Kun kyykäärme puree

kyykäärme

Suomessa luonnonvaraisena elää kaksi käärmelajia: rantakäärme ja kyykäärme eli kyy. Rantakäärme on myrkytön eikä sen vuoksi aiheuta harmia. Kyykäärme on sitä vastoin ainoa luonnossamme esiintyvä myrkkykäärme. Kyykäärme käyttää myrkkyä saalistamiseen ja puolustautumiseen.  Tavallisesti luonnossa liikkuessa kyykäärmeestä ei ole ihmiselle haittaa, sillä kyy useimmiten pakenee ihmistä. Tullessaan yllätetyksi tai kokiessaan itsensä uhatuksi kyy voi kuitenkin purra.

Miten toimia, kun kyy puree?

Jos tiheässä luonnossa tai kallioilla liikkuessa huomaa äkillisen kivun raajassa ja iholla kaksi muutaman millimetrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevaa pistosreikää, on kyy todennäköisesti päässyt puraisemaan. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja soittaa hätäkeskukseen numeroon 112. Nopea hoitoon pääsy on tärkeää, sen vuoksi kyykäärmeen puremista ei tule vähätellä ja hoitoon hakeutumista viivytellä.

Kun kyy puree, toimi näin:

  • Älä koske purema-alueeseen. Puremakohtaa ei tule missään tapauksessa viillellä tai yrittää imeä myrkkyä pois. 
  • Jos purema on raajassa, raaja kannattaa lastoittaa ja pitää kohoasennossa
  • Vältä liikkumista mahdollisuuksien mukaan
  • Älä käytä tulehduskipulääkkeitä, sillä ne voivat tässä tilanteessa haitata munuaisten toimintaa.
  • Ensiapuun voit ottaa kortisonitabletteja ja niitä kannattaakin pitää mökkiapteekin perusvalikoimassa kesäisin. Jos kyypakkausta ei ole heti saatavilla, ei hoitoon pääsyä tule viivästyttää kortisonitablettien puuttumisen ja niiden etsimään jäämisen vuoksi.

Kyykäärme puri lemmikkiäni, mitä teen?

Jos kyykäärme on päässyt puremaan koiraasi tai kissaasi, lemmikki tulee viedä viipymättä eläinlääkäriin ensiapuun. Lemmikki tulee pitää liikkumattomana ja kantaa se autoon. Nykyisten hoitosuositusten mukaan lemmikkieläimelle ei tulisi antaa kortisonitabletteja, sillä ne voivat peittää oireita ja lisätä eläimen munuaisvaurion riskiä. Lemmikin kotiapteekista kortisonitabletteja annetaan vain tilanteessa, jossa kyykäärme on purrut lemmikkiä pään alueelle ja purema uhkaa turvottaa lemmikin hengitystiet umpeen. 

Mitä haittaa kyynpuremasta on?

Kyykäärmeen myrkky sisältää ainesosia, jotka vaurioittavat ihmisen kudoksia. Myrkky aiheuttaa purema-alueella aluksi turvotusta, kipua ja kudostuhoa. Myrkytystilasta seuraa myöhemmin muina oireina oksentelua, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä. Joskus kyy voi aiheuttaa vakavia allergisia oireita, jotka ilmenevät kurkunpään turpoamisena ja hengenahdistuksena.

Valtaosa purruksi joutuneista saa paikallisia oireita, ja noin neljäsosalle pureman saaneista aiheutuu vakavampia oireita. Myöhäisoireina voi ilmaantua raajojen tuntohäiriöitä, paikallisia rakkuloita tai ihon 1–2 kuukautta kestäviä värin muutoksia. Kyynpureman vakavuutta on hankala itse arvioida, sillä kyyn myrkkyseoksen vahvuus vaihtelee. Sen vuoksi hoitoon on aina hakeuduttava viivyttelemättä lääkärin arvioitavaksi.