Aftat

Aftat ovat hyvin yleisiä, suun limakalvoille syntyviä haavaumia, jotka ovat ikäviä ja kivuliaitakin. Satunnaisesti ilmestyviä aftoja ja suun limakalvon pieniä haavaimia voidaan hoitaa ilman reseptiä saatavilla valmisteilla. Aftoihin voi käyttää aftahaavauman paranemista edistäviä valmisteita. Aftojen hoitoon tarkoitetut suuvedet, suihkeet sekä geelit ja paikallisesti käytettävät tuotteet vähentävät aftasta johtuvaa ikävää tuntemusta muun muassa kostuttamalla suuta tai tekemällä suojaavan kalvon aftan päälle, jolloin limakalvovaurio saa rauhassa parantua. Mikäli sinulla on afta ensimmäistä kertaa suussa tai olet epävarma onko kyse tavallisesta suun haavaumasta, kysy rohkeasti apua verkon chatissa ja tarvittaessa ota yhteyttä lääkäriin tai hammaslääkäriin asian varmistamiseksi. Aftoja saattaa syntyä suuhun runsaasti myös esimerkiksi syöpähoitojen yhteydessä, tällöin sopivien hoitotuotteiden valinnassa kannattaa konsultoida myös hoitoyksikköä.

Lapsilla hampaiden puhkeaminen aiheuttaa ikävää tuntemusta ja jopa kipua ikenissä, mutta sitä lievittämään löytyy itsehoidosta geeli, joka helpottaa hampaiden tulosta johtuvaa ientulehdusta ja suun haavaumia.

Suodata ja järjestä

Järjestä Katsotuimmat
Tuotemerkki
Tuoteominaisuudet
Tuotetyyppi

8 tuotetta

Ei suodatuksia
 1. AFTAMED TEETHING GEL 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AFTAMED TEETHING GEL 15 ML
  15,50 €
 2. GUM AFTACLEAR SUUVESI 120 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GUM AFTACLEAR SUUVESI 120 ML
  13,90 €
 3. GUM AFTACLEAR SPRAY 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GUM AFTACLEAR SPRAY 15 ML
  13,90 €
 4. GUM AFTACLEAR GEL 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GUM AFTACLEAR GEL 10 ML
  8,90 €
 5. AFTEX ALOCLAIR PLUS SPRAY 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AFTEX ALOCLAIR PLUS SPRAY 15 ML
  14,60 €
 6. AFTAMED ORAL SPRAY 20 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AFTAMED ORAL SPRAY 20 ML
  14,90 €
 7. AFTAMED ORAL GEL 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AFTAMED ORAL GEL 15 ML
  14,90 €
 8. AFTAMED MOUTHWASH 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AFTAMED MOUTHWASH 150 ml
  14,90 €

8 tuotetta

Ei suodatuksia

Afta suussa – suun aftat voivat olla kivuliaita

Aftat suussa ovat ikäviä ja kivuliaita tai kutisevia, mutta eivät tarttuvia. Suun aftojen tarkka syntymekanismi ei ole selvillä. Onneksi apteekissa on ilman reseptiä olemassa kotihoitokeinoja, jotka auttavat suojaamaan afta-alueen. Afta suussa hoitoon kuuluu useita erilaisia menetelmiä aftan hoitoon tarkoitetuista vanupuikoista suuvesiin ja aftageeleihin. Useimpien apteekin aftojenhoitotuotteiden teho perustuu suojaavan kalvon muodostumiseen. Aftoihin liittyvää kipua lievittää myös hyvä suuhygienia.

Afta suussa - hoito

Jos sinulla on afta kielessä tai muussa hankalassa paikassa, hoito onnistuu yleensä käyttämällä aftoille tarkoitettuja suuvesiä tai aftasprayta, jonka kätevä annostelupullo helpottaa aftanhoitotuotteen annostelua myös suun takaosiin. Aftasuuvesien sekä aftasuihkeiden muodostama suojaava kalvo nopeuttaa luonnollista paranemisprosessia ja helpottaa oloa. Jos afta on huulessa, hoitoon voi valita esimerkiksi hellävaraisen geelin, joka yhtä lailla muodostaa suojaavan kalvon afta-alueelle

Aftan hoito ja ennaltaehkäisy

Afta paraneminen kestää yleensä noin 7-10 päivää, eikä aftojen paranemiseksi tarvitse välttämättä tehdä mitään. Mikäli aftat ovat erityisen kipeitä tai hankalassa paikassa, niin niitä kannatta yrittää hoitaa, sillä aftan kotihoito saattaa nopeuttamaan aftojen paranemisprosessia. On myös tärkeää välttää syömistä tai juomista, jotka ärsyttävät aftaa, kuten happamat juomat tai mausteiset ruoat.

Toistuvat aftat suussa

Jos sinulla on toistuvia aftoja, kannattaa keskustella asiasta hammaslääkärin kanssa. He voivat suositella erilaisia hoitomuotoja, jotka auttavat estämään aftojen syntymistä tulevaisuudessa. Aftojen hoito voi olla hankalaa, mutta kotihoitokeinot ovat tehokkaita ja voivat auttaa nopeuttamaan paranemista, sillä aftojenhoitotuotteet muodostavat haavauman päälle suojaavan kalvon, joka alla afta saa rauhassa parantua.

Aftaherkän kannattaa valita hampaiden pesuun vaahtoamaton hammastahna, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Erityisesti herkälle suulle suunnitellut hammastahnat ovat yleensä sopivia myös aftoista kärsiville sopivia hammastahnoja, sillä ne ovat maultaan mietoja ja niiden koostumus on suunniteltu herkän suun tarpeisiin.

Mikäli afta ei itsekseen tai aftan kotihoidosta huolimatta parane kolmessa viikossa, tulee käydä hammaslääkärillä, joka antaa jatkohoitoon ohjeita ja ohjaa tarvittaessa lisätutkimuksiin.