Apua, punkki!

punkki eli puutiainen

Punkki eli puutiainen on salakavala seuralainen, joka viihtyy tiheässä ruohikossa ja matalassa aluskasvillisuudessa. Punkin purema ei yleensä ole vaarallinen, mutta punkin levittämien sairauksien, borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen oireet on hyvä tietää. Katso alta neuvot, kuinka suojautua punkin puremilta ja kuinka saat parhaiten poistettua punkin iholta.

Mitä minun tulee tietää punkeista?

Punkki eli puutiainen on hämähäkkieläimiin kuuluva ulkoloinen, joka tarvitsee isäntäeläimen verta elääkseen. Tyypillisesti punkin isäntiä ovat hiiret ja myyrät, mutta punkki voi hakeutua myös suurten nisäkkäiden, lemmikkien ja ihmisen iholle. Punkki kiinnittyy ihoon puremalla ja imee verta isäntäeläimen ihon läpi imukärsänsä avulla.

Punkki viihtyy tiheissä heinikoissa, pensaikoissa tai lehto- ja havumetsien aluskasvillisuuden seassa. Kosteassa ja leudossa elinympäristössä elävä punkki on perinteisesti mielletty eteläisten ja läntisten rannikkoseutujen asukiksi, mutta sitä tavataan myös muualla Suomessa. Punkkikausi eli aika, jolloin punkki on aktiivinen, kestää Suomessa tavallisesti jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Nyrkkisääntönä punkkikaudelle voidaan pitää sitä, kun lämpömittarin lukema päivisin on vähintään +4°C.

Punkki levittää erilaisia tauteja, joista ihmiselle vakavia ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Borrelioosista käytetään myös nimitystä Lymen tauti. Puutiaisaivotulehdus tunnetaan myös nimillä puutiaisaivokuume, Kumlingen tauti, tai TBE (englanniksi tick borne encephalitis). Borrelioosi on taudeista huomattavasti yleisempi, antibioottilääkityksellä hoidettava sairaus. Harvinaisempaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkehoitoa, mutta sen tarttuminen voidaan ehkäistä rokotteella.

Borrelioosi (Lymen tauti)

 • bakteerin aiheuttama tauti
 • tarttuu punkista ihmiseen hitaasti, noin 1-2 vuorokauden kuluttua (punkin pitää olla kiinnittyneenä ihoon tänä aikana)
 • hoidetaan 2-3 viikon antibioottikuurilla
 • yleisempi, vuonna 2016 tartuntoja ilmoitettiin 1931

Puutiaisaivotulehdus (Kumlingen tauti)

 • virusperäinen tauti
 • voi tarttua ihmiseen heti puremisen jälkeen
 • ei parantavaa lääkehoitoa
 • tautia vastaan voi suojautua rokotteella
 • rokote ei suojaa borrelioosilta
 • harvinainen, vuonna 2016 tartuntoja ilmoitettiin 61

Näin suojaudut punkeilta ja punkin levittämiltä taudeilta

Helpoiten suojaudut punkeilta kiinnittämällä huomiota pukeutumiseesi. Kun ulkoilet sellaisilla alueilla, joissa punkkeja esiintyy, käytä pitkähihaista paitaa ja pitkälahkeisia housuja, ja laita housunlahkeet sukkien tai korkeavartisten kenkien sisään. Myös vaatetuksen värillä on merkitystä. Vaaleista vaatteista on helpompi erottaa punkki kuin tummasta vaatetuksesta. Punkkien torjumiseen voidaan käyttää myös iholle levitettäviä punkkikarkotteita.

Sellaisia kotimaan riskialueita, joilla puutiaisaivotulehdusta kantavia punkkeja esiintyy erityisen runsaasti, ovat Ahvenanmaan ja Turun saaristot, Parainen, sekä Lappeenrannan seutu. Ulkomaille matkaavien on syytä muistaa, että punkkeja esiintyy laajoilla alueilla Keski- ja Itä-Euroopassa. Jos vietät riskialueilla paljon aikaa ulkoillen, harkitse rokotteen ottamista puutiaisaivotulehdusta vastaan. Muistathan myös, että rokote suojaa puutiaisaivotulehdustartunnalta, muttei borrelioosilta.

Miten teen punkkitarkastuksen?

Jos ulkoilet tai vietät aikaa alueella, jossa punkkeja esiintyy, muista tehdä punkkitarkastus itsellesi, lapsille sekä lemmikeille! Punkin puremaa ei helposti havaitse, joten sen vuoksi on tärkeää tutkia iho huolellisesti joka päivä. Tutki tarkasti koko vartalo ja varsinkin ihon taivealueet.

Oman ihon tarkastus punkkien varalta kannattaa tehdä toisen ihmisen kanssa, jotta punkin kaikki mahdolliset piilopaikat tulee huomattua. Erityisesti päänahka ja korvantaustat ovat ihoalueita, jonne punkki voi helposti ryömiä piiloon, ja sitä onkin vaikea löytää näistä kohdista yksin.

Lapsilla punkin yleinen tarttumispaikka on ylävartalo. Lemmikinomistajan on syytä käydä myös ulkoilevien lemmikkien turkki punkkien varalta läpi tiheällä kammalla. Lemmikkeihin punkit tarttuvat useimmiten päähän, niskaan, kaulaan tai rintaan.

Poista punkki näin

Jos löydät punkin iholtasi, pysy rauhallisena.

 • Ota kapeakärkiset pinsetit tai punkkipihdit.
 • Tartu pinseteillä/pihdeillä puremakohtaan mahdollisimman läheltä ihon pintaa.
 • Poista punkki vetämällä se irti tasaisella ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä.
 • Älä koskaan käytä voita/rasvaa tai hyönteismyrkkyä, sillä punkki voi oksentaa taudinaiheuttajia verenkiertoosi.

Mitä oireita on borrelioosissa? Mitkä ovat puutiaisaivotulehduksen oireet?

Kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia, joten punkin purema ei automaattisesti tarkoita sairastumista. Vasta silloin, jos punkki kantaa taudinaiheuttajabakteeria tai -virusta, voi purema hoitamattomana olla ihmiselle vaarallinen. Jos huomaat, että punkki on ehtinyt purra, ja sinulle ilmestyy jotakin seuraavista oireista, hakeudu lääkäriin. Diagnoosi varmistetaan kliinisten oireiden, veri- tai selkäydinnestenäytteen perusteella.

Borrelioosi voi aiheuttaa seuraavia oireita

 • Puremakohtaan muodostuva punoittava, toisinaan hieman koholla oleva pyöreä tai rengasmainen ihottuma, joka leviää puremakohdasta ulospäin ajan kuluessa.
 • Päänsärky, kuume, lihas- ja nivelsäryt
 • Väsymys ja huimaus

Puutiaisaivotulehduksen oireet ilmenevät kahdessa vaiheessa.

Ensimmäisen vaiheen oireita ovat:

 • Kuume, päänsärky, nivelsärky.
 • Oireet saattavat jäädä tähän vaiheeseen ja mennä ohi noin viikossa.
 • Useimmat paranevat tässä vaiheessa täysin ja hankkivat immuniteetin tautia vastaan.

Puutiaisaivotulehduksen toisen vaiheen oireet ovat voimakkaita, ja vakavuutensa vuoksi välitöntä lääkärinhoitoa vaativia:

 • Keskushermoston tulehdus, aivotulehdus, joka oireilee kovana kuumeena, päänsärkynä, niskajäykkyytenä, pahoinvointina ja neurologisina oireina.
 • Tajunnanhäiriöitä, kramppeja, halvausoireita.