Koiran vitamiinit, lisäravinteet ja erikoisruoat – 5 tuotetta, jotka tukevat lemmikkisi hyvinvointia

hyvinvoiva lemmikkikoira

Onko koirallasi karvanlähtöä tai herkkä vatsa? Vai onko harmina koiran ripuli tai nivelrikko? Syökö lemmikkisi allergian tai muun sairauden vuoksi erikoisruokaa? Tiesithän, että löydät Yliopiston Apteekista niin laadukkaat erikoisruoat ja makupalat kuin monipuoliset lisäravinteet, joilla tuet lemmikkisi ruokavaliota. Tässä viisi tutustumisen arvoista tuoteryhmää!

1. Monivitamiini – hyvä lisä kotiruokaa syövälle koiralle

Jos koira syö täysravintoa eli valmista nappula- tai märkäruokaa, on ruoassa lähtökohtaisesti valmiina kaikki eläimen tarvitsemat ravintoaineet, niin vitamiinit kuin kivennäis- ja hivenaineetkin.

Kaikille koirille valmisruoat eivät kuitenkaan esimerkiksi allergian takia sovi. Tällöin kotiruoka tai raakaruoka voi olla sopivampi vaihtoehto. Jotkut omistajat myös haluavat valmistaa itse koiralle kotiruokaa, esimerkiksi lihaa ja kalaa sekoitettuna koiranpuuroseokseen.

Jos koirasi syö kotiruokaa, huolehdi vitamiini- ja kivennäisainetäydennyksestä. Helpoin tapa on monivitamiinivalmiste, jossa eri vitamiinien ja hivenaineiden määrät ovat optimaaliset.

Monivitamiinivalmisteita saat Yliopiston Apteekista esimerkiksi tablettina tai jauheena, ja ne on helppo lisätä koiran ruoan sekaan. Monivitamiinivalmissa on myös räätälöityjä senior- sekä junior-tuotteita pennuille sekä iäkkäämmille koirille.

Koiran eri elämäntilanteissa saattaa nousta tarpeita yksittäisille lisäravinteille:

2. Ravintoöljy – tukee koiran hyvinvointia kokonaisvaltaisesti

Omega-3 ja omega-6-rasvahapot ovat koiralle tärkeitä, aivan kuten ihmisillekin. Ne tukevat kokonaisvaltaisesti lemmikkisi hyvinvointia: ne tukevat ihon ja turkin ja anturoiden kuntoa, sekä suojaavat kynsiä.

Lemmikin ruokaan lisättävät ravintoöljyt sisältävät juuri tärkeitä omega-3- ja -6-rasvahappoja, minkä vuoksi ne ovat hyvä lisä koiran ruokailuun. Öljyä voi lisätä ruoan sekaan ja käyttää vaikka säännöllisesti ympäri vuoden. Valtaosa ravintoöljyistä sopii myös kissoille.

Ravintoöljyjen rasvahapot ovat hyvä lisä koiran atopian ja muiden ihotulehdusten hoidossa. Omega-3-rasvahappoja voidaan käyttää myös koirilla, joilla on nivelongelmia.

Yliopiston Apteekista löydät monenlaisia ravintoöljyjä, niin seniori-ikäisille koirille kuin turkin ja ihon hyvinvointia tukemaan. Kysy YA:n henkilökunnalta apua, mikä ravintoöljy sopisi parhaiten oman lemmikkisi tarpeisiin.

3. Maitohappobakteerit – koiran ripulin hoitoon ja herkkävatsaiselle koiralle

Maitohappobakteerit otetaan yleensä koiralle käyttöön akuuttia suolistohäiriötä tasapainottamaan tai antibioottikuurin aikana, jolloin antibiootit heikentävät suoliston hyvää mikrobikantaa.

Maitohappobakteerit voi ottaa koiralle myös jatkuvaan käyttöön, jos koiralla on tunnetusti herkkä vatsa. Koiran suoliston mikrobisto voi myös häiriintyä esimerkiksi ruokinnan muutosten tai stressin takia ja mennä hetkellisesti sekaisin.

Näissä kaikissa tilanteissa suoliston hyvää bakteerikantaa voi tukea maitohappobakteereilla. Suolistomikrobeilla on monia tärkeitä tehtäviä. Ne muun muassa estävät taudinaiheuttajien hyökkäyksiä, vaikuttavat ravinteiden käyttöön ja imeytymiseen sekä tukevat immuunisysteemin toimintaa suoliston kautta.

Yliopiston Apteekista löytyy useita maitohappobakteerivalmisteita koirille. Monet tuotteista sopivat myös kissoille. Varmista tuotteen sopivuus aina Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

4. Koiran ruoat – eläinlääkärin suosittelemia erikoisruokia esimerkiksi koiran nivelrikon hoitoon

Yliopiston Apteekista löydät eläinten erikoisruokia avuksi erilaisiin lemmikkien terveysongelmiin, kuten painonhallintaan, virtsatievaivoihin, munuais- ja maksaongelmiin sekä nivelrikkoon.

Esimerkiksi nivelrikkopotilaiden ruokaan on lisätty omega-3-rasvahappoa sekä glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, jotka kaikki tukevat nivelten toimintaa ja liikkuvuutta.

Erikoisruoat määrätään lemmikille pääsääntöisesti aina eläinlääkärin toimesta. Yliopiston Apteekin valikoimassa on myös muutamia erikoisruokia, joita voit itsenäisesti kokeilla avuksi muutamiin pulmiin, kuten koiran ruokahaluttomuuteen, sairaudesta tai leikkauksesta toipumiseen sekä vatsan toimintaa tukemaan.

5. Koiran makupalat – vähärasvaiset ja hypoallergiset makupalat

Jos lemmikki on allerginen, sairastaa esimerkiksi diabetesta tai on ylipainoinen, on oltava tarkempi, mitä makupaloja koiralle silloin valitsee.

Yliopiston Apteekista saat esimerkiksi hypoallergeenisia makupaloja, jotka on valmistettu vain muutamasta raaka-aineesta ja niin, että niiden ainesosat ovat mahdollisimman vähän allergisoivia. Herkut eivät sisällä esimerkiksi keinotekoisia aromeja tai väriaineita.

Vähärasvaiset ja kuituja sisältävät makupalat taas ovat ihanteellisia koiran painonhallintaan ja ihannepainon ylläpitämiseen. Hitaasti sulavia hiilihydraatteja sekä runsaasti kuitua sisältävät makupalat sopivat hyvin myös hyvin myös koirille, joilla on diabetes.

Ja mikä parasta: Yliopiston Apteekin terveelliset makupalat sopivat mainiosti myös perusterveille koirille koosta ja rodusta riippumatta!

6 x Hyvä tuote lemmikin hyvinvoinnin tueksi

  • Aptus Multidog on vitamiineja ja hivenaineita sisältävä kivennäisvalmiste täysikasvuiselle koiralle ja pennuille. Tabletti on helppo murskata esimerkiksi koiran kotiruoan sekaan.
  • Biotiini Forte sisältää biotiinia, metioniinia ja sinkkiä, jotka tukevat ihon ja turkin hyvinvointia. Sopii koirille ja kissoille.
  • Nutrolin Skin & Coat on kotimainen, kylmäpuristettu ravintoöljy, joka sisältää omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, jotka ovat hyväksi etenkin iholle. Sopii koirille ja kissoille.
  • Petguide on maitohappobakteerijauhe koirille ja kissoille. Sisältää turvallista ja tutkittua Lactobacillus Acidophilus D2 -kantaa tukemaan lemmikin suoliston bakteerikantaa. Valmistettu Suomessa.
  • Hill’s Canine/Feline A/D Prescription Diet on runsaskalorinen ja -proteiininen sekä hyvin sulava erikoisruoka, joka edistää esimerkiksi lemmikin paranemista leikkauksesta, tukee haavojen paranemista ja auttaa ylläpitämään elimistön puolustusmekanismeja.
  • Specific CT-HY Hypoallergenic Treats ovat vähäallergisoivia ja maistuvia makupaloja kaikenikäisille ja -rotuisille koirille. Sisältää hydrolysoitua lohen valkuaista ja riisiä, ei keinotekoisia aromeja tai väriaineita.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Kati Sairanen.