Apua, punkki!

punkki eli puutiainen ja punkkipihdit

Punkki eli puutiainen on salakavala seuralainen, joka viihtyy tiheässä ruohikossa ja matalassa aluskasvillisuudessa. Punkin purema ei yleensä ole vaarallinen, mutta punkin levittämien sairauksien, borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen oireet on hyvä tietää. Katso alta neuvot, kuinka suojautua punkin puremilta ja kuinka saat parhaiten poistettua punkin iholta.

Mitä minun tulee tietää punkeista?

Punkki viihtyy tiheissä heinikoissa, pensaikoissa tai lehto- ja havumetsien aluskasvillisuuden seassa. Kosteassa ja leudossa elinympäristössä elävä punkki on perinteisesti mielletty eteläisten ja läntisten rannikkoseutujen asukiksi, mutta sitä tavataan myös muualla Suomessa. Punkkikausi eli aika, jolloin punkki on aktiivinen, kestää Suomessa tavallisesti jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Nyrkkisääntönä punkkikaudelle voidaan pitää sitä, kun lämpömittarin lukema päivisin on vähintään +4°C. Puutiaiskannan on havaittu levittäytyneen Suomessa aina eteläistä Lappia myöten. Suojaavan vaatetuksen lisäksi yli 1-vuotiaat lapset kannattaa suojata lapsille ja aikuisille sopivalla punkkikarkotteella, mikäli haluaa retkeillä luonnonhelmassa. Tarkista pakkauksesta punkkikarkotteen annosteluohje eri ikäisille ihmisille, jotta saat parhaan tehon ja suojan punkkeja vastaan.

Punkin tuntomerkit ja kehitysvaiheet

Punkki eli puutiainen on hämähäkkieläimiin kuuluva ulkoloinen, joka tarvitsee isäntäeläimen verta elääkseen. Tyypillisesti punkin isäntiä ovat hiiret ja myyrät, mutta punkki voi hakeutua myös suurten nisäkkäiden, lemmikkien ja ihmisen iholle. Punkki kiinnittyy ihoon puremalla ja imee verta isäntäeläimen ihon läpi imukärsänsä avulla. Tutkimusten sekä varmistettujen borrelioosi- ja aivokuumetapausten mukaan Ixodes-suvun punkkien eli puutiaisten (Ixodes ricinus) määrä Euroopassa on kasvanut voimakkaasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja punkkeja on riesaksi asti myös Suomen tietyissä kolkissa. Suomessa on tavattu myös toista punkkilajia, taigapunkkia (Ixodes persulcatus), joka sekin aiheuttaa terveysriskiä levittämiensä sairauksien vuoksi. Puutiainen sekä taigapunkki lukeutuvatkin molemmat ihmiselle Suomessa vaaraa aiheuttavien eläinlajien listalle. Näiden kahden punkkilajin erottaminen toisistaan vaatii valveutuneisuutta, mutta molemmat kannattaa välittömästi poistaa iholta asianmukaisesti oikeanlaisilla välineillä.

Suomessa tavattavat punkit lisääntyvät suvullisesti, eli koiras hedelmöittää naaraan. Punkit käyvät elämänsä aikana läpi neljä eri kehitysastetta: muna, toukka, nymfi ja aikuinen punkki. Toukkavaiheessa olevilla yksilöillä on yleensä kolme paria raajoja, aikuisilla punkeilla sen sijaan yleensä neljä kävelyraajaparia. Toinen hyvä punkin tuntomerkki on kaksiosainen ruumis. Väritykseltää punkit voivat olla lähes mustia, ruskeita, punertavia tai harmahtavia.

Punkin levittämät taudit

Punkki levittää erilaisia tauteja, joista ihmiselle vakavia ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Borrelioosista käytetään myös nimitystä Lymen tauti. Puutiaisaivotulehdus tunnetaan myös nimillä puutiaisaivokuume, Kumlingen tauti, tai TBE (englanniksi tick borne encephalitis). Borrelioosi on taudeista huomattavasti yleisempi, antibioottilääkityksellä hoidettava sairaus. Harvinaisempaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkehoitoa, mutta sen tarttuminen voidaan ehkäistä rokotteella.

Borrelioosi (Lymen tauti)

 • bakteerin aiheuttama tauti, jossa yleisimmin taudin ensioireena esiintyy laajenevaa rengasihottumaa eli erythema migrans -ihottumaa tai flunssankaltaisia yleisoireita
 • tarttuu punkista ihmiseen hitaasti, noin 1-2 vuorokauden kuluttua (punkin pitää olla kiinnittyneenä ihoon tänä aikana)
 • hoidetaan 2-3 viikon antibioottikuurilla
 • yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus
 • vuonna 2016 tartuntoja ilmoitettiin 1931
 • harvoin borrelioositartunta saattaa tapahtua paarmojen pureman seurauksena
 • Lymen tauti on saanut nimensä Lyme-nimisen yhdysvaltalaisen pikkukaupungin mukaan, sillä rengasihottumaa aiheuttava tauti havaittiin ensi kerran siellä vuonna 1975. Nykyään Lymen borrelioosi on yleisin puutiaisten levittämä zoonoosi Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja yleensä se havaitaan iholla olevan punoittavan ihottumarenkaan perusteella.

Puutiaisaivotulehdus TBE (Kumlingen tauti)

 • virusperäinen tauti, joka voi olla jopa hengenvaarallinen
 • voi tarttua ihmiseen heti puremisen jälkeen
 • ei parantavaa lääkehoitoa
 • tautia vastaan voi suojautua rokotteella
 • rokote ei suojaa borrelioosilta
 • harvinaisempi kuin borrelioosi, vuonna 2016 tartuntoja ilmoitettiin 61
 • kolmannekselle sairastuneista jää tuntohäiriöitä, väsymystä ja jopa pysyviä neurologisia haittoja

Näin suojaudut punkeilta ja punkin levittämiltä taudeilta

Helpoiten suojaudut punkeilta kiinnittämällä huomiota pukeutumiseesi ja varaamalla kodin lääkekaappiin sekä mökkiapteekkiin punkkikarkotetta ihmisille sekä lemmikeillesi. Kun ulkoilet sellaisilla alueilla, joissa punkkeja esiintyy, käytä pitkähihaista paitaa ja pitkälahkeisia housuja, ja laita housunlahkeet sukkien tai korkeavartisten kenkien sisään. Myös vaatetuksen värillä on merkitystä. Vaaleista vaatteista on helpompi erottaa punkki kuin tummasta vaatetuksesta. Punkkien torjumiseen voidaan käyttää myös iholle levitettäviä punkkikarkotteita.

Ole erityisen tarkkana korkean riskin punkkialueilla

Sellaisia kotimaan riskialueita, joilla puutiaisaivotulehdusta kantavia punkkeja esiintyy erityisen runsaasti, ovat Ahvenanmaan ja Turun saaristot, Parainen, sekä Lappeenrannan seutu. Ulkomaille matkaavien on syytä muistaa, että punkkeja esiintyy laajoilla alueilla Keski- ja Itä-Euroopassa. Jos vietät riskialueilla paljon aikaa ulkoillen, harkitse rokotteen ottamista puutiaisaivotulehdusta vastaan. Muistathan myös, että rokote suojaa puutiaisaivotulehdustartunnalta, muttei borrelioosilta tai punkin puremilta, joten päivittäinen punkkisyyni on paikallaan aina luonnossa liikkuessa, vaikka rokotussuoja olisikin kunnossa. Puutiaisaivokuumerokotteen perusrokotussarjan jälkeen rokotesuojaa TBE:tä vastaan täytyy ylläpitää säännöllisesti otettavilla tehoterokotteilla, joiden annostelussa noudatetaan rokotteiden valmisteyhteenvedon rokotusaikataulua. Muistathan siis kirjata tehosterokotteen ajankohdan itsellesi kalenteriin, jotta muistat käydä säännöllisesti päivittämässä rokotesuojasi ikävää punkkitautia vastaan eikä rokotesuojasi pääse hiipumaan.

 1. PUNKKIÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PUNKKIÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
  10,00 €
 2. Z-PINSETTI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  Z-PINSETTI 1 KPL
  19,90 €
 3. PUNKINPOISTAJA SAFECARD 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PUNKINPOISTAJA SAFECARD 1 KPL
  3,80 €
 4. FREE HYTTYSKARKOTE AEROSOLI 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FREE HYTTYSKARKOTE AEROSOLI 150 ML
  10,80 €

Miten teen punkkitarkastuksen?

Jos ulkoilet tai vietät aikaa alueella, jossa punkkeja esiintyy, muista tehdä punkkitarkastus eli punkkisyyni itsellesi, lapsille sekä lemmikeille! Punkin puremaa ei helposti havaitse, joten sen vuoksi on tärkeää tutkia iho huolellisesti joka päivä. Tutki tarkasti koko vartalo ja varsinkin ihon taivealueet.

Oman ihon tarkastus punkkien varalta kannattaa tehdä toisen ihmisen kanssa tai käsipeilin avulla, jotta punkin kaikki mahdolliset piilopaikat tulee huomattua. Erityisesti päänahka ja korvantaustat ovat ihoalueita, jonne punkki voi helposti ryömiä piiloon, ja sitä onkin vaikea löytää näistä kohdista yksin.

Lapsilla punkin yleinen tarttumispaikka on ylä- ja keskivartalo sekä taipeet ja nivuset. Lemmikinomistajan on syytä käydä myös ulkoilevien lemmikkien turkki punkkien varalta läpi tiheällä kammalla. Lemmikkeihin punkit tarttuvat useimmiten päähän, niskaan, kaulaan tai rintaan.

Poista punkki näin

Jos löydät punkin iholtasi, pysy rauhallisena. Tee punkinpoisto kuitenkin välittömästi iholla olevan punkin havaittuasi, sillä mitä aiemmassa vaiheessa punkin irrotus onnistuu, sitä pienempi riski punkin levittämille taudeille on.

 • Ota kapeakärkiset pinsetit tai punkkipihdit.
 • Tartu pinseteillä/pihdeillä puremakohtaan mahdollisimman läheltä ihon pintaa.
 • Poista punkki vetämällä se irti tasaisella ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä.
 • Älä koskaan käytä voita/rasvaa tai hyönteismyrkkyä, sillä punkki voi oksentaa taudinaiheuttajia verenkiertoosi.
 • Lopuksi desinfioi punkin puremakohta sekä punkkipinsetit antiseptisellä ihon desinfiointiaineella tai haavasumutteella.
 • Pese kädet huolellisesti.
 • Mikäli et saa irrotettua punkkia kokonaan irti ihosta, käy lääkärissä.
 • Seuraa punkin puremakohtaa seuraavien viikkojen ajan, ja mikäli siihen ilmestyy läpimitaltaan yli viiden senttimetrin rengasmainen ihottumaa, hakeudu lääkäriin mahdollisen borrelioosin toteamiseksi.
Punkki kiinni ihossa | Yliopiston Apteekki

1. Älä panikoi

Tartu punkkia kapeakärkisillä pinseteillä mahdollisimman läheltä ihoa.

Punkin irrottaminen punkkipihdeillä ihosta | Yliopiston Apteekki

2. Vedä rauhallisesti

Poista punkki hitaasti vetämällä. Älä kierrä, vaan vedä suoraan ylöspäin.

Puhdista punkin puremakohta desinfiointiaineella | Yliopiston Apteekki

3. Desinfioi

Puhdista punkin puremakohta antiseptisellä aineella. Mikäli puremakohtaan ilmestyy ihottumaa, hakeudu lääkäriin.

Mitä oireita on borrelioosissa? Mitkä ovat puutiaisaivotulehduksen oireet?

Kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia, joten punkin purema ei automaattisesti tarkoita sairastumista. Vasta silloin, jos punkki kantaa taudinaiheuttajabakteeria tai -virusta, voi purema hoitamattomana olla ihmiselle vaarallinen. Jos huomaat, että punkki on ehtinyt purra, ja sinulle ilmestyy jotakin seuraavista oireista, hakeudu lääkäriin. Diagnoosi varmistetaan kliinisten oireiden, veri- tai selkäydinnestenäytteen perusteella.

Borrelioosi voi aiheuttaa seuraavia oireita

 • Puremakohtaan muodostuva punoittava, toisinaan hieman koholla oleva pyöreä tai rengasmainen ihottuma eli erythema migrans -ihottuma, joka leviää puremakohdasta ulospäin ajan kuluessa.
 • Päänsärky, kuume, lihas- ja nivelsäryt
 • Väsymys ja huimaus

Puutiaisaivotulehduksen oireet ilmenevät kahdessa vaiheessa.

Ensimmäisen vaiheen oireita ovat:

 • Kuume, päänsärky, nivelsärky ilmaantuvat yleensä noin viikon kuluttua puremasta.
 • Oireet saattavat jäädä tähän vaiheeseen ja mennä ohi noin viikossa.
 • Useimmat paranevat tässä vaiheessa täysin ja hankkivat immuniteetin tautia vastaan.

Puutiaisaivotulehduksen toisen vaiheen oireet ovat voimakkaita, ja vakavuutensa vuoksi välitöntä lääkärinhoitoa vaativia:

 • Keskushermoston tulehdus, aivotulehdus, joka oireilee kovana kuumeena, päänsärkynä, niskajäykkyytenä, pahoinvointina ja neurologisina oireina.
 • Tajunnanhäiriöitä, kramppeja, halvausoireita