Fluorin käyttö opitaan fluorihammastahnan muodossa jo pienestä pitäen, tekeehän se hampaista vahvat ja kestävät! Mutta fluori myös mietityttää monia: entä fluorin terveysvaikutukset tai fluorin haitat – onko niitä? Fluorituotteita löytyy moneen tarpeeseen – näin löydät itsellesi sopivimmat.
1. Mihin fluori vaikuttaa? Fluorin terveysvaikutukset ovat kiistattomia
Kun pidät päivittäin hyvää huolta suusi terveydestä, huolehdit samalla yleisterveydestäsi. Fluorihammastahnan käyttö on yksinkertainen terveysteko, joka vaikuttaa paitsi hampaisiisi myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi.
Fluori tutkitusti estää kariesta ja tekee hammaskiilteestä kovemman ja kestävämmän. Sen avulla hampaaseen rakentuu myös uutta pintaa, jolloin reiän alkuja saadaan korjattua. Fluori siis edistää hampaiden mineralisaation ylläpitämistä.
Hampaiden ja suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää, sillä suusta alkanut tulehdus voi levitä laajemmin elimistöösi ja vaikuttaa muiden sairauksien puhkeamiseen ja pahenemiseen.
2. Hammastahnan fluori – jätä se hampaiden pinnalle harjauksen jälkeen!
Fluori vaikuttaa paikallisesti, joten hampaiden harjaaminen fluorihammastahnalla on monelle se näppärin tapa varmistaa riittävä fluorin saanti.
Näin saat fluorihammastahnasta kaikki tehot irti:
- Harjaa hampaat fluorihammastahnalla kahdesti päivässä vähintään kahden minuutin ajan. Sähköhammasharjan käyttö takaa puhtaamman lopputuloksen perinteiseen käsikäyttöiseen hammasharjaan verrattuna.
- Sylje ylimääräinen vaahto hammaspesun jälkeen, mutta älä huuhtele suuta vedellä tai korkeintaan pienellä vesimäärällä. Näin hammastahnan fluori jää suojaamaan hampaiden pintaa.
- Vältä syömistä ja juomista parin tunnin ajan hampaiden harjauksen jälkeen, jotta et tule kuluttaneeksi fluorisuojaa pois hampaidesi pinnalta.
- Jos tapanasi on syödä aamiainen hampaiden pesun jälkeen, voit paikata tilanteen käyttämällä fluorattua suuvettä tai imeskelemällä fluoritabletin ruokailun jälkeen. Testaa esimerkiksi Fluxin tai Dentiplusin fluorituotteita.
Fluorituotteita aikuiselle
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
3. Fluorin käyttö lapsella – huolehdi hampaista pienestä pitäen
Aloita lapsen hampaiden harjaus fluorihammastahnalla heti ensimmäisen hampaan puhjettua. Näin suojaat uusia maitohampaita reikiintymiseltä.
Sopivan fluorihammastahnan valitseminen lapselle on helppoa, sillä pakkauksissa on ikämerkinnät. Niitä noudattamalla voit olla varma siitä, että lapsesi saa juuri sopivan määrän fluoria.
Tee hampaiden harjauksesta aamuin illoin mukava yhteinen rutiini.
Näin annostelet lapselle fluorihammastahnaa:
- Alle 3-vuotiaalle riittää riisiryynin kokoinen määrä lapselle tarkoitettua fluorihammastahnaa.
- 3–5-vuotialle lapsen pikkusormen kynnen kokoinen annos on sopiva.
- 6-vuotiaasta alkaen voidaan käyttää aikuisten fluorihammastahnaa noin sentin sipaisu.
Nielaisiko lapsi vahingossa hammasharjassa olevaa fluorihammastahnaa? Ei hätää, lasten fluorihammastahnoissa on otettu huomioon, etteivät pienokaiset aina osaa sylkeä hammastahnaa suustaan hammaspesun jälkeen. Pienten määrien nielemisestä ei ole haittaa.
Toki jos lapsi nielee ison annoksen fluoria, esimerkiksi fluoritabletteja, soita Myrkytystietokeskukseen ja toimi sieltä saatujen ohjeiden mukaan. Muista myös säilyttää fluoria sisältävät tuotteet poissa lasten ulottuvilta.
Fluorituotteita lapselle
4. Hammastahna, tabletti vai suuvesi? Löydä fluoria sisältävä tuote tarpeesi mukaan
Fluorihammastahna on tärkein tapa varmistaa riittävä fluorin saanti.
Hammastahnoissa löytyy, mistä valita:
- Päivittäiseen hampaiden pesuun riittää fluoria sisältävä perushammastahna, jota löytyy monen makuisena ja eri vahvuuksilla sekä myös vihloville hampaille sopivina tahnoina.
- Hymyn pidät kirkkaana fluoria sisältävällä valkaisevalla hammastahnalla.
- Jos kärsit kuivasta suusta, ota apuun herkän suun fluorihammastahna.
- Pahanhajuinen hengitys talttuu, kun hammasharjaan sipaistaan raikastava fluorihammastahna.
Fluorihammastahnoja
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
5. Entä lisäfluorin käyttö?
Jos hammaslääkäri tai suuhygienisti on suositellut sinulle lisäfluoria esimerkiksi lisääntyneen kariesriskin tai kuivan suun takia, noudata ohjeita ja kysy tarvittaessa neuvoa apteekista.
Fluorihammastahnan rinnalle sopivia valmisteita ovat esimerkiksi fluoripitoinen kosteuttava suuvesi tai fluoritabletit.
Parhaimman tehon lisäfluorille saat, kun käytät sitä eri aikaan kuin fluorihammastahnaa. Tällöin fluori suojaa hampaitasi tasaisesti päivän aikana. Esimerkiksi aterian jälkeen voit imeskellä fluoritabletin, joka vähentää happohyökkäystä ja suojaa hammaskiillettä. Noudata pakkauksen annosohjeita.
Kokeile makusi mukaan erilaisia imeskelytabletteja: miten olisi vaikka lakritsilta maistuva, raikas tabletti tai erittäin raikas imeskelytabletti.
Kuivasuiselle sopii mainiosti kuivan suun imeskelytabletti.
6. Fluorin haitat ovat harvinaisia
Joitakuita fluori saattaa huolestuttaa, sillä fluorituotteissa käytettävä fluoridi sekoitetaan helposti terveydelle vaaralliseen alkuaine fluoriin. Kyse ei kuitenkaan ole samasta asiasta.
Fluori juomavedessä voi mietityttää etenkin tietyillä alueilla Suomessa. Fluorihammastahnan käyttö on silloinkin aikuisille yleensä turvallista ja suositeltavaa. Noudata tällöin kuntasi ohjeita fluorihammastahnan valinnassa.
Jossain tapauksessa hammaslääkäri saattaa suositella pienille lapsille fluoritonta hammastahnaa. Fluoriton tahna sopii myös hammaskiskojen tai -proteesien puhdistukseen.
Liiallinen fluorinsaanti voi johtaa kiillevaurioihin, jotka näkyvät valkoisina laikkuina hampaiden pinnalla.
Käytännössä on tärkeää noudattaa fluorihammastahnan käytön suosituksia, ja tahnan lisänä käytettävien fluorivalmisteiden käyttöohjeita. Lapsille riittää ohjeiden mukainen hammastahnan käyttö aamuin illoin. Jos hammaslääkäri tai suuhygienisti suosittelee lisäfluoria, on tärkeää noudattaa käyttöohjeita.
Kun käytät fluorituotteita ohjeiden mukaan, saat suuren terveyshyödyn.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpa Viero.