Lemmikin oma apteekkikaappi – Hanki nämä tärkeät tuotteet

lemmikin hoito

Koirat ja kissat ovat tärkeitä perheenjäseniä. Siksi lemmikinomistajan on hyvä pitää aina kodin lääkekaapissa muutamat täsmätuotteet arjen yllätyksiä ja haavereita varten. Kaikki tarvittavat tuotteet eläinten hoitoon löydät Yliopiston Apteekeista. Nappaa tästä vinkit sekä muistilista apteekkiin!

Hanki lemmikin apteekkikaappiin ainakin nämä:

  • Eläinten kuumemittari lemmikkisi kuumeen mittaamiseen. Koiran ja kissan normaalilämpö on noin 38–39 astetta. Jos lemmikin kirsu on kuumempi kuin tavallisesti, voi kuumeen mittaaminen olla paikallaan. Kuume mitataan lemmikin peräsuolesta. Muista liukastaa mittari ennen mittaamista esimerkiksi tavallisella perusvoiteella. Digimittari, joka mittaa kuumeen kymmenessä sekunnissa, on lemmikille mukavin.
  • Punkkipihdit punkkien irrottamiseen päivittäisen punkkitarkastuksen yhteydessä. Kun punkkipihdit ovat aina käden ulottuvilla, saat epätoivotut ja tauteja levittävät vieraat irrotettua lemmikistäsi heti. Punkkikausi kestää keväästä loppusyksyyn. Apteekista löydät erilaisia punkkipihtejä -ja lassoja, joista voit valita mieleisesi.
  • Sidetarpeet lemmikkisi pieniin ihovaurioihin. Hanki joustavaa sideharsoa, sidetaitoksia, kertakäyttöiset kumihanskat sekä desinfiointiaine, joka ei kirvele. Lemmikinomistajan on hyvä hallita haavanhoito ja osata tehdä lemmikille perustassuside.
  • Hammasharja ja -tahna lemmikkisi päivittäiseen suunhoitoon. Hammaspesua on hyvä opetella pennusta asti. Mitä parempi hammashoito, sitä terveempänä suu pysyy, ja vähemmän tarvitsee poistaa hampaita myöhemmin. Lemmikeille on omat hammastahnat, sillä ihmisten hammastahnoissa oleva fluori voi nieltynä aiheuttaa ruoansulatuskanavan ärsytystä.

Lisäksi lemmikin lääkekaapissa on hyvä olla myös:

  • Matolääke lemmikkisi sisäloishäätöön. Tarpeellinen, kun koiranpentu tulee taloon. Pentua madotetaan säännöllisesti, aikuista koiraa suositellaan madotettavaksi vain ulostusnäytteen perusteella.
  • Korvanpuhdistusaineen antimikrobiset ainesosat tehoavat bakteereihin ja hiivoihin. Nyrkkisääntö on, että lemmikin korvia putsataan vain, kun korvissa näkyy putsattavaa. Jos korvia putsaa liian innokkaasti, korvat saattavat ärsyyntyä.Korvan sisäosan lisäksi korvanlehdet voi pyyhkäistä silloin tällöin. 
  • Kissanmallas tai parafiiniöljy helpottavat kissan ummetusta ja karvapallojen kulkua suolistossa. Vain tilapäiseen käyttöön.
  • Prebioottivalmisteet ja erikoisruoat ovat hyviä apuja lemmikin lieviin vatsavaivoihin, kuten ripuliin. Esimerkiksi hyvin sulavat ja runsasenergiset ruoat sopivat kuuriluontoisesti helpottamaan löysää vatsaa. Saatavilla niin kuiva- kuin märkäruokana.
  • Shampoo kuuluu lemmikin perustarvikkeisiin. Apteekista saa lääkeshampoiden lisäksi hellävaraisia shampoita peruspesuun, jotka sopivat sekä koirille että kissoille.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Kati Sairanen.