Aftat

Aftat ovat suun limakalvon pieniä haavaumia, joita voi esiintyä huulten ja poskien limakalvoilla. Afta voi olla myös kielessä tai ikenissä, jolloin se voi olla hyvinkin kivulias. Muodoltaan aftat ovat tavallisesti pyöreitä tai soikeita limakalvohaavautumia, jotka ovat keskeltä vaaleita ja reunoilta punertavia.

Aftat voivat aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta suussa ja jopa kipua limakalvolla. Aftojen aiheuttamien limakalvovaurioiden paranemista voidaan nopeuttaa suojaavilla suihkeilla, geeleillä sekä suuvesillä, jotka edistävät aftojen luonnollista paranemisprosessia. Aftasuihkeet ovat näppäriä etenkin suun takaosissa tai muissa hankalissa paikoissa olevien haavaumien hoidossa. Aftasuihke muodostaa suun haavauman päälle suojaavan kalvon ja lievittää kipua.

Suodata ja järjestä

Järjestä Katsotuimmat
Tuotemerkki
Tuoteominaisuudet
Tuotetyyppi

5 tuotetta

Ei suodatuksia
 1. AFTAMED TEETHING GEL 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AFTAMED TEETHING GEL 15 ML
  15,50 €
 2. GUM AFTACLEAR GEL 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GUM AFTACLEAR GEL 10 ML
  8,90 €
 3. GUM AFTACLEAR SUUVESI 120 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GUM AFTACLEAR SUUVESI 120 ML
  13,90 €
 4. AFTEX ALOCLAIR PLUS SPRAY 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AFTEX ALOCLAIR PLUS SPRAY 15 ML
  14,60 €
 5. GUM AFTACLEAR SPRAY 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  GUM AFTACLEAR SPRAY 15 ML
  13,90 €

5 tuotetta

Ei suodatuksia

Miten saada afta pois?

Aftat paranevat yleensä ilman hoitoa 1–2 viikossa, mutta voit nopeuttaa limakalvon paranemista erilaisin keinoin. Parempi suuhygienia, säännöllinen hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus ovat tärkeitä keinoja aftojen paranemisen kannalta. 

Hampaiden puhkeaminen

Vauvan hampaiden puhkeaminen ajoittuu tyypillisesti noin puolen ikävuoden tietämille, mutta ei ole tavatonta, ettei yksivuotiaalla ole vielä yhtään maitohampaita puhjennut. Lapsen hampaiden puhkeamisen ajankohta on hyvin yksilöllistä. Vauvan hampaita täytyy alkaa harjaamaan pehmeällä hammasharjalla säännöllisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. 

Kuinka kauan hampaan puhkeaminen kestää?

Monesti ikenet ovat turvonneet hyvin pitkäänkin ennen varsinaista vauvan hampaan puhkeamista. Yleensä kuitenkin hampaiden tuloon liittyvä ärtyisyys ja epämiellyttävä tuntemus suussa lievittyvät, kun hammas on vihdoin puhjennut ja uusi upea hammas pilkistää esiin ikenestä. Maitohampaan tilalle puhkeavat rautahampaat sen sijaan voivat tulla esiin hyvinkin pian edellisen hampaan irrottua tietä pois. Toisinaan tämäkin kestää pitkään. Etenkin poskihampaiden puhkeaminen tapahtuu asteittain ja ensin esiin saattaa tulla vain yksi kulma hampaasta. Tällaisessa tilanteessa puhjenneen hampaan pesuun ja suugygieniaan kannattaa kiinnittää erityishuomiota, jotta pehmeällä kiilteellä varustettu uusi hammas ei pääse reikiintymään. Yleisesti voidaan sanoa, että lapsen hampaiden puhkeaminen tapahtuu aina yksilöllisen aikataulun mukaisesti ja sen ennustaminen on hyvin vaikeaa. Hampaita odotellessa kannattaa keskittyä tekemään lapsen olo mahdollisimman mukavaksi eri keinoja hyödyntäen.

Hampaiden puhkeaminen oireet

Hampaiden tulo aiheuttaa monesti vauvalle kuolanerityksen lisääntymistä, ärtyisyyttä ja jopa kipua, jota voi tarvittaessa lievittää kosteuttavalla iengeelillä tai jopa ilman reseptiä saatavalla lasten särkylääkkeellä. Lääkkeettömistä vaihtoehdoista hampaiden puhkeamisesta aiheutuvaa epämiellyttävää tuntemusta voi lievittää esimerkiksi ikeniä viiletävällä purulelulla, jota lapsi voi itse järsiä. 

Afta lapsella?

Jos lapsella on afta suussa, lapsi valittaa kipua suussa. Lapsen limakalvolla on nähtävissä yksi tai useampi aftahaavauma, joka saattaa olla peräisin esimerkiksi vaahtoavasta hammastahnasta, tietyistä ruoka-aineista, yöllisestä posken puremisesta tai hammasharjan aiheuttamasta pienestä limakalvovauriosta. Mikäli lapsen suun haavaumiin liittyy kuumetta tai yleistä huonovointisuutta, kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä se voi olla merkki virustulehduksesta. Lääkäri arvioi onko suun haavaumien hoitoon tarvetta määrätä viruslääkettä.