Allerginen nuha
Yleisimpiä allergisen nuhan aiheuttajia ovat puiden ja kasvien siitepölyt sekä eläinten hilse. Allergisen nuhan taustalta voi olla nimettävissä yksi tai useampi herkistyminen jollekin ympäristön aineelle, kuten siitepölylle tai eläinhilseelle. Tällaisesta nuhasta käytetään nimitystä allerginen nuha. Suomessa etenkin koivun sekä heinien ja pujon siitepöly aiheuttaa allergista nuhaa allergisille. Myös kissan tai koiran hilse ovat tyypillisiä allergisen nuhan aiheuttajia.
Allergisen nuhan syyt
Allerginen nuha voi olla jatkuvaa tai kausittaista tai sitä voi ilmetä jaksoittain vain silloin, kun allerginen henkilö altistuu allergeeneille eli allergian aiheuttajille, joille hän on herkistynyt. Nuhan syyn selvittelyssä onkin tärkeää miettiä, että milloin ja missä allergista nuhaa esiintyy ja kuinka kauan oireet jatkuvat, jotta saadaan kartoitettua mahdollisia allergisen nuhan aiheuttajia. Esimerkiksi kausittain esiintyvä allerginen nuha pystytään melko helposti yhdistämään kasvien siitepölyihin, sillä mikäli oireet alkavat kukintojen puhjettua ja päättyvät kukintojen loppuessa, niin todennäköisesti kyse on siitepölystä johtuvasta kausittaisesta allergisesta nuhasta. Myös allerginen nuha, joka johtuu eläinhilseestä, on melko helppo todeta viimeistään ihokokeen tai verikokeen avulla, jotka antavat varmuuden allergiasta. Jatkuvan allergisen nuhan aiheuttajaa ja herkistävää ainetta saattaa olla vaikeampi löytää, ja yleensä jatkuvassa allergisessa nuhassa tarvitaankin laajempia allergiatutkimuksia ja kartoituksia.
Allergisen nuhan oireet
Allergisen nuhan oireita ovat muun muassa nenän kutina, aivastelu ja nenän tukkoisuus. Allergia nuhassa nenästä saattaa valua kirkasta räkää. Allergiaan voi liittyä myös jatkuva nuha ja aivastelu tai jatkuva nenän tukkoisuus. Usein myös silmien sidekalvontulehdus liittyy allergiseen nuhaan. Allergisessa silmien sidekalvotulehduksessa silmät punoittava, kutisevat ja silmäluomet saattavat turvota. Allerginen nuha on syytä erottaa ei-allergisesta nuhasta sekä vasomotorisesta nuhasta, joissa osa oireista saattaa olla hyvin samankaltaisia.
Allergisen nuhan itsehoito
Lieväoireista kausittaista allergista nuhaa ja sen oireita voi hoitaa apteekin itsehoitotuotteilla ja allergialääkkeillä. Allergisen nuhan hoidon ensisijaine lääkitys on nenään annosteltava kortisonisuihke tai antihistamiini-kortisoni-yhdistelmävalmiste. Allergia nenäsuihkeen rinnalla voi oireiden vaatiessa käyttää myös antihistamiinitabletteja, allergiasilmätippoja sekä kosteuttavaa nenäsuihketta. Farmaseutit neuvovat mielellään sopivien allergialääkkeiden ja apteekki nenäsumutteen valinnassa. Varmistu allergialääkkeen soveltuvuudesta ja tutustu huolella pakkausseloste ennen käyttöä. Noudata lääkkeiden käyttö- ja annosteluohjetta.
Mikäli allergisen nuhan hoito aloitetaan vasta, kun oireet ovat päässeet jo päälle, alkaa kortisonia sisältävä nenäsumute vaikuttaa parin – kolmen päivän kuluessa, yhdistelmävalmiste jopa hieman tätä nopeammin. Yhdistä tällöin antihistamiinitabletit ja nenäsumute allergiaan, jolloin antihistamiinitabletit tarjoavat avun allergisen nuhan oireisiin jo muutamissa tunneissa valmisteesta riippuen. Kortisonin ja antihistamiin yhdistelmävalmiste on hyvä vaihtoehto myös tilanteissa, joissa kortisonisuihke ei lievitä oireita riittävästi.
Lääkehoitojen rinnalle allergisen nuhan itsehoidossa suositellaan nenähuuhtelua isotonisella suolavesiliuoksella. Nenäkannu tai suolavesisuihke kannattaa ottaa allergiakaudella käyttöön muun hoidon rinnalle. Nenähuuhtelu puhdistaa nenää mekaanisesti ja poistaa ärsyttäviä tekijöitä limakalvoilta. Näin voidaan saavuttaa jopa parempi paikallislääkkeen, esimerkiksi kortikosteroidin, imeytyminen limakalvolta.
Kausiluonteinen allerginen nuha
Kausittain esiintyvän allergisen nuhan hoito toteutetaan jaksoittaisena ja sen tulee jatkua läpi koko oireisen allergiakauden. Allergisen nuhan itsehoidossa apteekin tuotteiden lisäksi oireita voi lievittää esimerkiksi seuraamalla siitepölyennustetta sekä sääennusteita, sillä esimerkiksi sateen jälkeen ulkoilu siitepölykaudella voi olla allergikolle järkevä valinta, kun ilman siitepölymäärät ovat matalammat.
Varmistu sopivien itsehoitolääkkeiden ja allergisen nuhan hoitotuotteiden käytöstä apteekin farmaseuttien kanssa. Apteekista saat neuvot ja vinkit, että miten yhdistät allergian hoitotuotteet muihin käytössä oleviin lääkkeisiin ja millaisella annostuksella ja väliajoilla allergiasuihkeita voi annostella. Tutustu huolellisesti pakkausselosteisiin ennen itsehoitolääkkeiden käyttöä ja varmistu lääkkeen käytöstä ja oikeasta annostuksesta tarvittaessa lääkäriltäsi, mikäli sinulla on käytössä muita lääkkeitä tai sairauksia, joilla on vaikutusta allergian hoitoon ja sopivien allergialääkkeiden valintaan.
Heinänuhan hoito
Allergia nenäsumutteet hillitsevät kausiluonteista allergista nuhaa, kuten heinänuhaa ja sopivat siten heinänuhan hoitoon. Lisäksi allergian hoitoon käytettävät kortisonia sisältävät nenäsumutteet tai antihistamiini-kortisoni-yhdistelmävalmisteet lievittävät kausiluonteisen allergisen nuhan oireita ja vähentävät tulehdusta, turvotusta ja ärsytystä nenässä. Kortisonia sisältävien nenäsumutteiden vaikutus havaitaan jo alle viikon käytön jälkeen, yhdistelmävalmisteilla jopa tätäkin nopeammin. Kortisonia ja antihistamiinia sisältävä yhdistelmävalmiste on myös hyvä valinta silloin, kun kortisonisuihke nenään ei lievitä oireita tarpeeksi.