Hammaslanka pitää hammasvälit perusteellisen puhtaina – käytä sitä näin

Nuori mies käyttää hammaslankaa peilin edessä

Hammaslanka on ehdoton apu hammaspesussa, sillä ilman sitä hammasvälien puhdistus ei onnistu. Hammaslangan käyttö antaa kariekselle kyytiä ja ehkäisee ikävän ientulehduksen. Nappaa tästä suuhygienistimme vinkit hampaiden oikeaoppiseen lankaamiseen ja sopivan lankaamistuotteen valintaan. 

Hammaslanka – Miksi sitä kannattaa käyttää?

Hammaslankaa kannattaa käyttää, sillä sen avulla pääset käsiksi ahtaisiin hammasväleihin. Pelkkä hampaiden harjaus hammasharjalla ei puhdista hammasvälejä, joihin kertyy helposti plakkia muodostavia bakteereita ja likaa.

Päivittäinen hammaslangan käyttö pitää hammasvälit puhtaina ja ehkäisee siten hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta

Terve suu on tärkeä asia koko hyvinvointisi kannalta. Suun tulehdus voi nimittäin verenkierron välityksellä levitä muualle kehoosi ja altistaa sairastumiselle.

Kuinka usein hammaslankaa tulisi käyttää?

Hammaslankaa pitää käyttää ihan joka päivä. Myös hammastikku tai hammasväliharja sopivat hyvin hammasvälien putsaamiseen. 

Muistat lankaamisen parhaiten, kun liität sen osaksi jokapäiväistä hammaspesua. Tee se mieluiten illalla ennen nukkumaanmenoa. Ilta on hyvä ajankohta siinäkin mielessä, että silloin ei yleensä ole kiire ja ehdit keskittyä lankaamiseen rauhassa. 

Ajankohtaa tärkeämpää on kuitenkin putsata hammasvälit säännöllisesti. Jos hammaslangan käyttö jää välistä, jätät noin kolmasosan hampaidesi pinnoista kokonaan putsaamatta! 

Hammaslanka vai hammaslankain – kummalla hammasvälien puhdistus sujuu paremmin? 

Hammaslanka ja hammaslankain ovat käytännössä sama asia, joten ei ole väliä, kumpaa käytät hampaiden lankaukseen. Pääasia on, että putsaat hammasvälit tavalla tai toisella. Valitse siis väline, joka sopii juuri sinulle parhaiten

 • Hammaslanka on sananmukaisesti hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettua kestävää lankaa, joka on pakattu pieneen rasiaan. Pakkauksen lankaleikkurilla siitä katkaistaan sopiva pätkä, jolla hampaat langataan. Hammaslangan käyttö vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta harjoittelemalla onnistuu!
 • Hammaslankaimen käyttö on monen mielestä helpompaa. Hammaslankaimessa hammaslanka on kiinnitetty varsiosaan, jonka avulla takimmaistenkin hammasvälien puhdistus on vaivatonta. Sen toisessa päässä on usein hammastikku, joka auttaa viimeistelemään lopputuloksen. 
 • Samaa hammaslankainta voit käyttää useamman kerran, mutta muista kuitenkin huuhdella se huolellisesti aina lankaamisen jälkeen. Rispaantunut hammaslankain kuuluu roskikseen. 
 • Joskus hammasvälien puhdistus kaipaa muitakin apuvälineitä, kuten hammasväliharjaa tai silikonisia hammastikkuja. Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja puhdistaa hammasvälit ja valitse itsellesi mieluisin keino. Niiden käytöstä voit kysyä neuvoa Yliopiston Apteekista tai hammashoitolasta. 
Nainen käyttää hammaslankainta.

Kumpi ensin: hampaiden lankaus vai harjaus? Näin hammasvälien puhdistus hoituu perinpohjaisesti

 1. Hampaiden lankaus on nykysuosituksen mukaan hyvä tehdä ensin, sillä siten hammasväleistä puhdistetut bakteerit eivät jää vastaharjatun hampaan pinnalle. 
 2. Vie hammaslanka tai hammaslankain pienin sahaavin liikkein hammasväliin ja siitä ienreunaan. Puhdista langalla ensin yhden hampaan sivu, sitten toisen. 
 3. Sillä ei ole väliä, mistä hammasvälistä aloitat. Kunhan muistat puhdistaa jokaisen välin huolellisesti. 
 4. Lankaamisen jälkeen harjaa hampaasi fluorihammastahnalla vähintään kahden minuutin ajan.
 5. Käytä mieluiten sähköhammasharjaa, sillä se on tehokkain tapa putsata purukalusto.
 6. Hammaspesun jälkeen sylje suustasi ylimääräinen tahna.
 7. Vältä suun huuhtelua vedellä, sillä siten fluorisuoja jää hampaan pinnalle.
 8. Pidä yllä hyvää hammashygieniaa pitkin päivää, ja käytä ksylitolia aina ruokailun jälkeen.
 9. Jos hammaslääkäri on suositellut sinulle lisäfluoria, voit purskutella aterian jälkeen suusi fluoratulla suuvedellä tai imeskellä fluoritabletin

Sopiiko hammaslanka kipeytyneille ja aroille ikenille?

Jos ikenesi ovat kipeytyneet tai arat, kannattaa suunnata hammaslääkäriin, joka arvioi tilanteen ja neuvoo suun hoidossa.  

Verenvuoto ikenestä voi olla merkki ientulehduksesta. Pientä ienverenvuotoa ei tarvitse säikähtää. Pikemminkin hampaiden ja hammasvälien hyvä putsaaminen on tilanteessa tärkeää tulehduksen rauhoittamiseksi. Jos tehostettu suun puhdistaminen ei auta oireisiin muutaman päivän sisällä, kannattaa kääntyä hammaslääkärin puoleen. 

Joskus verenvuoto ikenestä voi johtua vääränlaisesta hampaiden ja ikenien puhdistustekniikasta. Hammashoitolassa saat ohjausta hampaiden ja hammasvälien hellävaraiseen puhdistamiseen. 

Hampaiden lankaamisella voit jopa hoitaa alkuvaiheessa olevan ientulehduksen ja estää sen etenemisen parodontiitiksi, joka on korjautumaton iensairaus. 

Lapsi vetää hammaslankaa kotelosta

Paras hammaslanka? Eli mitä tuotteita hampaiden ja suun perusteellinen puhdistaminen kaipaa? 

Hampaiden puhdistamiseen tarvitset fluorihammastahnaa, hyvän hammasharjan sekä hammaslankaa, hammaslankaimen, hammasväliharjan tai silikonisen hammastikun – siinä se! 

Kokeile vaikkapa näitä luottotuotteita:

 1. Jordan hammaslankain Easy Clean Flosser putsaa ahtaat hammasvälit ympäristöystävällisemmin, sillä sen pitkässä varressa on vaihdettava lankapää. Easy Clean Flosser -täyttöpakkauksessa on lankaimeen sopivia vaihtopäitä.
 2. Pienten ja ahtaiden hammasvälien lankaaminen sujuu kuin leikki silkinpehmeällä Jordan Easy Slide Floss -hammaslangalla. Tällä tuotteella saat ekstrasuojaa hammasväleihisi, sillä hammaslanka sisältää fluoria ja hammastahnaa. Ei rispaannu!
 3. Kun hampaissa on oikomiskojeita, siltoja, kruunuja tai implantteja, on erikoishammaslanka tarpeen. Oral-B Super Floss -hammaslangan jäykistetyllä päällä on helppo putsata hankalimmatkin paikat. Valmiiksi leikatuissa langoissa on raikas mintun maku.
 4. Lankauksen jälkeiseen hampaiden pesuun sopii hyvin Sensodyne Original -fluorihammastahna, joka antaa suojaa myös hampaiden vihlontaa vastaan. Ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, joten tuote sopii hyvin myös aftoista kärsiville.
 5. Oral-B Laboratory on hyvä perussähköhammasharja tehokkaaseen hampaiden putsaamiseen. Pakkauksessa mukana myös hammasväliharja, joka sopii mainiosti hammasrautojen ja implanttien puhdistukseen.
 6. Plackersilta löytyy laaja valikoima tuotteita hammasvälien puhdistukseen – jopa lapsille! Plackers Kids -hammaslankaimet on säädetty pieneen suuhun sopivaksi. Pakkauksen neljä erilaista lankainhahmoa tekevät lankaamisesta leikin.
 7. GUMin valikoimaan kuuluva GUM Easy Flossers Mint on erittäin kestävä hammaslankain, joka sisältää fluoria ja E-vitamiinia. Mukana saat kätevän suojakotelon, jossa kuljetat tuotetta kätevästi matkassasi.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti, suuhygienisti Tomas.