Verenpaineen viitearvot ja 9 muuta faktaa verenpaineesta

Mies mittaa käsivarresta verenpainetta sohvalla istuen

Kohonnut verenpaine (hypertensio) on erittäin yleinen harmi. Lue, miksi verenpaineen arvot on syytä ottaa tosissaan, miten verenpaine saadaan laskemaan ja mihin ruoka-aineisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Entä alhainen verenpaine – mitä siitä tulisi tietää? 

1. Mikä on normaali verenpaine?

Normaalina eli hyvänä pidetyn verenpaine on 130/85 mmHg tai sen alle. Ensimmäinen numero on systolinen verenpaine, jota kutsutaan myös yläpaineeksi. Toisena numerona on diastolinen verenpaine, eli niin kutsuttu alapaine.

Verenpaineen viitearvot:

 • Korkea normaali: 130–139/85–89 mmHg
 • Lievästi koholla: 140–159/90–99 mmHg   
 • Kohtalaisesti kohonnut: 160–179/100–109 mmHg
 • Huomattavasti kohonnut: 180/110 mmHg tai enemmän
 • Matala verenpaine: 100/60 mmHg tai alle

Yli 80-vuotiailla tavoitetasot ovat korkeammat kuin nuorilla. Iän myötä verenpaine nousee, koska valtimot jäykistyvät.

Verenpaine mitataan elohopeamillimetreinä (mmHg). Mittausten tulee tapahtua levossa, koska verenpaine voi vaihdella päivän aikana eri tekijöiden, kuten fyysisen rasituksen, stressin tai jännityksen, vaikutuksesta. Myös lääkärin vastaanotolla verenpaine voi olla korkeampi kuin kotimittauksessa, koska monesti tilanne jännittää. Ilmiötä kutsutaan nimellä valkotakkihypertensio.

2. Korkean verenpaineen syynä ovat usein elämäntavat

Korkea verenpaine johtuu eniten elämäntavoista. Verenpainetta voivat nostaa nämä:

Moni luulee, että korkea verenpaine on ennen kaikkea miesten juttu, mutta yhtä lailla naisen verenpaine voi olla koholla.

Myös perimä voi vaikuttaa verenpaineen nousuun. Jos siis vanhemmillasi tai sisaruksillasi on korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes tai korkeat kolesteroliarvot, se nostaa sinullakin kohonneen verenpaineen riskiä. Verenpainearvoja kannattaa seurata, jos tiedät kärsiväsi sukurasitteesta.

Artikkelin lukijan etu:

KAIKKI* terveystuotteet -20 % etukoodilla: TERVEYS324

*Ei koske lääkkeitä, reseptillä ostettavia tuotteita, äidinmaidonkorvikkeita, eläin-, haavanhoito- eikä kuntoilutuotteita. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2024 asti.

Tiesithän, että kattavat toimitusvaihtoehtomme, kuten kotiinkuljetus sekä Wolt-pikatoimitus toimittavat tarvitsemasi tuotteet vaikka kotiovellesi!

3. Korkea verenpaine kannattaa ottaa tosissaan

Korkea verenpaine on hyvin yleinen riesa, joka aiheuttaa maailmanlaajuisesti jopa yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Vaarallisen korkea verenpaine, yli 180/110 mmHg vaatii yleensä välitöntä hoitoon hakeutumista.

Miltä korkea verenpaine tuntuu? Oireita voi olla vaikea huomata, vaikka kohonnut verenpaine onkin terveydelle haitaksi. Se:

 • Rasittaa valtimoita ja sydäntä. Tämä saattaa johtaa valtimotautiin, joka puolestaan voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen.
 • Nostaa sydämen eteisvärinän riskiä.
 • Nostaa sydämen vajaatoiminnan riskiä.

4. Kiinnitä huomiota suolan käyttöön

Suola nostaa verenpainetta. Verenpaineen itsehoidossa yksi tärkeimmistä asioista on suolan määrän vähentäminen. Suolaa pitäisi saada alle viisi grammaa päivässä, mutta suomalaiset käyttävät sitä rutkasti enemmän.

Näin vähennät suolan käyttöä:

 • Valitse kaupassa vähäsuolaisia tuotteita tai tuotteita, joilla on Sydänmerkki. Vähäsuolaisten tuotteiden pakkausmerkintänä löytyy yleensä maininta ”vähemmän suolaa” tai ”suolaa vähennetty”.
 • Leipä on yllättävän merkittävä suolan lähde. Valitse siis leipä, joissa on alle yksi prosentti suolaa. Aamupalalla hyvä vaihtoehto leivälle päällisineen on suolaton puuro sekä hedelmät ja marjat.
 • Punaisessa lihassa on paljon suolaa. Syö sitä ja muuta prosessoitua lihaa, kuten makkaroita, alle 500 grammaa viikossa.

5. Muista hyvät rasvat, kalsium ja magnesium

Myös rasvan määrä ja laatu on hyvä saada suositusten mukaiseksi. Muista nämä nyrkkisäännöt:

 • Suosi rypsiöljyä ja rypsiöljypohjaisia kasvismargariineja.
 • Valitse rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita.
 • Syö kalaa kaksi kertaa viikossa.

Jos verenpaineesi on korkea, varmista että saat riittävästi kalsiumia ja magnesiumia. 

Kalsiumia saa yleensä riittävästi, jos käyttää maitotuotteita päivittäin. Syö siis joka päivä 3-4 annosta maitotuotteita. Yksi annos on esimerkiksi kaksi desiä jogurttia tai pari kolme viipaletta juustoa. Jos käytät maitotuotteita vähän tai et ollenkaan, kalkkilisä voi turvata riittävän kalsiumin saannin – käytä sitä kuitenkin enintään 1 000 milligrammaa päivässä.

Magnesiumia saa yleensä ruoasta riittävästi, mutta jos esimerkiksi urheilet paljon, kiinnitä huomiota magnesiumin saantiin

6. Käytä alkoholia maltillisesti

Käytä alkoholia enintään kohtuudella. Se tarkoittaa miehille alle 14:ää ja naisille alle seitsemää ravintola-annosta viikossa. Ravintola-annos on esimerkiksi pieni pullo keskiolutta tai 12 senttilitraa viiniä.

Runsaalla alkoholin käytöllä on useita epäsuotuisia vaikutuksia yleiseen hyvinvointiin, mielialaan ja muistiin sekä sydänterveyteen ja uneen.

7. Liikuntaa ja painonhallintaa ei saa unohtaa

Liikunta tekee oikein hyvää verenpaineelle! Kävele siis reippaasti puoli tuntia päivässä – tai jaa liikunnan määrä useampaan lyhyeen pyrähdykseen. Toista useampana päivänä viikossa, mieluiten päivittäin.

Ylipaino voi kohottaa verenpainetta. 5–10 prosentin painonpudotus yleensä auttaa siihen, että verenpaineen saa viitearvojen sisälle.

8. Verenpainelääkkeet ovat usein tarpeen

Verenpainelääkitys usein aloitetaan, jos elämäntapojen muutoksista huolimatta verenpainearvot ovat vastaanotolla mitattuna yli 140/90 mmHg tai kotona mitattuna yli 135/85 mmHg.

Verenpainelääkitys räätälöidään yksilöllisesti, ja joskus käytetään useamman lääkkeen yhdistelmää. 

Verenpainelääkkeet ovat hyvin siedettyjä, mutta aluksi ne saattavat aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä, kun verenpaine laskee.

Muista, että säännöllisesti käytettynä tulehduskipulääkkeet voivat heikentää verenpainelääkkeiden tehoa.

9. Verenpainemittari on loistava apu verenpaineen seuraamisessa

Verenpaineen mittaus kotona on useimmiten riittävä tapa seurata arvoja. 

Tarkat ohjeet mittaukseen saat lääkäriltä, mutta muista nämä verenpaineen mittauksen perusohjeet:

 • Ei raskasta liikuntaa, tupakkaa tai kofeiinia puoleen tuntiin ennen mittausta.
 • Mittaa verenpaine istuen.
 • Vaatteet ja vyö eivät saa kiristää.
 • Jos olet oikeakätinen, tee mittaus vasemmasta kädestä – ja päinvastoin.
 • Kun olet laittanut verenpainemittarin mansetin olkavarren ympärille, olisi hyvä istua paikallaan puhumatta viitisen minuuttia ja aloittaa mittaus vasta sen jälkeen.

10. Alhainen verenpaine? Älä syyttä huolestu

Verenpaine on matala, jos se on 100/60 mmHg tai alle. Jos olet terve nuori tai keski-ikäinen ja yläpaineesi on alhainen, siitä ei tarvitse olla huolissaan. Monilla terveillä ihmisillä, etenkin naisilla, voi olla alhainen verenpaine ilman, että siitä on haittaa.

Matalan verenpaineen oireena saattaa olla huimausta, mitä kuumuus voi pahentaa. Juo siis tarpeeksi vettä ja huolehdi suolojen saannista, kun saunot tai sää on helteinen. Yli 75-vuotiailla alhainen verenpaine voi olla haitallista, koska huimaus voi johtaa kaatuiluun. 

Alhaiseen verenpaineeseen on olemassa myös lääke, mutta sen käyttö on Suomessa melko harvinaista.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Jaana Parviainen.

 1. VERENPAINEMITTARI OMRON EVOLV 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON EVOLV 1 KPL
  Tarjoushinta 155,22 € Normaalihinta 199,00 €
 2. VERENPAINEMITTARI OMRON M7IT 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M7IT 1 KPL
  Tarjoushinta 108,42 € Normaalihinta 139,00 €
 3. VERENPAINEMITTARI OMRON M3 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M3 1 KPL
  Tarjoushinta 77,22 € Normaalihinta 99,00 €
 4. VERENPAINEMITTARI OMRON M4IT 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VERENPAINEMITTARI OMRON M4IT 1 KPL
  Tarjoushinta 92,82 € Normaalihinta 119,00 €