Jalkahoito kotona: jalkaraspi + 4 muuta vinkkiä, joilla kesytät kuivat kantapäät

Naisella ei ole kovettumia eikä kuivia jalkapohjia hyvän jalkojen rasvauksen ansiosta

Huolehdi jaloistasi päivittäin ja pidä ne terveinä ja hyvinvoivina! Kerromme parhaat vinkit kuivien kantapäiden hoitoon, oikeanlaiseen varpaankynsien leikkaamiseen ja siihen, miten teet täydellisen jalkahoidon kotona. Löydä myös apteekin suosittelemat tuotteet kuivien jalkojen hoitoon.

1. Unohda jalkaraspi: kuiviin kantapäihin tepsii parhaiten jalkavoide

Kuivia jalkoja ja karheita kantapäitä kannattaa hoitaa päivittäisellä jalkojen rasvauksella. Hyvä jalkavoide erittäin kuiviin jalkapohjiin on riittävän rasvainen. Valitse kuiville jaloille ja todella kuiville jalkapohjille ureaa eli karbamidia sisältävä jalkavoide, joka pehmittää kovettumia ja kuivan ihon karheutta.

Halkeileville kantapäille löytyy erityisiä hoitovoiteita, jotka on suunniteltu erityisesti kantapään halkeamiin ja kovettuneille kantapäille.

Kuivien kantapäiden hoitoon kannattaa kokeilla silikonisukkia tai silikonikuppeja, jotka suojaavat ja hoitavat halkeamia kantapäässä. Silikonista valmistetut jalkojenhoitotuotteet myös tasaavat painetta kuivissa ja halkeavissa kantapäissä ja helpottavat usein myös kovettuneiden kantapäiden tuntemusta.

Jalkavoiteen levityksen jälkeen jalkoihin kannattaa pukea löysät puuvillasukat, jotka tehostavat voiteen vaikutusta ja suojaavat kuivat ja halkeilevat jalkapohjat.

Jos kotihoito ei auta, jalkojenhoitaja voi auttaa kovettumien kanssa ja selvittää, onko jaloissa esimerkiksi rakenteellisia muutoksia, jotka aiheuttavat kovettumia.

Jalkaraspin käyttö

Kovettumia ei kannata poistaa ensisijaisesti raspaamalla, sillä jalkojen raspaus voi pahentaa vaivaa ja johtaa jopa ihomuutoksiin ihon puolustautuessa ja paksuuntuessa entisestään. Mikäli haluat raspata jalkoja, ole erityisen hellävarainen ja käytä jalkaraspia tai hohkakiveä vain silloin tällöin.

 1. CCS JALKAVOIDE 75 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CCS JALKAVOIDE 75 ml
  8,20 €
 2. ACO BODY FOOT CREAM RICH HAJUSTETTU 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY FOOT CREAM RICH HAJUSTETTU 100 ML
  Tarjoushinta 7,12 € Normaalihinta 8,90 €
 3. FLEXITOL MOISTURISING FOOT CREAM 85 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FLEXITOL MOISTURISING FOOT CREAM 85 G
  10,50 €
 4. CERAVE SA RENEWING FOOT CREAM 88 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERAVE SA RENEWING FOOT CREAM 88 ML
  10,90 €

2. Jalkahoito kotona hoitaa kuivat kantapäät ja jalkapohjat

Tee jalkahoito kotona näin:

 1. Pese jaloista lika ja hiki pois.
 2. Tee halutessasi jalkakylpy. Käytä jalkakylpysuolaa, sillä se puhdistaa ja pehmentää ihoa. Jos jaloissasi on haavaumia tai varpaanvälit ovat auki, jätä jalkakylpy väliin.
 3. Voit tarvittaessa poistaa kovettumia hohkakivellä tai jalkaraspilla. Muista olla hellävarainen, sillä liiallinen raspaaminen voi aiheuttaa ihorikkoja sekä jopa pahentaa kovettumia, sillä liian voimakkaan raspauksen seurauksena iho voi puolustautuessaan paksuuntua entisestään.
 4. Kuivaa jalat huolellisesti, etenkin varpaiden välit ja kynnet. Jos niihin jää kosteutta, varvasväli voi aueta ja kynsiin tulla kynsisientä.
 5. Leikkaa kynnet tarvittaessa. Paksut varpaankynnet on helpompi leikata, kun ne ovat pehmenneet jalkakylvyssä.
 6. Viilaa kynnet, jotta niistä ei jää repsottamaan mitään, mikä voi aiheuttaa haavan tai kivuliaan lohkeaman.
 7. Voitele jalat jalkateristä sääreen asti rasvaisella perusvoiteella tai jalkavoiteella. Hiero jalkavoide ihoon, niin se imeytyy paremmin ja verenkierto vilkastuu.
 8. Jos jalkasi hikoilevat paljon, laita varpaiden väliin lampaanvillaa. Se imee kosteutta niin, että iho ei pääse hautumaan. Vaihda villa aamuin illoin.

Tee jalkahoidosta päivittäinen rutiini 

Kunnon jalkahoidon kylpyineen voi tehdä viikoittain, mutta parasta olisi, jos jaloilleen soisi pienen ajatuksen joka päivä. Yliopiston Apteekista löydät hoitotuotteita jalkahoitorutiinin joka vaiheeseen.

Päivittäin jalat kannattaa pestä, kuivata huolellisesti sekä rasvata. Vaikkapa päivittäisen suihkun yhteydessä kannattaa myös tutkia jalkojen ja kynsien kunto: Näkyykö kynsissä värimuutoksia? Onko jalkapohjaan tullut pientä kovettumaa, joka voisi viitata känsään tai syylään?

3. Leikkaa varpaankynnet oikein 

 1. Käytä klippileikkureita tai isoja kynsileikkureita, jotka purevat myös paksuihin kynsiin.
 2. Leikkaa kynsi suoraan. Älä pyöristä reunoja, sillä se voi aiheuttaa sisäänpäin kasvaneen kynnen ja kivuliaan kynsivallintulehduksen.
 3. Viimeistele jälki kynsiviilalla. Lasiviila on hellä mutta tehokas.
 4. Muista, että esimerkiksi syyliä aiheuttava virus leviää likaisten välineiden kautta helposti, joten kullekin perheenjäsenelle kannattaa hankkia omat välineet – tai vaihtoehtoisesti välineet voi desinfioida. Samaa jalkavoidetta saa tietysti käyttää, jos se on kaikille sopiva.

4. Liika raspaaminen ja muut mokat: Vältä nämä tyypilliset virheet jalkojen kotihoidossa 

 1. Älä unohda tarkkailla jalkojen kuntoa ja reagoida iho- tai kynsimuutoksiin. Näin vaivat eivät pääse äitymään pahemmiksi. Esimerkiksi hiertymät ja rakot kannattaa hoitaa heti, kun sellaisen havaitsee. Rakkolaastari ja desinfiointipyyhe kulkevat mukana, vaikkapa käsilaukussa. 
 2. Liika raspaaminen voi kiihdyttää kovettumien syntymistä. Pahimmillaan ihon voi raspata kipeille haavaumille.
 3. Älä unohda kuivata jalkoja huolellisesti pesun jälkeen – se voi johtaa hautumiseen ja haavaumiin.
 4. Käytä sopivia kenkiä. 

5. Lenkkeilijä ja korkokenkien käyttäjä, huomioi nämä 

Jalkasi ovat kovalla rasituksella etenkin, jos viihdyt paljon jalkojesi päällä – kantavathan ne kehosi painoa uskollisesti. Päkiäpehmuste on liialliseen kuormitukseen näppärä tuote: se toimii iskunvaimentajana, mutta ehkäisee hiertymien ja kovettumien syntyä.

Juoksijan jalat hikoilevat paljon, ja liika kosteus kengissä voi aiheuttaa jalkasientä. Voit käyttää ennen lenkkiä jaloille tarkoitettua suihketta, joka estää hikoilemista. Pese ja putsaa juoksukengät säännöllisesti.

Jos viihdyt usein korkokengissä, jalkojen kuntoa kannattaa tarkkailla erityisen tarkkaan. Etenkin kapeakärkiset korkkarit voivat aiheuttaa vaivaisenluun tai pahentaa sitä. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä jalkojen hoidosta:

Mistä kuivat jalat ja jalkojen kovettumat johtuvat? 

Kuivat jalat johtuu siitä, ettei jalkojen pohjissa ole talirauhasia ja tämän takia ne ovat alttiimpia ihon kuivumiselle. Iho kuivuu myös iän myötä, sillä ikääntyvä iho tuottaa vähemmän rasvaa ja sen kyky sitoa vettä heikkenee. Kuiva iho voi kehittyä myös geneettisestä alttiudesta tai esimerkiksi sairauksien, kuten diabeteksen, jalkasienen tai atooppisen ihottuman seurauksena.

Kuivien jalkojen iho on usein hilseilevä ja karhean tuntuinen ja kuivat jalat saattavat myös kutista. Kun kosteutta menettävä jalkojen iho kuivuu ja se joutuu alttiiksi hankaukselle ja paineelle, syntyy myös kovettumia jalkoihin.

Ovatko kuivat kantapäät haitalliset?

Kovettuneet kantapäät ovat alttiita halkeamille. Kuivat jalat voivat halkeilla aina verinahkaan asti. Jalkapohjan halkeamille altistavat ihon kuivuuden lisäksi myös seisomatyö ja ylipaino. Kipeillä jaloilla liikkuminen voi olla vaikeaa, millä on vaikutusta toimintakykyyn ja koko terveyteen. Etenkin diabeetikoiden on syytä huolehtia jaloistaan aivan erityisen tarkkaan.

7 x hyvä tuote jalkojen kotihoitoon

MeineBase-mineraalisuola uudistaa, puhdistaa ja kosteuttaa ihoa. Sopii jalkakylpysuolaksi mutta myös vartalon pesuun!

Mills Snippi -kynsileikkurit purevat paksumpiinkin varpaankynsiin.

Salvequick Foot Rescue Cream all in one -jalkavoide on loistotuote moneen vaivaan. Se hoitaa ja ehkäisee jalkasientä, halkeamia, kovettumia, kuivuutta ja pahaa hajua.

CCS-jalkasuihke auttaa pitämään jalat kuivina ja raikkaina koko päivän. Sopii kesähelteillä hikoileville jaloille tai paljon urheileville.

Salvequick Exfoliating Socks kuorintasukat uudistavat jalkojen ihoa kuorien ja kosteuttaen. Näppärä tapa hoitaa jalkojen iho kauniiksi. 

Flexitol Heel Balm -kantapääbalsami auttaa pehmentämään ja kosteuttamaan halkeilevia kantapäitä.

YA Pehmentävä jalkavoide hoitaa ja kosteuttaa tehokkaasti. Viilentävä mentoli virkistää.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Saija Ruottinen.