Monet jalkavaivat eivät ole vaarallisia, mutta sitäkin häiritsevämpiä – ja joskus myös kipeitä. Tässä neljä hyvin yleistä jalkojen ihon pulmaa sekä ohjeet niiden hoitoon ja ehkäisyyn.
1. Syylä tarttuu usein uimahallista tai liikuntasalilta
Syylän tunnistaa siitä, että se on pinnalta karhea ja siinä näkyy pistemäisiä verisuonia. Syyliä voi tulla paitsi jalkoihin, myös sormiin.
Syylien ehkäisy on hankalaa, jopa mahdotonta. Syylän voi saada jalkaansa vaikkapa uimahallista tai liikuntasalista, jossa kävellään paljain jaloin. Käsisyylien tarttumistapaa ei tunneta tarkkaan.
Syyliä aiheuttavat papilloomavirukset, jotka tarttuvat usein kohtaan, jossa iho on mennyt rikki. Kuiva ja rikkoutunut iho voi edistää tartuntaa, sillä virus pääsee silloin helpommin ihoon. Ihoa kannattaakin rasvata säännöllisesti, jotta se pysyy hyvinvoivana.
Hoida näin:
Syylät paranevat ajan kuluessa itsestään. Vältä kuitenkin ihon raapimista, sillä se voi saada olemassa olevia syyliä leviämään.
Jos syylä kipeytyy tai se häiritsee, hoida sitä apteekista saatavilla täsmätuotteilla. Hoito vaatii aina sitkeyttä.
Kokeile:
- Verruxin Freeze syylänpoistaja jäädytyshoito tehoaa parhaiten käsien syyliin.
- Verruxin geeli pehmentää syylää. Pehmennettyä syylää voi rapsuttaa ja hioa ohuemmaksi kynsiviilalla.
- Helppokäyttöinen SyylEnd-kynä sopii myös yli 4-vuotiaiden syylien hoitoon.
- Mills huoparengas vähentää syylän painetta ja kipua. Huoparengas asetetaan syylän ympärille.
2. Känsä voi tulla hankaavista kengistä
Känsän tunnistaa siitä, että se on pinnalta sileä, mutta ihoalueen keskellä on tummempi alue eli känsän sydän.
Känsän aiheuttaa mekaaninen paine ja hankaus. Känsä on tavallisesti päkiässä, joskus varpaassa tai varvasvälissä. Känsä voi syntyä myös laajemman kovettuman keskelle tai jalkapohjan syylän ympärille.
Känsän aiheuttajia ovat usein hankaavat kengät tai jalan asentovirheet.
Jalan asentovirheet kannattaa tutkituttaa ammattilaisella. Kenkien tukipohjallisista voi olla myös apua. Jalkapohjien rasvaaminen kannattaa, sillä se pitää ihon pehmeänä.
Hoida näin:
Apteekin itsehoitotuotteista on apua känsiin.
Kokeile:
- Mills Fleece ihonsuojalevy kiinnitetään känsän päälle suojaamaan sitä rasitukselta.
- Hansaplast Med liikavarvaslaastari sopii känsien hoitoon. Laastarin salisyylihappo pehmentää ja kuorii ihoa.

3. Kovettuma kertoo jalan kuormituksesta
Jalkapohjiin ja isovarpaiden sivuille syntyy liikkumisesta ja alaraajojen kuormituksesta helposti kovettumia. Ihon paksuuntuminen on siis normaalia.
Hoida näin:
Kovettumia ei tarvitse poistaa. Älä raspaa kovettumia, sillä se on jaloille samankaltaista hankausta, jota aiheutuu epäsopivista kengistä. Jos haluat pehmentää kovettumia, kokeile vaikka kuorivia sukkia.
Tärkeintä rasvata jalat päivittäin. Näin kovettumatkin pysyvät joustavina. Karbamidia sisältävät jalkavoiteet pehmentävät paksua sarveiskerrosta tehokkaasti. Voiteen tehoa voi parantaa vetämällä jalkoihin yöksi puuvillasukat.
Kokeile:
- CCS Cracked Heel SOS kovettumiin on tehovoide, joka sisältää karbamidia.
- Compeed-hydrokolloidilaastarit lieventävät kovettumien kipua ja painetta. Laastareita voi käyttää myös känsiin.
4. Jalkasieni eli jalkasilsa johtuu usein huonosta jalkahygieniasta
Jalkasilsa on sienten aiheuttama infektio jalassa, useimmiten varpaiden väleissä. Puhekielessä jalkasilsasta käytetään usein nimeä jalkasieni.
Kuten syyläkin, jalkasilsa tarttuu yleisimmin uima- ja urheiluhallien lattioilta ja pesutiloista. Muista siis jalkineet yleisissä tiloissa. Myös hautovat kengät, rikkinäinen jalkojen iho ja puutteellinen jalkahygienia voivat altistaa jalkasienelle.
Jalat on hyvä pestä säännöllisesti. Huolellinen kuivaaminen on tärkeää, sillä jalkasilsa viihtyy varpaiden väleissä. Jos varvasvälit jäävät kosteiksi, sieni pääsee muhimaan ja saattaa rikkoa ihon.
Jalkojen rasvaaminen pitää jalkojen ihon kunnossa, mutta muista jättää varpaanvälit rasvaamatta. Voide lisää varpaanvälien kosteutta.
Jalkasilsa uusiutuu helposti, jos jalkahygienia unohtuu.
Hoida näin:
Apteekista saat erilaisia itsehoitotuotteita, kuten lääkevoiteita tai -puuteria, jalkasilsan hoitoon. Kysy henkilökunnalta apua tuotteiden valintaan.
Kokeile:
- Mills lampaanvillaa voi laittaa päivän ajaksi varvasväleihin kengän sisään. Villa imee tehokkaasti kosteutta ja voi ehkäistä jalkasilsan tarttumista.
Entä jos itsehoito ei tepsi?
- Muista, että jalkavaivat vaativat lähes aina hyvin pitkäjänteistä hoitoa.
- Jos vaivat jatkuvat, käänny lääkärin tai jalkaterapeutin puoleen. Esimerkiksi syyliä ja känsiä voidaan tarvittaessa poistaa. Jalkasilsaan voi saada myös lääkkeellistä apua.
- Känsät ja kovettumat voivat aiheutua jalan virheasennosta. Jos epäilet tätä, tarkistuta jalan asennot ammattilaisella.
- Asentovirhettä voidaan korjata erilaisilla liikeharjoituksilla sekä pohjallisilla, jotka ohjaavat jalan kuormitusta tasaisemmin.
Asiantuntijana farmaseutti Leeni Tolvanen Helsingin keskustan Yliopiston Apteekista.