Kuiva suu? Tässä farmaseuttimme parhaat kotikonstit

Kuiva suu tuntuu ikävältä

Janottaa, suussa maistuu metalli ja kieli tuntuu tahmealta? Kuivasta suusta ei kannata kärsiä, sillä sylkeä tarvitaan koko elimistön hyvinvointiin. Farmaseuttimme kertoo, miten näppärästi kuivan suun hoito onnistuu kotikonstein.

Kuivan suun oireet – millaisia ne ovat?

Jos epäilet kärsiväsi kuivasta suusta, tee testi: yritä syödä voileipäkeksi ilman juotavaa. Jos suuta kuivaa niin, ettet pysty, syljenerityksesi saattaa olla liian vähäistä.

Kuivan suun tunnistaa siitä, että se on sekä tahmainen että hiekkamainen. Kuiva suu yöllä saattaa jopa häiritä unta, mutta viimeistään huomaat kuivan suun oireet aamuisin, koska öisin syljeneritys vähenee luontaisesti. Sylki tuntuu sitkeältä, kurkussa on nielemistä vaikeuttava palan tunne ja kieli tuntuu tarttuvan kitalakeen. Vaivan pitkittyessä suun limakalvot saattavat aristaa, kieli kirveltää ja huulet rohtua. Tietyt lääkeaineet sekä sairaudet saattavat vähentää syljen eritystä ja aiheuttaa suun kuivuutta.

Kuivassa suussa on usein metallin makua, eikä ruoka maistu tai tuoksu oikein miltään. Janon tunne on jatkuva ja voi herättää valveille myös öisin. Kuivasta suusta kärsivä saattaa kärsiä myös pahanhajuisesta hengityksestä.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa suunhoitotuotteet edullisesti netistä!

Nappaa alekoodi ja syötä se kassalla. KAIKKI suunhoitotuotteet ota 3, saat edullisimman -50 % etukoodilla: SUU420

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.6.2023 asti.

Mistä johtuu, että suu on kuiva?

Kuivassa suussa syljen määrä tai koostumus saattavat olla muuttuneet tai syljeneritys on vähentynyt. Sylki on tärkeä terveydelle, sillä sitä tarvitaan niin ruoansulatukseen kuin suun puhdistukseen. Sylki neutraloi suun happamuutta ruokailun jälkeen sekä ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja limakalvojen tulehduksia. Sylki myös puolustaa koko elimistöä, sillä se hajottaa haitallisia bakteereja jo suussa.

Mistä kuiva suu johtuu? Suun kuivuus on usein vaihdevuosi-ikäisten ja sitä vanhempien kiusana, sillä iän myötä pienten sylkirauhasten toiminta heikkenee. Vaivaa voi esiintyä nuoremmillakin raskauden, elintapojen, lääkityksen tai sairauksien vuoksi. Kuiva suu on hormonaalisista syistä yleisempi naisilla kuin miehillä.

Mikä aiheuttaa, että öisin suu on todella kuiva? Suun kautta hengittäminen ja etenkin kuorsaus kuivattaa suuta. Tämän huomaa flunssan aikana tai kuorsatun yön jälkeen. Kuivan suun oireita saattaa esiintyä tilapäisesti myös stressin tai nestehukan yhteydessä. Tupakoijilla suun kuivuus on yleinen vaiva, ja useimmiten tupakoinnin lopettaminen auttaa suun kuivuuteen ja lievittää kuivan suun oireita.

Kuiva suu voi aiheutua myös lääkityksestä. Syynä voivat olla monet yleisesti käytössä olevat reseptilääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, antihistamiinit tai akne- ja psoriaasilääkkeet. Reumataudeista etenkin Sjögrenin syndroomaan sekä pään ja kaulan alueen sädehoitoon liittyy suun kuivumista. Jatkuvasta lääkityksestä tai sairaudesta johtuvaa suun kuivumista kannattaa ehdottomasti hoitaa suuta kostuttavilla tuotteilla, sillä jatkuva kuiva suu altistaa muun muassa hampaiden reikiintymiselle sekä suun limakalvojen haavaumille. Myös anorektikko tai nopeasti painoaan pudottava laihduttaja voi kärsiä kuivasta suusta.

 1. YA KSYLITOLITABLETTI PÄÄRYNÄ 400 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KSYLITOLITABLETTI PÄÄRYNÄ 400 KPL
  9,50 €
 2. GUM ACTIVITAL HAMMASTAHNA 75 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GUM ACTIVITAL HAMMASTAHNA 75 ML
  6,00 €
 3. BIOTENE ORALBALANCE GEELI 50 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIOTENE ORALBALANCE GEELI 50 G
  8,90 €
 4. BIOXTRA SUUVESI ALKOHOLITON 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIOXTRA SUUVESI ALKOHOLITON 250 ML
  10,10 €

Kuivan suun hoito?

 • Hammastahna on syytä vaihtaa kuivalle suulle tarkoitettuun vaahtoamattomaan fluorihammastahnaan, sillä vaahtoamista aiheuttava natriumlauryylisulfaatti ei ole hyväksi kuivasuiselle. Yliopiston Apteekin valikoimasta löydät vaahtoamattomia hammastahnoja.
 • Kuivalle suulle tarkoitettuja suihkeita, geelejä ja suuvesiä voit käyttää vaikka useita kertoja päivässä. Yliopiston Apteekista saat myös ksylitolipastilleja ja -purukumeja, jotka tehostavat syljeneritystä.
 • Happamat juomat voivat aiheuttaa ongelmia, joten nauti vain kohtuudella mehuja, limsoja, maustettuja kivennäisvesiä ja alkoholia – etenkin valkoviiniä. Koska sylki suojaa vain 5−6 happohyökkäykseltä päivässä, happamat juomat ja huono syljeneritys yhdessä lisäävät hampaiden reikiintymistä ja eroosiota.
 • Jano- ja ruokajuomaksi sopii vesi, joka kostuttaa suuta. Vettä on hyvä siemailla pitkin päivää.
 • Syljeneritys tehostuu myös, kun keskityt pureskelemaan ruoan hyvin ja nautit ruoan päälle aina ksylitolia.
 • Kotikonstina suun kostuttamiseen voi kokeilla myös muutamaa tippaa ruokaöljyä.
 • Jos suun kuivuus vaivaa jatkuvasti tai huomaat kärsiväsi samalla pahanhajuisesta hengityksestä, käy hammaslääkärillä.

3 x hyvä kuivan suun tuote

 • Bioxtra-suusuihke on kosteuttava geelisuihke kuivalle, aralle ja herkälle suulle. Se vähentää nopeasti kuivuuden tunnetta, ylläpitää suun kosteustasapainoa ja estää pahanhajuista hengitystä.
 • GeloRevoice-imeskelytabletit sisältävät kosteutta sitovaa hyaluronihappoa ja ovat hyvänmakuisia tabletteja suun limakalvojen kosteutukseen. Saatavana makuvaihtoehtona myös miedon raikas sitrus-mentoli. GeloRevoice sopii paitsi kuivan suun oireisiin, myös äänen ylirasitukseen, puhetyöläisille ja esiintyjille.
 • Biotene-hammastahna on hellävarainen kuivasta suusta kärsiville. Se kosteuttaa ja tukee suun luonnollista puolustuskykyä sekä vahvistaa hampaita.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Loven.

 1. BIOTENE HAMMASTAHNA 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIOTENE HAMMASTAHNA 100 ML
  11,50 €
 2. BIOXTRA SUUSUIHKE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIOXTRA SUUSUIHKE 50 ML
  9,00 €
 3. DENTIPLUS RAIKAS IMESKELYTABLETTI 180 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DENTIPLUS RAIKAS IMESKELYTABLETTI 180 KPL
  Tarjoushinta 15,60 € Normaalihinta 19,50 €
 4. SALIVIN RED FRUIT 200 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SALIVIN RED FRUIT 200 g
  Tarjoushinta 11,92 € Normaalihinta 14,90 €