Kuiva iho pehmeäksi – 10 vinkkiä vartalon ihon hoitoon

vartalon kuivan ihon hoito

Auringonvalon puute, lämmitetty sisäilma ja kylmä ulkoilma saavat ihon kuivumaan. Tiesitkö, että vartalon iho kuivuu talvella jopa kasvojen ihoa herkemmin? Tässä 10 helppoa ja tehokasta keinoa kosteuttaa kroppa ihanan pehmeäksi ja joustavaksi.

1. Kuivaharjaa iho

Kuivaharjaus poistaa ihon pinnalta kuolleita ihosoluja, elvyttää ihon verenkiertoa ja tätä kautta myös ihosolujen hapen- ja ravinnonsaantia ja kuona-aineiden poistumista. Iho virkistyy ja kiinteytyy, ja sen väri ja kunto paranevat.

Kuivaharjauksen voi tehdä vaikka joka päivä vartalolle tarkoitetulla harjalla tai karhealla kintaalla. Aloita harjaus jalkapohjista ja etene ylöspäin pyörivin liikkein. Ole napakka, mutta älä kovakourainen. Koko kropan harjaamiseen kuluu vain viisi minuuttia. Käy kuivaharjauksen jälkeen suihkussa.

2. Valitse hellävarainen pesuaine

Käytä vartalolle pesuainetta, joka ei kuivata. Kuiva vartalon iho saattaa ärtyä entisestään tavallisen saippuan käytöstä. Valitse ihollesi ja mieltymyksiisi sopiva pesuaine vartalon pesuun. Apteekissa on saatavana kaikkein herkimmälle ja kuivalle iholle sopivia tuotteita, kuten pesunesteitä, -öljyjä, -geelejä ja -voiteita. Täyteläiset ja ravitsevat pesuaineet ovat erinomainen valinta kuivan ihon hoitoon.

Jos peseydyt päivittäin tai useammin, sinun ei tarvitse pestä jokaista neliösenttiä karhealla harjalla tai edes pesuaineella. Riittää, kun käytät pesuainetta intiimialueille, kainaloille ja jaloille ja huuhtelet vartalon ihon. Jatkuva, raju hankaaminen ja saippuaa sisältävien pesuaineiden käyttö rikkoo ihoa suojaavan ja kosteuden haihtumista estävän happokalvon. Kuiva vartalon iho kannattaa voidella kosteusvoiteella heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea. Tällöin kosteus saadaan tehokkaasti sidottua kuivaan ihoon voiteen avulla.

Kuiva kasvojen iho kiittää, kun valitset kasvojen puhdistukseen geelin sijaan maitomaisen tai voidemaisen kuivan ihon kasvojen puhdistusaineen. Puhdistuksen jälkeen kasvoille levitettävä täyteläinen ja ravitseva voide hoitaa kuivaa ihoa kasvoissa.

 1. ACO BODY CARING SHOWER OIL HAJUSTETTU 400 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY CARING SHOWER OIL HAJUSTETTU 400 ML
  12,90 €
 2. MEINEBASE MINERAALISUOLA 75 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEINEBASE MINERAALISUOLA 75 G
  10,10 €
 3. SEBAMED OLIVE FACE & BODY WASH REFILL TÄYTTÖPUSSI 1000 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. L'Occitane Almond Shower Oil -suihkuöljy erityisesti kuivalle iholle | Suihkugeelit ja -öljyt
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  L'OCCITANE ALMOND SHOWER OIL 250 ml
  21,00 €

3. Sauno ja kylve huoletta

Vesi ei kuivata ihoa, päinvastoin. Saunomisesta, kylpemisestä ja suihkusta ei ole haittaa, kunhan kiinnittää huomiota veden ja löylyjen lämpötilaan. Vaikka lempeä lämpö ei ärsytä tai kuivata, tulikuumat löylyt tai pitkä kuuma suihku ja saippua liuottavat rasvaa ihon pinnasta. Niitä on siis syytä välttää, varsinkin, jos iho on kuivuudesta rikki.

Kun haluat tehdä kylpemisestä ihoa hemmottelevan pehmennyskäsittelyn, voitele iho löylyssä saunahunajalla ja käytä kylpyvedessä ihoa hoitavaa kylpyainetta tai vaikka Epsom- tai Meinebase-suolaa. Saunominen kosteuttaa kuivaa ihoa, kun ihon pintaverenkierto vilkastuu. Vihtominen tehostaa verenkiertoa ja kuorii ihoa.

Oletko kokeillut vartalon ja hiuspohjan hierontaan gua sha -kampaaGua sha -hieronta parantaa ihon pintaverenkiertoa ja auttaa avaamaan lihasjumeja niska-hartiaseudulla. Ruusukvartsista valmistettu tai jadekivinen kasvorolleri on oiva apuväline kasvojen, kaulan ja dekolteen gua sha -hierontaan.

4. Kuori iho

Kuorinta irrottaa kuivaa, kuollutta ihosolukkoa ihon pinnasta, joten iho siliää ja kirkastuu. Vartalon ihon voi kuoria vartalokuorinnalla suihkussa kerran tai parikin kertaa viikossa. Keskity erityisesti kovien ja karheiden ihoalueiden, kuten kanta- ja kyynärpäiden käsittelyyn. Valitse vartalolle tarkoitettu kuorinta-aine ja muista: mitä herkempi iho, sen hellävaraisempi kuorinta. Jos iho on ärtynyt tai rikki, älä kuori. Tiesitkö, että voit valmistaa hellävaraisen vartalokuorinnan myös itse kotona?

 1. Nuxe Rêve de miel Nourishing Body Scrub 175 ml | Vartalon kuorinta
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. WELEDA SKIN FOOD BODY BUTTER 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  WELEDA SKIN FOOD BODY BUTTER 150 ML
  21,90 €
 3. Ibero Gua sha kampa jadekivi | Ihonhoitolaitteet ja tarvikkeet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  IBERO GUA SHA KAMPA JADE 1 kpl
  15,90 €
 4. WELEDA CALENDULA BABY OIL 200ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  WELEDA CALENDULA BABY OIL 200ML
  18,90 €

5. Sheivaa hellästi

Ole hellä ja rauhallinen, kun poistat ihokarvoja. Jos painat terää vimmatusti, iho kärsii. Vaihda terä uuteen, kun se alkaa tuntua tylsältä. Älä koskaan sheivaa kuivaa ihoa vaan levitä iholle ensin tarkoitukseen sopiva vaahto tai geeli. Lämmin suihku tai sauna pehmentää karvat ennen sheivausta.

6. Valitse hyvä kosteusvoide

Vartalon iho kuivuu kasvojakin herkemmin, koska vartalossa on vähemmän talirauhasia kuin kasvoilla. Kun iho ei saa aurinkoa, sen pintakerros on ohut ja kosteus pääsee haihtumaan, ellei sitä sulje ihoon voiteella. Erityisen tehokkaasti kosteutta haihtuu, kun ilma on kuiva. Ja kun kosteus haihtuu ja iho kuivuu kuivumistaan, se halkeilee helposti, jolloin bakteerit pääsevät vaivattomammin ihoon aiheuttamaan tulehduksia ja ärtymistä. Seuraa kutinaa ja raapimista ja lisää tulehduksia ja ärtymistä. Säännöllinen vartalovoiteen tai perusvoiteen käyttö on siis tärkeää.

Valitse voiteen koostumus ihotyyppisi, ihon kunnon ja vuodenajan mukaan. Vaikka iholle kesällä riittäisi kevyt emulsio, talvella se voi kaivata öljyä, paksua voidetta tai jopa molempia. Perusvoiteissa valittavana on kevyitä, keskirasvaisia tai rasvaisia vaihtoehtoja. Paras perusvoide tai ihon kosteusvoide löytyy apteekin henkilökunnan opastuksella. 

7. Voitele iho kosteana

Levitä vartalon iholle voide aina suihkun tai kylvyn jälkeen, kun iho on vielä aavistuksen kostea. Voide sulkee kosteuden ihoon. Kuiva vartalon iho kiittää täyteläisemmästä voiteesta, jonka avulla kosteus saadaan lukittua kuivaan ihoon.

8. Hanki karheisiin kohtiin täsmävoide

Kyynärpäät, polvet, kantapäät ja muut helposti karhenevat ja kuivuvat alueet tarvitsevat erityisesti talvisin täyteläisemmän hoitovoiteen kuin muu vartalon iho. Jotta välttyisit näiden alueiden karhenemiselta ja ärsyyntymiseltä, hanki niille täsmävoide, joka pitää paksunkin ihon pehmoisena. Apteekista löydät vaihtoehtoja ja täsmätuotteita erilaisiin iho-ongelmiin, kuten kovettumiin ja halkeamiin, ihottumaan ja ihon kutinaan sekä atooppiselle ja herkälle iholle.

9. Suosi pehmeitä materiaaleja

Jos iho kuitenkin kuivuu, minimoi kutina ja ärtyminen pukemalla voidellun ihon suojaksi pehmeitä, sileitä ja hengittäviä vaatteita. Keinokuituvaatteet kuivattavat monien ihoa, ja karhea villa voi kutittaa tai ärsyttää. Usein sileä puuvilla tai bambu tuntuu miellyttävimmältä.

10. Juo vettä ja syö hyviä rasvoja

Mikä on sopiva kuivan ihon ruokavalio? Iho saa kosteutta myös sisältä, joten muista ainakin juoda riittävästi vettä. Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä omega-rasvahappojen vaikutuksesta ihon kosteustasapainoon, mutta moni kuivasta ihosta kärsinyt on saanut ihon hoitoon apua hyvien rasvojen lisäämisestä ruokavalioon. Kysy apteekin henkilökunnalta apua sopivaa ravintolisää etsiessäsi.

 1. CERAVE HYDRATING CLEANSER 473 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERAVE HYDRATING CLEANSER 473 ML
  Tarjoushinta 11,12 € Normaalihinta 13,90 €
 2. ACO BODY LOTION RICH HAJUSTETTU 400 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY LOTION RICH HAJUSTETTU 400 ML
  13,30 €
 3. LUONKOS INNOCENT HOITAVA VARTALOÖLJYKAKKU 60 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. YA VARTALOVOIDE HAJUSTEETON 500 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA VARTALOVOIDE HAJUSTEETON 500 ML
  Tarjoushinta 8,72 € Normaalihinta 10,90 €