Siedätyshoito – apua allergiaoireisiin koivusta kissoihin

Vaikeat siitepölyallergan oireet helpottavat siedätyshoidon ansiosta.

Siedätyshoito on ainoa hoitomuoto, joka vaikuttaa allergian juurisyihin – ei vain oireisiin. Jos allergialääkkeet eivät enää riitä tai oireet haittaavat arkea vuodesta toiseen, voi siedätyshoito tuoda pitkäaikaisen avun. Tässä artikkelissa Yliopiston Apteekin farmaseutti kertoo, milloin siedätyshoito kannattaa aloittaa, miten se toteutetaan, mitä siedätyshoito maksaa ja kenelle hoito sopii.

Artikkeli lyhyesti:

  • Siedätyshoito on allergian juurisyihin vaikuttava hoitomuoto, joka voi lievittää tai poistaa allergiaoireet pitkäaikaisesti.
  • Siedätyshoito voidaan toteuttaa pistoksina tai kielenalustabletteina, ja se sopii mm. siitepöly-, eläin- ja pölypunkkiallergioihin.
  • Lääkäri voi harkita siedätyshoitoa, jos allergialääkkeet eivät riitä tai oireet haittaavat merkittävästi arkea vuodesta toiseen.
  • Hoidon aloitus ja kesto määräytyvät yksilöllisesti, ja hoito vaatii sitoutumista jopa 3–5 vuodeksi.
  • Hoitotulokset: jopa 80–90 % saa helpotusta, mutta hoito ei tehoa ristiallergioihin (esim. ruokaperäiset oireet).

Mitä tarkoittaa siedätyshoito?

Siedätyshoito on ainoa syynmukainen hoitomuoto allergioihin. Siinä elimistö totutetaan allergeeniin – esimerkiksi siitepölyyn, pölypunkkeihin tai lemmikkieläinten allergeeneihin – toistuvasti ja hallitusti. Tavoitteena ei ole allergian parantaminen, vaan oireiden merkittävä lievittyminen tai jopa poistuminen pitkäaikaisesti.

Siedätyshoitoa voidaan toteuttaa kahdella tavalla:

Sopivan valmistemuodon valinnasta, siedätyshoidon hinnasta sekä kestosta voit keskustella tarkemmin lääkärin kanssa, joka arvioi siedätyshoidon tarpeen. Siedätystuotteen valintaan vaikuttavat mm. allergisen ikä sekä siedätettävä allergeeni.

Milloin siedätyshoitoa kannattaa kokeilla?

Lääkäri voi suositella siedätyshoitoa, jos allergiaoireet:

  • haittaavat arkea ja elämänlaatua
  • jatkuvat allergialääkityksestä huolimatta
  • ovat pitkäkestoisia tai toistuvia vuosittain

"Ennen siedätyshoitoa tulee yleensä olla pari allergiakautta takana, joten pienimmille perheenjäsenille siedätys ei vielä ole vaihtoehto. Allergiapäiväkirjan, kuten MASKair-sovelluksen avulla, voi kerätä lääkärille tärkeää tietoa allergiastasi ja oireistasi. Siedätysarvio tehdään usein alkusyksystä lääkärin vastaanotolla", neuvoo farmaseutti Susanna Hynninen Yliopiston Apteekista.

Miten siedätyshoito etenee?

Siedätyshoito aloitetaan tyypillisesti allergiakauden ulkopuolella – siitepölyallergian osalta yleensä tammi–helmikuussa. Muiden allergioiden siedätys voidaan aloittaa ympäri vuoden. Hoitojakso kestää keskimäärin:

  • Siitepölyallergia: noin 3 vuotta
  • Pistiäisallergia: jopa 5 vuotta

Säännöllisyys ja pitkäjänteisyys sekä siedätyshoidon kustannuksiin sitoutuminen ovat avainasemassa hoidon onnistumisessa.

Siedätyshoidon kulku infograafi

Kenelle siedätyshoito sopii?

Siedätyshoitoa voidaan harkita, kun:

  • henkilö on 5–18-vuotias (lapsilla hoito valitaan iän ja allergeenin mukaan)
  • astma on hyvässä hoitotasapainossa
  • allergiaoireet eivät helpotu allergialääkkeillä

Siedätyshoitoa harkitaan yksilöllisesti lääkärin vastaanotolla, ja useimmiten allergialääkäri arvioi siedätyshoidon tarpeen ja antaa lähetteen siedätyshoitoon.

Kenelle siedätyshoito ei sovi?

Siedätyshoitoa ei yleensä aloiteta, jos:

  • astma on huonossa hoitotasapainossa
  • henkilö sairastaa vaikeaa immunologista tai pahanlaatuista sairautta
  • käytössä on beetasalpaajia (lääkärin arvio)
  • henkilö on raskaana
  • henkilöllä on todettu kroonisia suun sairauksia (kielenalustablettien käyttö)

Siedätyshoidon teho

Tutkimusten mukaan 80–90 % siedätyshoidon saaneista kokee allergiaoireidensa lievittyvän. Hoitotulos voi säilyä vuosia – jopa vuosikymmenen. Tarvittaessa siedätyshoito voidaan uusia.

On kuitenkin hyvä tietää, että siedätyshoidosta ei yleensä ole apua ristiallergisiin oireisiin, kuten ruoka-allergioihin, joita esiintyy lehtipuuallergian, kuten koivuallergian yhteydessä.

Mitä haittavaikutuksia siedätyshoito voi aiheuttaa?

"Toisin kuin joskus luullaan, siedätyshoito ei lisää allergiaa", muistuttaa Yliopiston Apteekin farmaseutti Susanna Hynninen.

Yleensä siedätyshoidon haittavaikutukset ovat lieviä ja paikallisia:

  • Pistossiedätys: pistospaikan punoitus, turvotus, kutina tai kipu
  • Tablettisiedätys: suun limakalvojen ärsytys, turvotus tai kutina

Vakavat yleisreaktiot, kuten anafylaksia, ovat erittäin harvinaisia. 

Siedätyshoito voidaan toteuttaa kielenalustableteilla.

Siedätyshoito hinta – mitä siedätys maksaa?

Siedätyshoidon kustannukset vaihtelevat riippuen käytetystä valmisteesta ja siitä toteutetaanko siedätyshoito yksityisessä vai julkisessa terveydenhuollossa. 

Siedätyshoidon hinta (3 vuoden aikana):

  • Kielenalustablettisiedätys noin 1800 €
  • Julkisen terveydenhuollon kautta toteutettu pistossiedätys maksaa noin 100–400 € + käyntimaksut

Kela-korvaus voi vaikuttaa siedätyshoidon hintaan ja siedätysvalmisteiden kustannuksiin.

Usein kysytyt kysymykset siedätyshoidosta

Miten nopeasti siedätyshoito vaikuttaa?

Siedätyshoidon vaikutukset voivat alkaa näkyä jo ensimmäisten kuukausien aikana, mutta suurin hyöty ilmenee yleensä toisena tai kolmantena vuonna, jolloin allergikko usein huomaa allergiaoireiden sekä astma- ja allergialääkkeiden tarpeen vähenevän.

Siedätyshoidon hinta – voiko siedätyshoitoa saada yksityiseltä puolelta ja mitä se maksaa?

Kyllä, siedätyshoitoa voi saada joko yksityisen tai julkisen terveydenhuollon kautta. Hinnat vaihtelevat, mutta kolmen vuoden pistoshoito julkisella puolella maksaa noin 100–400 euroa + käyntimaksut. Vastaavasti julkisessa terveydenhuollossa kolmen vuoden kielenalussiedätyshoito maksaa allergikolle noin 1800 euroa. Varmistu ajantasaisista hinnoista lääkäriltäsi, hoitajaltasi tai apteekin farmaseuteilta.

Voiko siedätyshoidon keskeyttää?

Keskeyttäminen on mahdollista, mutta se voi vaikuttaa hoidon tehoon. Mahdollisista keskeytyksistä tulee aina keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Siedätyshoidon kustannukset – saako siedätyshoidosta Kela-korvauksen?

Kyllä, osa siedätyshoidoista kuuluu Kela-korvauksen piiriin ja korvauksen saamiseksi tarvitaan lääkärin kirjoittama B-lausunto esimerkiksi kielenalustablettien korvattavuuden saamiseksi. Tarkan siedätyshoidon korvattavuuden voit valmistekohtaisesti varmistaa apteekista tai verkkoapteekin chatissa farmaseuteiltamme.

Yhteenveto

Siedätyshoito tarjoaa tehokkaan ja pitkäkestoisen avun allergiaoireisiin, kun tavanomainen allergialääkitys ei riitä. Hoito toteutetaan lääkärin valvonnassa, ja se sopii moniin allergioihin siitepölystä lemmikkeihin.

Yliopiston Apteekin farmaseutit auttavat mielellään siedätyshoitoon liittyvissä kysymyksissä – halusitpa tietää tarkemmin siedätyshoidon hinnasta tai siedätysvalmisteista ja niiden käytöstä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja terveystieteiden maisteri Susanna Hynninen.