Rohtuneet huulet? Näin hoidat halkeilevat ja kuivat huulet

Naisen rohtuneet huulet paranevat, kun hän levittää huulilleen apteekin huulivoidetta.

Rohtuneet ja kuivat huulet ovat yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja ikävää halkeilua huulilla. Pahasti rohtuneet huulet voivat olla jopa vereslihalla ja todella kipeät. Yliopiston Apteekin valikoimassa on tehokkaita huulirasvoja, joilla hoidat huulesi kuntoon. Tässä artikkelissa Yliopiston Apteekin farmaseutti jakaa parhaat vinkit rohtuneiden huulien hoitoon sekä neuvoo, mikä on paras huulirasva eri tilanteisiin. Lue asiantuntijan vinkit, joiden avulla saat pehmeät ja hyvinvoivat huulet.

Rohtuneet huulet – kuivat huulet voivat johtua monista syistä

Kuivat ja halkeilevat huulet voivat johtua useista eri syistä, kuten kylmästä ja kuivasta ilmasta, riittämättömästä nesteytyksestä tai jopa tietyistä ihonhoitotuotteista. Rohtuneiden huulten hoidossa onkin tärkeää tunnistaa syitä, jotta voit valita oikeanlaisen hoidon ja ennaltaehkäisyn huulten kuivuuteen.

 1. ACO FACE LIP CERAT HUULIVOIDE 4,6 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO FACE LIP CERAT HUULIVOIDE 4,6 g
  Tarjoushinta 3,68 € Normaalihinta 4,90 €
  Loppu
 2. BEVITA R HUULIVOIDE 8 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BEVITA R HUULIVOIDE 8 G
  3,70 €
 3. AVENE CICALFATE REPAIR LIP BALM 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE CICALFATE REPAIR LIP BALM 10 ML
  11,50 €
 4. EUCERIN AQUAPHOR SOS LIP CARE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN AQUAPHOR SOS LIP CARE 10 ML
  10,50 €

Artikkelin lukijan etu: Ota 3 kosmetiikkatuotetta, saat edullisimman -50 % etukoodilla: KOSME524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2024 asti.

Huulten rohtumisen syyt – Miksi huulet rohtuvat?

Rohtuneet huulet voivat johtua monista syistä, kuten:

Huulivoide aurinkosuojalla:

Rohtuneiden huulien hoito – miten saada rohtuneet huulet pois?

Apteekista löydät useita tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti kuivien ja rohtuneiden huulten hoitoon.

"Apteekin huulivoiteet ja huulirasvat ovat tehokkaita tuotteita rohtuneiden huulien hoitoon. Hoitava huulivoide rauhoittaa ja suojaa rohtuneita huulia sekä hoitavat aineet lievittävät kuivuutta huulissa. Useat Yliopiston Apteekin huulivoiteet ovat hajusteettomia ja väriaineettomia ja lisäksi monet valikoimamme tuotteet sopivat myös herkille huulille. Tutustu myös luonnonkosmetiikan huulivoiteisiin", neuvoo farmaseutti Himberg.

Itsehoitolääkkeenä myytävät dekspantenolia sisältävät lääkevoiteet, kuten Bepanthen, Recreol ja Dexpanthenol ratiopharm ovat rohtuneisiin huuliin sopivia voiteita. Dekspantenoli muuttuu iho- ja limakalvokudoksessa B5-vitamiiniksi eli pantoteenihapoksi, joka on ihon ja limakalvojen uudistumiselle välttämätön solun kasvutekijä. 

Huulivoide kuiville ja rohtuneille huulille:

Näin hoidat rohtuneita huulia:

 1. Käytä ravitsevaa huulirasvaa joka ilta ja useita kertoja päivässä.
 2. Vältä huuliesi nuolemista. Vaikka se tuntuu hetkellisesti helpottavalta, se kuivattaa huulia pitkällä tähtäimellä.
 3. Vältä voimakkaita kasvojenpuhdistusaineita huulilla. Voimakkaat kuorivat aineet, kuten hedelmähapot eivät ole hyväksi rohtuneille huulille.
 4. Käytä ilmankostutinta. Erityisesti talvikuukausina ilmankostuttaja tai diffuuseri pitää huoneilman kosteana.

"Jos rohtuneet huulet eivät parane, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Pahasti rohtuneet huulet voivat vaatia pidempiaikaista hoitoa ja joskus jopa reseptilääkkeitä", neuvoo farmaseutti Kaisa Himberg.

Naisella on paras huulirasva rohtuneille huulille, joka sisältää rauhoittavia ja suojaavia ainesosia, jotka hoitavat kuivia huulia.

Ehkäise huulten rohtuminen ja kuivat huulet

Ennaltaehkäisy on avainasemassa, kun halutaan välttää huulten kuivuminen ja rohtuminen.

Näin ehkäiset kuivat huulet:

Ylellisyyttä kuiville huulille:

Halkeilevat huulet

Halkeilevat huulet voivat johtua monista syistä, kuten ilmastollisista olosuhteista, riittämättömästä nesteytyksestä tai joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksista. Erityisesti isotretinoiinia sisältävät aknelääkkeet voivat kuivattaa huulia, mutta onneksi apteekin huulivoiteista löytyy apu myös lääkehoitojen kuivattamille huulille.

Asiantuntijan vinkit halkeilevien huulten hoitoon:

Huulivoiteet lääkehoitojen kuivattamille huulille:

Usein kysyttyä huulirasvoista

Miten huulirasva toimii?

Huulirasva tekee ihon pintaan suojakerroksen, joka ei ainoastaan säilytä huulien kosteutta ja ehkäise niiden halkeilua, vaan myös suojaa huulia ja pitää ne joustavina ja hyvinvoivina.

Huulirasvan sisältämät öljyt ja kosteuttavat ainesosat hoitavat ja rauhoittavat kuivia ja halkeilevia huulia. Suojakertoimella varustettu, kosteuttava huulivoide sopii päivittäiseen käyttöön suojaamaan huulia myös auringon UV-säteiden aiheuttamilta vaurioilta ja kuivumiselta. Käytä aurinkosuojalla varustettua huulivoidetta myös, mikäli sinulla on taipumusta huuliherpekseen.

Mitä huulirasva sisältää?

Huulirasvan raaka-aineet voidaan karkeasti jakaa kahdella tavalla vaikuttaviin ainesosiin: kosteuttaviin sekä hoitaviin. Kosteuttavat ainesosat lisäävät kuiville huulille kosteutta ja hoitavat aineet pehmentävät rohtuneita huulia.

Kosteuttavia ainesosia ovat:

 • hyaluronihappo (hyaluronic acid)
 • glyseroli (glycerol)

Hoitavia ja pehmentäviä ainesosia ovat:

 • sheavoi (butyrospermum parkii butter)
 • skvalaani
 • erilaiset hoitavat öljyt, kuten kookosöljy (cocos nucifera nut oil), avokadoöljy (persea gratisimma oil) ja soijapapuöljy (glycine soja seed extract).

Onko vaseliini hyvä huulirasva?

Vaseliini eli petrolatum ei itsessään sisällä kosteuttavia aineisosia, joita kuivat huulet yleensä kaipaavat. Vaseliini on okkluusion muodostava ainesosa, joka sitoo ihon oman kosteuden ihoon. Kuivista huulista puuttuu kosteus, jota vaseliini voisi sitoa ihoon. Tämä yleinen kosmetiikan raaka-aine voi siis tuntua huulilla hoitavalta, mutta todellisuudessa vaseliini vain liukuu ihon pinnalla, eikä hoida huonossa kunnossa olevia huulia kuntoon.

Farmaseutin vinkki: Mikäli haluat käyttää vaseliinia huulirasvana, levitä sen alle kosteuttava ja hoitava huulivoide. Päälle levitettävä vaseliini lukitsee alla olevan huulivoiteen ainesosat tehokkaasti ihoon. Tämän ”slugging”-tekniikan teho perustuu siihen, että vaseliini muodostaa iholle suojaavan kalvon eli okkluusion, joka lukitsee ensimmäisen hoitovoiteen raaka-aineet ihoon

Paras huulirasva sisältää kuivia huulia kosteuttavia, rauhoittavia ja suojaavia raaka-aineita.

"Hyvä huulivoide sisältää kosteuttavia ainesosia, jotka tuovat kuiville huulille niiden kaipaamaansa kosteutta. Pelkkä vaseliinin käyttö huulirasvana ei tuo kaivattua kosteutta kuiville huulille. Tutki huulirasvan inci-listaa eli tuotteen raaka-aineita, jotta löydät huulillesi sopivimman huulirasvan", neuvoo farmaseutti Himberg.

Voiko huulivoide aiheuttaa riippuvuutta? 

Monet huulirasvan suurkuluttajat pohtivat, että voiko huulirasvaan jäädä koukkuun? Asiatuntijamme Himberg rauhoittelee huolestuneita, sillä pelko huulirasvakoukkuun jäämisestä on turha: huulirasvaan ei voi syntyä riippuvuutta.

”Jos käytät säännöllisesti huulirasvaa, totut hyvinvoivien huulten pehmeään tuntumaan, jolloin ilman huulivoidetta huulesi voivat tuntua kuivilta ja kiristäviltä. Huulet eivät välttämättä tällöin ole kuitenkaan kuivat, vaikka haluatkin lisätä huulivoidetta aina uudestaan”, kertoo farmaseutti Himberg.

Miten pahasti rohtuneet huulet hoidetaan? 

Atooppista ihottumaa sairastavilla saattaa etenkin talvisin esiintyä voimakasta huulten rohtumista, johon liittyy huulten hilseilyä ja halkeilua. Pahasti rohtuneita huulia ja halkeilevaa huulitulehdusta esiintyy etenkin atooppisilla lapsilla.

Hoida atooppinen huulitulehdus näin:

Jos pahasti rohtuneet huulet eivät parane huulirasvalla, voi rohtuneisiin ja hilseileviin huuliin laittaa apteekista ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta. Kortisonivoidetta voi käyttää yhtäjaksoisesti enintään viikon ajan. Hoidon voi tarvittaessa uusia 1-2 viikon tauon jälkeen. Hakeudu lääkäriin, mikäli hoito ei auta, oireet pahenevat itsehoidosta huolimatta tai mikäli huulet rohtuvat vain suupielistä. Lue lääkkeen pakkausseloste huolella ja varmistu lääkkeen sopivuudesta ennen käyttöä.

Luonnonkosmetiikka huulirasva:

10 x Paras huulirasva eri tilanteisiin

Kattava apteekin huulirasvojen valikoimamme tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja eri tarpeisiin:

 1. ACO Face Lip Cerat huulivoide on suosikkihuulivoide. ACO huulivoide pehmentää kuivia huulia ja tekee niistä välittömästi pehmeät ja ravitut.
 2. Bepanthol huulivoide on erinomainen valinta kuiville ja halkeileville huulille. Miellyttävän kevyt voide kosteuttaa ja suojaa huulia pitkäkestoisesti.
 3. La Roche-Posay Cicaplast Lips Barrier Recovery Balm ravitsee ja rauhoittaa rohtuneita ja ärtyneitä huulia tehokkaasti. Erinomainen valinta huulia kuivattavien lääkkeiden yhteyteen!
 4. Eucerin Aquaphor SOS Lip Care on nimensä mukaisesti oikea SOS-huulivoide, joka korjaa, suojaa ja rauhoittaa kuivat huulet 1 minuutissa!
 5. Favora Pehmentävä huulivoide tehokosteuttaa pitkäkestoissti ja estää huulten halkeilua. Hajusteeton huulivoide on kehitetty yhteistyössä Iho-, Allergia- ja Astmaliiton kanssa.
 6. Avéne Lip Balm with Cold Cream on sukralfaattia sisältävä suojaava ja korjaava huulivoide atoopikoille ja ääriolosuihteisiin.
 7. Sebamed Lip Defence SPF30 on aurinkovoide suojakertoimella. SPF30 huulivoide on täydellinen huulivoide kuiville ja ahavoituneille huulille, jotka tarvitsevat UV-suojan.
 8. Bevita R huulivoide nopeuttaa ihovaurioiden paranemista. Rasvainen huulivoide on hyvä valinta hilseileville huulille.
 9. Decubal Lips & Dry spots balm on korjaava täsmähoito kuiville huulille. Sama monitoimivoide hoitaa myös kuivat kynsinauhat ja pienet ihovauriot.
 10. Ducray Keracnyl Repair Lip Balm sopii erinomaisesti aknen lääkinnällisten hoitojen kuivattamille ja rasittamille huulille. Miellyttävän täyteläinen koostumus korjaa todella kuivia huulia.

"Kun valitset huulirasvaa, kiinnitä huomiota tuotteen ainesosiin ja valitse tuote, joka vastaa juuri sinun huultesi tarpeita. Yliopiston Apteekista löydät laajan valikoiman huulituotteita, jotka auttavat pitämään huulesi pehmeinä ja terveinä läpi vuoden. Kysy tarvittaessa apua asiantuntijoiltamme verkon chatissa, jotta löydät parhaan huulivoiteen huulillesi", vinkkaa farmaseutti Kaisa Himberg.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Kaisa Himberg.

Pusuhuulten hemmotteluun:

Huulikuorinta – hellävarainen huulten kuorinta: