Kyytabletit – miten niitä käytetään?

Kyykäärme makaa kasvillisuuden keskellä päätään nostaen

Tabletit kyyn puremaan (Kyypakkaus tai Ampikyy) kehotetaan pakkaamaan mukaan mökille ja kesän luontoretkille, mutta mitä kyytabletit oikeastaan ovat? Otetaanko kyytabletit käärmeen pureman tai ampiaisen piston jälkeen? Entä saako kyytabletteja antaa lapselle, koiralle tai kissalle? Tässä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Jos kyy puree, otanko kyytabletteja?

Moni meistä on oppinut, että kotiapteekissa ja varsinkin mökillä pitää aina olla kyytabletit (Kyypakkaus tai Ampikyy) jemmassa siltä varalta, että kyykäärme puraisee.

Mutta kyytabletit on hieman harhaanjohtava nimi. Ajantasainen ohje on, että kortisonia sisältäviä kyytabletteja ei tarvitse rutiininomaisesti ottaa tapahtumapaikalla kyyn pureman jälkeen, sillä siitä ei ole osoitettu olevan hyötyä.

Jos kyy puraisee, lähde saman tien päivystykseen tarkastamaan tilanne. Kyyn myrkky sisältää nimittäin aineita, jotka vaurioittavat kudoksia ja voivat aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, vatsakipua, päänsärkyä ja tajunnan häiriöitä.

 Jos kyy puree, toimi näin:

  • Hakeudu nopeasti päivystykseen.
  • Älä koske tai käsittele puremakohtaa.
  • Jos purema on raajassa, kannattaa se lastoittaa ja pitää kohoasennossa.
  • Vältä liikkumista mahdollisuuksien mukaan.
  • Älä ota tulehduskipulääkettä.

Voiko kyytabletteja ottaa ampiaisen pistoon?

Kyllä. Kyytabletteja voi ottaa, jos ampiainen tai mehiläinen pääsee pistämään. Tunnistat ampiaisen piston punaisesta ja turvonneesta paukamasta, jonka keskellä näkyy pistoskohta.

Pistoalueen turvotusta ja kipua kannattaa lievittää esimerkiksi kylmäpakkauksen tai muun kylmän kääreen avulla. Sen lisäksi voit ottaa kyytabletteja, jos pistoksen aiheuttama reaktio on voimakas tai olet aikaisemmin saanut voimakkaan reaktion. Tablettien sisältämä kortisoni lievittää elimistön reaktioita, kuten turvotusta ja yleisoireita. Välttämätöntä kyytablettien ottaminen ei kuitenkaan ole. 

Yleensä pörriäisen pistosta tulevat oireet rajoittuvat pistoskohtaan, ja ne menevät ohi parissa päivässä. Jos et ole erityisen herkkä pistoille ja olet muutenkin perusterve, voit hyvin seurata tilannetta rauhassa kotona.

Sen sijaan, jos pisto osuu esimerkiksi suun alueelle, pistoja on merkittävä määrä tai ampiainen on pistänyt pientä lasta, kannattaa hoitoon hakeutua herkästi.

Päivystykseen tulee hakeutua välittömästi, jos pistosta seuraa yleisoireita, kuten laajaa punoitusta ja turvotusta sekä pyörrytystä tai hengenahdistusta. Jos lisäksi verenpaine laskee ja tajunta hämärtyy, tulee heti soittaa hätänumeroon, sillä kyseessä on anafylaktinen sokki. 

Jos tiedät olevasi allerginen ampiaisen pistoille, ei oikea ratkaisu ole kyytabletit, vaan tärkeintä on huolehtia siitä, että kotona tai mökillä on aina lääkärin määräämä adrenaliinikynä, joka ei ole päässyt vanhentumaan.

Miten käytän kyytabletteja oikein, jos ampiainen on pistänyt? 

  • Ota kyytabletit mahdollisimman pian piston jälkeen siinä tapauksessa, jos reaktio on voimakas tai olet aikaisemmin saanut voimakkaan reaktion ampiaisen pistosta.
  • Pakkaus sisältää kolme tablettia. Aikuinen ottaa kaikki kolme tablettia kerta-annoksena. 
  • Jos sinulla on vaikeuksia nielemisen kanssa, voit jakaa tabletit.
  • Voit juoda tabletin kanssa lasillisen vettä, mutta älä juo tabletin ottamisen jälkeen kovin paljon vettä. Suuret vesimäärät voivat aiheuttaa ylimääräistä pahoinvointia ja oksentelua. 

Saako lapselle antaa kyytabletteja?

Kyllä. Lapselle voi antaa kyytabletteja, mutta annostus on pienempi kuin aikuisilla:

  • 5–15-vuotiaalle kaksi tablettia kerta-annoksena.
  • Alle 5-vuotiaille yksi tabletti.

Voiko raskaana oleva tai imettävä ottaa kyytabletteja?

Kyllä voi.

Mihin kyytablettien teho perustuu?

Kyytabletit sisältävät hydrokortisonia eli mietoa kortisonia. Lääke vaimentaa elimistön reaktiota myrkkyyn.

Onko kyytableteilla haittavaikutuksia?

Kyytabletit ovat yleisesti hyvin siedettyjä.

Haittavaikutukseksi voi toki laskea sen, että jos ottaa kyytabletit kyyn puremaan tai ampiaisen pistoon ja luottaa sokeasti sen apuun, saattaa se viivästyttää tärkeää hoitoon hakeutumista.

Kyytabletti koiralle? Jos kyy puree koiraa tai kissaa, saako sille antaa kyytabletin?

Ei kyytabletteja koiralle eikä kissalle! Kyytabletteja ei saa antaa lemmikille, jos kyy puree sitä. Kyytabletti voi rasittaa eläimen munuaisia, ja se voi myös peittää puremasta seuranneita oireita.

Jos kyy puree lemmikkiä, toimi näin:

  • Lähtekää eläinlääkärille ensiapuun välittömästi. Kyyn myrkky on niin voimakasta, että se voi vaikuttaa monella tavalla lemmikin elimistöön. 
  • Pidä lemmikki mahdollisuuksien mukaan liikkumattomana.

Entä jos ampiainen pistää koiraa tai kissaa – saako antaa kyytabletteja?

Joskus kyllä. Ampiaisen piston takia eläinlääkäri arvion jälkeen lemmikille voidaan joissain tapauksissa antaa kyytabletteja.

Jos ampiainen pistää lemmikkiä, toimi näin:

  • Konsultoi aina eläinlääkäriä. Joskus eläinlääkäri voi ohjeistaa antamaan kyytabletteja, ja  noudata silloin annosohjetta. Omin päin sitä ei pidä antaa.
  • Voit ensiapuna viilentää pistoaluetta esimerkiksi kylmäpakkauksella. 
  • Eläimen liikkumista pitäisi pyrkiä rajoittamaan, jotta myrkky ei lähde leviämään.

Kyytablettien oikea säilytys?

Säilytä kyytabletit kuten muutkin lääkkeet. Hyvä säilytyspaikka on kuiva ja suhteellisen viileä, esimerkiksi makuuhuoneen kaappi. Näin tabletit säilyvät pakkauksessa mainittuun viimeiseen käyttöpäivään. 

Älä säilytä kyytablettipakkausta suorassa auringonpaisteessa tai esimerkiksi kylpyhuoneessa, jossa lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat. 

Älä liioin jätä kyytablettipakkausta mökille talven ajaksi, etteivät tabletit mene pilalle. Kyytabletit, kuten muutkin lääkkeet, kannattaa ottaa mukaan kotiin, kun laitat mökin talviteloille.

Mistä tunnistan eri hyönteisten puremat?

Suomen suvessa liitää monenlaista siipiniekkaa ja niistä jokainen jättää iholle hieman erinäköisen pistosjäljen. Onkin hyvä tunnistaa, mikä ötökkä sinua on purrut, jotta hoidat pistoskohtaa oikein. Paarman purema saattaa olla yhtä iso ja kivulias kuin ampiaisen pisto, mutta sen keskellä näkyy yleensä kaksi pistoskohtaa eikä paarma jätän jälkeensä piikkiä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Suvi Vähätalo.