Apua, koira söi lääkkeeni vahingossa – onko se vaarallista? Saako eläimelle antaa lääkehiiltä? Entä mitä lemmikin lääkekaapista pitäisi löytyä ja miten annetaan lääke rimpuilevalle koiralle tai itsepäiselle kissalle? Päivitä tietosi lemmikeistä ja lääkkeistä!
Saako lemmikeille antaa ihmisten lääkkeitä?
Ei. Lemmikeille ei saa antaa mitään ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niitä erikseen määrännyt.
Lääkeaineet hajoavat lemmikin elimistössä eri tavalla kuin ihmisen elimistössä. Siksi esimerkiksi kaikki ihmisten yleisimmät kipulääkkeet – ibuprofeeni, parasetamoli ja asetyylisalisyylihappo – voivat aiheuttaa lemmikille myrkytysoireita.
Esimerkiksi koiran nivelrikon yhteydessä ilmenevään kipuun eläinlääkäri voi määrätä koiran tulehduskipulääkettä.
Onko vaarallista, jos lemmikki löytää lääkkeitä ja syö niitä?
Riippuu siitä, mitä lääkettä lemmikki on syönyt ja minkä verran.
Myös lemmikin koolla on väliä: jostain lääkkeestä yksi tabletti voi olla pienelle koiralle hyvin haitallinen, mutta 50-kiloiselle ei lainkaan vaarallinen.
Jos lemmikkisi on mennyt syömään luvatta ihmisen tai eläimen lääkkeitä, soita heti eläinlääkärille, joka antaa toimintaohjeet. Kerro eläinlääkärille:
- mitä lääkettä lemmikki on syönyt
- kuinka paljon lääkettä lemmikki on syönyt
- milloin lemmikki on lääkkeen syönyt
Jotkin ihmisten lääkkeet voivat aiheuttaa lemmikeille sisäistä verenvuotoa vatsassa ja suolistossa. Myös munuais- ja maksavauriot ovat vaarana, joskus jopa kuolema.
Oireet ilmenevät usein vasta muutamien päivien kuluttua lääkkeen syömisestä. Munuais- ja maksavaurion oireet voivat tulla vasta viiveellä pidemmän ajan kuluttua.
Muista, että mitään lääkkeitä ei pitäisi jättää lemmikkien ulottuville. Ahne koira hotkii esimerkiksi hyvänmakuiset purutabletit mielellään, jos pääsee niihin käsiksi.
Oletko jo valmiina punkkikauteen? Kaipaako lemmikkisi apteekkikaappi täydennystä?
Hyödynnä artikkelin lukijan etu: KAIKKI* eläintuotteet lemmikki-kategoriasta ota 2, saat edullisemman -30% etukoodilla: PUNKKI224
*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.9.2024 asti.
Lääkehiili koiralle: voiko lääkehiiltä antaa lemmikille?
Lääkehiiltä voi antaa lemmikille, mutta ensin on oltava yhteydessä eläinlääkäriin ja noudatettava hänen ohjeitaan. Lääkehiilijauhe on lemmikeille tabletteja tehokkaampi.
Sopiiko ihmisten maitohappobakteeri koiralle?
Lemmikille kannattaa antaa lemmikille tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita, joissa on huomioitu koiran mikrobiomi. Kaikilla eläimillä on lajityypillinen maitohappobakteerikanta suolistossa, eikä ihmisen ja koiran suolistobakteerifloora ole siis täysin samanlainen, vaikka suolistossamme elää myös samoja bakteerilajeja.
Lajikohtaiset bakteerit palvelevat parhaiten juuri kyseessä olevan lajin suoliston mikrobiston tarpeita, joten siksi koiralle kannattaa ensisijaisesti antaa koirien maitohappobakteereja.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Miten annan lääkkeen kissalle?
Tehokkain keino on antaa tabletti kissalle suoraan suuhun. Tee näin:
- Ota kissa tukevasti kainaloon. Kääri kissa esimerkiksi pyyhkeeseen, jotta se ei pääse raapimaan. Toisesta käsiparista on paljon apua!
- Avaa kissan suu ja tiputa tabletti syvälle nieluun.
- Sulje kissan suu ja pidä kättä sen kuonon ympärillä. Hiero kissan kurkkua ulkopuolelta, jotta saat aikaiseksi nielemisrefleksin.
- Nielaisua voi vielä helpottaa puhaltamalla hellästi kissan nenään. Tällöin kissalle tulee tarve nuolaista nenää ja samalla nielaista lääke.
- Jos sekoitat lääkkeen kissan ruokaan, kannattaa ruoan olla märkäruokaa.
- Voimakkaan makuinen ja tuoksuinen ruoka, kuten tonnikala, peittää lääkkeen hajua.
- Sekoita lääke vain pieneen osaan normaalista ruoka-annoksesta – näin varmistat, että lääke tulee syötyä.
- Joillekin kissoille lääke uppoaa maksamakkarapalasen mukana. Voit myös kokeilla pyörittää raa’asta jauhelihasta pienen pallon, johon piilotat lääkkeen.
- Jos lääke on tahnan muodossa, laita tahna tassun päälle. Kissa on niin siisti eläin, että se kyllä nuolee lääkkeen pois.
Miten annan lääkkeen koiralle?
- Kätke lääke sulatejuuston sisään. Voit myös sulattaa juustoviipaleita mikroaaltouunissa ja laittaa lääkkeen niiden sisälle. Sulavan juuston tuoksu yleensä houkuttaa koiraa.
- Lääkkeen voi sujauttaa myös nakkiin, lihapullaan tai muuhun koiran lempiherkkuun.
- Sipaise tabletin päälle voita, niin se on liukkaampi nielaista. Vinkki pätee myös kissoihin.
Jos koiralla on pitkä lääkekuuri tai hyvin tiheä lääkkeen annostelu, kaveristasi saattaa tulla taitava piilottamaan herkkupalassa ollut tabletti suuhunsa. Voi näyttää, että koira on syönyt lääkkeen, mutta myöhemmin se sylkäiseekin sen ulos suusta.
Koiriin sopii sama yllä mainittu taktiikka kuin kissoihin: tabletti suuhun, kuono kiinni käden avulla ja hierotaan koiran kurkkua, jotta se nielaisee lääkkeen.
Löytyykö apteekista apuja lääkkeiden antamiseen lemmikille?
- Tablettiruiskun avulla lääkkeen saa veden mukana lemmikin suuhun.
- Yliopiston Apteekista saat Easypill-makupaloja, joiden sisään tabletin voi kätkeä.
- Voimakkaan makuisen nestemäisen lääkkeen voi imeyttää perunajauhoon, joka laitetaan gelatiinikapseliin. Kapseleita saa apteekista ilman reseptiä.
- Viime vuosina on kehitetty myös helpommin annosteltavia lääkemuotoja. Sellaisia ovat muun muassa makutabletit sekä kissan matolääke, joka annostellaan niskan iholle.
Lemmikin lääkekaappi – mitä siellä pitäisi olla?
Niin koiran kuin kissan omistaja voi lähteä liikkeelle näistä:
- desinfiontiaine
- sidetarpeet
- pehmeäkärkinen kuumemittari
- keittosuolaliuos
- pihka- tai hunajavoide ihovaurioita varten
- verenvuodontyrehdytysjauhe siltä varalta, että leikkaat vahingossa lemmikin kynttä ytimeen asti
- ripulia rauhoittava valmiste
- punkkipihdit punkkien irrotukseen päivittäisen punkkitarkastuksen yhteydessä
- korvanpuhdistusaine tai korvahuuhde, mikäli lemmikillä muodostuu korvavahaa voimakkaasti tai uivalla koiralla on taipumusta korvatulehdukseen.
Harkitse myös näitä:
- Parafiiniöljystä on apua, jos koira on syönyt jotain, missä on vaarana suolitukos, tai kissalla on ummetus. Tuote on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön.
- Vetyperoksidiliuoksella koiran saa oksentamaan, jos se on syönyt jotain vaarallista. Ennen liuoksen antamista ota aina yhteys eläinlääkäriin.
- Kissanmallas helpottaa ummetusta, jos kisun suolistossa on omien karvojen aiheuttama tukos.
- Kyypakkaus ampiaisen piston aiheuttamaan turvotukseen ja voimakkaaseen kutinaan. Kysy tästä neuvoa eläinlääkäriltä. Kyyn puremaan kyytabletteja ei saa antaa – niistä voi olla hyötyä ainoastaan silloin, jos koiralla on hengitysvaikeuksia aiheuttava voimakas turvotus pään alueella. Ota kyynpuremassa yhteys eläinlääkäriin ja toimi eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.
Saako lemmikille antaa ihmisten vitamiineja?
Eläimille löytyy omia, juuri niille tarkoitettuja vitamiinivalmisteita.
Joitakin ihmisten vitamiineja käytetään eläimillekin, mutta vain eläinlääkärin määräyksestä.
Jos eläinlääkäri määrää lemmikille lääkettä, mistä saan lääkkeen?
Lääkkeet voi joko ostaa mukaan suoraan eläinlääkäriasemalta tai eläinlääkäri kirjoittaa reseptin mukaan ja lääke ostetaan apteekista.
Yliopiston Apteekista löytyy kattava valikoima lääkkeitä lemmikille. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että lemmikille tarvitaan lääkettä, josta ei ole olemassa myyntiluvallista lääkevalmistetta. Toisinaan taas lääkevalmisteen pitoisuus on liian suuri pienelle lemmikille.
Silloin lääke täytyy valmistaa erikseen käsityönä. Yliopiston Apteekin lääkevalmistusosastolla Helsingin Pitäjänmäessä tehdään eläimille muiden muassa steriilejä silmätippoja sekä virtsakivi-, tulehdus- ja ripulilääkkeitä.
Lääkevalmisteita tehdään myös eläintarhojen ja eläinlääkäriasemien tarpeisiin.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Kati Sairanen.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous