Susanna Hynninen
Olen farmaseutti ja olen ollut Yliopiston Apteekin palveluksessa pian 25 vuotta. Urani aikana olen ehtinyt olla kolmessa apteekkitoimipisteessä Helsingissä ja Lahdessa. Tällä hetkellä työskentelen Yliopiston Apteekin logistiikkakeskuksessa verkkoapteekin asiakkaiden, yritysten ja hoitokotien tilausten parissa.
- Farmaseutin koulutuksen lisäksi olen toiselta koulutukseltani terveystieteiden maisteri ja pääaineeni on kansanterveystiede ja terveyden edistäminen. Opintoihini on sisältynyt myös laajat ravitsemustieteen opinnot.
- Kiinnostuksen kohteenani ovat suomalaisten kansansairaudet, kuten tyypin 2. diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet.
- Uskon kokonaisvaltaiseen hoitoon eli useimmiten kansansairauksissa parhaaseen tulokseen päästään lääkehoidon ja elintapahoidon yhdistelmällä. Terveyden edistäminen kannattaa aina, sekä ennaltaehkäisevästi että sairastumisen jälkeen.
- Olen toiminut myös Yliopiston Apteekin palvelulähettiläänä ja siinä roolissa päässyt kehittämään asiakaspalveluamme entistä parempaan suuntaan.
- Toinen mieluisa tehtäväni on ollut YA-tuotesarjavastaavan tehtävä. Oma, koko ajan kehittyvä ja laadukas tuotesarjamme, onkin lähellä sydäntäni.
Osaamisalueet:
Erityisosaamiseni on terveyden edistäminen kaikissa muodoissaan. Olen kouluttautunut erityisesti diabeteksen asiantuntijaksi ja ollut mukana StopDia-hankkeessa, joka keskittyi tunnistamaan tyypin 2. diabeteksen riskissä olevia ihmisiä.
Olen perehtynyt myös tupakasta vieroitukseen moniammatillisella kurssilla, joten ihmisten tukeminen kohti savuttomuutta on minulle luontevaa.
Autan mielelläni asiakkaita myös ravitsemukseen ja ravintolisiin liittyvissä kysymyksissä sekä kansansairauksiin että muihin erityisruokavalioihin liittyen.
Tutustu LinkedIn-profiiliin.
Artikkelit asiantuntijalta Susanna Hynninen
Hampaiden vihlonta – näin hoidat vihlovat hampaat
Hampaiden vihlonta voi olla sekä kivulias että ikävä vaiva. Vihlovat hampaat yllättävät usein syödessä tai hampaita harjatessa. Moni meistä on kokenut terävän, lävistävän kivun hampaissa juodessaan jotain kylmää tai syödessään makeaa. Lue kattava tietopaketti hampaiden vihlonnasta – sen syistä, kotihoidosta sekä milloin on syytä hakeutua hammaslääkärin puoleen. Yliopiston Apteekin farmaseutti neuvoo, miten voimme lievittää hampaiden vihlonnan aiheuttamaa epämukavuutta ja ehkäistä hampaiden vihlontaa.
Plantaarifaskiitti – kantapääkipu, syyt ja hoito
Plantaarifaskiitiksi kutsutaan jalkapohjan jännekalvon eli kantakalvon ärtymisestä johtuvaa kiputilaa. Sille on tyypillistä aamulla ja liikkeelle lähtiessä tuntuva aristus, jonka pahin terä hellittää liikkuessa.
Virtsatietulehduksen oireet ja ehkäisy – riittääkö kotihoito, milloin lääkäriin?
Virtsatietulehdus, kotoisammin pissatulehdus, on ikävä vaiva, joka koettelee yleisemmin naisia kuin miehiä. Infektion aiheuttavat tavallisimmin virtsateihin kulkeutuneet kehon omat E. coli -suolistobakteerit. Lue, mitkä ovat virtsatietulehduksen oireita, syitä ja miten virtsatieinfektiota hoidetaan. Poimi myös vinkit infektion välttämiseen.
Suolisto - suoliston hyvinvointi, normaalifloora ja mikrobiomi
Suoliston hyvinvoinnin merkitys on ymmärretty kunnolla vasta viime vuosina. Monipuolisen mikrobiomin ja rikkaan normaaliflooran eli bakteerikannan arvellaan tukevan terveyttä monin tavoin. Lue, miten voit huolehtia suolistosi hyvinvoinnista ja suoliston hyvästä bakteerikannasta.
Pidä korvat puhtaina! Poista korvavaikku, suorita korvavahan poisto ja tee korvahuuhtelu kotona
Käytätkö nappikuulokkeita säännöllisesti ja useita tunteja päivässä? Nukutko kenties korvatulpat korvissa? Muiden muassa nämä edistävät korvavaikun lisääntymistä ja epäpuhtauksia korvissa. Lue farmaseutin vinkit korvien puhtaanapitoon kotona.
Folaatti: foolihappo ja raskaus, folaatin puute ja lähteet
Folaatti on B9-vitamiini, jolla on tärkeä rooli erityisesti raskauden alkuaikoina. Ovatko foolihappo ja folaatti sama asia? Kerromme myös, miksi foolihappoa tulee syödä juuri raskauden aikana, mitkä ovat folaatin lähteet ja millaisia oireita sen puutostila voi aiheuttaa.
Kihomato: Tunnistaminen, oireet, hoito ja ennaltaehkäisy
Kihomato on yleinen loinen, joka aiheuttaa kutinaa peräaukon alueella. Kihomato tarttuu helposti ihmisestä toiseen esimerkiksi saastuneiden pintojen tai käsien kautta - se onkin yleinen vaiva esimerkiksi päiväkotilapsilla. Lue, miten kihomatotartunta tunnistetaan, miten kihomatoja hoidetaan ja keinot, joilla voit suojautua kihomadoilta.
Mitä vitamiineja seniorille?
Kun ikää karttuu, niin vitamiineja ja kivennäisaineita ei välttämättä tule nautittua ruoasta riittävästi. Seniorin voikin olla syytä täydentää syömisiään ravintolisillä. Lue, mitä suoja-aineita ikääntynyt tarvitsee erityisesti.
Syysväsymys iski? Nämä ravintoaineet auttavat selviämään kaamoksen yli
Saako syksyn pimeys mielen apeaksi ja olon nuutuneeksi? Varmista, että saat näitä neljää ravintoainetta riittävästi, niin selätät kaamosajan vaivat.
Alhainen ferritiini – oireet, mittaus ja viitearvot
Ferritiini on proteiini, joka varastoi rautaa elimistössä, ja se toimii merkkiaineena raudanvarastojen arvioimisessa. Raudalla on keskeinen rooli monissa biologisissa prosesseissa, kuten hapen kuljetuksessa ja solujen energiantuotannossa. Tästä syystä ferritiinin määrän ymmärtäminen on tärkeää terveyden kannalta. Opi, miksi ferritiini on tärkeää ja miten sen arvoa mitataan. Artikkelissa käsitellään myös alhaisen ja korkean ferritiinin oireita ja hoitoa.
Närästys: oireet, hoito ja ruokavalio
Närästys on erittäin yleinen ruoansulatusvaiva, josta moni suomalainen kärsii. Närästyksen tyypillinen oire on epämiellyttävä, polttava tunne rintalastan takana, joka usein pahenee makuulla tai kumartuessa. Närästys on yleensä satunnainen ja ohimenevä vaiva, mutta joillekin se voi olla jatkuva ongelma, joka vaatii muutoksia elämäntavoissa tai lääkärin hoitoa.
Syyhy: oireet, hoito ja syyhypunkin ennaltaehkäisy
Syyhy on inhottava ihosairaus, jonka aiheuttaa mikroskooppinen syyhypunkki. Syyhy tarttuu ihokontaktissa, ja sen tärkeimmät oireet ovat voimakas kutina sekä iholla näkyvät pienet käytävät ja näppylät. Syyhyn tehokas hoito edellyttää paikallisesti levitettäviä voiteita tai suun kautta otettavia lääkkeitä sekä hyvää hygieniaa ja ympäristön huolellista puhdistusta tartunnan leviämisen estämiseksi. Farmaseutti vastaa kysymyksiin syyhyn oireista, hoidosta ja ennaltaehkäisystä.
Influenssa: oireet, itämisaika, tarttuvuus ja kotihoito-ohjeet
Influenssa on akuutti hengitystieinfektio, jonka aiheuttavat influenssavirukset. Nämä virukset jaetaan kolmeen tyyppiin: A, B ja C, joista ensimmäiset kaksi aiheuttavat merkittävimmät influenssaepidemiat . Taudin oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin, ja pahimmillaan influenssa voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Influenssakausi Suomessa on joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana ja epidemiahuippu osuu yleensä alkuvuoteen.
Silmäluomen tulehdus eli blefariitti: oireet, hoito ja ennaltaehkäisy
Silmäluomen tulehdus eli blefariitti, on yleinen silmävaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja turvotusta silmässä. Blefariitti johtuu usein bakteereista, allergiasta, iho-ongelmista tai muista sairauksista tai lääkkeistä. Lue farmaseutin vinkit silmäluomen tulehduksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä opi tunnistamaan silmäluomitulehduksen oireet.