Paras sähköhammasharja aikuisille ja lapsille

Nainen pesee peilin edessä hampaitaan sähköhammasharjalla.

Miksi sähköhammasharja on parempi kuin tavallinen hammasharja? Millainen sähköhammasharja lapselle kannattaa ostaa? Miten harja puhdistetaan ja kuinka usein sähköhammasharjan pää pitää vaihtaa? Lue jutusta farmaseuttimme parhaat ohjeet sähköhammasharjan käyttöön.

Sähköhammasharja vai tavallinen hammasharja?

Vastaus on selvä: monet tutkimukset todistavat, että sähköhammasharja putsaa hampaat paljon paremmin kuin perinteinen mekaaninen hammasharja

Sähköhammasharjan värähtelevä harjaspää hajottaa tehokkaasti plakkia, ja pyörivä liike putsaa plakin pois hampaan pinnalta. Yhtä säntilliseen tulokseen on vaikea päästä perinteisesti käsipelillä. 

Tehokas ja hellävarainen laite sopii kaikille – ja myös erityistarpeisiin:

 • Sähköhammasharjaa on helppo käyttää silloinkin, kun käden motoriikka on heikentynyt esimerkiksi sairauden takia. 
 • Joidenkin sähköhammasharjojen painetunnistin ilmoittaa, jos harjaat liian riuskasti
 • Jos kärsit oksennusrefleksistä hammaspesun aikana, voi sähköhammasharja olla ratkaisu pulmaan. Sen pieni harjaspää ei yleensä laukaise yökötyksen tunnetta yhtä helposti kuin perinteinen harja. 

Sähköhammasharjan hinta arveluttaa – miksi kannattaa satsata?

Sähköhammasharja voi tuntua ensi alkuun hintavalta ostokselta, onhan se arvokkaampi kuin muutaman euron tavallinen hammasharja. Pitkällä aikavälillä hankinta kuitenkin kannattaa.

Sähköhammasharjojen hintahaitari on laaja. Yleensä jo halvin sähköhammasharja on huimasti tehokkaampi kuin perinteinen hammasharja.  

Kun panostat hampaiden tehokkaaseen puhdistamiseen, tarvitset hammashoidon ammattilaisen apua harvemmin ja säästät siten hammashoidon kustannuksissa. Hyvä suuhygienia on hyvin tärkeä osa kokonaisterveydestä huolehtimista. Suun tulehdukset voivat levitä elimistössä ja aiheuttaa tai pahentaa muita sairauksia. 

Koko perhe voi käyttää samaa sähköhammasharjaa, kunhan hankit kullekin käyttäjälle oman vaihdettavan harjaspään.

Erilaisia sähköhammasharjan vaihtopäitä.

Kuinka usein sähköhammasharjan pää pitää vaihtaa?

Sopiva vaihtoväli on noin kolme kuukautta. Sähköhammasharjan harjaspää kannattaa vaihtaa riittävän usein, sillä kuluneena sen putsausteho heikkenee. 

Muista puhdistaa säännöllisesti myös hammasharjan runko.

Lasten sähköhammasharja – milloin sähköhammasharja lapselle?

Kolme vuotta täyttäneille lapsille sähköhammasharja on tehokkain tapa pitää hampaat puhtaina. 

Pieni lapsi ei aina jaksa keskittyä kärsivällisesti hammaspesuun. Sähköhammasharjaa käyttämällä huolimattomampikin harjaaja saa paremman tuloksen kuin perusharjan käyttäjä. 

Iloiset värit ja tutut hahmot innostavat lasta huolehtimaan hampaistaan. Voit antaa lapsen valita mieluisan sähköhammasharjan itse – se voi motivoida lasta lisää. 

Auta alle kouluikäistä hammaspesussa. Harjaa lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä ja käytä lasten fluorihammastahnaa. Valvo lapsen hampaiden harjausta yläkouluikään asti. 

Lasten sähköhammasharjat on suunniteltu pieneen suuhun sopiviksi. Luistamaton materiaali ja lapsen käteen sopiva koko tekevät hampaiden harjaamisesta helpompaa. Valitse lapsille tarkoitettu pehmeä harjaspää. 

Miten sähköhammasharjalla harjataan?

 • Harjaa hampaat kahdesti päivässä ja aina vähintään kahden minuutin ajan. Pursota harjalle herneen kokoinen määrä fluorihammastahnaa, joka aikuisella estää tehokkaasti hampaiden reikiintymistä.
 • Kuljeta harjaa hitaasti eteenpäin 45 asteen kulmassa. Pidä puolet harjaksista ikenen päällä ja puolet hampaiden pinnalla – näin torjut ientulehdusta.
 • Sinun ei tarvitse liikutella harjaa edestakaisin. Itsestään pyörivä harjaspää tekee hommat puolestasi. 
 • Aloita hankalimmasta paikasta eli alhaalta kielen puolelta. Pidä poski rentona, kun harjaat ylähampaiden syrjää – siten harja painuu sopivasti hammasriviä vasten.
 • Etene järjestelmällisesti hammas hampaalta. Harjaa ala- ja ylähampaiden sisä- ja ulkopinnat, äläkä unohda takahampaiden purupintoja. 
 • Kevyt kosketus hampaan pinnalle riittää. Moni laite varoittaa, jos painat liian kovaa. 
 • Täydennä pesutulosta hammaslangalla ja muilla hampaiden hoitoon sopivilla tuotteilla.
Lapsi pesee hampaitaan sähköhammasharjalla.

Millainen on minulle paras sähköhammasharja?

Paras sähköhammasharja on tietysti juuri omien tarpeidesi mukaan valittu: 

 • Perusharjalla pääset pitkälle, hieman kalliimmissa on enemmän tehoja ja tekniikkaa
 • Yleensä sähköhammasharjassa on erilaisia harjaustiloja, parhaimmissa useampia. Herkkä tila sopii esimerkiksi ienongelmista kärsiville. 
 • Värivaihtoehtojakin on: sointuisiko vaikka musta sähköhammasharja sinun kylpyhuoneesi sisustukseen? 
 • Useimpien mallien sisäänrakennettu ajastintoiminto kertoo, kun olet harjannut hampaitasi sopivan ajan tai kun harjaspää on syytä vaihtaa.
 • Mukana voi tulla lisävarusteita, kuten hammasväliharja. Parhaat sähköhammasharjat voi yhdistää puhelinsovellukseen, joka opastaa putsaamaan hampaat oikein. 
 • Paristokäyttöinen hammasharja on kätevä matkalla. Jotkut laitteet sisältävät ladattavan matkarasian. 

Apteekista saat neuvot sähköhammasharjan valintaan

Tiesitkö, että löydät sähköhammasharjoja myös Yliopiston Apteekista? Esimerkiksi nämä laatutuotteet saat vain apteekista:

 • Oral-B Laboratory 5 -harjan 40 400 sykkivää liikettä yhdistyvät pyörivään liikkeeseen. Harjausnopeutta voi hidastaa.
 • Oral-B Laboratory 3 sisältää paineentunnistimen, hellän harjaspään ja hammasväliharjan. Tiedät, milloin on syytä vaihtaa uusi harjaspää.
 • Oral-B Laboratory 1 on pyöreäpäinen sähköhammasharja, jossa on 28 800 sykkivää liikettä.

Kun hankit harjasi meiltä, saat samalla neuvoja juuri sinulle sopivan tuotteen valintaan ja hyviä vinkkejä suun terveydestä huolehtimiseen. Kysy lisää myymälästämme ja verkon chat-palvelusta!

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpa Viero.