Lemmikin oma apteekkikaappi – Hanki nämä tärkeät tuotteet

Nainen on pessyt koiransa laadukkaalla ja hellävaraisella shampoolla

Koirat ja kissat ovat tärkeitä perheenjäseniä. Siksi lemmikinomistajan on hyvä pitää aina kodin lääkekaapissa muutamat täsmätuotteet arjen yllätyksiä ja haavereita varten. Kaikki tarvittavat tuotteet eläinten hoitoon löydät Yliopiston Apteekeista. Nappaa tästä vinkit sekä muistilista apteekkiin!

Hanki lemmikin apteekkikaappiin ainakin nämä:

 • Eläinten kuumemittari lemmikkisi kuumeen mittaamiseen. Koiran ja kissan normaalilämpö on noin 38–39 astetta. Jos lemmikin kirsu on kuumempi kuin tavallisesti, voi kuumeen mittaaminen olla paikallaan. Kuume mitataan lemmikin peräsuolesta. Muista liukastaa mittari ennen mittaamista esimerkiksi valkovaseliinilla tai tavallisella perusvoiteella. Digitaalinen kuumemittari, joka mittaa kuumeen kymmenessä sekunnissa, on lemmikille mukavin.
 • Punkkipihdit punkkien irrottamiseen päivittäisen punkkitarkastuksen yhteydessä. Kun punkkipihdit ovat aina käden ulottuvilla, saat epätoivotut ja tauteja levittävät vieraat irrotettua lemmikistäsi heti. Punkkikausi kestää keväästä loppusyksyyn. Apteekista löydät erilaisia punkkipihtejä -ja lassoja, joista voit valita mieleisesi. Mukana lompakossa kulkee helposti punkinpoistajakortti.
 • Sidetarpeet ja muut haavanhoitotuotteet lemmikkisi pieniin ihovaurioihin. Hanki joustavaa sideharsoa, sidetaitoksia,  kertakäyttöhanskat sekä desinfiointiaine, joka ei kirvele. Lemmikinomistajan on hyvä hallita haavanhoito ja osata tehdä lemmikille perustassuside. Tassusidettä varten tarvitset sidetaitosten ja harson lisäksi koiran varvasvälien pehmustamiseen vanua ja päälimmäiseksi itseensä tarttuvaa tukisidettä.  Tukisidettä löytyy myös karvaan makuisena, mikä estää sidoksen nuolemista ja pureskelua. Haavojen paranemista voi nopeuttaa ja tulehduksia ehkäistä hunajavoiteella.
 • Hammasharja ja -tahna lemmikkisi päivittäiseen suunhoitoon. Hammaspesua on hyvä opetella pennusta asti. Mitä parempi hammashoito, sitä terveempänä suu pysyy, ja vähemmän tarvitsee poistaa hampaita myöhemmin. Lemmikeille on omat hammastahnat, sillä ihmisten hammastahnoissa oleva fluori voi nieltynä aiheuttaa ruoansulatuskanavan ärsytystä.
 1. ELÄINTEN DIGITAALINEN KUUMEMITTARI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ELÄINTEN DIGITAALINEN KUUMEMITTARI 1 KPL
  12,20 €
 2. VETRAMIL HAAVAVOIDE 30 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VETRAMIL HAAVAVOIDE 30 G
  30,05 €
 3. ANTISEPT 0,05% VET DESINFIOIVA SUIHKE 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ANTISEPT 0,05% VET DESINFIOIVA SUIHKE 100 ML
  15,60 €
 4. PETFLEX NO CHEW 7,5CM 1 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PETFLEX NO CHEW 7,5CM 1 kpl
  7,50 €

Lisäksi lemmikin lääkekaapissa on hyvä olla myös:

 • Matolääke lemmikkisi sisäloishäätöön. Tarpeellinen, kun koiranpentu tulee taloon. Pentua madotetaan säännöllisesti, aikuista koiraa suositellaan madotettavaksi vain ulostusnäytteen perusteella.
 • Korvanpuhdistusaineen antimikrobiset ainesosat tehoavat bakteereihin ja hiivoihin. Nyrkkisääntö on, että lemmikin korvia putsataan vain, kun korvissa näkyy putsattavaa. Jos korvia putsaa liian innokkaasti, korvat saattavat ärsyyntyä. Korvan sisäosan lisäksi korvanlehdet voi pyyhkäistä silloin tällöin. 
 • Kissanmallas tai parafiiniöljy helpottavat kissan ummetusta ja karvapallojen kulkua suolistossa. Vain tilapäiseen käyttöön.
 • Prebioottivalmisteet ja erikoisruoat ovat hyviä apuja lemmikin lieviin vatsavaivoihin, kuten ripuliin. Esimerkiksi hyvin sulavat ja runsasenergiset ruoat sopivat kuuriluontoisesti helpottamaan löysää vatsaa. Saatavilla niin kuiva- kuin märkäruokana.
 • Shampoo kuuluu lemmikin perustarvikkeisiin. Apteekista saa lääkeshampoiden lisäksi hellävaraisia shampoita peruspesuun, jotka sopivat sekä koirille että kissoille.
 • Tassujen hoito on tärkeää esimerkiksi talvella ja vaikkapa retkeiltäessä koiran kanssa. Ehkäise ikävät anturoiden vauriot käyttämällä suojaavaa ja hoitavaa tassuvahaa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Kati Sairanen.

 1. ANIVOX KORVAHUUHDE 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ANIVOX KORVAHUUHDE 100 ML
  17,90 €
 2. VIRBAC C.E.T. HAMMASTAHNA KOIRILLE 70 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VIRBAC C.E.T. HAMMASTAHNA KOIRILLE 70 G
  10,90 €
 3. APTUS HELLÄPESU VET PESUNESTE 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  APTUS HELLÄPESU VET PESUNESTE 250 ML
  10,40 €
 4. PUNKKIRAUTA TICK BAR 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PUNKKIRAUTA TICK BAR 1 KPL
  13,30 €