Suun kuivuminen – parhaat kotikonstit kuivan suun hoitoon

Miehen kuiva suu tuntuu ikävältä ja hengitys haisee pahalta

Janottaa, kieli tuntuu tahmealta ja ärtynyt kitalaki vaivaa? Syynä voi olla kuiva suu. Sylkeä tarvitaan koko elimistön hyvinvointiin, joten kuivasta suusta ei kannata kärsiä. Farmaseuttimme kertoo, miten kuivan suun hoito onnistuu kotikonstein.

Kuivan suun oireet

Jos epäilet kärsiväsi kuivasta suusta, tee testi: yritä syödä voileipäkeksi ilman juotavaa. Jos suuta kuivaa niin, ettet pysty, syljenerityksesi saattaa olla liian vähäistä.

Kuivan suun tunnistaa siitä, että se on sekä tahmainen että hiekkamainen. Suun kuivuminen yöllä saattaa jopa häiritä unta, koska öisin syljeneritys vähenee luontaisesti. Aamulla sylki tuntuu sitkeältä, kurkussa on nielemistä vaikeuttava palan tunne ja kieli tuntuu tarttuvan kitalakeen.

Vaivan pitkittyessä suun limakalvot saattavat aristaa, kieli kirveltää ja huulet rohtua. Ärtynyt kitalaki saattaa tuntua kipeältä. Tietyt lääkeaineet sekä sairaudet saattavat vähentää syljen eritystä ja aiheuttaa suun kuivuutta.

Kuivassa suussa on usein metallin makua, eikä ruoka maistu tai tuoksu oikein miltään. Janon tunne on jatkuva ja voi herättää valveille myös öisin. Kuivasta suusta kärsivä saattaa kärsiä myös pahanhajuisesta hengityksestä.

Mistä kuiva suu johtuu?

Kuivassa suussa syljen määrä tai koostumus saattavat olla muuttuneet tai syljeneritys on vähentynyt. Sylki on tärkeä terveydelle, sillä sitä tarvitaan niin ruoansulatukseen kuin suun puhdistukseen. Sylki neutraloi suun happamuutta ruokailun jälkeen sekä ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja limakalvojen tulehduksia. Sylki myös puolustaa koko elimistöä, sillä se hajottaa haitallisia bakteereja jo suussa.

Syitä kuivalle suulle voivat olla:

  • Ikä ja hormonit: Vaihdevuosi-ikäisten ja sitä vanhempien kiusa, sillä iän myötä pienten sylkirauhasten toiminta heikkenee. Vaivaa voi esiintyä nuoremmillakin raskauden, elintapojen, lääkityksen tai sairauksien vuoksi. Kuiva suu on hormonaalisista syistä yleisempi naisilla kuin miehillä.
  • Tupakointi: Tupakoijilla suun kuivuus on yleinen vaiva, ja useimmiten tupakoinnin lopettaminen auttaa suun kuivuuteen ja lievittää kuivan suun oireita.
  • Lääkitys: Syynä voivat olla monet yleisesti käytössä olevat reseptilääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, antihistamiinit tai akne- ja psoriaasilääkkeet. Reumataudeista etenkin Sjögrenin syndroomaan sekä pään ja kaulan alueen sädehoitoon liittyy suun kuivumista.
  • Laihdutus: Myös anorektikko tai nopeasti painoaan pudottava laihduttaja voi kärsiä kuivasta suusta.

Jatkuvasta lääkityksestä tai sairaudesta johtuvaa suun kuivumista kannattaa ehdottomasti hoitaa suuta kostuttavilla tuotteilla, sillä jatkuva kuiva suu altistaa muun muassa hampaiden reikiintymiselle sekä suun limakalvojen haavaumille.

Mistä johtuu suun kuivuminen öisin?

Suun kautta hengittäminen ja etenkin kuorsaus kuivattaa suuta. Tämän huomaa flunssan aikana tai kuorsatun yön jälkeen. Kuivan suun oireita saattaa esiintyä tilapäisesti myös stressin tai nestehukan yhteydessä.

Kuivan suun hoito

Hammastahna on syytä vaihtaa kuivalle suulle tarkoitettuun vaahtoamattomaan fluorihammastahnaan, sillä vaahtoamista aiheuttava natriumlauryylisulfaatti ei ole hyväksi kuivasuiselle. Yliopiston Apteekin valikoimasta löydät vaahtoamattomia hammastahnoja.

Kuivalle suulle tarkoitettuja apteekkituotteita, kuten suihkeita, geelejä ja suuvesiä, voit käyttää vaikka useita kertoja päivässä. Yliopiston Apteekista saat myös ksylitolipastilleja, joiden sisältämä ksylitoli edistää hampaiden mineralisaation ylläpitämistä.

Sokeriton purukumi auttaa vähentämään suun kuivuutta, kun purukumia pureskellaan aina, kun suu tuntuu kuivalta. Sokeriton purukumi eli esimerkiksi täysksylitolipurukumi edistää myös hampaiden mineralisaation ylläpitämistä sekä hammasplakin happojen neutralointia, kun purukumia pureskellaan vähintään 20 minuuttia syömisen tai juomisen jälkeen.

Happamat juomat voivat aiheuttaa ongelmia, joten nauti vain kohtuudella mehuja, limsoja, maustettuja kivennäisvesiä ja alkoholia – etenkin valkoviiniä. Koska sylki suojaa vain 5−6 happohyökkäykseltä päivässä, happamat juomat ja huono syljeneritys yhdessä lisäävät hampaiden reikiintymistä ja eroosiota.

Jano- ja ruokajuomaksi sopii vesi, joka kostuttaa suuta. Vettä on hyvä siemailla pitkin päivää.

Syljeneritys tehostuu myös, kun keskityt pureskelemaan ruoan hyvin ja nautit ruoan päälle aina ksylitolia.

Kotikonstina suun kostuttamiseen voi kokeilla myös muutamaa tippaa ruokaöljyä.

Jos suun kuivuus vaivaa jatkuvasti tai huomaat kärsiväsi samalla pahanhajuisesta hengityksestä, käy hammaslääkärillä.

3 x hyvä kuivan suun tuote

Bioxtra-suusuihke on kosteuttava geelisuihke kuivalle, aralle ja herkälle suulle. Se vähentää nopeasti kuivuuden tunnetta, ylläpitää suun kosteustasapainoa ja estää pahanhajuista hengitystä.

GeloRevoice-imeskelytabletit sisältävät kosteutta sitovaa hyaluronihappoa ja ovat hyvänmakuisia tabletteja suun limakalvojen kosteutukseen. Saatavana makuvaihtoehtona myös miedon raikas sitrus-mentoli. GeloRevoice sopii paitsi kuivan suun oireisiin, myös äänen ylirasitukseen, puhetyöläisille ja esiintyjille.

Biotene-hammastahna on hellävarainen kuivasta suusta kärsiville. Se kosteuttaa ja tukee suun luonnollista puolustuskykyä sekä vahvistaa hampaita.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Loven.