Kela-korvaus- ja toimitusvälilaskuri

Tällä sivulla voit arvioida lääkekustannuksia ja tarkistaa milloin voit saada reseptilääkkeen seuraavan kerran Kela-korvattuna. Huomaa kuitenkin, että lopullinen korvaus varmistuu lääkkeen oston yhteydessä farmaseutin varmistettua, että lääkkeen korvattavuuden ehdot täyttyvät. 

Laske tuotteen Kela-korvaus

Korvauslaskurin rajoitukset

Korvauslaskuri ei laske kaikkia korvauksia, vaan joissain tapauksissa korvaus on selvitettävä asiakaspalvelustamme. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkkeet, joissa korvauksen saamiseen liittyy erityisehto, kuten esimerkiksi lääkärin reseptiin tekemä merkintä.

Lääkäri voi myös hoidollisista syistä kieltää lääkkeen vaihdon edullisempaan valmisteeseen, jolloin saat lääkkeestä normaalin korvauksen, vaikka lääkkeen hinta olisi korkeampi kuin korvauksen perustana oleva viitehinta.

Kela-korvauksen omavastuu

Saat korvauksen piiriin kuuluvista reseptilääkkeistäsi Kela-korvausta sen jälkeen, kun olet ensin maksanut lääkeostoistasi kalenterivuosittaisen alkuomavastuun 50 euroa. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria: sitä sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.

Laskuri ei ota huomioon 50 euron alkuomavastuuta. Voit tarkistaa oman vuosittaisen alkuomavastuukertymäsi Kelan asiointipalvelusta.

Korvauksen saamisen edellytykset

Korvauksen saaminen edellyttää, että lääke kuuluu korvattavien lääkkeiden joukkoon ja lääke on määrätty sairauden hoitoon. Lääkettä on käytettävä lääkärin ohjeen mukaisella annostuksella.

Reseptillä voi saada korvauksen myös eräistä itsehoitolääkkeistä ja muista tuotteista (esimerkiksi perusvoiteet pitkäaikaisen ihosairauden hoidossa tai kliiniset ravintovalmisteet erityistilanteissa), mikäli korvauksen saamisen ehdot täyttyvät.

Lääkettä voi ostaa apteekista Kela-korvattuna enintään kolmen kuukauden annoksen ja yli 1000 euroa (ilman toimitusmaksua) maksavissa lääkepakkauksissa vain kuukauden määrän kerrallaan.

Reseptin toimitusmaksu

Reseptillä toimitettaessa lääkkeen hintaan lisätään toimitusmaksu. Korvaus lasketaan toimitusmaksullisesta hinnasta. Toimitusmaksu on korkeampi, jos lääke valmistetaan apteekissa käyttökuntoon (esimerkiksi veden lisääminen antibioottijauheeseen).

Laske reseptilääkkeen toimitusväli

Määrätty vuorokausiannos
tablettia / kapselia
Viimeksi ostettu määrä
tablettia / kapselia
Edellinen ostopäivä
Näin lasket toimitusvälin
  1. Syötä reseptistä lääkärin määräämä vuorokausiannos. Voit käyttää myös puolikkaita tabletteja.
  2. Syötä laskuriin edellisellä kerralla ostamasi tablettien tai kapselien kokonaismäärä kappaleina: esim. jos ostit 1 x 30 tabletin pakkauksen, syötä laskuriin 30 tablettia.
  3. Anna laskurille edellisen lääke-erän ostopäivämäärä.
  4. Laskuri antaa päivämäärään, jolloin reseptilääkkeen saa seuraavan kerran korvattuna apteekista.
Toimitusvälin laskeminen

Toimitusvälilaskuri antaa päivämäärän, jolloin voit seuraavan kerran käydä ostamassa reseptilääkkeesi korvattuna.

Laskenta onnistuu niiden lääkkeiden osalta, joilla on kiinteä annosmuoto (tabletti tai kapseli).

Insuliinien, tippojen (esim. silmätipat) ja mikstuuroiden saatavuustietoa ei voi laskurilla laskea. Lääkkeen voi tarvittaessa ostaa apteekista aikaisemminkin, mutta et voi saada siihen korvausta apteekista, vaan koko kustannus tulee maksaa itse. Huomaathan myös, että jos lääkäri on määritellyt reseptiin hakuvälin (ns. iterointi), ei toimitusvälilaskuria voi hyödyntää.

Seuraavan kerran lääkettä voi ostaa Kela-korvattuna, kun aikaisemmin ostetut lääkkeet on käytetty lääkärin määräämällä annostuksella lähes loppuun.