaussia, eli noin 40 ikävuoden jälkeen.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa intiimituotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* intiimituotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2023 asti.

KAIKKI intiimituotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: INTIM923

Yleisimmät vaihdevuosioireet ja niiden helpottaminen

Estrogeenituotannon väheneminen saa aikaan vaihdevuosioireita, joiden voimakkuus ja kirjo vaihtelevat yksilöllisesti. Hankalimmillaan oireet ovat noin vuoden kuluttua menopaussista. Toisilla oireet kestävät pitkään, mutta joillekin oireita ei tule lainkaan.

Tavallisimpia menopaussin aiheuttamia oireita ovat: kuumat aallot, äkilliset hikoilupuuskat, nukkumisen vaikeudet, mielialan vaihtelut, intiimialueen limakalvojen oheneminen ja myös muiden limakalvojen kuten suun ja silmien kuivuminen. Estrogeenituotannon hiipuminen vaikuttaa myös luustoa heikentävästi ja lisää naisten sepelvaltimotautiriskiä. Muutoksia näkyy myös kehon koostumuksessa.

1. Kuumat aallot hallintaan

Kuumat aallot syntyvät, kun ihoverisuonet laajenevat ja kehosta haihtuu lämpöä. Alkaa hikoiluttaa, sydän saattaa tykyttää ja posket ja kaula punastuvat. Lopuksi saattaa paleltaa, kun kosteus haihtuu iholta.

Vaikka kuumat aallot ja yöhikoilu ovat vaihdevuosioireista tunnetuimpia, niiden perimmäinen syy on mysteeri. Se tiedetään, että ne vaivaavat yleensä vaihdevuosien alussa.

Näin helpotat kuumia aaltoja:

  • Estrogeenikorvaushoito on tehokas hoito niin kuumiin aaltoihin kuin muihinkin vaihdevuosioireisiin. Keskustele hoidosta lääkärin kanssa.
  • Monet kokevat saavansa apua kasviestrogeeneista, kuten salviasta. Jos olet sairastanut rintasyövän, keskustele kasviestrogeenien käytöstä lääkärisi kanssa.
  • Makeat, suolaiset, kuumat ja mausteiset ruuat sekä kahvi, tee, alkoholi ja kolajuomat voivat laukaista kuumia aaltoja. Kokeile, auttaisiko näiden ruokien ja juomien välttäminen.
  • Suosi ihoa rauhoittavaa kosmetiikkaa, jotka on suunnattu punoittavalle iholle ja couperosaan.
  • Suosi luonnonkuituisia vaatteita ja kerrospukeutumista. Näin voit karsia ja lisätä vaatetta tarpeen mukaan.
  • Rentoutuminen saattaa lieventää kuumaa aaltoa. Kun aalto lähestyy, sulje silmäsi, hengitä syvään ja rentouta lihakset uloshengityksellä.

2. Tukea nukahtamiseen

Vaihdevuosien aikana yksi kärsii nukahtamisvaikeuksista, toinen yöheräilystä ja kolmas katkonaisista unista. Huonosti nukuttua yötä seuraa väsyttävä päivä, jolloin kaikki ottaa päähän. Joskus univaikeudet liittyvät öisiin hikoilupuuskiin.

Helpota näin:

3. Kuivat limakalvot joustaviksi

Estrogeenin huvetessa emättimen limakalvot ohenevat. Tämä voi aiheuttaa kirvelyä, kipua ja limakalvojen vaurioita. Intiimialueen limakalvojen ohenemisesta ja kuivuudesta johtuvat oireet vuorostaan herkistävät myös virtsatietulehduksille. Myös seksihalut saattava vähentyä limakalvojen ongelmien vuoksi.  

Hoida kuivia limakalvoja näin:

4. Tukea luustolle

Kuukautisten päättyminen vaikuttaa luuston kuntoon. Estrogeenin vähenemisen vuoksi nainen menettää 1–3 prosenttia luun tiheydestä ainakin viitenä ensimmäisenä vuotena menopaussin jälkeen.

Helpota näin:

5. Kosteuta ja suojaa vaihdevuosista kärsivää ihoa

Vaihdevuodet ovat käännekohta myös ihollesi. Kun estrogeeni vähenee, iho voi kuivua, kutista ja kirvellä. Lisäksi vaihdevuosien aikana iho menettää kimmoisuuttaan, sen sävy voi samentua, pigmentti muuttua epätasaiseksi ja pinta tulla paksuksi ja karheaksi.

Hoida vaihdevuosi-ihoa näin:

  • Suojaa ihosi auringolta ympäri vuoden, sillä aurinko on ihon pahin vanhentaja. Iho voi myös palaa auringossa aiempaa herkemmin.
  • Kosteuta ihoa seerumilla ja kosteusvoiteella. Vaidevuosi-ikäisille loistavia ihonhoitotuotteiden ainesosia ovat esimerkiksi hyaluronihappo, kollageeni, glyseroli ja hyvin kosteutta sitovat AHA-hapot.
  • C-vitamiineja sisältävät seerumit, öljyt ja voiteet tehostavat kollageenin muodostusta. A-vitamiini myös tasoittaa pigmenttiläiskiä sekä vahvistaa ihoa. Antioksidanttinen C-vitamiini suojaa ihoa UV-säteilyn vaurioilta. Nämä ikääntyvän ihon tehovitamiinit ovatkin molemmat tehokkaita raaka-aineita anti-age-ihonhoitotuotteissa
  • Terveelliset elämäntavat näkyvät kasvoillasi ja antavat energiaa vaihdevuosien ylittämiseen. Syö monipuolisesti, pyri välttämään stressiä ja lopeta tupakointi sekä pyri kaikin keinoin vaalimaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.  

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu.