Kihomato: Tunnistaminen, oireet, hoito ja ennaltaehkäisy

Naisella kihomato aiheuttaa voimakasta kutinaa pepussa

Kihomato on yleinen loinen, joka aiheuttaa kutinaa peräaukon alueella. Kihomato tarttuu helposti ihmisestä toiseen esimerkiksi saastuneiden pintojen tai käsien kautta - se onkin melko yleinen vaiva esimerkiksi päiväkotilapsilla. Lue, miten kihomatotartunta tunnistetaan, miten kihomatoja hoidetaan ja keinot, joilla voit suojautua kihomadoilta.

Kihomato: mitä kihomadot ovat?

Kihomato (Enterobius vermicularis) on sukkulamatoihin kuuluva, noin sentin mittainen valkea mato. Se on yleinen loistartunnan aiheuttaja erityisesti lapsilla. Kihomato tarttuu erittäin herkästi, ja se aiheuttaakin epidemioita erityisesti päiväkodeissa, koulun alaluokilla ja joskus myös hoitokodeissa. Onkin tärkeää ilmoittaa lapsen kihomatotartunnasta päiväkotiin tai kouluun, jotta muutkin osaavat tarkkailla asiaa ja hoitaa mahdolliset tartunnat. Tällöin kierre saadaan katkaistua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Kihomato ei välity lemmikkieläimistä, vaan kyseessä on ainoastaan ihmisten vaiva. 

Kihomatojen tarttuminen

Kihomatotartunta tapahtuu, kun sen munia niellään. Munat ovat erittäin pieniä, eikä niitä voi nähdä paljaalla silmällä. Kihomadon munat kulkeutuvat ihmisen suolistoon, missä ne kuoriutuvat. Kuoriutumisen jälkeen madot siirtyvät ohutsuolesta paksusuoleen, missä ne lisääntyvät.

Tartunta tapahtuu yleisimmin niin, että munia sisältävät käsien, vaatteiden, vuodevaatteiden tai lelujen pinnat joutuvat kosketuksiin suun kanssa. Tartunnan lähteinä voivat toimia myös ovenkahvat ja muut pinnat, joille munat ovat voineet levitä. Kihomadon munat voivat säilyä elävinä ympäristössä useita päiviä, mikä tekee niiden leviämisestä helppoa.

Kihomatotartuntoja esiintyy etenkin 3-10-vuotiailla lapsilla, johtuen osittain heidän tavastaan tutkia maailmaa käsillään ja viedä sormia suuhun. Tartunta voi kuitenkin tapahtua iästä riippumatta, eli myös vanhemmat lapset ja aikuiset voivat saada tartunnan. 

Kauanko kihomato elää pinnoilla?

Kihomadot voivat säilyä elävinä esimerkiksi vuodevaatteissa ja huonepölyssä useita päiviä, mikä tekee tartunnan mahdolliseksi kodin sisällä. 

Kihomato voi elää pinnoilla useita vuorokausia, joka takia kodin siivous ja pintojen pyyhkiminen on tärkeä osa kihomatojen häätöä.

Mistä tietää onko kihomatoja? Kihomato ja oireet

Oireet alkavat yleensä noin kuusi viikkoa munien nielemisen jälkeen. Kihomatotartunnan tyypillisin oire on voimakas kutina peräaukon ympärillä, joka alkaa kun kihomadot lisääntyvät paksusuolessa. Kutina on voimakkaimmillaan iltaisin ja yöaikaan.

Kihomatoja voi joskus näkyä myös ulosteessa tai peräaukon ympärillä. Tarvittaessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jos kihomatoja ei nähdä, mutta ilta- ja yöaikainen kutina vaivaa.

Kihomatojen hoito

Kihomatotartunnan hoitoon on olemassa apteekista ilman reseptiä saatava lääke. Hoito keskittyy loisten poistamiseen suolistosta ja tartuntakierteen katkaisemiseen. Yleensä hoidetaan koko perhe samanaikaisesti, jotta estetään tartunnan uusiutuminen.

Itsehoitolääkkeet kihomatojen hoitoon

Suomessa kihomatotartunnan hoitoon käytetään yleisimmin pyrviiniä sisältävää itsehoitolääkettä. Pyrviiniä on saatavilla apteekista ilman reseptiä. 

 • Lääketabletti otetaan suun kautta, ja sen annostus määräytyy henkilön painon mukaan. 
 • Hoito uusitaan kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta, jotta munista kuoriutuneet madot saadaan tuhottua. Lääke ei tehoa muniin, jonka takia uusintahoito kahden viikon kuluttua on tärkeää.
 • Koko perheen hoitaminen samanaikaisesti on suositeltavaa, mikäli perheessä on todettu tartunta. Tämä estää tartunnan kierron perheenjäsenten välillä.

Lue pakkausseloste huolella ja varmistu lääkkeen sopivuudesta ennen käyttöä. Kysy tarvittaessa neuvoa kihomatojen häätöön apteekin asiantuntijoilta tai lääkäriltä.

Huomioithan, että uloste värjäytyy hoidon aikana punaiseksi, mutta väri lähtee yleensä vaatteista ja tekstiileistä tavallisilla pesuaineilla.

Kihomadot ja siivous: puhdista koko koti ja huolehdi hygieniasta

Jotta estetään munien leviäminen ja uusintatartunnat, on tärkeää puhdistaa kodin pinnoilla mahdollisesti elävät kihomadon munat ja huolehtia tarkasti hygieniasta.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin: 

 • Käsihygienia: Pese kädet huolellisesti ja usein, erityisesti wc-käynnin jälkeen ja ennen ruoanlaittoa tai ruokailua.
 • Lyhyet kynnet: Pidä kynnet lyhyinä ja puhtaina, jotta munia ei kerry kynsien alle. 
 • Vaihda ja pese tekstiilit: Vaihda ja pese lääkehoitoa seuraavana päivänä vuodevaatteet, alusvaatteet ja pyyhkeet kuumassa vedessä (väh. 60 astetta).
 • Pidä pinnat puhtaina: Pidä lattiat ja pinnat puhtaina, imuroimalla ja pyyhkimällä pintoja säännöllisesti. Puhdista myös WC-pönttö, hanat, ovenkahvat ja valokatkaisijat.
 • Pehmolelut pesuun: Lasten pehmolelut on hyvä pestä kuumassa vedessä tai pakastaa vähintään vuorokaudeksi.

Milloin kihomatojen vuoksi pitää mennä lääkäriin?

Vaikka kihomatotartunta on yleensä helppo hoitaa itsehoitolääkkeillä, tietyissä tilanteissa on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Mikäli tartunta ei parane kahdella itsehoitokerralla, oireet pahenevat, tai jos ilmenee vakavampia oireita kuten vatsakipua, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä reseptilääkkeitä tai tehdä lisätutkimuksia.

Raskaana olevien ja alle 2-vuotiaiden lasten kihomatotartunnan hoito saattaa vaatia erityistä huomiota, jolloin kannattaa kysyä neuvoa neuvolasta tai lääkäriltä.

Kihomatotartunnan yhteydessä lapsen lelut on hyvä ottaa pois leikeistä viikoksi, mikäli niitä ei voi pestä kuumassa vedessä tai pakastaa kihomatojen tappamiseksi.

Kihomatojen ennaltaehkäisy

Kihomatotartunnan ennaltaehkäisy on keskeistä tartuntakierteiden katkaisemiseksi ja uusien tartuntojen välttämiseksi. Koska kihomadot leviävät helposti, erityisesti lapsiin kohdistuvien ennaltaehkäisevien toimien noudattaminen on tärkeää

Näin kihomatotartunnan voi yrittää välttää:

 • Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä, erityisesti wc-käynnin jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa ja syömistä.
 • WC-istuimen, kahvojen ja hanojen säännöllinen puhdistaminen auttaa vähentämään tartuntariskiä.
 • Pitämällä kynnet lyhyinä ja puhtaina estetään munien kerääntyminen kynsien alle.
 • Vaatteiden, vuodevaatteiden ja pyyhkeiden säännöllinen pesu riittävän kuumassa vedessä tuhoaa mahdolliset kihomadon munat.
 • Lasten lelut ja päiväkotien sekä koulujen yleiset tilat tulisi pitää puhtaina. Säännöllinen puhdistus on tärkeää erityisesti jos alueella on tiedossa kihomatotartuntoja.
 • Lasten tavat imeskellä sormiaan tai pureskella kynsiään voivat lisätä tartunnan riskiä. Rohkaise lasta välttämään näitä tapoja.
 1. YA KÄSIENPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KÄSIENPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ml
  4,90 €
 2. ACO BODY HAND SOAP RICH HAJUSTETTU 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY HAND SOAP RICH HAJUSTETTU 300 ML
  Tarjoushinta 7,60 € Normaalihinta 9,50 €
 3. SEBAMED HAND WASH KÄSIENPESUÖLJY 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SEBAMED HAND WASH KÄSIENPESUÖLJY 250 ML
  9,90 €
 4. ACO BODY CARING HAND WASH OIL 280 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY CARING HAND WASH OIL 280 ML
  Tarjoushinta 7,60 € Normaalihinta 9,50 €

Usein kysyttyjä kysymyksiä kihomadoista

Kuinka kauan kuolleita kihomatoja tulee lääkityksen jälkeen?

Kihomatolääkityksen jälkeen kuolleita kihomatoja voi ilmetä ulosteessa useita päiviä lääkityksen aloittamisen jälkeen. Tarkka aika voi vaihdella, mutta yleensä ne häviävät muutaman päivän kuluessa hoidon aloittamisesta, kun kaikki elävät madot on tuhottu.

Miltä kihomato näyttää?

Kihomadot ovat pieniä, noin 1 cm pituisia, valkoisia loisia, jotka muistuttavat ohutta lankaa. Naarasmadot ovat yleensä suurempia kuin koirasmadot, ja ne ovat helpommin havaittavissa, erityisesti yöaikaan tai ulosteen seassa.

Aiheuttaako kihomato ripulia?

Kihomato ei yleisesti aiheuta ripulia, vaan sen tyypillisin oire on kutina peräaukon alueella.

Missä asteessa kihomato kuolee?

Kihomadot kuolevat noin yhdessä tunnissa yli 60 asteen kuumuudessa sekä vuorokauden pakastamisen aikana.  

Voiko kihomato aiheuttaa vakavampia terveysongelmia, jos sitä ei hoideta?

Jos kihomatoa ei hoideta, se voi joissakin tapauksissa aiheuttaa naisilla emättimen tai virtsateiden infektion.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja terveystieteiden maisteri Susanna Hynninen.