Hoida ampiaisen pisto oikein

Hoida ampiaisen pisto oikein

Ampiainen pisti, auts! Vaikka pistokohtaan syntyy usein kipeä ja kutiseva paukama, ampiaisen pisto ei ole yleensä vaarallinen – ellet ole pistiäisille allerginen. Näillä vinkeillä hoidat piston oikein ja lievität kipua ja kutinaa.

1. Tunnista pisto, poista piikki

Ampiaisen pisto on yleensä punainen ja turvonnut paukama, jonka keskellä näkyy pistojälki. Ampiaisen pisto ei yleensä jää huomaamatta, sillä se tekee kipeää. Jos ei ole varma, mikä ötökkä on pistänyt, kyseessä voi olla myös mehiläisen tai kimalaisen pisto. Näitä pistoja hoidetaan samalla tavalla kuin ampiaisen pistoa.

Ampiaisen piikki ei yleensä jää kiinni ihmisen ihoon eikä ampiainen kuole pistoon toisin kuin mehiläinen. Jos piikki on kuitenkin jäänyt ihoon, se tulisi tulehduksen estämiseksi poistaa pinseteillä mahdollisimman pian.

2. Tarkkaile pistokohtaa

Ampiaisen pisto aiheuttaa myrkkyreaktion, josta syntyy punainen paukama, joka saattaa turvota, kutista ja olla kipeä. Ampiaisen piston oireet häviävät tavallisesti parissa päivässä.

Allergiselle ampiaisen pisto aiheuttaa voimakkaampaa ja laaja-alaisempaa turvotusta. Allerginen reaktio voi tulla myös viiveellä, joten pistokohtaa on syytä tarkkailla.

Jos ampiainen ei ole koskaan pistänyt, on vaikea tietää, onko pistolle allerginen. Jos reagoi voimakkaasti muiden ötököiden puremiin, on todennäköistä, että on myös ampiaisen pistolle allerginen.

3. Adrenaliinikynä apuun

Ampiaisen pistoille vaikeasti allergiselle yksikin pisto voi olla hengenvaarallinen. Pahimmillaan pistosta seuraa anafylaktinen sokki, joka vaikeuttaa hengitystä. Jokaisen pistiäisallergikon tulisi kantaa mukanaan lääkäriin määräämää adrenaliinikynää, jota käytetään ensihoitona anafylaktisen reaktion sattuessa.

4. Lääkäriin tarvittaessa

Ampiaisen pisto voi aiheuttaa myös muille kuin allergikoille vakavia oireita. Päähän ja kaulaan tulleet pistot voivat olla vaarallisia. Jos ampiainen on pistänyt suun tai kaulan alueelle ja hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, on syytä soittaa hätänumeroon. Lääkärillä käynti voi olla myös tarpeen, jos ampiaisen uhri on pieni lapsi, vanhus tai pistoja on useampia.

5. Kylmäpakkaus ensiavuksi

Kivuliaan ampiaisen piston hoitoon paras ensiapu on kylmäpakkaus. Jos sellaista ei ole lähettyvillä, myös kylmä vesi tai kylmä kääre auttavat. Kylmä vähentää kipua ja laskee pistokohdan turvotusta.

6. Kyypakkaus turvotukseen

Ihon turvotus on tyypillinen ampiaisen piston oire. Ensiavuksi voi ottaa kyypakkauksen hydrokortisonia sisältäviä tabletteja pakkauksen ohjeen mukaan. Hydrokortisoni auttaa laskemaan turvotusta ja lievittämään tulehdusreaktiota. Kyypakkauksesta ei ole kuitenkaan apua anafylaktisen reaktion hoidossa.

7. Pidä raaja levossa

Jos ampiaisen pisto on raajassa, sitä tulisi pitää levossa, jotta ampiaisen levittämä myrkky ja sitä kautta myrkkyreaktio eivät pääse leviämään muualle kehoon.

8. Särkylääkettä kipuun

Jos pistokohta on kipeä, kipua voi lievittää särkylääkkeellä.

9. Lievitä kutinaa

Ampiaisen pisto saattaa kutista kovasti. Pistoa ei kannata kuitenkaan raapia tai puristella, ettei se tulehdu. Kutinaa voi lievittää antihistamiinilla. Joko suun kautta otettava tabletti tai paikallisesti käytettävä antihistamiinipuikko auttavat. Myös kortisonivoide auttaa hillitsemään kutinaa.

10. Ehkäise vaatteilla, älä huido

Hyönteiskarkotteet eivät tehoa ampiaiseen, joten ainoa keino suojautua niiltä on käyttää peittäviä vaatteita. Kannattaa myös muistaa, että makeat juomat ja ruoat sekä voimakkaat hajuvedet voivat houkutella pörriäisiä luokseen. Ampiainen ei pistä kuin uhattuna, joten huitominen ja hätistely eivät kannata. Muista myös kulkea ilman kenkiä ruohikossa varoen.

11. Siedätyshoitoa allergiselle

Jos pistiäisallergia on todettu, lääkäriltä voi pyytää ampiaisen pistoihin siedätyshoitoa. Se annetaan pistoshoitona ja kestää useamman vuoden. Hoito voi auttaa lieventämään ampiaisen piston aiheuttamia oireita.

Asiantuntijana asiakaspalvelupäällikkö Rami Kivistö Yliopiston Apteekista.