Koiran nivelrikko: oireet ja hoito

Koiran nivelrikko vaivaa vanhaa koiraa ja aiheuttaa kipuja.

Koiran nivelrikko eli osteoartriitti on yleinen sairaus, joka vaatii jatkuvaa huomiota ja oikea-aikaista hoitoa. Koiran nivelrikko johtuu rivelruston rappeutumisesta ja edetessään nivelrikko vaikeuttaa koiran liikkumista ja aiheuttaa kipua. Onneksi oikeilla hoitomenetelmillä ja valmisteilla nivelrikon etenemistä voidaan hidastaa ja koiran elämänlaatua parantaa merkittävästi. Tässä artikkelissa eläinfarmaseuttimme Kati Sairanen jakaa asiantuntijavinkkejä koiran nivelrikon hoitoon ja esittelee tehokkaimmat tuotteet koiran nivelten terveyden ylläpitämiseksi.

Koiran nivelrikon oireet

Koiran nivelrikko ilmenee: 

 • ontumisena
 • jäykkyytenä
 • ylösnousuvaikeuksina
 • liikkumisen välttelynä
 • hyppäämishaluttomuutena
 • kosketuksen välttelynä
 • luonteen muutoksina, kuten vihaisuutena ja ärtyisyytenä
 • heikentyneenä ruokahaluna
 • lisääntyneenä nukkumisena
 • itsensä nuoleskeluna tai pureskeluna

Koiran lisäravinne nivelille:

Nivelrikko koiralla – miten koiran nivelrikko todetaan?

Nivelrikon toteaminen perustuu tyypillisesti eläinlääkärin tekemään tutkimukseen ja röntgenkuvaukseen, jossa koiran aristama nivel röntgenkuvataan. Röntgenkuvat voivat paljastaa nivelen muutokset, kuten ruston kulumisen tai luunmuodostumat nivelen ympärillä.

Nivelrikon diagnosointi ja hoidon aloittaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on ensiarvoisen tärkeää. Näin pyritään estämään nivelruston vaurion kehittyminen nivelrikoksi ja kivun muuttuminen jatkuvaksi.

Näin toimivat koiran nivelet 

Koiran nivelet ovat edellytys koiran liikkeille. Koiran nivel muodostuu kaksi tai kolme luun päätä yhdistävästä kokonaisuudesta, joiden välissä on nivelrako. Nivelpinnoilla oleva rusto mahdollistaa nivelpintojen liukumisen toisiaan vasten. Nivelraossa oleva nivelneste helpottaa nivelen liikettä. Sidekudoskapseli ympäröi ja vakauttaa niveltä. Lisäksi nivelen ympärillä on nivelsiteitä, lihaksia sekä jänteitä.

Mikäli nivelen normaalissa toiminnassa on häiriötä, voi se oireilla koiralla esimerkiksi ontumisena, jäykkyytenä tai muina koiran nivelrikon oireina. 

Normaalissa nivelessä nivelrusto toimii vaimentavana tyynynä nivelpintojen välillä, mahdollistaen nivelen normaalin liikkeen. 

Nivelruston kulumista voivat aiheuttaa:

 • ikä 
 • rakenteelliset viat, kuten kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöt (dysplasia)
 • ylipaino
 • traumat, kuten eturistisiteen repeämä
 • jatkuva raskas liikunta 

Koiran nivelrikko syntyy, kun nivelrusto hajoaa nopeammin kuin mitä rusto ehtii korjaantua. Nivelruston hajoamisesta seuraava nivelen rappeuma aiheuttaa niveleen tulehduksen, jolloin nivelestä tulee kipeä ja sen liikerata pienenee.  

Koiralla nivelrikkoa esiintyy useimmin olka-, kyynär-, polvi- ja lonkkanivelissä, mutta mihin tahansa koiran niveleen voi kehittyä nivelrikkoa.

Vanhan koiran nivelrikko aiheuttaa koiralle liikkumisen välttelyä ja sängystä ylösnousuvaikeuksia.

Koiran nivelrikon hoito

Hoidon kulmakivenä on kivun hallinta ja nivelten liikkuvuuden ylläpitäminen. Tähän sisältyy sopiva yhdistelmä lääkitystä, ravintolisiä ja fyysistä terapiaa. Nivelrikon hoidossa ei ole parannuskeinoa, mutta oireita voidaan lievittää ja sairauden etenemistä hidastaa. Fysioterapia, lääkehoito ja nivelinjektiot ovat hyviä keinoja, joilla voidaan hidastaa koiran nivelrikon etenemistä. Myös painonhallinta on keskeinen osa koiran nivelrikon hoitoa, sillä ylimääräinen paino lisää lemmikin nivelille kohdistuvaa rasitusta.

Koiran nivelrikon hoito aloitetaan usein eläinlääkärin määräämällä koiran tulehduskipulääkkeellä, joka lievittää kipua, hoitaa tulehdusta ja parantaa nivelen liikkuvuutta.

Nivelrikkoon ei vielä ole olemassa parantavaa hoitoa. Jos eri hoitomuodot eivät enää ole riittäviä nivelrikon hoidossa ja kivun hallinnassa, niin eläinlääkärin kanssa voi miettiä leikkauksellisia hoitomuotoja, kuten tekonivelleikkausta. Toisinaan koiran nivelrikkokipujen hoitoon eläinlääkäri saattaa määrätä apteekissa valmistettavaa lääkettä.

Vältä näitä koiran nivelrikossa:

 • liiallista rasitusta
 • niveliä rasittavaa liikkumista, kuten pallon heittelyä ja paini- ja jahtausleikkejä
 • niveliä kuormittavia lajeja ja harrastuksia, kuten agilitya
 • hyppäämistä ja äkillisiä käännöksiä
 • asfaltilla juoksemista
 • pitkiä vaelluksia ja patikkaretkiä
 • polkupyörän vierellä juoksemista
 • ylipainoa
 • ihmisten kipulääkkeitä ei tule missään tilanteessa antaa koiralle

Nivelten hyvinvointia tukevat purutabletit eri kokoisille koirille:

Ravintolisät koiran nivelrikon hoidossa – nivelravinne koiralle apteekista

Koiran nivelrikko ravintolisä tukee lemmikkisi nivelten terveyttä. Koiran nivelravinteet voivat auttaa lievittämään nivelrikosta johtuvia oireita. Apteekista saatava nivelravinne sisältää usein glukosamiinia ja kondroitiinia, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi nivelrikon hoidossa. Omega-3-rasvahapot vähentävät tulehduksen välittäjäaineiden syntymistä ja estävät nivelrustoa hajoittavien entsyymien toimintaa, mikä vähentää kipua ja tulehduskipulääkkeiden tarvetta.

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti koiralle

Sekä glukosamiini että kondroitiinisulfaatti ovat tehokkaita nivelten terveyden tukemisessa. Kondroitiinisulfaatti tukee sidekudosta. Valinta riippuu koiran yksilöllisistä tarpeista ja eläinlääkärin suosituksesta.

Glukosamiini koiralle

Glukosamiini on suosittu valinta, joka auttaa ylläpitämään nivelruston terveyttä ja edistää sen uusiutumista.

Kollageenia sisältävä koiran nivelravinne

Kollageenia sisältävät ravinteet tukevat nivelten kudosten uusiutumista ja vähentävät tulehdusta, mikä on erityisen tärkeää nivelrikon yhteydessä.

Glukosamiini, kondroitiini ja kollageeni ja E-vitamiini koiralle:

Nivelrikon ennuste

Nivelrikon ennuste riippuu sairauden vaikeusasteesta ja hoidon aloittamisen ajankohdasta.  Nivelrikkoon ei ole parantavaa lääkehoitoa. Erilaisilla hoitokeinoilla voidaan hillitä nivelrikon etenemistä sekä parantaa koiran elämän laatua.

Milloin koiran nivelrikko on liian paha?

Jos koiran elämänlaatu heikkenee huomattavasti nivelrikon hoidosta huolimatta, on syytä keskustella eläinlääkärin kanssa muista vaihtoehtoisista hoitomuodoista, joilla nivelrikko-oireita voidaan saada hillittyä.

Nuoren koiran nivelrikko

Nuorilla koirilla nivelrikko voi edetä nopeammin ilman oikea-aikaista hoitoa. Siksi on tärkeää tunnistaa oireet varhain ja aloittaa hoito ajoissa.

Tämä artikkeli tarjoaa kattavan tietopaketin koiran nivelrikon ymmärtämiseen ja hoitamiseen, auttaen omistajia valitsemaan parhaat hoitokeinot rakkaalle lemmikilleen. Asiantuntijamme ja eläinfarmaseuttimme Yliopiston Apteekeissa auttavat mielellään sopivien nivelten hyvinvointia tukevien tuotteiden valinnassa sekä antavat vinkkejä nuoren koiran nivelrikon hoitoon.

Pienelle koiralle sopivat nivelvalmisteet:

Kipulääke koiran nivelrikkoon

Eläinlääkärin määräämät koiran kipulääkkeet ovat usein osa koiran nivelrikon hoitoa, sillä tulehduskipulääke auttaa kivun lisäksi nivelen tulehdusreaktioon sekä parantaa näin koiran liikkuvuutta. Tulehduskipulääkkeet eivät kuitenkaan paranna nivelrikkoa. Huomioithan, että ihmisen kipulääkkeitä ei tule antaa koiralle, sillä ne voivat olla vaarallisia lemmikillesi.

Injektiohoidot koiran nivelrikon hoidossa

Eläinlääkäri voi antaa sarjan pistoshoitoja, joka suojaa nivelrustoa ja vähentää tulehdusta nivelessä. 

Injektiohoitoja, kuten hyaluronaatti, kortisoni ja PRP-hoito (platelet rich plasma), käytetään koiran nivelrikon hoidossa. Nämä hoidot voivat tarjota nopeaa helpotusta ja edistää nivelten toimintaa.

Koiran nivelrikon leikkaushoito

Jos konservatiiviset hoitokeinot eivät tuo riittävää helpotusta, voi eläinlääkäri suositella  leikkaushoitoa. Tämä vaihtoehto arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Omega-3-valmisteet koiralle:

12 x paras nivelvalmiste koiralle

 1. Monipuolinen koiran nivelravinne Arthoflex jauhe sisältää glukosamiinia, MSM-yhdistettä sekä kondroitiinisulfaattia ja omega-3 rasvahappoja, C-vitamiinia ja mangaania. Sopii nivelongelmaisille tai kovassa fyysisessä valmennuksessa oleville kaikenkokoisille koirille.
 2. Seraquin tabletit ovat hyvänmakuisia tabletteja koiran nivelrikon oireisiin. Tukee vanhenevan lemmikin nivelten hyvinvointia ja helpottaa nivelrikon oireita. Saatavana myös pienille koirille sopiva Seraquin tabletti!
 3. Cartivet + MSM tabletit sisältävät monipuolisesti aineita,jotka vaikuttavat nivelpintojen aineenvaihduntaan sekä tukevat rustokudoksen uudistumista. Erinomainen glukosamiini nivelvaivoista kärsiville koirille, esimerkiksi vanhuuden tai loukkaantumisen yhteyteen.
 4. Nutrolin Nivel Moniteho sisältää glukosamiini-kondroitiiti+MSM-tabletit ja nestemäisen kalaöljyn pullossa. Kombinaatio, joka tukee nivelten hyvinvointia ja liikkuvuutta monipuolisesti ja hillitsee tulehdusta.
 5. Doils Nivelet omega-3 kalaöljyssä omega-3-rasvahappojen keskinäiset suhteet on valittu niin, että ne tukevat mahdollisimman hyvin nivelten, sydämen, ihon ja ikääntyvän koiran elimistön toimintaa. Saatavilla myös riittoisassa Doils 236 ml pullossa!
 6. Kollageenia sisältävä AIKA Lypromax Collagen kapselit sisältävät antioksidanttista E-vitamiinia sekä Omega-3-rasvahappoja, joilla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia nivelrikon yhteydessä. Lypromax-kapselin sisältö voidaan tarvittaessa helposti sekoittaa ruoan sekaan. 
 7. Virbac Movoflex on makoisa purupala kaiken ikäisille aikuisille koirille nivelongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän viittä synergisesti toimivaa raaka-ainetta, jotka tukevat koiran nivelten liikkuvuutta ja hyvinvointia. Saatavilla pienille, keskikokoisille ja suurille koirille sopivat purupalat!
 8. Nestemäinen Aptus Apto-Flex on glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia sekä MSM-yhdistettä ja hyaluronihappoa sisältävä nivelvalmiste kaikenkokoisille ja -ikäisille koirille. Saatavilla myös pikkukoirille sopivassa 200 ml Aptus Apto-Flex siirappi -pullossa!
 9. WeJoint +plus tukee nivelten normaalia liikkuvuutta. Maistuva tabletti nivelten aineenvaihdunnan ravitsemukselliseen tukemiseen nivelrikon yhteydessä sekä fyysisesti aktiivisilla eläimillä, nuorilla ja kasvavilla eläimillä sekä nivelongelmien yhteydessä. Sisältää mm. omega 3-rasvahappoja ja luonnollista tyypin II kollageenia. Saatavana pienille, keskisuurille ja suurille koirille sopivana makupalana tai pennuille ja pikkukoirille sopivana pastana!
 10. Nivelten normaaia liikkuvuutta tukeva Flexadin Advanced UC-II® kollageenivalmiste sisältää Boswellia serrata -uutetta. Herkullinen purupala sisältää myös omega-3 rasvahappoja, jotka tukevat nivelten terveyttä sekä antioksidanttista E-vitamiinia. Saatavilla myös riittoisassa 60 purutabletin pakkauksessa!
 11. E-vitamiinilisä koiralle toimii elimistössä luonnollisena antioksidanttina muun muassa kovan rasituksen yhteydessä.
 12. Kananmakuinen Aptus Apto-Flex purutabletti on monikäyttöinen nivelravinne esimerkiksi urheilu- ja metsästyskoirille, iäkkäälle lemmikille, nivelrikon yhteydessä sekä alkavissa ja lievissä nivelongelmissa. Saatavilla myös isolle koiralle sopivana purutablettina!

Koiran niveltuotteiden säännöllinen käyttö yhdessä eläinlääkärin suositusten kanssa voi auttaa pitämään koirasi nivelten terveyden optimaalisena ja parantaa merkittävästi koirasi elämänlaatua. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä koirallesi nivelruokaa, jossa on nivelterveyden kannalta optimaalinen ravintosisältö sekä tarvittaessa painonhallintaa helpottava koostumus.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin eläinfarmaseutti Kati Sairanen.

Glukosamiinijauhe koiralle ja koiran nivelruoka: