10 vinkkiä, joilla pidät suun ja hampaat terveinä

Terveet hampaat

Hampaisiin vihloo? Saako apteekista xylitolipastilleja, entä hammasvälien puhdistimen? Farmaseutti antaa täsmäohjeet hampaiden hyvinvointiin ja vinkkaa apteekin valikoiman parhaat suunhoitotuotteet.

1. Valitse pehmeä hammasharja

Hampaat pestään aamuin illoin, mutta ei millä välineellä tahansa. Hammasharjalla on väliä.

Hyvän harjan harjaosa on sopivan pieni ja pehmeä. Jos se on kovin pitkä, sillä on vaikea harjata takahampaat kunnolla. Harjakset saisivat olla tiheässä ja harja pehmeä. Liian kovalla harjalla harjaaminen voi aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja vahingoittaa jopa hampaan kiillettä.

Kokeile tätä: Curaprox ultrapehmeä hammasharja on erityisen pehmeä ja hellävarainen hammasharja, jonka erikoisohuet harjakset puhdistavat tehokkaasti haastavimmatkin paikat suusta.

2. Käytä aina fluorihammastahnaa ja muista xylitolipastilli

Hammastahnoja löytyy moniin eri tarpeisiin: on valkaisevia tahnoja, vihlontaa vähentäviä tahnoja ja kosteuttavia tahnoja, jotka sopivat kuivalle ja herkälle suulle.

Valitse aina hammastahna, joka sisältää fluoria. Fluorihammastanha vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

Kokeile tätä: Bioxtra-hammastahna sopii kuivalle, aralle ja herkälle suulle. Se vähentää haitallisia bakteereja ja vahvistaa hammaskiillettä.

3. Imeskele xylitolipastilli

Ksylitolia kannattaa käyttää säännöllisesti aterioiden jälkeen. Suositeltu päiväannos on tutkimusten mukaan vähintään 5 grammaa ksylitolia. Ksylitoli eli koivusokeri edistää hampaiden mineralisaation ylläpitämistä.

Ksylitolipastillien imeskeleminen kannattaa ottaa päivittäiseksi tavaksi. Imeskele pastilli jokaisen aterian sekä välipalan jälkeen, sillä aterian jälkeen nautittu xylitoli ehkäisee happohyökkäystä. Voit myös pureskella ksylitolipurukumia

Ksylitoli estää hampaiden reikiitymistä esimerkiksi ehkäisemällä muun muassa mutans-streptokokkien kasvua. Aterian jälkeen otettu ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä bakteerien hapontuoton vähenemisen kautta, koska reikiä aiheuttavat bakteerit eivät kykene hyödyntämään ksylitolia ravintona. Ksylitoli vähentää myös bakteeriplakin määrää ja sen tarttumista hampaiden pintaan, jolloin plakki on helpommin poistettavissa harjaamalla. Ksylitolipurkan on todettu lisäävän syljeneritystä ja sylki sisältää hampaita suojaavia ainesosia.

Kokeile tätä: YA ksylitolitabletit maistuvat päärynältä, ja sopivat koko perheelle.

 4. Puhdista hammasvälit

Hammasvälien putsaaminen unohtuu helposti. Välit pitäisi kuitenkin puhdistaa vähintään kerran päivässä, sillä muuten niihin kertyy plakkia eli bakteerimassaa. Plakki taas on oivallinen asuinpaikka kariesbakteereille, jotka pehmentävät hammaskiillettä ja aiheuttavat reikiä sekä pahanhajuista hengitystä.

Aikuisen hampaat reikiintyvät useimmiten juuri hammasväleistä, eivät purupinnoilta. Likaiset hammasvälit ja kuiva suu voivat myös saada hengityksen haisemaan.

Hammasvälejä ei saa kunnolla puhtaaksi hammasharjalla, vaan ne kannattaa puhdistaa erityisesti hammasvälien puhdistukseen tarkoitetuilla välineillä, kuten hammaslangalla tai hammaslankaimella, hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Puhdista hammasvälit ennen hampaiden harjausta, jotta hammasväleistä puhdistetut bakteerit eivät jää vastaharjatun hampaan pinnalle. Lankaan, tikkuun tai hammasväliharjaan voi lisätä fluorihammastahnaa.  

Kokeile näitä:

5. Putsaa myös kieli

Jos hengitys haisee pahalle, kannattaa kurkata kieltä. Sen pintaan voi kertyä valkoista bakteeristoa, joka haiskahtaa.

Kielen voi puhdistaa samalla, kun pesee hampaat, tai vain silloin, kun se näyttää kaipaavan pesua. Kieli kannattaa putsata siihen tarkoitetulla kielenpuhdistajalla.

Kokeile tätä: Clinic by Jordan Tongue Cleaner -kielenpuhdistaja poistaa tehokkaasti pahanhajuista hengitystä aiheuttavia bakteereja.

6. Valkaise hampaat turvallisesti

Moni haaveilee puhtaan valkoisista hampaista ja säännöllisellä hampaidenhoidolla se onnistuukin! Valkaisevia hammastahnoja ja geelejä on erilaisia, mutta valitse aina tuote, jossa ei ole hankaavia aineita. Ne nimittäin hankaavat värjäytymien lisäksi pois myös hammaskiillettä. Silloin hampaasta tulee huokoisempi, se värjäytyy helpommin ja voi vihloa. Vahingoittunutta kiillettä ei saa enää takaisin.

Hampaita voi valkaista turvallisesti kahdella tavalla. Apteekissa myytävät karbamidiperoksidia sisältävät valkaisevat tahnat vaalentavat hammasluuta kiilteen läpi. Hammaslääkärit käyttävät valkaisussa samaa ainetta, mutta paljon vahvempana versiona.

Osa valkaisevista hammastahnoista ei valkaise hammasluuta, vaan poistaa värjäytymiä hampaan pinnalta. Muista, että valkaiseva tahna ei valkaise hammaspaikkoja!

Kokeile näitä:

7. Ole hellä vihloville hampaille

Jos hampaitasi vihloo, valitse hammastahna vihloville hampaille. Se korjaa hampaan vihlovia alueita ja suojaa vihlonnalta.

Vihlovat hampaat kaipaavat hellää kohtelua, sillä jos harjaat liian kovaa, hampaan pinta kuluu. Se voi pahentaa vihlontaa.

Kokeile näitä:

  • Sensodyne Rapid Relief -hammastahnaa voi hieroa suoraan vihlovan hampaan pintaan. Se tukkii kanavat, jotka vievät vihlontaa aiheuttavaa kylmää tai kuumaa ainetta eteenpäin hampaassa. Näin kipuaistimus ei pääse kulkemaan hampaassa, ja vihlonta vähenee.
  • Ekulf Night Guard -purukisko auttaa yönarskuttelijoita. Se suojaa hampaita, rentouttaa leukaa ja vähentää yöllisestä hampaiden yhteen puremisesta johtuvaa jännitystä.
  • Dentek Temparin Max Repair -väliaikainen paikka suojaa väliaikaisesti paikattavaa aluetta, jos oikea paikka irtoaa.

Harjaatko liian kovaa? Tee näin:

Valitse pehmeä hammasharja ja vihloville hampaille tarkoitettu hammastahna ja ota siitä samanlainen ote kuin pitelisit kynää. Tällä otteella hammasharjaa ei tule painettua hampaaseen yhtä suurella voimalla kuin silloin, jos otat harjasta kunnon kämmenotteen. Hampaat puhdistuvat hyvin myös tällaisella hellemmällä menetelmällä.

8. Kosteuta kuivaa suuta

Tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat vähentää syljen erityistä, jolloin suu kuivuu.

Kuiva suu kaipaa erityisesti kuivalle suulle kehitettyjä hoitotuotteita, kuten kosteuttavaa hammastahnaa ja suuvettä. Syljen eritystä voi päivisin lisätä myös imeskelytableteilla sekä suusuihkeilla. Kosteuttava geeli auttaa pitämään limakalvot kosteina myös öisin.

Kuivasta suusta kärsivän kannattaa myös ottaa tavaksi nauttia ksylitolitabletti tai täysksylitolipurukumi jokaisen aterian jälkeen suussa. Täysksylitolipurukumin on osoitettu vähentävän hammasplakkia. Hammasplakin korkea määrä on karieksen kehityksen riskitekijä. Suotuisa vaikutus saadaan, kun täysksylitolipurukumia käytetään niin, että ksylitolin määrä on noin 5  grammaa päivässä eli tämä tarkoittaa 2 palaa täysksylitolipurukumia 3-5 kertaa päivässä aterioiden jälkeen.

Kokeile tätä: Bioxtra-suusuihke kosteuttaa kuivaa suuta. Se sopii myös herkälle suulle ja estää pahanhajuista hengitystä.

9. Haava suussa? Hoida tulehdusta suuvedellä

Jos suussa on haava, afta tai hammas on juuri poistettu, suuvesi auttaa.

Suuvesiä on monenlaisia: yksi desinfioi, toinen luo suojaavan kalvon haavan päälle ja vähentää kipua, kolmas kosteuttaa ja neljäs sisältää fluoria.

Kokeile tätä: Aftex Aloclair -suusuihke muodostaa suojaavan kalvon aftan tai haavan päälle ja lievittää kipua.

10. Tarkista, tuliko puhdasta jälkeä

Harjaatko hampaasi varmasti tarpeeksi hyvin? Omat hampaidenharjausrutiinit kannattaa välillä laittaa testata! Plakkikontrollitabletin avulla voi tarkistaa, miten hyvin hampaat tuli harjattua.

Harjaa ensin hampaat huolellisesti hammasharjalla ja -tahnalla. Pureskele sen jälkeen plakkikontrollitabletti ja huuhtele suu ja hampaat vedellä. Tabletti värjää punaiseksi ne hampaan pinnat, joissa on vielä jäljellä plakkia. Näin näet, missä kohtaa pitäisi harjata paremmin.

Kokeile tätä: Gum Red-Cote -plakkikontrollitabletti värjää punaiseksi ne kohdat hampaasta, joissa on vielä plakkia jäljellä. Sen avulla näet, missä kohtaa pitäisi harjata paremmin.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpa Viero.