Jalkaongelmat ovat yleisiä sekä 1. että 2. tyypin diabeetikoilla, ja jalkojen kotihoito kannattaakin ottaa tavaksi. Lue farmaseutin parhaat vinkit diabeetikon jalkahoitoon ja siihen, koska on aika turvautua ammattilaisen apuun. Nappaa talteen myös apteekin tuotevinkit.
Jalkojen hoito on tärkeää diabeetikolle
Jalkojen tuntoaisti voi diabetesta sairastavalla heiketä ja jalkoihin tulla erilaisia iho-oireita kuten kovettumia, haavaumia ja hiertymiä. Pahimmillaan vaivat voivat vaatia lääkärikäyntiä tai sairaalahoitoa.
Yleensä diabeetikon jalkaongelmien takana on pitkäaikainen korkea verensokeri – eli huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes.
Ongelmille voivat altistaa myös esimerkiksi tupakointi, alkoholin käyttö ja vähäinen liikkuminen. Jalkavaivoja voi seurata myös muista sairauksista, esimerkiksi jos veren kolesteroli ja rasva-arvot sekä verenpaine eivät ole hallinnassa.
Kun jalkavaivoja kerran ilmaantuu, niillä on tapana uusiutua. Säännöllinen jalkojen omahoito kotona auttaa ehkäisemään ongelmien syntymistä.
Farmaseutin 7 vinkkiä diabeetikon jalkaongelmiin:
1. Tutki jalkasi päivittäin
Tarkasta jalkojesi kunto päivittäin. Käy jalkaterät läpi esimerkiksi jalkojen pesun yhteydessä ja katso:
- onko jalkojen iho ehjä?
- punoittavatko jalat?
- hilseilevätkö ne?
- löydätkö kovettumia?
Jos sinun on hankala kumartua, pyydä lähipiiriä auttamaan jalkojen tutkimisessa tai käytä apuna peiliä.
Jos huomaat pientäkin ihorikkoa tai muuta ongelmaa, sitä on hyvä alkaa hoitaa heti. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä varmemmin haava paranee ja haavan kroonistuminen voidaan estää.
2. Pese ja rasvaa jalat näin
Pese jalat päivittäin. Pelkkä vesipesu riittää. Älä liota jalkoja, sillä sen jälkeen iho on alttiimpi sieni- ja bakteeri-infektioille. Jos jalat ovat erityisen likaiset, voi pesussa käyttää lievästi hapanta pesunestettä (pH 3,5-5,5).
Kuivaa jalat huolellisesti, etenkin varpaanvälit. Hautunut varpaanväli voi mennä helpommin rikki ja napata helpommin infektion.
Rasvaa jalat diabeetikolle sopivalla jalkavoiteella. Hyvä jalkarasva auttaa säilyttämään ihon kosteustasapainon ja joustavuuden. Mitä kuivempi jalkojen iho, sitä rasvaisempi jalkavoiteen on hyvä olla. Hiero jalkavoide ihoon huolellisesti, niin se imeytyy hyvin. Jos jaloissasi on kovettumia, hiero erityisesti näitä kohtia. Älä rasvaa varpaanvälejä, se voi hautoa ihoa.
Varpaankynnet on hyvä leikata varpaiden pään muotoisiksi. Silloin kynsi ei pääse hankaamaan sukkaa, kenkää tai viereisiä varpaita. Käytä mielellään tylppä- tai suorakärkisiä kynsisaksia tai kynsileikkureita. Viimeistelyyn voit käyttää kynsiviilaa. Leikkaa kynnet suihkun tai saunan jälkeen, kun ne ovat vähän pehmenneet.
Älä käytä jalkaraspia, hohkakiveä, jalkahöylää tai kovettumia pehmentäviä happovalmisteita.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
3. Anna ammattilaisen hoitaa kovettumat
Hoidata kovettumat ja känsät aina jalkojenhoitajalla. Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä myös, jos sinulla on haasteita hoitaa jalkojasi itse.
Jalkojenhoitaja osaa tehdä jalkaongelmia ehkäisevää hoitoa ja ymmärtää diabeteksen aiheuttamat haasteet.
4. Pieniä haavoja voit hoitaa kotona
Hoida jalkojen pieniä haavoja, ihorikkoja ja rakkoja kotona näin:
- Puhdista alue ensin huolellisesti vedellä ja kuivaa iho.
- Peitä haava tai muu ihorikko tarttumattomalla sidoksella, esimerkiksi kuitutaitoksella, ja kiinnitä se ihoteipillä. Kuitutaitos imee kudosnestettä, mutta ei haudo haavaa. Pystyt myös seuraamaan helposti, miten haava paranee.
- Älä peitä ihoa hautovalla laastarilla tai rakkolaastarilla. Niiden alle voi jäädä epäpuhtauksia muhimaan, mikä nostaa tulehtumisriskiä. Rakkolaastari voi myös hautoa ihoa, jolloin ihorikkouma saattaa laajentua.
5. Rakkula ei ota parantuakseen? Lääkäriin matalalla kynnyksellä
Jos jalan pieni haava tai rakkula ei kotihoidosta huolimatta parane vaan alkaa esimerkiksi tulehtua, punoittaa, kuumottaa tai märkiä, hakeudu heti lääkärin vastaanotolle.
Lääkäriin kannattaa hakeutua jo samana päivänä, jos jalkaan tulee isompi haava tai ihorikko.
Diabeetikon kannattaa pitää nyrkkisääntönä tätä: jos mietit, pitäisikö lähteä lääkäriin, niin lähde.
6. Jumppaa jalkoja, vältä paljain jaloin kävelyä
Lihasharjoitteet tukevat jalkaterän ja varpaiden lihasten ja nivelten toimintoja. Oikeat liikkeet ovat yksilöllisiä: juuri sinulle sopivat ohjeet saat jalkaterapeutilta, jalkojenhoitajalta tai fysioterapeutilta. Toki ilman ohjeitakin voit pyöritellä nilkkoja ja varpaita.
Avojaloin kävelyä on pääsääntöisesti hyvä välttää, koska se altistaa ihon rikkoutumiselle. Jos jalkojesi iho on hyvässä kunnossa ja olet muuten terve, tilanne voi olla toinen.
7. Tarkkana sukka- ja kenkäostoksilla
Diabeetikon on tärkeää kiinnittää huomiota sukkiin ja kenkiin. Liian kireät sukat ja jalkineet altistavat muun muassa varpaiden virheasennoille.
Valitse kiristämätön sukka, joka on mielellään keinokuitua tai sekoitemateriaalia. Silloin sukka siirtää kosteutta pois iholta.
Valitse oikean kokoiset jalkineet. Jos käytät paksuja sukkia tai kengässä jotain sinulle suositeltua apuvälinettä, niiden pitää mahtua kenkään hyvin. Varpaiden pitää mahtua jalkineeseen suorana.
Jos jalka pääsee liikkumaan jalkineen sisällä, se altistuu hankaukselle. Tarra- tai nauhakiinnityksellä varustetut kengät ovat usein hyvä valinta, koska niitä voi säätää ja kengän saa tukevasti paikoilleen.
Suora lesti auttaa askeltamaan normaalisti.
Parin sentin korko on hyvä. Liian korkea korko voi kuormittaa jalan etuosaa.
3 x Hyvä tuote diabeetikon jalkojenhoitoon
- YA pehmentävä jalkavoide sopii diabeetikolle erinomaisesti. Se hoitaa halkeilevia kantapäitä ja pehmentää kovettunutta ihoa. Kotimainen tuote sisältää muun muassa karbamidia ja sheavoita.
- Mills-lampaanvillaa voi laittaa esimerkiksi varpaanväleihin, jos ne ovat tiiviit tai sinulla on jalkojen asentovirhe. Lampaanvilla imee kosteutta ja auttaa, että iho ei mene rikki. Lampaanvillaa on saatavana myös kätevinä suikaleina.
- Mills-kynsileikkurit ovat kätevät ja laadukkaat. Leikkureiden pää on suora, mikä helpottaa kynnen leikkaamista oikeaan muotoon.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous