Valkoiset, puhtaat hampaat – 4 tehovinkkiä hampaiden puhdistukseen

kauniin valkoiset hampaat naisella

Pahanhajuinen hengitys, ientulehdus tai alkaneita reikiä hampaissa? Kun suu on puhdas ja hengitys tuoksuu hyvältä, ei hampaita halua piilotella. Nappaa nämä neljä helppoa ja tehokasta vinkkiä päivittäiseen hampaidenhoitoosi ja saavuta entistä raikkaampi suu ja säkenöivämpi hymy tehokkaan hampaiden puhdistuksen avulla.

1. Tee ksylitolista rutiini ja harjaa hampaat säännöllisesti

Tiedätkö, miksi kaksi harjauskertaa päivässä riittää, vaikka syöt paljon useammin? Salaisuus on sylki. Se neutraloi suun happamuutta ja palauttaa mineraalit hampaan pintaan. Jos kuitenkin syöt ja juot useammin kuin 5-6 kertaa päivässä, sylki ei ehdi tehdä työtään.

Napostelun välttäminen olisi tehokkainta, mutta jos töissä on tarjolla pullaa, anna mennä, kunhan nappaat perään ksylitolivalmisteen, kuten ksylitolipurkan tai ksylitolipastillin. Ksylitolipastillien ksylitoli edistää hampaiden mineralisaation ylläpitämistä. Ksylitolipurukumin käyttö tehostaa syljeneritystä, joten sokerittoman purkan pureskelu on myös hyvä tapa aina, kun suu tuntuu kuivalta.

2. Hammasväliharja ja muut hyvät välineet suun ja hampaiden puhdistukseen

Unohtuuko sinultakin usein hammasvälien puhdistusHammasvälien puhdistaminen on yhtä tärkeää kuin hampaiden huolellinen pesu hammastahnalla, koska hammasväleihin kertyvä ruoka ja bakteerit altistavat hampaiden reikiintymiselleientulehdukselle ja hammaskivelle sekä pahanhajuiselle hengitykselle.

Jotta jaksaisit puhdistaa hammasvälit päivittäin, hanki miellyttävät välineet. Jos käytät hammasväliharjaa, hanki joka koloon sopivan kokoinen harja, sillä liian iso harja voi tuntua tuskaiselta. Hammaslangan päivitetty versio on hammaslankain, jossa lanka on näppärästi pingotettu valmiiksi ja varsi yltää takahampaisiin.

Ikenestä tihkuva veri on merkki ientulehduksesta. Jatka puhdistamista, niin pääset ientulehduksesta eroon.

3. Pahanhajuinen hengitys? Puhdista kieli, sillä kielen puhdistaminen on tärkeä askel kohti puhdasta suuta

Pahanhajuinen hengitys johtuu suun bakteereista. Käry on pahin aamulla, koska yön aikana suu kuivahtaa eikä sylki huuhtele bakteereita, vaan niitä kertyy suuhun.

Onhan kielen puhdistaminen jo osa säännöllistä suun puhdistusta? Saat raikkaan aamuhengityksen, kun peset illalla myös kielen – iso osa hajua aiheuttavista bakteereista nimittäin kasvaa kielellä.

Kielen saa kätevimmin kaavittua puhtaaksi erityisellä kielenpuhdistajalla, mutta kielen puhdistus onnistuu myös hammasharjalla.

Pahanhajuiseen hengitykseen löytyy monenlaisia tuotteita, kuten hengitystä raikastavia suuvesiä, joilla voit helposti täydentää normaalia hampaidenpesurutiinia. Lisäksi erittäin käteviä ovat mukana kuljetettavat hengitystä raikastavat suusuihkeetpurukumit sekä pahaa hajua sitovat öljykapselit, jotka ovat ensisijainen vaihtoehto silloin, kun pahanhajuisen hengityksen syy on vatsalaukussa.

4. Fluorihoito kotikonstein

Tiedät varmaan, että fluori on hyväksi hampaille. Teet hampaillesi fluorihoidon kotikonstein, kun et huuhtele fluorihammastahnaa hampaiden pesun jälkeen, vaan syljet vain enimmät vaahdot pois. Hampaisiin jäävä fluori kovettaa kiillettä ja auttaa pysäyttämään alkaneet reiätValkaisevissa fluorihammastahnoissa on joko pinnallisia värjäytymiä poistavia ainesosia tai itse hammasluun omaa väriä vaalentavia aineita, joiden avulla hymystäsi tulee valkoisempi.

Harjaa hampaita ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa kahden minuutin ajan. Käytä pehmeää hammasharjaa ja pitele sitä kuin kynää, jottet paina liikaa. Näin ikenet eivät ärsyynny. Sähköhammasharja puhdistaa tehokkaasti plakin ja sähköhammasharjan jäljiltä lopputulos on puhtaampi, kuin tavallisen käsihammasharjan jäljiltä. Hammashoidosta saat tarvittaessa ohjeet lisäfluorin käytöstä ja fluoritablettien ottamisesta.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Lovén.