Puriko hirvikärpänen, mäkärä tai paarma? Näin hoidat hyönteisten pistot oikein

Hyttysen purema iholla aiheuttaa kutinaa mutta vaiva on hoidettavissa.

Hyönteisten puremiin auttaa yleensä oireenmukainen hoito, ellei varsinaisia voimakkaita allergiaoireita ilmene. Yleensä puremakohta kutisee, turpoaa tai kirvelee. Proviisori neuvoo, miten tunnistat yleisimmät hyönteisten puremat ja miten puremia hoidetaan.

Miltä näyttää ampiaisen, hirvikärpäsen, mäkäräisen tai muun hyönteisen purema?

Hyönteisten pistot tai puremat aiheuttavat usein iholle punoittavan läntin, jonka keskellä voi erottua patti tai verenpurkauma. Myös muita ihomuutoksia voi esiintyä. Yleensä oireet kestävät tunneista muutamiin päiviin. Katso alta lista yleisimpien Suomen hyönteisten puremista.

 • Hyttysen puremat eli itikan pistot ovat yleensä pieniä, punaisia ja kutisevia paukamia. Kutinaa voi helpottaa paikallisesti hydrokortisonivoiteella tai suun kautta otettavalla antihistamiinilla.
 • Ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen piston tunnistaa kivusta ja turvotuksesta. Lisäksi mehiläisestä jää ihoon piikki, joka kannattaa poistaa pinseteillä.
 • Paarman purema saattaa olla yhtä turvonnut, kivulias ja kutiseva kuin ampiaisen pisto. Purema-alueella voi olla näkyvä haava, joka erittää verta tai kirkasta nestettä.
 • Mäkäräisen eli mäkärän purema muistuttaa usein pientä verenpurkaumaa. Mäkäräisen kutisevat puremat esiintyvät yleensä jaloissa, käsissä, kaulalla ja korvien alueella. Puremat voivat olla yksittäisiä tai ryhmissä.
 • Hirvikärpäsen purema muistuttaa yleensä hyttysen puremaa. Puremakohtaan voi nousta kutisevia näppyjä, jotka pysyvät iholla muutamia päiviä. Kutinaa voi lievittää hydrokortisonivoiteella. Hirvikärpäset tunkeutuvat metsässä hiusten joukkoon ja vaatteiden alle. 
 • Siloviholaisen, kansankielisesti kusiaisen, pistos voi olla kivulias. Myrkky aiheuttaa iholla voimakasta kirvelyä ja pistoskohdat nousevat paukamille hyttysenpistojen tavoin.
 • Hyönteisen pisto silmän seudulla voi aiheuttaa voimakastakin turpoamista silmäluomella.

Miksi hyönteisen purema kutisee?

Hyönteisen erittämä myrkky tai syljen sisältävät ärsyttävät aineet aiheuttavat useimmille ihon kutinaa. Myrkkyreaktio kestää ihmisestä riippuen tunteja tai päiviä.

Hyönteisen myrkylle tai syljelle allerginen henkilö saa puremasta lisäksi allergisen reaktion, joka on voimakkaampi ja kestää tavallisesti kauemmin kuin myrkkyreaktio eli "tavallinen purema".

Milloin hyönteisen pisto on vaarallinen?

Osa ihmisistä ovat allergisia ampiaisen pistoille, jolloin yksikin pistos voi olla hengenvaarallinen. Pahimmillaan ampiaisen pisto aiheuttaa anafylaktisen reaktion, jolloin hengittäminen vaikeutuu. Ampiaisen pisto voi aiheuttaa myös muille kuin allergikoille vakavia oireita. Jos ampiainen on pistänyt suun tai kaulan alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, on syytä soittaa hätänumeroon. Lääkäriin lähtöä on syytä harkita myös, jos ampiaisen piston uhri on pieni lapsi, vanhus tai pistoja on useita.

Ampiaisen pistolle voimakkaasti allergiselle henkilölle lääkäri saattaa määrätä reseptillä adrenaliinikynän, jota tulee pitää mukana. Adrenaliinikynä toimii ensiapuna anafylaktisen reaktion hoidossa.

Milloin lääkäriin hyönteisen pureman vuoksi?

Jos pisto tai purema aiheuttaa poikkeuksellisen voimakkaita oireita, kuten suuria paukamia, haavautumista tai märkimistä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen vaikka et olisikaan hyönteisille allerginen. Lääkärin konsultaatio on suositeltavaa myös, jos  pistosalueella ilmenee leviävää ihottumaa.

 1. FREE FAMILY & KIDS 100 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREE FAMILY & KIDS 100 ml
  8,30 €
  Loppu
 2. CCS ALOE VERA SPRAY 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CCS ALOE VERA SPRAY 150 ml
  Tarjoushinta 12,40 € Normaalihinta 15,50 €
 3. FREE HYTTYSKARKOTE ACTIVE SPRAY 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREE HYTTYSKARKOTE ACTIVE SPRAY 100 ML
  Tarjoushinta 9,00 € Normaalihinta 10,90 €
  Loppu
 4. ENSIAPULAUKKU MATKAILIJAN SPR 19X13X7CM 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Miten hyönteisen puremaa hoidetaan?

Hyönteisten puremaa hoidetaan oireiden mukaan. Turvotukseen auttavat ilman reseptiä myytävät hydrokortisonitabletit eli kyytabletit, kuten Kyypakkaus tai Ampikyy. Kutinan hillitsemiseen tehokkaan avun antavat kortisonivoide, antihistamiinipuikko ja eräät antihistamiinitabletit. Myös kylmähoito rauhoittaa kutinaa hyvin. Puremakohtaa kannattaa painaa esimerkiksi jääpalalla tai kylmäpakkauksella.

Kutisevaa puremaa ei kannata raapia: se rikkoo ihon ja pidentää paranemisaikaa. Jos iho on jo vaurioitunut, puremaa kannattaa hoitaa antibakteerisella voiteella tai viilentävällä, ksylitolia sisältävällä voiteella tai aloe vera geelillä.

Täydellinen matka-apteekki tai kesämökin mökkiapteekki kannattaakin aina varustaa käyttökunnossa olevilla kyytableteilla, eli kyyn puremaan tarkoitetuilla kortisonitableteilla. Hyönteisten puremien hoidossa pärjää melko yksinkertaisilla koti-apteekin tarvikkeilla ja ensiapuvälineillä.

Miten hyönteisten puremilta voi suojautua?

Hyttysen ja mäkärän puremia voi ehkäistä tehokkaasti hyttyskarkotteilla. Punkkiässä+ tai Free Family & Kids -suihkeen avulla karkotat punkit ja hyttyset ulkoilun ajan. Isompiin hyönteisiin ne tehoavat heikosti. Pitkähihaiset ja väljät vaatteet ovat tehokkain suoja puremia vastaan. Metsässä liikkuessa kannattaa käyttää hattua ja korkeakauluksista paitaa hirvikärpästen varalta. Paljain jaloin kävellessä tulee olla varovainen maassa olevien ampiaisten varalta.

Varaudu näin, jos olet allerginen hyönteisten puremille

Jos on allerginen hyttysen puremille, kannattaa aloittaa antihistamiinitabletin käyttö vähintään tunti ennen hyttysen pistoille altistumista, niin lääke tehoaa parhaiten. Antihistamiini vähentää puremien kutinaa ja turvotusta.

Pakkaa mukaan myös kortisonivoidetta kutinaa lievittämään. Ampiaisen piston varalle on hyvä olla mukana kyytabletteja, särkylääkettä ja kylmäpakkaus kipua ja turvotusta hellittämään. Pidä lisäksi mukana lääkärin määräämää adrenaliinikynää, jos olet vaikeasti allerginen ampiaisen pistoille.

Asiantuntijana Yliopiston apteekin proviisori Rami Kivistö.

 1. ICE POWER PIKAKYLMÄPAKKAUS SOFT 15X25CM 1 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. XYLIDERM GEELI 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  XYLIDERM GEELI 100 ML
  11,80 €
 3. CCS ALOE VERA GEL 125 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CCS ALOE VERA GEL 125 ML
  Tarjoushinta 10,80 € Normaalihinta 13,50 €
 4. FREE TEHO OUTDOOR 100 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREE TEHO OUTDOOR 100 ml
  9,90 €
  Loppu

Tutustu myös: