Verenpaine kannattaa pitää kurissa

mies mittaa verenpaineen oikeaoppisesti olkavarresta

Verenpaineella on tärkeä tehtävä. Sen ansiosta veri pystyy kuljettamaan elimistösi kudoksille ja elimille välttämättömiä ravintoaineita ja happea. Jos verenpainetaso kohoaa pysyvästi normaalitasoa korkeammalle, on siitä haittaa terveydelle. Elämäntavoilla voit vaikuttaa siihen, millaisissa lukemissa verenpaineesi pysyy. Lue lisää, mitä sinun tulisi tietää kohonneesta verenpaineesta ja kuinka mittaat verenpaineesi oikein.

Mistä kohonnut verenpaine johtuu?

Verenpaineen kohoaminen iän myötä on yleistä, ja kohonnut verenpaine onkin aikuisikäisessä suomalaisväestössä yleinen vaiva. Verenpaineen nousuun vaikuttavat sekä perintötekijät että elämäntavat. Verenpaineen kohoamisen taustalla ovat usein natriumin liiallinen saanti suolasta, runsas alkoholin käyttö, sekä vähäinen fyysinen aktiivisuus ja ylipaino. Naisilla estrogeeni-hormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit voivat myös nostaa verenpainetta. Tiesitkö, että myös runsas lakritsin ja salmiakin nauttiminen jatkuvasti voi kohottaa verenpainetta? Tämä johtuu niiden sisältämästä ainesosasta, glykyrritsiinihaposta. Karkkihirmun on hyvä pitää tämä mielessä, jos verenpaine on koholla. Muutoinkin jatkuvasta sokerikoutusta ja makeanhimosta kannattaa hankkiutua eroon. 

Mitä haittaa kohonneesta verenpaineesta on?

Jatkuvasti koholla olevasta verenpaine on terveyshaitta, sillä kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, verisuonia, ja pitkään jatkuessaan myös aivoja. Kohonnut verenpaine nostaa pitkällä aikavälillä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kohonneen verenpaineen Käypä hoidon -sivuilta voi lukea lisää kohonneesta verenpaineesta ja sen hoidosta ja seurannasta.

Kohonnutta verenpainetta et välttämättä itse tunne, eikä sitä ole helppo huomata päällepäin. Ainoa tapa saada luotettavasti selville, onko verenpaine kohonnut, on verenpainetason seuraaminen säännöllisillä verenpainemittauksilla.

Verenpainetaso on

 • normaali, kun se on alle 130/85 mmHg
 • tyydyttävä välillä 130–139/85–89 mmHg
 • koholla, kun paine on 140/90 mmHg tai enemmän.

Näin mittaat verenpaineesi

Iän karttuessa ja terveyden kannalta on hyvä tarkkailla verenpaineen tasoa erityisesti, jos suvussasi esiintyy verenpainetautia, tupakoit, tai sinulla on ylipainoa. Verenpaineen mittaamiseen tarvitset verenpainemittarin ja esimerkiksi vihkon, johon kirjaat ylös verenpainelukemasi. Pidä kirjaa verenpaineesta joka päivä. Muista kuitenkin, että verenpainelukemat vaihtelevat päivän mittaan. Sen vuoksi mittaus kannattaa tehdä joka päivä aina samaan aikaan. Sydänliiton sivuilla on hyviä ohjeita ja neuvoja verenpaineen omaseurantaan ja kotimittauksien tueksi.

Jotta mittaustulokset olisivat luotettavia, mittaa verenpaineesi joka kerta samalla tavalla seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 • Vältä voimakasta rasitusta ja liikuntasuoritusta puoli tuntia ennen mittausta.
 • Älä tupakoi tai nauti kofeiinipitoisia juomia juuri ennen mittausta, sillä ne voivat vääristää tuloksia.
 • Istuudu pöydän ääreen mittaamista varten. Käsi, josta mittauksen otat, voi levätä pöydän päällä.
 • Kiedo mansetti (laitteen se osa, johon ilma pumppautuu mittauksen yhteydessä) olkavarren ympärille niin, että se on napakasti paikoillaan, muttei kiristä.
 • Rauhoitu hetkeksi paikallesi ennen mittauksen aloittamista. Älä puhu tai touhua mitään muuta samaan aikaan.
 • Suorita mittaus verenpainemittarillasi. Tee mittaus kaksi kertaa peräkkäin ja kirjaa molemmat tulokset ylös. Kirjaa myös sydämesi syke ylös. Sykelukema kertoo sen, kuinka tiheästi sydämesi lyö minuutissa.

Verenpaine koholla – mikä neuvoksi?

Kohonnutta verenpainetta voit hoitaa itse elämäntapamuutoksilla ja ruokavaliolla. Nyrkkisääntönä on vähentää suolaa, alkoholia ja tupakkaa ja lisätä liikuntaa.

Säännöllinen liikunta pitää sydämen ja verisuonet kunnossa. Aloita liikunta maltillisesti sen määrää ja kuormittavuutta vähitellen lisäten. Näin vältyt rasitusvammoilta ja sydämen yhtäkkiseltä rasitukselta.

Suolan määrää voit vähentää jättämällä ruokavaliosta pois sipsit, ja ylimääräiset herkut, joihin on lisätty suolaa. Kiinnitä huomiota ostaessasi valmisruokia, leipää, juustoja ja leikkeleitä valmisteen sisältämän suolan määrään.  Valmisteiden pakkausmerkinnöissä suolan määrä saatetaan ilmoittaa tuotteen kokonaisnatriumin määränä. Suolan määrän saat tietää kertomalla natriumin määrän 2,5:llä. Voimakassuolaisuus vaihtelee tuoteryhmäkohtaisesti. Sydänystävällinen ruokavalio ei ole monimutkaista eikä mautonta.

Kun valmistat ruoan alusta loppuun asti itse ja lisäät suolan vasta ruokapöydässä sirottimesta, voit oleellisesti vaikuttaa nauttimasi suolan määrään. Myös silloin, kun lisäät ruokaan suolan sijasta erilaisia yrttejä, saat ruokaan uusia makuja ilman haitallisia terveysvaikutuksia. Suosi lisäksi runsaasti hedelmiä ja kasviksia ruokavaliossasi. Niillä on suotuisia vaikutuksia verenpainetason ylläpitämiseen, ja tutkimuksissa on saatu tuloksia siitä, että hedelmien ja kasvisten runsas käyttö voi alentaa jo koholla olevaa verenpainetta.

Näillä elämäntapamuutoksilla edistät sydänterveyttäsi ja pidät verenpaineesi kurissa:

 1. VERENPAINEMITTARI OMRON M3 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M3 1 KPL
  Tarjoushinta 79,20 € Normaalihinta 99,00 €
 2. VERENPAINEMITTARI OMRON M7IT 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M7IT 1 KPL
  Tarjoushinta 111,20 € Normaalihinta 139,00 €
 3. VERENPAINEMITTARI OMRON M4IT 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M4IT 1 KPL
  Tarjoushinta 95,20 € Normaalihinta 119,00 €
 4. VERENPAINEMITTARI OMRON EVOLV 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON EVOLV 1 KPL
  Tarjoushinta 159,20 € Normaalihinta 199,00 €