Yliopiston Apteekin eläinfarmaseutti Marika Kurki: ”Monet lemmikkien omistajat ovat tulleet tutuiksi”

Eläinosaston farmaseutti työssään

Lemmikki ei osaa itse kertoa voinnistaan. Siksi Yliopiston Apteekin eläinfarmaseutti Marika Kurki tulkitsee omistajan kertoman mukaan, mikä eläintä vaivaa ja miten sitä voi auttaa. Monta tarinaa on jäänyt mieleen – kuten se, jossa asiakkaan koira oli ahmaissut vyön.

Yliopiston Apteekki Viikki palvelee eläintenomistajia ympäri Suomen – ”Eläinasiakkaiden vaivat vaativat tulkintaa”

”Eläinfarmaseutin työ Viikin apteekissa on monipuolista ja parasta on se, että voin auttaa eläintä – mutta myös se, että välillä oikeaa ratkaisua joutuu pähkäilemään. Ihminen pystyy kertomaan vaivastaan itse. Eläinpuolen asiakkaat ovat haastavampia siksi, että omistaja puhuu lemmikin puolesta ja vaivaa pitää tulkita eläimen käyttäytymisen ja olemuksen perusteella. 

Jos omistaja kertoo vaikkapa koiran vatsataudista, niin kysyn, kuinka kauan oireet ovat kestäneet, onko lemmikki pirteä, syökö ja juoko se ja onko koira ehkä syönyt jotain sopimatonta. Tilanne kartoitetaan, sitten etsitään ratkaisut. 

Yliopiston Apteekeista Helsingin Viikin apteekissa on suuri valikoima eläintuotteita ja -lääkkeitä. Meillä Viikin Yliopiston Apteekissa käy eläintenomistajia eri puolilta Suomea, ja Yliopistollinen eläinsairaalakin on ihan lähellä.

Koen onnistuneeni työssäni, kun asiakas lähtee tyytyväisenä saatuaan avun – oli se sitten tuote, hyvät vinkit tai neuvo, että nyt kannattaa olla eläinlääkäriin yhteydessä.”

Koulutusta ja tukea – ”Kollegat pyytävät minulta apua eläimiin liittyvissä asioissa”

”Aloitin farmaseuttina Yliopiston Apteekissa yli kaksikymmentä vuotta sitten. Viikissä oli asiakkaina paljon eläinlääkäreitä ja sairaalasta kotiutuvien lemmikkien omistajia. Sain oppini eläinten vaivoista, tuotteista ja lääkkeistä silloisilta kollegoiltani. Eläinfarmaseutin työ tuli ikään kuin perintönä heiltä.

Yliopiston Apteekin eläinfarmaseuttina annan lääkeneuvontaa ja suosittelen ratkaisuja niin ihmis- kuin eläinasiakkaille. Pidän huolta eläintuotevalikoimasta ja olen se, keneltä kollegat kysyvät, jos he eivät tiedä vastausta eläinaiheiseen kysymykseen. 

Yliopiston Apteekki järjestää eläinfarmaseuteille pari kertaa vuodessa koulutusta, joissa kuulemme eläinlääkärien luentoja eri aiheista. Osallistun myös ulkopuolisiin koulutuksiin.” 

Koiria, kissoja, pupuja, marsuja – ”Lemmikinomistajat ovat tulleet tutuiksi”

”Eläinpuolella yleisin asiakas on koiran tai kissan omistaja. Eksoottisempiin eläimiin törmää harvemmin, koska niiden vaivat vaativat useimmiten eläinlääkärikäyntiä. 

Useimmiten haetaan apua lemmikin vatsaoireisiin, koiran nivelrikkoon, ihottumaan ja sisä- ja ulkoloisten ennaltaehkäisyyn ja häätöön. Lemmikkien apteekkitarpeet menevät myös kausittain. Keväällä alkaa puutiaisrumba, kesäaikaan lemmikille tarvitaan tuotteita pieniin haavoihin ja ihottumiin. Syksyllä ja keväällä on eläinten vatsatautipiikki. 

Meille asiakkaat ovat tervetulleita asioimaan lemmikin kanssa. Koirien ja kissojen lisäksi joskus on näkynyt kantokopassa pupu tai marsu. Monet lemmikinomistajat ovat tulleet tutuiksi.

Mieleen on jäänyt tapaus, jossa koira oli onnistunut syömään vyön. Jälkikäteen omistaja tuli kertomaan, että nyt voidaan taas hyvin. Kivaa palautetta tulee myös esimerkiksi silloin, kun koiran ripulointiin on löytynyt ratkaisu tai allergiaoireet ovat hävinneet sopivan eläinruoan  myötä.”  

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin eläinfarmaseutti Marika Kurki.