Paarma puri tai hyttysenpistosta jäi paukama? Näin hoidat hyönteisten puremat oikein

hyttysen purema iholla

Hyttyset, paarmat, ampiaiset ja muut pistiäiset ovat jokakesäinen riesa. Näin tunnistat ja hoidat niiden puremat ja pistot sekä lievität kutinaa ja kipua.

Mistä tiedän, mikä hyönteinen minua on purrut?

Miksi purema kutisee?

Hyönteisen erittämä myrkky tai syljen sisältävät ärsyttävät aineet aiheuttavat useimmille ihon kutinaa. Myrkkyreaktio kestää ihmisestä riippuen tunteja tai päiviä.

Miksi toisille tulee kipeitä ja kutisevia paukamia ja toisille ei?

Ihmiset reagoivat hyönteisten pistoihin yksilöllisesti. Hyönteisen myrkylle tai syljelle allerginen henkilö saa puremasta lisäksi allergisen reaktion, joka on voimakkaampi ja kestää tavallisesti kauemmin kuin myrkkyreaktio.

 1. FREE HYTTYSKARKOTE AEROSOLI 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREE HYTTYSKARKOTE AEROSOLI 150 ML
  10,80 €
 2. NURME TEA TREE ESSENTIAL OIL 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NURME TEA TREE ESSENTIAL OIL 10 ML
  8,50 €
 3. Z-PINSETTI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  Z-PINSETTI 1 KPL
  19,90 €
 4. PUNKKIÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PUNKKIÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
  10,00 €

Milloin hyönteisen pisto on vaarallinen?

Osa ihmisistä on allerginen ampiaisen pistoille, jolloin yksikin pisto voi olla hengenvaarallinen. Pahimmillaan ampiaisen pisto aiheuttaa anafylaktisen reaktion, jolloin hengittäminen vaikeutuu. Ampiaisen pisto voi aiheuttaa myös muille kuin allergikoille vakavia oireita. Pään ja kaulan alueella osuneet pistot ovat vaarallisimpia.

Milloin hyönteisen piston vuoksi pitää lähteä lääkäriin?

Jos ampiainen on pistänyt suun tai kaulan alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, on syytä soittaa hätänumeroon. Lääkäriin lähtöä on syytä harkita myös, jos ampiaisen piston uhri on pieni lapsi, vanhus tai pistoja on useita.

Ampiaisen pistolle voimakkaasti allergiselle henkilölle lääkäri saattaa määrätä reseptillä adrenaliinikynän, jota tulee pitää mukana. Adrenaliinikynä toimii ensiapuna anafylaktisen reaktion hoidossa.

Miten hyönteisen puremaa hoidetaan?

Hyönteisten puremaa hoidetaan oireiden mukaan. Ilman reseptiä myytävät hydrokortisonitabletit eli kyytabletit, kuten Kyypakkaus tai Ampikyy auttavat ampiaisen piston aiheuttamaan turvotukseen. Kortisonivoide, antihistamiinipuikko ja antihistamiinitabletit ovat tehokas apu hyönteisten pureman aiheuttaman kutinan hillitsemiseen. Täydellinen matka-apteekki tai kesämökin mökkiapteekki kannattaakin aina varustaa käyttökunnossa olevalla kyytableteilla, eli kyyn puremaan tarkoitetuilla kortisonitableteilla. Hyönteisten puremien hoidossa pärjää melko yksinkertaisilla koti-apteekin tarvikkeilla ja ensiapuvälineillä.

Entä jos puremien kutina ei hellitä?

Kylmästä voi olla apua kutinan rauhoittajana, eli puremakohtaa kannattaa painaa esimerkiksi jääpalalla tai kylmäpakkauksella. Kutiavan paukaman raapiminen rikkoo ihon ja pidentää paranemisaikaa. Jos iho on jo vaurioitunut, puremaa kannattaa hoitaa antibakteerisella ja viilentävällä, ksylitolia sisältävällä voiteella tai aloe vera geelillä.

Miten hyönteisten puremia voi ehkäistä?

Hyttysen ja mäkärän puremia voi ehkäistä tehokkaasti hyttyskarkotteilla. Punkkiässä+ suihkeen avulla karkotat punkit, hyttyset sekä muut hyönteiset iholtasi. Isompiin hyönteisiin ne tehoavat heikosti. Pitkähihaiset ja väljät vaatteet ovat tehokkain suoja puremia vastaan. Metsässä liikkuessa kannattaa käyttää hattua ja korkeakauluksista paitaa hirvikärpästen varalta. Paljain jaloin kävellessä tulee olla varovainen maassa olevien ampiaisten varalta.

Miten puremiin voi varautua?

Jos on allerginen hyttysen puremille, kannattaa aloittaa antihistamiinitablettien käyttö vähintään tunti ennen hyttysen pistoille altistumista, niin lääke tehoaa parhaiten. Antihistamiini vähentää puremien kutinaa ja turvotusta.

Kannattaa myös pakata mukaan kortisonivoidetta kutinaa lievittämään. Ampiaisen piston varalle on hyvä olla mukana kyytabletteja, särkylääkettä ja kylmäpakkaus kipua ja turvotusta hellittämään. Lisäksi lääkärin määräämä adrenaliinikynä, jos on vaikeasti allerginen ampiaisen pistoille.

Asiantuntijana asiakaspalvelupäällikkö Rami Kivistö Yliopiston Apteekista.