Talvi-ihon pelastajat – 10 vinkkiä sekä täsmätuotteet, joita ihosi kaipaa juuri nyt

Nainen hoitaa talven kuivattamia huuliaan

Annathan ihollesi juuri nyt aivan erityistä huolenpitoa? Talvi on haaste iholle, mutta kun muistat nämä pienet ihonhoitorutiinin viilaukset, niin ihosi kiittää ja pysyy pehmeänä ja joustavana koko vuodenajan.

1. Vaihda ihonhoidon avaintuotteet

Monen iho on juuri nyt kuiva, hilseilevä ja kutiseva. Se ei ole ihme, sillä kylmä pakkassää, kuiva sisäilma ja nopeat lämpötilanvaihtelut tekevät talvikaudesta hieman hankalan vuodenajan iholle.

Talvikuukausina ihonhoitoon kannattaa siksi satsata vähän enemmän.

Täyteläisemmät ihonhoitotuotteet auttavat pitämään ihon oman suojakerroksen kunnossa, joten iho ei pääse kuivumaan. Vaihda siis ainakin suihkugeeli saippuattomaan pesunesteeseen ja kasvojenpuhdistusaine ihotyyppisi mukaan joko maitomaiseen tai öljymäiseen tuotteeseen.

2. Lisää seerumi – tai vaihda se uuteen

Oletko hankkinut talveksi tuhdin kosteusvoiteen, mutta voide jää pyörimään ihon pinnalle? Kun iho on kovin kuiva, niin rasvainenkaan voide ei välttämättä pääse imeytymään kunnolla.

Yksi parhaista ratkaisuista ongelmaan on seerumi. Jos seerumi ei siis vielä ole osa päivittäistä ihonhoitoasi, korjaa asia!

Seerumi vie kosteutta tehokkaasti syvälle ihoosi ja valmistaa ihon seuraavaa vaihetta, eli kosteusvoidetta, varten. Seerumi ja kosteusvoide ovat toisiaan tukeva tehokaksikko ja yksi parhaista tavoista pitää kasvojen iho hehkeässä kunnossa läpi talven.

Levitä kosteuttava seerumi iholle aamuin illoin puhdistuksen jälkeen. Sitten on kosteusvoiteen vuoro. Kun matkassa on seerumi, todennäköisesti tuttu peruskosteusvoiteesi riittää, eikä sinun tarvitse vaihtaa sitä talven ajaksi tuhdimpaan.

Levitä kosteusvoide puoli tuntia ennen ulos lähtemistä, jotta se ehtii imeytyä eikä pääse jäätymään iholle. Kun lähdet pitkälle hiihtolenkille tai vaikka pilkille, niin kosteusvoiteesi on hyvä olla vedetön.

Jos seerumi jo kuuluu ihonhoitorutiiniisi ja olet käyttänyt samaa tuotetta pitkään, niin vaihda se nyt. Näin iho ei pääse tottumaan yhteen tuotteeseen.

3. Tehohoida kasvonaamioilla

Hyvä kasvonaamio on tähän aikaan vuodesta loistava lisä ihonhoitorutiiniisi. Valitse kasvonaamio omien mieltymystesi ja ihosi tarpeiden mukaan. Voidemainen naamio ja korealaisesta ihonhoidosta tuttu kertakäyttöinen kangasnaamio ovat yhtä hyviä, kunhan tuote on kosteuttava.

Valitse kuorintatuote ihotyyppisi mukaan. Rakeeton kuorintavoide on varmin valinta, sillä siinä iholle ei synny mekaanista hankausta.

4. Suojaa vaatteilla

Vaikka ihonhoitotuotteilla voi tehdä paljon, niin vaatetus on silti paras suoja pakkassäätä vastaan. Pukeudu siis lämpimästi ja riittävän peittäväksi ja nosta vaikka kaulahuivia poskien suojaksi.

Talvella myös ihon puuterointi voi olla ihan hyvä idea. Puuterikerros antaa iholle pientä lisäsuojaa.

Talvi kuivattaa ja ihoa.

5. Erityishuomiota haastavalle iholle

Normaali-ihoinen saattaa pärjätä talvisaikaan pienillä viilauksilla, mutta jos iholla on pulmia, niin hoidon kanssa on syytä olla erityisen tarkkana.

  • Couperosaiho kaipaa erityissuojelua talvella, sillä se ottaa herkästi itseensä niin tuulesta, pakkasesta kuin lämpötilan vaihteluista. Suosi couperosan hoidossa kosteuttavia, vahvistavia, rauhoittavia ja helposti reagoivalle iholle tarkoitettuja tuotteita.
  • Atooppinen iho on tarkka tuotteiden oikeasta koostumuksesta ja voiteiden sopivista raaka-aineista. Voiteen rasvaisuus ei siis välttämättä ratkaise. Kokeilemalla löytyy itselle sopivimmat atooppisen ihon hoitotuotteet.
  • Epäpuhdas iho saattaa kapinoida talvella – etenkin, jos se on pintakuiva. Kun iho ei pääse hengittämään, se voi tukkeutua ja iholle voi nousta entistä enemmän epäpuhtauksia ja näppyjä. Kevyet seerumit ja omalle iholle sopivat kosteusvoiteet auttavat monia ihon epäpuhtauksien yhteydessä.

6. Huolehdi myös lapsen herkästä ihosta

Entisaikaan lasten poskipäille sipaistiin pakkasvoidetta – tätä ei suositella enää, sillä voide voi jäätyä ja aiheuttaa paleltumia.

Suojaa lapsen ihoa talvileikkien ajan mieluummin vaatteilla. Ihoa rauhoittavan hoitovoiteen voi levittää vaikka ulkoilun jälkeen.

7. Kuori huulet, rasvaa vasta sitten

Kuivat ja rohtuneet huulet ovat varma talven merkki.

Sen sijaan, että vain loputtomasti lisäisit huulirasvakerroksia, niin kuori huulet. Huulikuorinnalla saat kuivat liuskat pois ja voide pääsee imeytymään kuiviin huuliin. Rakeeton kuorinta tai huulivoiteesta valmistettu sokerikuorinta ovat hellimpiä vaihtoehtoja.

Valitse päiväkäyttöön kevyempi huulivoide ja yöksi täyteläisempi rasva. Jos suuntaat hangille, niin muista UV-suojan sisältävä huulirasva. Muista myös, että huulten lipominen kuivattaa huulia. Huulipunan tai huulikiillon voi myös vaihtaa kevyesti sävyttävään huulivoiteeseen.

8. Tehohoida jalat

Jalkojenhoidon tärkein ohje kuuluu: mieluummin hyvä jalkarasva kuin raspi. Voitele siis jalkoja säännöllisesti: levitä yöksi jalkarasvaa, hiero hyvin ja vedä lopuksi sukat päälle.

Jos jaloissasi on kovettumia tai kantapääsi halkeilevat, kokeile karbamiinipohjaisia, pehmentäviä voiteita. Ammattilaisen tekemä jalkahoito voi olla tähän aikaan vuodesta hyvä idea ja ihana hemmotteluhetki.

9. Käsirasvaa mieltymyksen mukaan

Käsien ja kynsinauhojen iho kärsii talvella. Ahkera rasvaaminen kannattaa, ja käsivoide on syytä varata yöpöydälle ja sujauttaa kassiin. 

Käsivoide valitaan käsien ihon kunnon mukaan. Jos tilanne on päässyt hankalaksi ja iho on rikkoontunut auki, kysy neuvoa farmaseuteiltamme oikean voiteen valintaan. Jos kätesi ovat vain kuivat, niin parhaan käsivoiteen voit valita tuotteen omien mieltymystesi ja tuoksutoiveidesi mukaan.  

Tehosta voiteen imeytymistä levittämällä käsiin rasvaisempaa voidetta yöksi. Kun sujautat vielä puuvillahanskat päälle, niin aamulla kädet tuntuvat jo paljon pehmeämmiltä.

10. Suojaa iho auringolta

Aurinkovoidekautesi pitäisi alkaa jo kevätauringon ensisäteistä. Muista kasvojen aurinkovoide etenkin silloin, kun lähdet ulkoilemaan talvihangille.

Valitse aurinkotuote ihotyyppisi mukaan – valikoimaa riittää. Ellei ihosi ole rutikuiva, aurinkovoide saattaa käydä jopa kosteusvoiteesta. 

5 x hyvä tuote talvi-iholle

  1. La Roche-Posay Toleriane Dermo-Cleanser -puhdistusmaito rauhoittaa ihoa ja sopii kaikille ihotyypeille.
  2. Medik8 Hydr8 B5 -seerumi syväkosteuttava ihoa tehokkaasti ja pitkäkestoisesti.
  3. Avène Antirougeurs Unifying Cream -hoitovoide kosteuttaa, pehmentää ja kirkastaa ihoa.
  4. Atopik Hydrate Tehokosteuttava Kasvonaamio tuo välitöntä helpotusta kiristävälle iholle.
  5. La Roche-Posay Lipikar Baume Light AP+M -vartalovoide kosteuttaa ja rauhoittaa kutisevaa ja kuivaa ihoa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Carita Jokinen.