Perusvoide hoitaa ja kosteuttaa – Tiesitkö tämän perusvoiteista?

nainen levittää apteekin perusvoidetta kuiviin jalkoihin ja sääriin

Perusvoiteet hellivät ongelmaihoa ja kosteuttavat tehokkaasti. Lue, miten perusvoiteet toimivat, miten valitset sinulle sopivan voiteen – ja miksi perusvoide on loistava valinta myös normaalille iholle. Tiesitkö esimerkiksi, että perusvoide on loistava meikinpoistaja ja hyvä apu pihatöissä nuhjaantuneille käsille?

Mitä perusvoiteet ovat?

Perusvoiteet ovat lääketehtaan valmistamia lääkkeettömiä ja hajusteettomia voiteita. Niitä käytetään ihon kosteutukseen. Perusvoiteissa on valittavana eri rasvaisuusasteita. Perusvoiteista käytetään myös nimitystä perusrasva.

Kevyet perusvoiteet

Ketkä voivat käyttää perusvoiteita?

Perusvoiteita käytetään monien ihotautien – kuten ihottumien, psoriasiksen ja atopian – hoidossa niin sanottuna tukihoitona. Ne eivät vaikuta ihon tulehdukseen, mutta rasvaamalla iho pysyy paremmassa kunnossa.

Joskus perusvoiteet mielletään vain iho-ongelmaisten voiteiksi, mutta niitä voi käyttää mainiosti, vaikka iho olisi perusterve. Onhan ihoa tärkeä kosteuttaa ja hoitaa säännöllisesti. Perusvoiteet ovat loistavia tuotteita kuivan ihon kosteutukseen.

Perusvoiteet sopivat vartalon ihon päivittäiseen kosteutukseen. Kerran tai pari päivässä on hyvä rasvaustahti normaalille iholle. Voit käyttää perusvoiteita myös kasvojen ihon kosteuttamiseen, mutta ne eivät ole yhtä hoitavia kuin varsinaiset kasvovoiteet.

Keskirasvaiset perusvoiteet

 1. CERALAN PLUS PERUSVOIDE PUMPPUPULLO 500 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERALAN PLUS PERUSVOIDE PUMPPUPULLO 500 G
  26,40 €
 2. MINIDERM DUO CREAM 210 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINIDERM DUO CREAM 210 g
  Tarjoushinta 9,78 € Normaalihinta 11,50 €
 3. NOVALAN PERUSVOIDE 200 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NOVALAN PERUSVOIDE 200 G
  8,70 €
 4. DECUBAL ORIGINAL CLINIC CREAM EMULSIOVOIDE 250 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Miten eri perusvoiteet eroavat toisistaan?

Isoin ero on siinä, kuinka rasvapitoisia voiteet ovat. Karkeasti perusvoiteet voidaan jakaa kolmeen kategoriaan seuraavasti: kevyet perusvoiteet, keskirasvaiset perusvoiteet ja rasvaiset perusvoiteet.

 • Kevyet perusvoiteet ovat rasvattomia geelejä, lotioneita ja kevyitä emulsiovoiteita. Kevyiden perusvoiteiden rasvapitoisuus on alle 30 prosenttia, ja ne sisältävät enemmän vettä kuin rasvaisemmat voiteet.
 • Keskikastissa ovat keskirasvaiset perusvoiteet, joiden rasvapitoisuus on yli 30 mutta alle 50 prosenttia. Keskirasvaiset perusvoiteet ovat koostumukseltaan emulsiovoiteita.
 • Tuhdeimpia voiteita ovat rasvaiset perusvoiteet. Rasvaisiksi perusvoiteiksi luokitellaan emulsiovoiteet ja voiteet, joissa on rasvaa yli 50 prosenttia. 

Osa valmistajista ilmoittaa rasvapitoisuuden pakkauksessa, osa kertoo tuotteen keveydestä tai rasvaisuudesta jollain toisella tavalla. Kysy apua Yliopiston Apteekin henkilökunnalta, jos tuotteen rasvapitoisuus mietityttää.

Joihinkin perusvoiteisiin on lisätty esimerkiksi glyserolia, karbamidia tai xylitolia. Ne ovat kosteuttavia aineita. Osa voiteista taas sisältää keramideja, jotka korjaavat ihon suojakerrosta.

Miten löydän itselleni sopivan perusvoiteen?

Mieti, minkälainen ihotyyppisi on, missä kunnossa ihosi on ja mihin tarpeeseen etsit voidetta. Onko ihosi kuiva vai rasvainen? Etsitkö perusvoidetta kasvoille, kosteutusta koko vartalolle vai pelastusta kuiville käsille tai jaloille?

Nyrkkisääntö on: mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi voide. Jos taas voide ei imeydy, vaan se jää ikävästi ihon pinnalle, voi se olla liian rasvainen ihollesi.

 • Yleensä kannattaa valita kevyehkö tai keskirasvainen mutta tehokkaasti kosteuttava perusvoide. Se sopii esimerkiksi vartalon peruskosteutukseen. 
 • Ohut, geelimäinen perusvoide sopii usein akneiholle – se kosteuttaa mutta ei tuki ihohuokosia. Kokeile esimerkiksi antimikrobista ja kosteuttavaa Humektania perusvoiteeksi akneiholle.
 • Kaikkein rasvaisimmat voiteet sopivat usein kuivien jalkojen ja käsien hoitoon tai jos kärsit hilseilevästä ihottumasta. Paras perusvoide atoopikolle löytyy yleensä rasvaisten perusvoiteiden joukosta. Myös sopivimmat perusvoiteet psoriaatikolle ovat rasvaisia.

Eri ihoalueilla voi käyttää eri voiteita: rasvaista kantapäihin ja kevyempää vartalolle. Voit myös tarvita eri vuodenaikoina eri voiteita. Laaja valikoima perusvoiteita apteekissa takaa, että jokainen löytää omalle iholleen sopivan tuotteen valikoimastamme! Perusvoiteeksi vauvalle kannattaa kokeille helposti levittyvää ja nopeasti imeytyvää Miniderm-perusvoidetta, joka on hellävarainen ja erittäin kosteuttava perusvoide.

Kokeilemalla ja Yliopiston Apteekin henkilökunnan avulla löydät itsellesi sopivan perusvoiteen, jota on mukava käyttää – ja kun voide tuntuu kivalta, sitä tulee myös käytettyä.

Voiko perusvoiteiden käytöstä olla jotain haittaa?

Ei ole. Perusvoiteita on turvallista käyttää. Ne ovat hyvä valinta ihon päivittäiseen kosteutukseen ja hoitoon kaikille.

Voide voi kirvellä, jos levität sen kovin rikkinäiselle iholle. Kokeile silloin laittaa voide kostealle iholle. Silloin myös voiteen kosteuttava vaikutus tehostuu.

Voiko perusvoiteita käyttää muuhun kuin ihon kosteuttamiseen?

 • Korvaa saippua tai pesuneste kevyellä perusvoiteella. Voidepesu sopii hyvin kuivaihoiselle tai jos kärsit ihottumasta. Voiteella voi pestä jopa päänahan. Voidepesu sopii myös meikinpoistoon.
 • Auringonoton tai parranajon jälkeen geelimäinen, kevyt perusvoide kosteuttaa hyvin.
 • Tee itse vartalonkuorinta-aine: sekoita kevyeeseen perusvoiteeseen sokeria.
 • Suojaa kädet paksulla perusvoiteella ennen likaisia hommia. Lika lähtee helpommin irti, jos levität voidetta kynsinauhoihin ja kynsien alle vaikkapa ennen autonrenkaiden vaihtoa tai multaisia pihatöitä.

3 x hyvä perusvoide

 • Aqualan Duo emulsiovoide on kevyt perusvoide vartalon peruskosteutukseen. Voide sisältää glyserolia, joka lisää ihon kimmoisuutta ja kosteuttaa ihoa pitkään.
 • Apobase Carbamide 5% -perusvoide sisältää karbamidia, joka vähentää kosteuden haihtumista iholta. Keskirasvainen voide sopii päivittäiseen käyttöön erityisesti kuivemmalle iholle.
 • Locobase Repair voide on rasvainen voide, joka sopii hyvin kuivalle, hilseilevälle ja halkeilevalle iholle – esimerkiksi kuiville käsille ja jaloille tai rohtuneeseen nenään. Sisältää ihon suojakerrosta korjaavia keramideja ja vapaita rasvahappoja.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.

Rasvaiset perusvoiteet