Huuliherpes – Opas oireiden ehkäisyyn ja hoitoon

Nainen hoitaa huuliherpestä eli rakkulaa huulessa

Tunnottomuutta, kihelmöintiä, pistelyä ja kutinaa huulessa, sitten kipeä rakkula - viheliäinen huuliherpes! Rakkula huulessa, harvoin myös suussa, on merkki siitä, että yskänrokko on aktivoitunut. Huuliherpeksen hoidossa nopeus on valttia - mutta millainen huuliherpeslääke sopisi sinulle ja voisiko yskänrokon laukeamisen välttää? 

Tämä kattava oppaamme kertoo kaiken tietämisen arvoiden huuliherpeksen hyvästä hoidosta:

Huuliherpeksen oireet ja tunnistaminen

Huuliherpeksen hoito

Huuliherpeslääkkeet

Huuliherpeksen lääkkeetön hoito: huuliherpeslaastari ja sinkkivoide

Huuliherpes - milloin lääkäriin?

Huuliherpeksen tarttuminen

Milloin huuliherpes ei enää tartu?

Mistä huuliherpes tulee?

Huuliherpes - ehkäisy aurinkosuojalla

Huuliherpes ja genitaaliherpes - mitä eroa?

Huuliherpes lapsella - miten se hoidetaan?

Taas rakkula huulessa - herpeksen estolääkitys?

Herpes huulessa - vai sittenkin jotain muuta?

1. Huuliherpeksen oireet

Herpesvirus tarttuu helposti läheisissä kontakteissa, sillä se leviää pisaroiden ja kosketuksen kautta. Tartunta saattaa tulla vaikka suukosta. Suurimmalla osalla virus jää elimistöön piilevään muotoon, eikä aiheuta oireita. Siksi moni kantaa herpesvirusta tietämään.  Osalla herpesvirus aktivoituu. Suun ympäristöön tai nenänpieleen muodostuu kipeä rakkula, ja lopuksi huuleen voi tulla rupi. Rakkula- ja rupivaiheessa herpesvirus tarttuu herkästi. 

Kun yskänrokko aktivoituu ensimmäistä kertaa, ensioireita voi olla vaikea tunnistaa. Moni havahtuu vasta, kun huulessa on selvä rakkula. Myöhemmin aktivoituessaan herpesvirus aina aiheuta oireita. Silloin viruseritys voimistuu limakalvoilla, mutta ei aiheuta rakkuloita. 

Herpes simplex -viruksen aiheuttama huuliherpes eli yskänrokko on erittäin yleinen tartuntatauti. Arviolta jopa puolet aikuisista on saanut tartunnan, usein jo lapsena. Herpesvirusta ei voida hävittää elimistöstä kokonaan eikä sitä vastaan ei ole rokotetta. Lisäksi sen saamista on vaikea välttää kokonaan. Tavallisesti kyseessä on kuitenkin oireeton tauti ja oireellisenakin se on yleensä vaaraton, vaikkakin harmillinen.

Näin huuliherpes aktivoituu

Kun huuliherpes aktivoituu, oireita on yleensä jo ennen rakkulavaihetta. Huulessa voi aluksi olla tunnottomuutta, sen jälkeen voi tuntua kihelmöintiä, pistelyä, punoitusta ja kutinaa. Tuntien tai viimeistään seuraavana päivänä ensioireiden alkamisesta huuleen ilmestyy kirkasnesteisiä rakkuloita. 

Muutaman päivän sisällä rakkulat puhkeavat. Puhkeamisvaiheessa rakkulat voivat olla hyvin kipeitä ja vaivata muutenkin kuin kosmeettisesti. Iholle muodostuu punaisia, verestäviä rupia. Rupi huulessa paranee yleensä parissa viikossa, mutta joskus vaiva voi jatkua pidempäänkin.  

Tavallisesti herpes huulessa paranee itsestään kuukauden kuluessa. Oireita voi lievittää ja taudin kestoa lyhentää apteekista saatavilla valmisteilla. Joskus yskänrokkoon uhkaa iskeä bakteeritulehdus. Ärhäkät ja vaikeasti paranevat rakkulat on hyvä näyttää lääkärille, joka voi määrätä tulehtuneen huuliherpeksen hoidoksi antibioottia. 

2. Huuliherpeksen hoito

Huuliherpeksen hoito kannattaa aloittaa välittömästi, jotta saat tuotteista parhaan hyödyn irti. 

Huuliherpestä voidaan hoitaa ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä tai lääkkeettömillä valmisteilla. Niillä voit lievittää oireita, hillitä taudin etenemistä ja ehkäistä sen leviämistä. 

Vaihtoehtoja on useita: 

Kun huuliherpes on rupivaiheessa, kannattaa suun ympäristön puhtaudesta pitää erityistä huolta. Hoidoksi riittää usein yskänrokon pesu vedellä ja saippualla. Ethän revi rupea, jotta se ei tulehdu!

Jos huuliherpes on itsellesi uusi asia, kannattaa kääntyä Yliopiston Apteekin henkilökunnan puoleen, jotta vaivaa voidaan arvioida ja tarvittaessa kartoittaa hoitovaihtoehtoja. Osaamme neuvoa myös, mitä tuotteita voit käyttää yhtäaikaisesti. 

Laskettelemassa oleva nainen levittää huulirasvaa.

3. Huuliherpeslääkkeet

Lääkevoiteet

  • Voidemuotoiset viruslääkkeet sisältävät asikloviiria tai pensikloviiria tai asikloviirin ja hydrokortisonin yhdistelmää. Huuliherpesvoide ehkäisee herpesviruksen lisääntymistä, lievittää oireita ja lyhentää jonkin verran taudin kestoa. Saat nämä tuotteet apteekista ilman reseptiä.
  • Aloita virusvoiteen käyttö heti huuliherpeksen ensioireiden ilmaannuttua, sillä silloin hoidon teho on paras. Lääkevoiteen käyttö on helppoa: sitä levitetään huuleen ja sen ympäristöön useita kertoja päivässä 4–10 päivän ajan. Noudata pakkauksessa annettuja ohjeita ja hoidon pituutta. 
  • Muistathan pestä kädet voiteen levittämisen jälkeen, jotta et vahingossa levitä herpestä muualle kasvoihin tai silmiisi! Jotkut voidepakkaukset sisältävät levittimen, jolla lääkettä on kätevä levittää huulille koskematta niitä sormin. 

Viruslääkettä sisältävät tabletit

Asikloviiria tai valasikloviiria sisältävät tabletit sopivat uusiutuvan huuliherpeksen hoitoon. Lyhyen hoitokuurin saat ilman reseptiä, mikäli lääkäri on aiemmin diagnosoinut sinulla huuliherpeksen ja osaat siten tunnistaa yskänrokon oireet. 

  • Ajoitus ratkaisee lääketablettien kohdalla – hoito kannattaa aloittaa jo siinä vaiheessa, kun huulessa tuntuu polttelua ja kihelmöintiä tai kun rakkuloita alkaa ilmaantua. 
  • Tabletit sopivat yli 18-vuotiaiden ja alle 65-vuotiaiden aikuisten huuliherpeksen hoitoon. Kysy neuvoa apteekista ja lue aina myös lääkkeen mukana tuleva pakkausseloste. Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on munuais- tai maksasairaus tai jos vastustuskykysi on heikentynyt. 
  • Tablettihoidon ohella voit huolehtia huulten kunnosta esimerkiksi kosteuttavan huulivoiteen avulla. Aurinkoisella säällä kannattaa käyttää aurinkosuojan sisältävää huulirasvaa.

Lääkkeetön hoito: huuliherpeslaastari ja sinkkivoide

Huomaamaton huuliherpeslaastari sopii yskänrokon kaikkien vaiheiden hoitoon. Se kannattaa laittaa huuleen heti, kun yskänrokko ilmoittelee tulostaan ja huulessa polttelee. 

  • Lääkkeetön laastari muodostaa rauhoittavan ja oireita lievittävän suojan, joka ehkäisee rakkulan tulehtumista, estää yskänrokon leviämistä ja vähentää tartuntavaaraa. 
  • Kiinnität laastarin helposti pakkauksesta löytyvällä asettimella. Suoja pysyy paikoillaan jopa 12 tuntia ja sen irrottua voit vaihtaa uuteen. 
  • Huuliherpeslaastari ei sovi käytettäväksi yhdessä lääkevoiteiden kanssa, mutta se on kätevä lisä tablettihoitoon.
  • Laastarin avulla myös peität rakkulan huulessasi. Ohuen laastarin päälle voit sipaista myös huulipunaa tai peitevoidetta. Muistathan kuitenkin käyttää vain omassa käytössäsi olevia meikkituotteita, jotta et levitä virusta. 

Sinkkiä sisältävä huuliherpesvoide on oiva vaihtoehto yskänrokon hoitoon. Voide lievittää huuliherpeksen oireita, kuten kihelmöintiä, kutinaa ja polttavaa tunnetta. 

  • Sinkkivoide muodostaa huuleen voimakkaan aurinkosuojan. Se onkin näppärä apu huuliherpeksen ehkäisyyn aurinkoisissa olosuhteissa, sillä auringon UV-säteily ja suun alueen ihon palaminen saattavat laukaista herpesviruksen aiheuttaman yskänrokon huuleen.
  • Sinkkiä sisältävää voidetta voit käyttää myös tablettihoidon rinnalla lievittämässä oireita ja pitämässä huulten ihon pehmeänä.

Huuliherpeksen estolääkitys

Joskus huuliherpeksestä tulee jatkuva riesa, ja rakkula ilmestyy suupieleen kuukausittain tai jopa useammin. Jos huuliherpes tuntuu vaivaavan liian usein, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi arvioida huuliherpeksen estolääkityksen tarpeen. 

Reseptillä saatava estolääkitys voi auttaa katkaisemaan huuliherpeksen uusiutumiskierteen, mutta valitettavasti elimistöstä se ei herpesvirusta poista. Joskus yskänrokko saattaa myös aktivoitua estolääkityksestä huolimatta.

Estolääkitystä käytetään tavallisesti pidempänä, kuukausia kestävänä kuurina, johon tarvitaan aina lääkärin resepti. Estolääkitystä voi lääkäri määrätä myös lyhyempänä kuurina esimerkiksi ennen aurinkolomaa tai muuta tilannetta, joka helposti laukaisee huuliherpeksen. Käytä estolääkitystä lääkärin ohjeen mukaan.

Nainen levittää huuliherpesvoidetta alahuulelleen.

4. Milloin lääkäriin huuliherpeksen takia?

Yleensä huuliherpeksen takia ei tarvitse mennä lääkäriin. Terveellä ihmisellä huuliherpes on tavallisesti vaaraton ja paranee itsekseen parissa viikossa, viimeistään kuukauden kuluessa. 

On kuitenkin tilanteita, joissa herpesviruksen kanssa on syytä olla varuillaan. Käy lääkärillä, jos:

  • sinulla on huuliherpes ja tunnet silmissäsi arkuutta ja vetistelyä – herpesvirus on saattanut levitä silmiisi 
  • huuliherpes on levinnyt kasvojen alueella tai tarttunut atooppiseen ihottumaan
  • epäilet herpesviruksen levinneen sukupuolielimiin
  • herpes on rajuoireinen ja sinulla on kuumetta ja huonovointisuutta
  • sairastat vakavaa immuunipuutosta aiheuttavaa sairautta
  • sinulla on lääkitys, joka aiheuttaa immuunipuutosta tai vaikuttaa herpesviruksen käyttäytymiseen

Herpesvirus saattaa aiheuttaa silmissä sidekalvotulehduksen. Sen oireita ovat roskan tunne silmässä, silmän punoitus ja kipu. Silmät voivat tuntua valonaroilta. Kiireellinen hoito on tärkeää, hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian. 

Huuliherpes saattaa levitä atooppisella iholla laajalle kasvoihin tai muualle vartaloon. Voimakkaasti oireileva herpes voi aiheuttaa lisäksi kuumetta ja voinnin heikkenemistä. Lääkäriin on hyvä suunnata mahdollisimman pian, jos yskänrokko ei pysy aisoissa. 

Huuliherpes voi tarttua myös sukuelimiin. Vastaavasti genitaaliherpes voi levitä suun ympäristöön. Jos näin käy, käänny lääkärin puoleen saadaksesi tilanteeseen sopivaa hoitoa.

Jotkut lääkkeet, hoidot tai sairaudet voivat aiheuttaa häiriöitä elimistön infektiopuolustukselle. Silloin huuliherpes voi aktivoitua tavallista helpommin ja lääkäri voi arvioida herpesviruksen estolääkityksen tarvetta.  

Huomaa, että huuliherpeksen hoitoon tarkoitetut apteekin itsehoitolääkkeet sopivat vain huulessa esiintyvän herpesviruksen hoitoon. Kysy näiden tuotteiden käytöstä neuvoa apteekista. Lääkäristä saat ohjeet muihin tilanteisiin.

5. Huuliherpeksen tarttuminen

Nimestään huolimatta huuliherpes ei aina esiinny vain huulessa. Omien käsiesi kautta se voi levitä suun ympäristöstä myös muualle kehoosi. Kasvojen alueella, silmissä tai sukuelimissä herpes on ikävä seuralainen ja vaatii aina lääkärin konsultaatiota. Muistathan siksi huolehtia hyvästä hygieniasta ja välttää huulten turhaa hypistelyä, kun sinulla on huuliherpes.

  • Jos levität huuliherpeksen hoitoon käytettävää voidetta sormin, pese kädet huolellisesti voiteen levittämisen jälkeen. Joissain tuotteissa on mukana tarkoitukseen sopiva voiteen levitin, mutta yhtä hyvin voit käyttää pumpulipuikkoa välttääksesi huulten koskettelun sormillasi. 
  • Haavauman päälle asetettava huuliherpeslaastari suojaa rakkulaa ja ehkäisee viruksen leviämistä ja tartunnan riskiä.
  • Kun huulessasi on herpes, käytä omaa pyyhettä, juomapulloa ja meikkejä, jotta et tartuta herpesvirusta muihin. 
  • Suutelua ja suuseksiä kannattaa välttää yskänrokon ollessa aktiivinen, sillä virus tarttuu herkästi ja voi levitä huulesta myös sukuelimiin. Kondomi suojaa, mutta ei täysin poista tartuntariskiä.
  • Kun huuliherpesrakkula on muuttunut ruveksi, sitä voi tehdä mieli repiä. Älä kuitenkaan tee niin, sillä rikkoutuessaan rupi saattaa tulehtua ja vaiva pahentua. 

6. Milloin huuliherpes ei enää tartu?

Herpesvirus voi tarttua aina silloin, kun iholla on oireita. Tartuttavimmillaan se on kuitenkin rakkulavaiheessa. Tartuttavuus laskee rupivaiheessa, mutta virus saattaa silloinkin siirtyä toiseen ihmiseen. 

Tyypillisesti huuliherpeksen paraneminen kestää pari viikkoa, joskus pidempään. Lääkehoito ei estä tartuntaa, joten varovaisuutta kannattaa noudattaa, kunnes näkyvät oireet ovat poistuneet. 

Herpesvirus tarttuu ihmisestä toiseen läheisessä kontaktissa, esimerkiksi suukotellessa. Saatat saada huuliherpestartunnan välillisesti myös kosketuksen kautta, esimerkiksi juomapullosta tai huulirasvasta, jota on käyttänyt joku, jolla herpesvirus on aktiivinen. Oireisena on syytä välttää suutelua, suuseksiä ja muuta suukontaktia muihin. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö vähentää tartuntariskiä, mutta ei anna täyttä suojaa. 

Joillakuilla herpesvirus ei aktivoituessaankaan aiheuta mitään oireita, mutta virusta erittyy kuitenkin limakalvoilta. Koska oireetonta herpesvirusta on mahdotonta itse havaita, tartuntaa ei voi aina ennakoida.

Tytär suukottaa äitiään poskelle sohvalla.

7. Mistä huuliherpes tulee?

  • Miksi huuliherpes puhkeaa aina silloin kun sitä vähiten toivoisi tai keskellä tiukkaa elämänvaihetta? Syy voi olla siinä, että voimakas stressi saattaa laukaista piilevän viruksen. 
  • Monelle huuliherpes on kesäloman riesa, sillä auringon ultraviolettisäteily vähentää ihon puolustuskykyä, jolloin virus saa suotuisat olosuhteet kaivautua esiin. Auringossa oleillessa kannattaa aina käyttää suojavoiteita, sillä ne ehkäisevät huuliherpeksen puhkeamista. Huulille on hyvä levittää aurinkosuojalla varustettua huulirasvaa.
  • Piilevä virus saattaa virkistyä vilustumisen seurauksena – ja tästä syystä sitä nimitetäänkin yskänrokoksi. 
  • Kuukautiset voivat aktivoida huuliherpeksen. Jos huuliherpes vaivaa sinua aina kuukautisten yhteydessä tai muuten usein, kannattaa jutella asiasta lääkärille. Lääkäri voi arvioida tarvetta mahdolliselle estohoidolle. 
  • Joskus yskänrokko iskee hammaslääkärikäynnin jälkeen. Se johtuu siitä, että suun ympäristön toimenpiteet ja vammat altistavat huuliherpeksen puhkeamiselle. Jos huulessasi on aktiivinen herpes, siirrä hammaslääkäriaikasi toiseen ajankohtaan. Suun alueen koskettelu voi nimittäin pahentaa tilannetta. 
  • Rohtuneisiin huuliin tulee helpommin rikkoutumia. Pidä huulet hyvässä kunnossa etenkin talvisaikaan käyttämällä kosteuttavia huulivoiteita.

8. Huuliherpes – ehkäisy aurinkosuojalla

Auringon UV-säteily heikentää ihon puolustuskykyä, ja siksi huuliherpeksen aktivoituminen kauniina kesäpäivänä on tavallista. Ihon palaminen altistaa huuliherpeksen puhkeamiselle. Varjossa viihtyminen, hellehatut ja suojaavat vaatteet auttavat ehkäisemään auringon haittoja.

Korkean UV-suojan sisältävä aurinkovoide on hyvä apu. Huulille kannattaa sivellä riittävän usein aurinkosuojan sisältävää huulirasvaa, sillä huulten iho on erityisen ohut ja auringolle herkkä. Kokeiluun kannattaa ottaa esimerkiksi auringolta suojaava, ehkäisevä huuliherpesvoide

Aurinkosuojatuotteet kannattaa ottaa käyttöön jo varhain keväällä heti, kun aurinkoiset päivät lisääntyvät. Yliopiston Apteekin henkilökunta neuvoo sinua mielellään sopivan tuotteen valinnassa.

4 x aurinkosuoja huulille huuliherpeksen ehkäisemiseksi: 

9. Huuliherpes ja genitaaliherpes – mitä eroa?

Herpestä aiheuttavaa virusta on kahdentyyppistä: toinen aiheuttaa genitaaliherpeksen ja toinen huuliherpeksen. Huulessa esiintyvä virustyyppi voi kuitenkin tarttua sukuelimiin ja sukuelimissä esiintyvä herpesvirus puolestaan aiheuttaa huuleen yskänrokon. 

Hoidon ja oireiden lievittämisen kannalta merkitystä on eniten sillä, missä herpesvirus on aktivoitunut.

Huuliherpeksen oireet lievittyvät yleensä itsehoitolääkkeillä, joita saat apteekista ilman reseptiä.

  • Sukuelinherpes pitää aina näyttää lääkärille.
  • Sukuelinherpeksen oireet ovat samankaltaiset kuin huuliherpeksessä, mutta ne esiintyvät suun alueen sijaan sukuelimissä. 

Ensiksi sukuelimissä tuntuu kirvelyä ja kutinaa, minkä jälkeen niihin ilmestyy kipeitä rakkuloita, jotka myöhemmin rupeutuvat. Genitaaliherpes voi aiheuttaa myös kirvelyä virtsatessa, kuumeilua sekä pääkipua ja lihassärkyä.  

Sukuelimissä esiintyvän herpeksen oireet kestävät pari kolme viikkoa. Huuliherpeksen tavoin myös genitaaliherpes voi aktivoitua aika ajoin. 

Koska huuliherpes tarttuu herkästi ja saattaa levitä sukuelimiin, kannattaa suutelua ja suuseksiä välttää herpeksen oireillessa. Kondomi vähentää genitaaliherpeksen tartuntariskiä, mutta ihan täysin se ei tartunnalta suojaa.  

Lapsen huulessa on huuliherpes.

10. Huuliherpes lapsella – miten se hoidetaan?

Herpesvirus voi tarttua myös lapsiin. Tavallisesti huuliherpes puhkeaa lapsilla 3–5 vuoden iässä. Oireiden syyn selvittämiseksi kannattaa hakeutua herkästi lääkäriin. Jos oireet ovat vähäiset, lapsen huuliherpeksestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä tauti on yleensä vaaraton. 

Lapsen sormet etsiytyvät herkästi kipeään ja kutisevaan rakkulaan. Huulten koskettelusta pitäisi kuitenkin pidättäytyä, jotta lapsi ei tule levittäneeksi huuliherpestä silmiinsä tai muualle kehoon.

Etenkin lapsilla herpesvirus voi pesiytyä atooppiseen ihoon raapimisen seurauksena. Käsistä voi yskänrokkoon eksyä myös bakteereita, jotka aiheuttavat huuleen uuden tulehduksen. 

Juttele lapsen kanssa huuliherpeksestä ja opasta toimimaan oikein – tietenkin ikä huomioiden. Oireiden lievittäminen auttaa lasta pitämään sormensa irti yskänrokosta. Mitä vähemmän kipua ja kihelmöintiä, sitä todennäköisemmin lapsi jättää rakkulan rauhaan. 

Alle 3-vuotiailla lapsilla herpesvirus voi aiheuttaa suutulehduksen, johon liittyy yleensä kuumetta. Suutulehduksessa kipeitä rakkuloita ilmaantuu suun limakalvoille, huuliin ja ikeniin. Hakeudu siinä tapauksessa lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi. 

Kirvelevien rakkuloiden takia lapsen voi olla vaikea syödä ja juoda. Suun kipua voi hoitaa kipulääkkeillä, jotka alentavat samalla myös lapsen kuumetta. Kysy neuvoa kipu- ja kuumelääkkeen valinnasta apteekista. 

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon jos:

  • olet epävarma, mistä lapsen rakkulat johtuvat
  • lapsen huuliherpes oireilee rajusti
  • rakkulat leviävät muualle kehoon, kuten silmiin tai ihottumaan
  • lapsen syöminen ja juominen on vaikeaa suutulehduksen takia

11. Herpes huulessa – vai sittenkin jotain muuta?

Pistelevä, kipeä rakkula huulessa ei aina ole huuliherpes. Joskus suun alueella voi olla allergiareaktioita, ihottumaa, finni tai märkärupea, jotka voivat sekoittua huuliherpekseen. 

Jos huulessasi oleva rakkula ei parane kuukauden sisällä eikä itsehoitolääkkeistä ole apua tai oireesi pahenevat, voi kyse olla muusta kuin yskänrokosta.

Jos rakkula suun ympäristössä mietityttää, käänny terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Yleensä huuliherpes on helppo tunnistaa näkyvien oireiden perusteella, mutta epäselvissä tapauksissa siitä voidaan ottaa näyte, joka varmistaa asian. 

Myös Yliopiston Apteekin väki neuvoo sinua mielellään niin myymälöissä kuin verkon chat-palvelussa. Saat tarvittaessa apua myös sopivien hoitotuotteiden valintaan. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti, lääketiedon koordinaattori Leena Äyräpää.