Valkoiset, puhtaat hampaat – 4 tehovinkkiä

Valkoiset, puhtaat hampaat – 4 tehovinkkiä

Pahanhajuinen hengitys, ientulehdus tai alkaneita reikiä hampaissa? Kun suu on puhdas ja hengitys tuoksuu hyvältä, ei hampaita halua piilotella. Nappaa nämä neljä helppoa ja tehokasta vinkkiä päivittäisen hampaidenhoitoosi.

1. Tee ksylitolista rutiini

Tiedätkö, miksi kaksi harjauskertaa päivässä riittää, vaikka syöt paljon useammin? Salaisuus on sylki. Se neutraloi suun happamuutta ja palauttaa mineraalit hampaan pintaan. Jos kuitenkin syöt ja juot useammin kuin viisi kuusi kertaa päivässä, sylki ei ehdi tehdä työtään.

Napostelun välttäminen olisi tehokkainta, mutta jos töissä on tarjolla pullaa, anna mennä, kunhan nappaat perään ksylitolipurkan tai ksylitolipastillin.

2. Hammasväliharja ja muut hyvät välineet

Jäävätkö sinultakin hammasvälit puhdistamatta? Hammasvälien puhdistaminen on yhtä tärkeää kuin hampaiden pesu, koska hammasväleihin kertyvä ruoka ja bakteerit altistavat reikiintymiselle, ientulehdukselle ja hammaskivelle.

Jotta jaksaisit puhdistaa hammasvälit päivittäin, hanki miellyttävät välineet. Jos käytät hammasväliharjaa, hanki joka koloon sopivan kokoinen harja, sillä liian iso harja voi tuntua tuskaiselta. Hammaslangan päivitetty versio on hammaslankain, jossa lanka on näppärästi pingotettu valmiiksi ja varsi yltää takahampaisiin.

Ikenestä tihkuva veri on merkki ientulehduksesta. Jatka puhdistamista, niin pääset tulehduksesta eroon.

3. Pahanhajuinen hengitys? Putsaa kieli

Paha haju johtuu suun bakteereista. Käry on pahin aamulla, koska yön aikana suu kuivahtaa eikä sylki huuhtele bakteereita, vaan niitä kertyy suuhun.

Saat raikkaan aamuhengityksen, kun peset illalla myös kielen – iso osa hajua aiheuttavista bakteereista nimittäin kasvaa kielellä.

Kielen saa kätevimmin kaavittua puhtaaksi erityisellä kielenpuhdistajalla, mutta myös hammasharja ajaa asian.

4. Fluorihoito kotikonstein

Tiedät varmaan, että fluori on hyväksi hampaille. Teet hampaillesi fluorihoidon kotikonstein, kun et huuhtele fluorihammastahnaa hampaiden pesun jälkeen, vaan syljet vain enimmät vaahdot pois. Hampaisiin jäävä fluori kovettaa kiillettä ja auttaa pysäyttämään alkaneet reiät.

Harjaa hampaita ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa kahden minuutin ajan. Käytä pehmeää harjaa ja pitele sitä kuin kynää, jottet paina liikaa. Näin ikenet eivät ärsyynny. 

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Lovén.


Lue lisää

Koukussa sokeriin? Näin pääset eroon makeanhimosta

Koukussa sokeriin? Näin pääset eroon makeanhimosta

Jos makea maistuu turhankin hyvin, saatat olla sokerikoukussa. Taltuta makeanhimo säännöllisellä ateriarytmillä, ravinteikkaalla ruoalla ja kahden viikon sokerilakolla.

Lue lisää
Näin saat huulipunan kestämään

Näin saat huulipunan kestämään

Katoaako puna huulilta liian helposti? Näin teet kauniin huulimeikin, jota ei tarvitse korjailla ja joka pysyy siistinä koko päivän – tai yön. Katso video!

Lue lisää
Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Näin löydät parhaan maitohappobakteerin juuri sinulle

Maitohappobakteerit hellivät vatsaa, tukevat vastustuskykyä ja hoitavat jopa hampaita. Niiden riittävästä saannista on helppo varmistua, kun otat tarvittavan määrän päivittäin purkista. Mutta miten valita valmisteiden joukosta sopivin?

Lue lisää

Teemat