Vuotavatko ikenesi? Tunnista ja hoida ientulehdus näin

Ientulehduksesta kärsivä nainen harjaa hampaita peilin edessä

Kaupallinen yhteistyö: Parodontax. Jos havaitset syljessä verta hammaspesun yhteydessä, on hyvä varmistaa, johtuuko se liian riuskoista otteista vai jostain muusta. Suu on portti kokonaisterveyteesi ja säännöllinen suunhoitorutiini pitää ientulehduksen sekä muut ikenien ja hampaiden harmit loitolla. Lue, miten tunnistat ientulehduksen ja hoidat sen heti ensimerkkien ilmaantuessa!

Terveisiin elämäntapoihin kuuluu niin liikunnasta, ravitsemuksesta kuin hyvistä yöunista huolehtiminen. Näiden ohella on hyvä kiinnittää huomiota myös ienterveyteen. Suun kautta kulkeutuu elimistöömme paitsi ravintoa ja happea, mutta myös kokonaisterveyden siemen. 

Ientulehdus eli gingiviitti on yleinen vaiva

Tiesitkö, että ientulehdus (gingiviitti) vaivaa jopa 60 prosenttia yli 35-vuotiaista suomalaisista? Lohdullista kuitenkin on, että sen ennaltaehkäisy ei ole vaikeaa ja siitä pääsee onneksi eroon kotikonstein. Ikenien terveyden ylläpito onnistuu ilman suuria ajallisia panostuksia. Säntillinen suunhoitorutiini on pieni satsaus niin ikeniesi, hampaittesi kuin koko kehosi hyvinvointiin.

Ientulehdus oireet

Ientulehdus aiheuttaa ensi vaiheessa ienten verenvuotoa ja usein pahanhajuista hengitystä tai pahaa makua suussa. Ikenet voivat tuntua aroilta, kipeiltä tai turvonneilta ja voivat olla tavallista punaisemmat. Terve ien on väriltään vaaleanpunainen. Ientulehdus voi olla myös täysin oireeton. Ientulehdus on iensairauden ensimmäinen vaihe, joka voidaan hoitaa oikealla hoidolla ja huolehtimalla hyvin suun terveydestä. 

Ientulehduksen hoito ja ehkäisy

Mikä on sopiva hammastahna ientulehdukseen? Esimerkiksi Parodontax-hammastahnat on kehitetty ikenien terveyden ylläpitoon sekä iensairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. On kliinisesti osoitettu, että tahnat auttavat ienten verenvuodon pysäyttämistä ja ehkäisemistä, kun niitä käytetään yhtäjaksoisesti kahdesti päivässä.

Terveelliset elämäntavat osana ientulehduksen ehkäisyä

Jos tupakoit, on viisainta lopettaa se heti. Tupakka ja nuuska nimittäin heikentävät immuunijärjestelmää, mikä edistää ientulehduksen kehittymistä ja vaikeuttaa sen paranemista.

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa paradontiittiin

Laiskalle hampaiden hoitajalle meillä on hieman ikäviä uutisia: hoitamaton ientulehdus voi edetä parodontiitiksi, joka on korjautumaton iensairaus. Pitkälle edennyt parodontiitti voi aiheuttaa ienten kiinnityskudoksen menetystä ja lopulta jopa hampaiden irtoamista. Tartu siis harjaan ja oikeanlaiseen tahnaan ajoissa!

Mistä ikenien verenvuoto johtuu?

Verta vuotavat ikenet ovat iensairauden oire. Ienverenvuoto johtuu tulehduksesta, jonka bakteeriplakki aiheuttaa.

Ienrajaan kertynyt plakkimuodostuma on yksi ienten vetäytymisen syy, ja kerran vetäytyneet ikenet eivät valitettavasti kasva takaisin itsestään. Ienraja on alue, jossa ien ja hammas liittyvät toisiinsa, ja sen puhtaanapitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Liian kova harjaaminenkin voi saada ikenet vuotamaan verta, mutta useimmiten veren vuotaminen ikenistä on merkki ientulehduksesta. Helpointa on varmistaa asia hammaslääkärin vastaanotolla. 

Ikenien verenvuotoon on syytä puuttua heti, sillä ientulehdus ja sen vakavampi muoto parodontiitti yhdistetään myös moniin muihin sairauksiin.

Miten ientulehdusta ja iensairauksia ehkäistään?

Hyvä päivittäinen suunhoitorutiini on paras tapa suojata hampaita ja ikeniä sekä pitää hengitys raikkaana. 

  • Hoitorutiinin kulmakivet ovat hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla sekä samassa yhteydessä tehty hampaiden välien puhdistus. Näin merkittäviä kudosvaurioita ei pääse syntymään ja samalla tulet parantaneeksi omaa suojaustasi myös sairauksia vastaan. 
  • Harjaa hampaita kahden minuutin ajan joko tavallisella tai sähköhammasharjalla. Tavallista harjaa käyttäessä harjausliikkeet ovat pieniä ja eteneminen järjestelmällistä kattaen kaikki hampaiden pinnat. Sähköharjaa puolestaan kuljetetaan hampaalta hampaalle. Saat puhdistettua ienrajan hellävaroen, kun pidät harjaa 45° kulmassa. Hammasharja kannattaa vaihtaa kolmen kuukauden välein.
  • Hampaiden lankaaminen tai hammasväliharjan käyttö auttavat poistamaan ruoanjäänteitä ja plakkibakteereja vaikeasti puhdistettavilta alueilta kuten hammasväleistä. Hammaslankaan ja -väliharjaan voi laittaa myös fluoritahnaa, jolloin fluori kulkeutuu myös välipinnoille. Käytä hammaslankaa kahdesti päivässä ennen hampaiden harjausta.
  • Hampaiden harjaamisen tuloksia voi tehostaa käyttämällä fluorihammastahnaa, joka on tieteellisesti kehitetty vähentämään plakkibakteerimuodostumia. Hammastahnan fluori vahvistaa hampaita. Suunhoitorutiinia voi täydentää käyttämällä suuvettä. 
  • Terveiden elämäntapojen noudattaminen ja terveellinen ruoka auttavat pitämään koko kehosi hyvässä kunnossa – ikenet mukaan luettuna. Varo myös stressiä, sillä stressi voi altistaa napostelulle, mikä heikentää suun terveyttä.

Kuinka usein hammaslääkäriin? 

Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti, sillä iensairauksista kärsivät kaiken ikäiset – joskus jopa lapset. Hammaslääkäri voi tunnistaa ienongelmien merkkejä jo ennen kuin ne kehittyvät oireiksi ja auttaa pysäyttämään iensairauden ennen kuin tilanne pahenee.

Jos näet verta syljessä hampaiden harjauksen tai lankaamisen yhteydessä tai sinulla on muita mahdollisia iensairauden oireita, on viimeistään aika kääntyä hammaslääkärin puoleen. Ammattilainen auttaa sinua tunnistamaan ja hoitamaan iensairauden oireita ennen kuin ne pahenevat.

Syömisrytmin säännöllisyys on myös tärkeää, koska jatkuva napostelu aiheuttaa suussa jatkuvia happohyökkäyksiä. Ne puolestaan johtavat ajan saatossa hammas- ja ienterveyden haasteisin. Syömisrytmi kannattaa siis pitää säännöllisenä ja ruokavalio terveellisenä. 

Näillä tuotteilla huolehdit ienterveydestäsi 

  • Parodontax Complete Protection Extra Fresh -hammastahnan säännöllinen käyttö auttaa pysäyttämään ja estämään ienten verenvuodon. Tahnan fluori vahvistaa hammaskiillettä, huolellinen puhdistus auttaa pitämään ienrajat tiiviinä ja lievittää pahanhajuista hengitystä. Tämä hammastahna poistaa bakteerikasvuston ienrajasta fyysisesti ja poistaa tehokkaasti plakkia, kun käytät sitä yhtäjaksoisesti kahdesti päivässä.
  • Suunhoitorutiinia voi täydentää käyttämällä Parodontax Extra Fresh -suuvettä, joka on suunniteltu suojaamaan erityisesti ienterveyttä. Suuvesi poistaa bakteereita, joihin hammasharja ei yllä sekä poistaa plakkia hampaiden välistä ja ienrajan ympäriltä. Sen sisältämä fluori vahvistaa hampaita ja sinkki auttaa pitämään hengityksen raikkaana.
  • Parodontax Complete Protection Whitening -hammastahna sopii sinulle, joka haluat sekä huolehtia ienterveydestäsi että palauttaa hampaittesi luonnollisen valkoisuuden. Tämä Ienrajan hyvinvointia tukeva fluorihammastahna palauttaa hampaiden luonnollista valkoisuutta poistamalla pinnan värjäytymiä sekä raikastaa hengitystä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpa Viero.

Kaupallinen yhteistyö: Parodontax.