Punkki koiralla tai kissalla? Näin varaudut punkkikauteen

lemmikin punkkitarkastus kannattaa tehdä päivittäin

Kevät tuo mukanaan lämpöä ja valoa – mutta myös ei-toivotut vieraat eli punkit. Lue, kuinka suojaat rakkaan lemmikkisi punkeilta, miten valitset sopivan punkkisuojan koiralle ja kissalle ja miten toimit, jos punkki löytyykin.

Millä alueilla punkkeihin pitää varautua erityisen huolellisesti?

Suomessa muun muassa Turun saaristo ja rannikkoalueet ovat paikkoja, joissa punkkeja eli puutiaisia on runsaasti ja riski punkin puremaan on suurempi. Punkit ovat kuitenkin viime vuosina levittäytyneet tasaisesti koko Suomeen, aina pääkaupunkiseudulta pohjoiseen – ihan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkit viihtyvät metsissä ja ruohikoissa, erityisesti kosteilla alueilla. 

Kun suojaat lemmikin ajoissa punkeilta karkotteella tai ja teet punkkitarkastuksesta säännöllisen jokailtaisen rutiinin, niin voit nauttia kesästä huolettomammin missä päin Suomea tahansa.

Lemmikin punkkisuoja – milloin se pitää laittaa?

Lämpötila vaikuttaa siihen, milloin punkkeja alkaa esiintyä luonnossa. Tyypillisimmin punkkeja esiintyy luonnossa alkukeväästä aina marraskuulle asti. Yleensä punkkiaine laitetaan lemmikille alkukeväällä, huhtikuun korvilla. Jos talvi on ollut leuto ja kevät lämmin, saattaa punkkikarkotteelle olla tarvetta jo maaliskuussa.

On hyvä muistaa, että punkkisuojan vaikutus ei ala välittömästi. Siksi lemmikki on hyvä suojata hieman ennakkoon, esimerkiksi ennen mökille lähtemistä. Usein vaikutus alkaa parin vuorokauden sisällä, valmisteesta riippuen.

Lemmikin punkkisuojat – mitä on tarjolla?

Apteekista saatavia valmisteita ovat lääkkeettömät karkotepannat sekä eläinlääkkeistä punkkipannat sekä paikallisvaleluliuokset.

 1. PUNKKIRAUTA TICK BAR 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PUNKKIRAUTA TICK BAR 1 KPL
  13,30 €
 2. SYMPPIS KARKOTEPANTA KOIRILLE S/M 60CM 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SYMPPIS KARKOTEPANTA KOIRILLE S/M 60CM 1 KPL
  12,80 €
 3. SYMPPIS KARKOTEPANTA KISSOILLE S/M 35CM 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. Z-PINSETTI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  Z-PINSETTI 1 KPL
  19,90 €

Oletko jo valmiina punkkikauteen? 

Ethän unohda hyödyntää artikkelin lukijan huippuetua! Lue toki artikkeli rauhassa loppuun ja poimi talteen parhaat vinkit punkeilta suojautumiseen. Nappaa artikkelin lopusta etukoodi ja hyödynnä se ostostesi yhteydessä ya.fi -verkkokaupassa!

Miten löydän juuri omalle lemmikilleni sopivan punkkisuoja-aineen?

Lemmikeille käytettäviä punkkisuojia ovat lääkkeettömät karkotepannat sekä eläinlääkkeistä lemmikeille tarkoitetut paikallisvaleluliuokset sekä punkkipannat.

Punkkisuojan valinta on makuasia, mutta valintaa voi helpottaa ottamalla huomioon seuraavat seikat:

 • Uiminen. Jos koira viihtyy paljon vesileikeissä, lyhentää se paikallisvaleluliuoksen vaikutusaikaa. Muista, että koira ei voi mennä uimaan heti paikallisvaleluliuoksen levittämisen jälkeen. Muuten liuosta liukenee veteen, ja se on myrkyllistä vesistön eläimistölle. Liuoksen pitää antaa imeytyä yleensä pari vuorokautta, riippuen valmisteesta. Lue aina kunkin punkkisuojan pakkausseloste.
 • Kissat. Monet koirien punkkisuojat ovat kissoille myrkyllisiä. Jos perheessä asuu sekä kissa että koira, on turvallisempaa hankkia molemmille sama suoja-aine. Fibroniili-valmisteet sopivat myös kissoille.
 • Lomailun pituus. Jos sisätiloissa elävä kaupunkikissa lähtee kuukaudeksi lomalle mökille, on silloin turha ostaa punkkipantaa, jossa suojausta on yli puoleksi vuodeksi. Sopivampi vaihtoehto voi tällöin olla paikallisvaleluliuos.
 • Turkin tuuheus. Mikäli koiralla tai kissalla on todella tuuhea turkki, voi punkkipanta olla haasteellinen valinta. Panta tarvitsee nimittäin ihokosketuksen toimiakseen optimaalisesti.
 • Pienet lapset. Jos lapsiperheessä haluaa käyttää paikallisvaleluliuosta, kannattaa koira tai kissa suojata alkuillasta, jotta aine ehtii imeytyä lemmikin ihoon yön aikana. Näin perheen pienimmät pääsevät silittelemään lemmikkiystäväänsä aamulla ilman, että suuhun kulkeutuu käsien kautta punkkisuojaa.
 • Rotu. Eläimen kasvattajalta voi kysyä vinkit punkkisuojan valitsemiseen. Joillakin roduilla voi esimerkiksi olla perinnöllisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat suoja-aineen valintaan.

Miten usein punkkisuoja pitää uusia?

Punkkisuojauksen uusiminen riippuu valmisteesta. Tutustu huolellisesti valitsemasi punkkisuoja-aineen pakkausselosteeseen, tuotteen käyttöohjeeseen sekä tuotteen käyttöä koskeviin rajoituksiin.

 • Paikallisvaleluliuokset uusitaan usein neljän viikon välein.
 • Suun kautta otettavat reseptivalmisteet uusitaan kuukauden tai kolmen kuukauden välein.
 • Punkkipannassa on pisin vaikutusaika, valmisteesta riippuen 5–8 kuukautta.

Muista, että punkkisuojan vaikutusaikaan ja tehoon vaikuttaa myös se, että suojaa käytetään ohjeiden mukaan. Älä levitä paikallisvaleluliuosta vastapestyn koiran iholle, sillä silloin haittavaikutusten riski kasvaa. Koiran turkin ja ihon rasva auttaa liuosta imeytymään tasaisemmin.

Punkkitarkastus – milloin ja miten se tehdään?

Vaikka punkkivalmisteet ovat hyviä, ei mikään valmiste takaa sataprosenttisesti sitä, ettei punkkeja pääsisi kiinnittymään lemmikkiin.

Kesäisin punkkitarkastus on hyvä tehdä joka ilta. Käy lemmikin koko turkki huolellisesti sormilla rapsutellen läpi ja pyri tutkimaan karvojen välistä myös lemmikin ihoa.

Mitä teen, jos löydän koiralta tai kissalta punkin?

 • Poista punkki mahdollisimman nopeasti.
 • Oikeat välineet punkinpoistoon ovat punkkirauta, punkkipinsetit tai punkkipihdit. Käytä aina suojakäsineitä.
 • Älä nypi punkkia sormin tai yritä tukehduttaa sitä. Se voi saada punkin oksentamaan, jolloin lemmikki voi saada punkilta taudin.
 • Oikeilla välineillä punkista saa otteen sen suuosasta, mikä on turvallisin tapa poistaa punkki. Punkkivälineissä on mukana ohjeet, miten punkki poistetaan oikeaoppisesti.

Mitä tauteja punkit levittävät lemmikkeihin?

Punkit levittävät koiriin ja kissoihin yleisimmin borrelioosia. Toinen harvinaisempi bakteeritauti on anaplasmoosi. Koiriin puutiainen voi levittää myös puutiaisaivotulehdusta eli enkefaliittia.

Borrelioosi tarttuu lemmikkiin 1–2 vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Puutiaisaivotulehdus eli enkefaliitti on hengenvaarallinen virussairaus, joka siirtyy jo muutamassa minuutissa verenimemisen yhteydessä.

Punkkien levittämät taudit ovat hankalia, sillä ne voivat olla täysin oireettomia tai aiheuttaa lemmikissä epämääräisiä oireita. Tartuntoja on myös usein vaikea todeta eläinlääkärin tutkimuksissa.

Aina tartunnan saanutta potilasta ei myöskään voida parantaa, ainoastaan oireita hillitä. Paras tapa ehkäistä tartunta onkin huolehtia oikeanlaisesta suojauksesta.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Kati.

Artikkelin lukijan etu: Ota 2 eläintuotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: PUNKKI420

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.6.2023 asti.