Diabetes: oireet, ruokavalio ja hoito

sydänystävällinen ruokavalio on diabeteksen hoidossa tärkeää

Diabetes ei ole maailmanloppu, mutta muutamia tärkeitä asioita siitä on hyvä tietää. Tiesitkö, että meillä Yliopiston Apteekissa on myös erillisiä diabetesfarmaseutteja, joilta voit pyytää apua askarruttavissa asioissa.

Diabeteksen oireet

Diabetes on nimi joukolle sairauksia, joissa haima ei tuota tarpeeksi insuliinihormonia tai sen teho on heikentynyt, jolloin verensokeri kohoaa. Vanhanaikaisempi nimitys sairaudelle on ”sokeritauti”, jota edelleen silloin tällöin käytetään.

Diabeteksen tavallisimpia oireita ovat väsymys, laihtuminen, jano ja virtsanerityksen lisääntyminen. Niiden ilmeneminen on yksilöllistä: oireet saattavat alkaa nopeasti tai lähes huomaamatta. 

Kohonneet verensokeriarvot varmistavat diagnoosin. Diabeteksen hoidolla pyritään pitämään verensokeri tasaisena ja mahdollisimman lähellä terveitä sokeriarvoja.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, jonka puhkeamiseen ei voi juurikaan itse vaikuttaa. Siinä haiman insuliinia tuottavat beetasolut tuhoutuvat, eikä keho ei pysty tuottamaan riittävästi insuliinia. Tämä johtaa korkeaan verensokeritasoon. 1. tyypin diabetes vaatii päivittäisen insuliinihoidon ja verensokerin seurannan. Noin 50 000 suomalaisella on tyypin 1 diabetes. Tämän tyypin diabetes diagnosoidaan yleensä nuorella iällä. 

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabeteksen takana ovat paljolti elämäntavat: ylipaino, ruokailutottumukset ja vähäinen liikunta. Myös perintötekijöillä on merkitystä.

Usein sairautta edeltää metabolinen oireyhtymä. Se on tila, jossa ihmisellä on yhtä aikaa vyötärölihavuus, häiriöitä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa sekä kohonnut verenpaine. Arviolta 400 000–500 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Raskausdiabetes

Raskausdiabetekseen sairastuu vuosittain noin 10 000 odottavaa äitiä. Se esiintyy yleensä toisen tai kolmannen raskauskolmanneksen aikana ja häviää useimmiten synnytyksen jälkeen. Raskausdiabeteksen hoito keskittyy verensokerin hallintaan ruokavalion, liikunnan ja tarvittaessa insuliinihoidon avulla. 

Hoitamattomana raskausdiabetes voi aiheuttaa komplikaatioita sekä äidille että vauvalle, joten säännöllinen seuranta ja hoito ovat tärkeitä.

Diabeteksen hoito

Diabeteksen kunnollinen hoito on erittäin tärkeää. Huonosti hoidettu diabetes altistaa silmien, munuaisten ja hermoston lisäsairauksille sekä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Insuliinin puute voi johtaa happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin, joka on yleensä hengenvaarallinen tila.

Joskus verensokeri voi lääkkeiden takia laskea liiankin alas. Silloin puhutaan hypoglykemiasta. Ensiapuna siihen otetaan jotain sokeripitoista, kuten lasi tuoremehua tai glukoosipastilleja tai glukoosigeeliä.

Tyypin 1 diabetesta hoidetaan insuliinilla

Tyypin 1 diabeteksessa lääkehoito insuliinilla on välttämätöntä. Insuliinia annetaan useita kertoja päivässä pistoksina pitkä- ja lyhytvaikutteisen insuliinin yhdistelmähoitona tai pelkkää lyhytvaikutteista insuliinia jatkuvana infuusiona insuliinipumpulla.

Lääkityksen lisäksi terveelliset elämäntavat kannattavat. Ne estävät lisäsairauksien kehittymistä ja voivat heijastua siihen, minkä verran insuliinia hoidoissa joudutaan käyttämään.

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa tärkeintä ovat elämäntavat

Sairauden alkuvaiheessa tyypin 2 diabetes voidaan saada pelkällä elintapojen muutoksella tilaan, jossa selvitään vielä vuosia ilman lääkkeitä tai pienemmällä lääkemäärällä. Myös jo aloitetusta lääkityksestä voi olla mahdollista päästä eroon hyvien elintapojen avulla.

Jos sinulla on todettu esidiabetes, elintavoilla voidaan pystyä ehkäisemään varsinaisen diabeteksen puhkeaminen. Kiinnitä huomiota: 

 • painonpudotukseen
 • säännölliseen liikuntaan
 • terveelliseen ruokavalioon
 • riittävään unensaantiin
 • stressittömään elämään

Säännöllinen liikunta parantaa diabeteksen hoitotasapainoa ja pienentää lisäsairauksien kehittymisen riskiä. Liikunta auttaa painonhallinnassa, vähentää insuliiniresistenssiä ja yleensä laskee verensokeria.

Korkea verensokeri ja tyypin 2 diabeteksen lääkehoito:

Yleensä lääkehoito 2 tyypin diabeteksessa aloitetaan, jos verensokeri on toistuvasti liian korkealla.

Lääkehoito aloitetaan yleensä tableteilla. Lääkkeet voivat esimerkiksi vähentää maksan glukoosintuotantoa, lisätä haiman insuliinineritystä, tehostaa insuliinin vaikutusta, poistaa sokeria verenkierrosta virtsaan, lisätä kylläisyyden tunnetta tai alentaa painoa. 

Insuliinin pistäminen aloitetaan, jos muulla hoidolla ei saada verensokeria hallintaan.

Diabetes ja verensokerin mittaus

Tyypin 1 diabeteksessa verensokeri mitataan yleensä vähintään aamuin, illoin ja aterioiden yhteydessä. Sen perusteella määritellään oikea insuliiniannos.

Tyypin 2 diabeteksessa verensokeria mitataan hoidon seurannan takia – aluksi tiuhemmin, hyvässä hoitotasapainossa harvemmin. Pistokoeluontoinen verensokerin mittaaminen kannattaa ottaa rutiiniksi.

Verensokeri mitataan pistoksilla sormenpäästä tai olkavarteen asennettavalla glukoosisensorilla, joka antaa usein laajemmin tietoa verensokerin käyttäytymisestä vuorokauden eri aikoina. 

 1. FREESTYLE FREEDOM LITE VERENSOKERIMITTARI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREESTYLE FREEDOM LITE VERENSOKERIMITTARI 1 KPL
  Tarjoushinta 30,89 € Normaalihinta 39,60 €
 2. FREESTYLE LITE VERENSOKERIN MITTAUSLIUSKAT 50 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREESTYLE LITE VERENSOKERIN MITTAUSLIUSKAT 50 KPL
  Tarjoushinta 32,68 € Normaalihinta 41,90 €
 3. SIRIPIRI PASSIONHEDELMÄ 40 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SIRIPIRI PASSIONHEDELMÄ 40 G
  Tarjoushinta 0,94 € Normaalihinta 1,20 €
 4. SIRIPIRI VADELMA 40 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SIRIPIRI VADELMA 40 G
  Tarjoushinta 0,94 € Normaalihinta 1,20 €

Diabetes ja ruokavalio

Terveellinen ruokavalio voi estää diabeteksen etenemistä. Sydänystävällisestä ruokavaliosta on hyötyä, koska diabetes lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Diabetesta sairastavan kannattaa tutustua esimerkiksi välimerelliseen tai itämerelliseen ruokavalioon. Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi sopia hyvin osalle kakkostyypin diabeetikoista.

Aloita hyvän ruokavalion rakentaminen näin:

 • tarpeeksi kuitua
 • sopivasti proteiinia
 • kiinnitä huomiota rasvan laatuun
 • vältä nopeita hiilihydraatteja
 • nosta lautaselle runsaasti kasviksia

Yliopiston Apteekin diabetesfarmaseutit

Tiesithän, että meillä Yliopiston Apteekissa on erillisiä diabetesfarmaseutteja, joilta voit aina pyytää apua! Löydät heidät kysymällä omasta apteekistasi. Voit myös erikseen sopia sinulle sopivan ajankohdan neuvontaan.

 Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Risto Vaarala.

 1. SIRIPIRI APPELSIINI 40 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SIRIPIRI APPELSIINI 40 G
  Tarjoushinta 0,94 € Normaalihinta 1,20 €
 2. FREESTYLE PRECISION VERENSOKERIN MITTAUSLIUSKAT 50 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREESTYLE PRECISION VERENSOKERIN MITTAUSLIUSKAT 50 KPL
  Tarjoushinta 32,68 € Normaalihinta 41,90 €
 3. CARESENS N TESTILIUSKA 50 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CARESENS N TESTILIUSKA 50 KPL
  Tarjoushinta 25,58 € Normaalihinta 32,80 €
  Loppu