Paarma puri tai hyttysenpistosta jäi paukama? Näin hoidat hyönteisten puremat oikein

Paarma puri tai hyttysenpistosta jäi paukama? Näin hoidat hyönteisten puremat oikein

Hyttyset, paarmat, ampiaiset ja muut pistiäiset ovat jokakesäinen riesa. Näin tunnistat ja hoidat niiden puremat ja pistot sekä lievität kutinaa ja kipua.

Mistä tiedän, mikä hyönteinen minua on purrut?

Hyttysen puremat ovat yleensä pieniä, punaisia ja kutisevia. Ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen piston tunnistaa kivusta ja turvotuksesta. Mehiläisestä jää ihoon piikki, joka kannattaa poistaa pinseteillä.

Paarman purema saattaa olla yhtä suuri, kivulias ja kutiseva kuin ampiaisen pisto. Mäkärän purema muistuttaa verenpurkaumaa, ja niitä on yleensä jaloissa. Hirvikärpäset taas tunkeutuvat metsässä hiusten joukkoon ja vaatteiden alle. Hirvikärpäsen purema muistuttaa yleensä hyttysen puremaa.

Miksi purema kutisee?

Hyönteisen erittämä myrkky tai syljen sisältävät ärsyttävät aineet aiheuttavat useimmille ihon kutinaa. Myrkkyreaktio kestää ihmisestä riippuen tunteja tai päiviä.

Miksi toisille tulee kipeitä ja kutisevia paukamia ja toisille ei?

Ihmiset reagoivat hyönteisten pistoihin yksilöllisesti. Hyönteisen myrkylle tai syljelle allerginen henkilö saa puremasta lisäksi allergisen reaktion, joka on voimakkaampi ja kestää tavallisesti kauemmin kuin myrkkyreaktio.

Milloin hyönteisen pisto on vaarallinen?

Osa ihmisistä on allerginen ampiaisen pistoille, jolloin yksikin pisto voi olla hengenvaarallinen. Pahimmillaan ampiaisen pisto aiheuttaa anafylaktisen reaktion, jolloin hengittäminen vaikeutuu. Ampiaisen pisto voi aiheuttaa myös muille kuin allergikoille vakavia oireita. Pään ja kaulan alueella osuneet pistot ovat vaarallisimpia.

Milloin hyönteisen piston vuoksi pitää lähteä lääkäriin?

Jos ampiainen on pistänyt suun tai kaulan alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, on syytä soittaa hätänumeroon. Lääkäriin lähtöä on syytä harkita myös, jos ampiaisen uhri on pieni lapsi, vanhus tai pistoja on useita.

Ampiaisen pistolle allergisen tulee pitää mukanaan adrenaliinikynää, johon saa reseptin lääkäriltä. Adrenaliinikynä toimii ensiapuna anafylaktisen reaktion hoidossa.

Miten hyönteisen puremaa hoidetaan?

Puremaa hoidetaan oireiden mukaan. Kyypakkaus auttaa ampiaisen piston aiheuttamaan turvotukseen. Kortisonivoide, antihistamiinipuikko ja antihistamiinitabletit ovat tehokkain apu hyönteisten pureman aiheuttaman kutinan hillitsemiseen.

Entä jos puremien kutina ei hellitä?

Kylmästä voi olla apua kutinan rauhoittajana, eli puremakohtaa kannattaa painaa esimerkiksi jääpalalla tai kylmäpakkauksella. Kutiavan paukaman raapiminen rikkoo ihon ja pidentää paranemisaikaa. Jos iho on jo vaurioitunut, puremaa kannattaa hoitaa antibakteerisella ja viilentävällä, ksylitolia sisältävällä voiteella.

Miten hyönteisten puremia voi ehkäistä?

Hyttysen ja mäkärän puremia voi ehkäistä tehokkaasti hyttyskarkotteilla. Isompiin hyönteisiin ne tehoavat heikosti. Pitkähihaiset ja väljät vaatteet ovat tehokkain suoja puremia vastaan. Metsässä liikkuessa kannattaa käyttää hattua ja korkeakauluksista paitaa hirvikärpästen varalta. Paljain jaloin kävellessä tulee olla varovainen maassa olevien ampiaisten varalta.

Miten puremiin voi varautua?

Jos on allerginen hyttysen puremille, kannattaa aloittaa antihistamiinitablettien syönti jo pari päivää ennen mökkireissua tai luontoretkeä, niin lääke tehoaa parhaiten. Antihistamiini vähentää puremien kutinaa ja turvotusta.

Kannattaa myös pakata mukaan kortisonivoidetta kutinaa lievittämään. Ampiaisen piston varalle on hyvä olla mukana kyypakkaus, särkylääkettä ja kylmäpakkaus kipua ja turvotusta hellittämään. Lisäksi lääkärin määräämä adrenaliinikynä, jos on vaikeasti allerginen ampiaisen pistoille.

Asiantuntijana asiakaspalvelupäällikkö Rami Kivistö Yliopiston Apteekista.