Biologinen lääke ja biosimilaari – 10 kysymystä biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta

Biologisen lääkkeen vaihto apteekissa biosimilaariin

Tiesitkö, että voit säästää lääkekuluissasi vaihtamalla lääkkeesi apteekissa halvempaan vastaavaan valmisteeseen? Lääkevaihdon piiriin on kuulunut suuri osa lääkkeistä vuodesta 2003 alkaen. Vuonna 2024 laki mahdollistaa myös biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon. Ensimmäiset biologiset lääkkeet tulevat apteekkivaihdon piiriin huhtikuussa 2024. Proviisorimme kertoo, mitä sinun tulisi tietää biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta. 

1. Mikä on biologinen lääke? 

Biologiset lääkkeet ovat lääkkeitä, joiden vaikuttava aine on tuotettu elävien solujen avulla. Vaikuttavia aineita voi lääkevalmisteessa olla yksi tai useampi. Biologiset lääkkeet ovat yleensä rakenteeltaan monimutkaisempia kuin kemialliset lääkkeet.  

2. Biologiset lääkkeet – mitä sairauksia niillä hoidetaan? Onko reumalääke biologinen lääke? 

Biologisilla lääkkeillä hoidetaan mm. diabetesta, reumaa ja astmaa. Lisäksi biologisia lääkkeitä käytetään syöpien, psoriasiksen ja tulehduksellisten suolistosairauksien, kuten IBD-sairauden hoidossa. Näiden sairauksien hoitoon on biologisten lääkkeiden lisäksi olemassa myös kemiallisia lääkevalmisteita. Biologisia lääkkeitä voidaan käyttää sairauden hoidossa joko yksinään tai yhdistettynä kemialliseen lääkkeeseen.       

3. Biologinen lääke vai biosimilaari – mitä eroa näillä on? 

Biosimilaari on biologinen lääke, joka on vertailukelpoinen alkuperäisen biologisen lääkkeen kanssa. Biosimilaari sisältää saman vaikuttavan aineen eri versiota. Biologisia lääkkeitä ja niiden biosimilaareja käytetään samojen sairauksien hoitoon ja ne ovat molemmat yhtä turvallisia ja tehokkaita. 

4. Biologisten lääkkeiden reseptit ja niiden voimassaolo – mitä minun tulisi huomioida? 

1.1.2023 ja sen jälkeen kirjoitettu biologisen lääkkeen resepti on voimassa yhden vuoden. Vuonna 2022 ja sitä aiemmin kirjoitettu resepti on voimassa kaksi vuotta.  

Huomioitavaa on, että jotkut potilasjärjestelmät saattavat näyttää biologisen lääkkeen reseptin voimassaoloajaksi kaksi vuotta, vaikka se olisi määrätty 1.1.2023 tai sen jälkeen. Tällainen resepti on kuitenkin voimassa vain yhden vuoden. 

Asioidessasi meillä farmaseuttimme apteekeissa tarkistavat aina reseptisi voimassaolon ja kehottavat sinua uusimaan reseptin, mikäli resepti on pian vanhenemassa. Farmaseuttimme voivat myös tehdä reseptin uusimispyynnön puolestasi. 

5. Mistä tiedän, onko biologisen lääkkeeni resepti enää voimassa? 

Helpoiten tarkistat reseptisi voimassaolon reseptin määräyspäivästä ja vertaat sitä kuluvaan kalenteripäivään. Mikäli resepti on määrätty 1.1.2023 tai sen jälkeen, on se voimassa yhden vuoden. Jos se on määrätty vuoden 2022 aikana tai aiemmin, on sen voimassaoloaika kaksi vuotta. 

6. Mitä tarkoittaa lääkkeen apteekkivaihto? 

Lääkkeen apteekkivaihto on monelle lääkkeenkäyttäjälle tuttu asia. Se tarkoittaa sitä, että lääkärin määräämä reseptilääke voidaan käyttäjän suostumuksella vaihtaa apteekissa edullisempaan vastaavaan valmisteeseen. 

Aikaisemmin lääkevaihdon piirissä olleet lääkkeet ovat ns. kemiallisia lääkkeitä. Vuodesta 2024 alkaen apteekkivaihtoa voidaan tehdä myös biologisille lääkkeille. Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto ei koske alle 18-vuotiaita. 

Biologinen lääke voidaan vaihtaa rinnakkaisvalmisteeseen, kun samaa lääkevalmistetta on käytetty vähintään 6 kk ajan. Kemiallisten lääkevalmisteiden kohdalla lääke voidaan vaihtaa edullisempaan jokaisella ostokerralla.  

7. Mistä tiedän, milloin käyttämäni lääke on apteekkivaihdon piirissä? 

Suomessa on myyntilupa noin 400 biologiselle lääkevalmisteelle (tilanne: 11/2023). Kaikki myynnissä olevat lääkevalmisteet eivät kuitenkaan tule apteekkivaihdon piiriin heti vuoden 2024 alusta, vaan muutos etenee vaiheittain vuosina 2024–2026.  

Ensimmäisinä apteekkivaihdon piiriin 1.4.2024 alkaen tulevat pienimolekyyliset hepariinit, jotka ovat verenohennuslääkkeitä. 

Kaikki muut apteekkivaihdon piiriin tulevat biologiset lääkkeet, paitsi insuliinit, tulevat lääkevaihdon piiriin vuoden 2024 lopussa. Pitkävaikutteiset insuliinit tulevat lääkevaihdon piiriin myöhemmin. Lyhytvaikutteiset insuliinit eivät ole tulossa lääkevaihdon piiriin.   

8. Mistä tiedän, että käyttämälleni biologiselle lääkkeelle on olemassa edullisempi vaihtoehto? 

Laki velvoittaa apteekkeja tarjoamaan lääkkeelle edullisempaa rinnakkaisvalmistetta, mikäli sellainen on saatavilla. Sinun ei siis tarvitse huolehtia asiasta, sillä farmaseuttimme kertovat aina apteekissa asioidessasi, mikäli saatavilla on reseptiäsi vastaava edullisempi valmiste. 

9. Ovatko biologiset lääkkeet Kela-korvattavia? 

Osa biologisista lääkkeistä on Kela-korvattavia ja osa ei. Voit tarkistaa oman lääkkeesi Kela-korvattavuuden kätevästi korvauslaskurillamme.

Mikäli asia askarruttaa, voit kysyä neuvoa myös farmaseuteiltamme chatissa

10. Alaikäisellä lapsellani on resepti biologiseen lääkkeeseen. Voiko lapsen lääkkeen vaihtaa apteekissa? 

Toistaiseksi laki ei mahdollista alle 18-vuotiaille määrättyjen biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen eli biosimilaariin. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen

Muut lähteet: Fimea, Lääketeollisuus ry, Valtioneuvosto ja Terveysportti