Syylä, känsä, kovettuma tai jalkasieni? Hoida jalkavaivat näin

hyvinvoivissa jaloissa ei ole syyliä tai känsiä

Kuivat jalkapohjat vai jalkasieni? Jalkapohjassa syylä vai känsä? Jalkavaivat eivät yleensä ole vaarallisia, mutta sitäkin häiritsevämpiä ja joskus myös kipeitä. Farmaseutti esittelee neljä yleistä jalkavaivaa ja antaa ohjeet niiden hoitoon ja ehkäisyyn.

Syylä vai känsä: näin erotat ne toisistaan

Syylät ja känsät voi erottaa toisistaan ulkonäön ja sijainnin perusteella. Syylät näyttävät yleensä karheilta, koholla olevilta kyhmyiltä iholla. Syylässä voi olla näkyvissä pienenpieniä verisuonia. Känsät ovat yleensä kovia, paksuja ja pyöreitä alueita ihossa ilman erityisiä värimuutoksia. Syylät esiintyvät yleensä käsissä, kasvoissa, tai jaloissa. Känsät taas muodostuvat yleensä alueille, joissa on jatkuvaa painetta tai kitkaa, kuten jalkapohjiin tai käsiin.

Yliopiston Apteekin valikoimasta löydät syylien jäädytyshoidot, syyläkynät sekä liuokset ja geelit syylien hoitoon.

Syylä tarttuu usein uimahallista tai salilta

Syylien ehkäisy on hankalaa, jopa mahdotonta. Syylän voi saada jalkaansa vaikkapa uimahallista tai liikuntasalista, jossa kävellään paljain jaloin. Käsisyylien tarttumistapaa ei tunneta tarkkaan.

Syyliä aiheuttaa papilloomavirus. Se tarttuu usein kohtaan, jossa iho on mennyt rikki. Kuiva ja rikkoutunut iho voi edistää tartuntaa, sillä virus pääsee silloin helpommin ihoon. Ihoa kannattaakin rasvata säännöllisesti, jotta se pysyy hyvinvoivana. 

Hoida syyliä näin:

Syylät paranevat ajan kuluessa itsestään. Vältä kuitenkin ihon raapimista, sillä se voi saada olemassa olevia syyliä leviämään. 

Jos syylä kipeytyy tai se häiritsee, hoida sitä apteekista saatavilla täsmätuotteilla. Hoito vaatii aina sitkeyttä. 

Känsä voi tulla hankaavista kengistä

Känsän aiheuttaa mekaaninen paine ja hankaus. Känsä syntyy tavallisesti päkiään, joskus varpaaseen tai varvasväliin. Känsä voi syntyä myös laajemman kovettuman keskelle tai jalkapohjan syylän ympärille. 

Känsän aiheuttajia ovat usein hankaavat kengät tai jalan asentovirheet. Jalan asentovirheet kannattaa tutkituttaa ammattilaisella. Myös kenkien tukipohjallisista voi olla apua. Jalkapohjien rasvaaminen kannattaa, sillä se pitää ihon pehmeänä.

Hoida känsää näin:

Känsän poisto kotikonstein vaatii sitkeyttä, mutta apteekin itsehoitotuotteista on apua. 

Kovettumat jalkapohjassa kertovat jalan kuormituksesta 

Jalkapohjiin ja isovarpaiden sivuille syntyy liikkumisesta ja alaraajojen kuormituksesta helposti kovettumia. Ihon paksuuntuminen on siis normaalia eikä kovettumia tarvitse poistaa.

Hoida jalan kovettumia näin:

Älä raspaa kovettumia. Se on jaloille samankaltaista hankausta, jota aiheutuu epäsopivista kengistä. Jos haluat pehmentää kovettumia, kokeile vaikka kuorivia sukkia.

Rasvaa jalat päivittäin, jotta kovettumat pysyvät joustavina. Karbamidia sisältävät jalkavoiteet pehmentävät paksua sarveiskerrosta tehokkaasti. Voiteen tehoa voi parantaa vetämällä jalkoihin yöksi puuvillasukat.

Kokeile:

Jalkasieni eli jalkasilsa johtuu usein huonosta jalkahygieniasta

Jalkasilsa on sienten aiheuttama infektio jalassa, useimmiten varpaiden väleissä. Puhekielessä jalkasilsasta käytetään usein nimeä jalkasieni. 

Kuten syyläkin, jalkasilsa tarttuu yleisimmin uima- ja urheiluhallien lattioilta ja pesutiloista. Muista siis jalkineet yleisissä tiloissa. Myös hautovat kengät, rikkinäinen jalkojen iho ja puutteellinen jalkahygienia voivat altistaa jalkasienelle. 

Jalkasilsan yleisimpiä oireita ovat punoitus, kutina, hilseily ja ihon halkeilu varvasvälissä.

Jalat on hyvä pestä säännöllisesti. Huolellinen kuivaaminen on tärkeää, sillä jalkasilsa viihtyy varpaiden väleissä. Jos varvasvälit jäävät kosteiksi, sieni pääsee muhimaan ja saattaa rikkoa ihon. 

Jalkojen rasvaaminen pitää jalkojen ihon kunnossa, mutta muista jättää varpaanvälit rasvaamatta. Voide lisää varpaanvälien kosteutta. 

Jalkasilsa uusiutuu helposti, jos jalkahygienia unohtuu. Jalkasieni saattaa myös levitä jalan ihon kautta kynnen sieni-infektioksi eli kynsisilsaksi. Jalkasienestä alkunsa saanut kynsisieni saattaa levitä useaan varpaankynteen, jos kynsisilsaa ja ihon sieni-infektiota ei hoideta.

Hoida jalkasientä näin:

Apteekista saat erilaisia itsehoitotuotteita, kuten lääkevoiteita tai -puuteria, jalkasilsan hoitoon. Kysy henkilökunnalta apua tuotteiden valintaan. 

Jos silsa on levinnyt jalkapohjan alueelle, hakeudu lääkärin hoitoon.

Kokeile:

  • Mills lampaanvillaa voi laittaa päivän ajaksi varvasväleihin kengän sisään. Villa imee tehokkaasti kosteutta ja voi ehkäistä jalkasilsan tarttumista.
  • Talkki auttaa myös pitämään varvasvälit kuivina

Milloin jalkavaivojen takia on syytä hakeutua lääkäriin?

Muista, että jalkavaivat vaativat lähes aina hyvin pitkäjänteistä hoitoa.

Jos vaivat jatkuvat, käänny lääkärin tai jalkaterapeutin puoleen. Esimerkiksi syyliä ja känsiä voidaan tarvittaessa poistaa. Jalkasilsaan voi saada myös lääkkeellistä apua.

Känsät ja kovettumat voivat aiheutua jalan virheasennosta. Jos epäilet tätä, tarkistuta jalan asennot ammattilaisella. Asentovirhettä voidaan korjata erilaisilla liikeharjoituksilla sekä pohjallisilla, jotka ohjaavat jalan kuormitusta tasaisemmin. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.