Koiran ensiapu – 10 usein kysyttyä kysymystä

lapsen leikissä annetaan koiralle ensiapua

Koira söi suklaata tai purkkaa, ampiainen pisti kuonoon, koiran kynsi vuotaa verta – mitä teen? Näiden vinkkien avulla olet omistajana valppaana hädänkin hetkellä.

Koiran kipulääke – sopiiko ihmisen särkylääke koiralle? 

Ei sovi. Vaikka särkylääkkeet ovat ihmisille turvallisia, voivat ne olla lemmikeille haitallisia, jopa vaarallisia. Ne rasittavat koiran ruoansulatuskanavaa ja voivat aiheuttaa verenvuotoa. 

Eläimille on omat kipulääkkeet, joita saa eläinlääkärin määräyksellä. Jos epäilet koirallasi kipuja, tutkituta aina asia eläinlääkärillä. Kivun syyt on selvitettävä. 

Koira ja kielletyt ruoka-aineet – mitkä ovat vaarallisimpia? 

Kaikkein vaarallisimmat ruoka-aineet koiralle ovat ksylitoli ja suklaa

Ksylitoli aiheuttaa koiran elimistössä voimakkaan verensokerin laskun, joka voi johtaa maksavaurioon ja pahimmassa tapauksessa kuolemaan. 

Suklaa sisältää kofeiinin kaltaista piristävää ainetta, teobromiinia, joka voi aiheuttaa vaarallisia rytmihäiriöitä koiralle. Mitä tummempi suklaa, sitä vaarallisempi se koiralle on. 

Muita koirille haitallisia ruoka-aineita ovat muun muassa:

 • Viinirypäleet ja rusinat. Voivat aiheuttaa koiralle munuaisvaurioita.
 • Hiiva. Paisuu koiran mahalaukussa ja alkaa käydä.
 • Maissintähkä. Tähkä on puumaista kuitua, joka ei sula mahassa vaan voi aiheuttaa suolitukoksen. Maissintähkä ei yleensä näy edes ultraäänitutkimuksissa.
 • Sipulit. Voivat aiheuttaa suurissa määrin koiralle anemiaa.
 • Pähkinät. Haitallisin on macadamia, sillä siinä on runsaasti rasvaa. Se voi saada koiran vatsan sekaisin ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa haimatulehduksen.
 1. ANIDES HAAVASUIHKE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ANIDES HAAVASUIHKE 50 ML
  19,90 €
 2. PROMAX VET SMALL BREED 9 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PROMAX VET SMALL BREED 9 ML
  14,90 €
 3. FUNFLEX 7,5CMX4,5M VET JOUSTOSIDE 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FUNFLEX 7,5CMX4,5M VET JOUSTOSIDE 1 KPL
  4,90 €
 4. ELÄINTEN DIGITAALINEN KUUMEMITTARI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ELÄINTEN DIGITAALINEN KUUMEMITTARI 1 KPL
  12,20 €

Koira söi purkkaa, suklaata tai muovia – mitä tehdä?  

Ole aina ensimmäisenä yhteydessä eläinlääkäriin. Usein eläinlääkärissä koira oksennutetaan, jotta vaarallinen aine tai vierasesine saadaan ulos. 

Kokeneempi koiranomistaja voi oksennuttaa koiran itse vetyperoksidilla, jota saa apteekista. Koiraa ei saa kuitenkaan koskaan oksennuttaa, jos se on syönyt jotain terävää, syövyttävää, hapanta, emäksistä tai öljypohjaista ainetta.

Näin oksennutat koiran:

 • Anna koiralle ensin pehmeää ruokaa, kuten kaurapuuroa, raakaa jauhelihaa tai makaronilaatikkoa. Koiran on helpompi oksentaa, kun mahassa on ruokaa.
 • Kun koira on syönyt, odota 5–10 minuuttia.
 • Oksennuta koira annostelemalla sen suuhun ruiskulla 3-prosenttista vetyperoksidiliuosta. Liuos vaahtoaa ärsyttäen koiran nielua ja mahalaukkua, mikä saa yleensä koiran oksentamaan vartissa. Jos näin ei käy, voit antaa uuden annoksen. Sen enempää liuosta ei saa antaa.

Muista myös nämä kotikonstit:

 • Jos koiralla epäillään ksylitolimyrkytystä, voi ennen eläinlääkäriin suuntaamista koiralle tarjota ruokaa, jotta sen verensokeri saataisiin nousuun. Lisäksi ikeniin voi sivellä ensiapuna hunajaa.
 • Hyvä uutinen on se, että monet vierasesineet tulevat koiran ulosteen mukana ulos. Jos koira on syönyt jonkin pienen esineen, voi koiralle antaa tankoparsaa. Parsan pitkät säikeet kietoutuvat suolistossa vieraan materiaalin ympärille ja kuljettavat sen turvallisemmin ulos.
 • Lisäksi parafiiniöljyä voi antaa vierasesineen matkan vauhdittamiseksi.

Koiran ontuminen – milloin eläinlääkäriin? 

Jos koira ontuu esimerkiksi etujalkaansa mutta ontuminen ei ole kovin voimakasta tai on epäsäännöllistä, voi tilannetta seurata muutaman päivän. Tällöin koiran liikkumista on rajoitettava niin, että se käy ulkona vain tarpeillaan – eli ei portaiden kävelyä, hyppimistä eikä leikkimistä.

Jos ontuminen jatkuu, on aina suunnattava eläinlääkäriin. Ontuminen on merkki kivusta.

Koiran kynsien leikkaus – kynsi meni liian lyhyeksi ja vuotaa verta, mikä avuksi?

Koiran liian lyhyeksi leikattu kynsi vuotaa paljon verta. Tämä johtuu siitä, että sakset ovat osuneet kynnen ydinosassa olevaan verisuoneen. 

Tehokas ensiapu tilanteeseen on apteekista saatava tyrehdytysjauhe. Ota jauhetta veteen kostutetun vanupuikon päähän ja tuputa sillä kynnen päätä. Yleensä jauhe tyrehdyttää vuodon nopeasti.

Jos vuoto ei ole tyrehtynyt vielä vartinkaan jälkeen, ota yhteys eläinlääkäriin. 

Koiran haavanhoito – hoituuko samalla lailla kuin ihmisellä? 

Koiran pienet pintahaavat voi hoitaa itse kotona, sillä ne paranevat pääsääntöisesti nopeasti ja hyvin. 

Koiran haavanhoidossa on samoja piirteitä kuin ihmisten haavanhoidossa, mutta eläimille on omat tuotteet. Koiran haavanhoitotuotteet saat apteekista.

Näin hoidat koiran pienet haavat:

 • Jos haava-alueella on karvoja, leikkaa ne pois.
 • Puhdista haava ja ympäröivä iho eläimille tarkoitetulla antiseptisellä suihkeella.
 • Suihkuttele haavakohtaa kädenlämpöisellä vedellä 5–15 minuuttia.
 • Kuivaa iho huolellisesti. Voit laittaa haavaan hoitavaa pihka- tai hunajavoidetta.
 • Suojaa vuotava haava tarvittaessa haavasidoksella. Sidos ei saa olla liian tiukka, jotta se ei haudo haavaa.
 • Toista desinfiointi ja suihkuttelu 2–4 kertaa päivässä. Vaihda aina samalla haavasidokset.
 • Estä koiraa nuolemasta haavaa ja käytä tarvittaessa kauluria.

Paraneva haava ei haise. Haju on aina merkki siitä, että koiran haava on tulehtunut ja sitä on näytettävä eläinlääkärille.

Jos koiralla on haava tassussa, kuten anturoiden välissä, voit tehdä tassusiteen. Tärkeintä tassusiteessä on se, että koiran varpaiden väliin lisätään pumpulia tai lampaanvillaa, jotta kynnet eivät hierrä varpaiden ihoa. Huomioi myös kannuskynnet. 

Lopuksi tassu paketoidaan joustositeellä. Jos mahdollista, jätä varpaat näkyviin. Varpaiden lämmöstä voi seurata, ettei side ole liian tiukalla. 

Ulkoillessa tassusiteen päälle kannattaa laittaa suojatossu tai kurarukkanen, joka teipataan ylhäältä kiinni. Vaihda tassuside 1–2 vuorokauden välein tai jos side kastuu.

Koiran silmä rähmii – onkohan koiralla silmätulehdus? 

Tärkeintä on tutkia, minkä väristä rähmä on. 

 • Normaalisti koiran rähmä on väriltään harmahtavaa.
 • Kellertävä tai vihertävä väri on usein merkki silmätulehduksesta, ja silloin vaaditaan eläinlääkärin hoitoa.

Silmien siristely, räpyttely, turpoaminen, vuotaminen ja se, jos koira hieroo jatkuvasti silmää, ovat kaikki normaalista poikkeavia oireita, jotka on hyvä tutkituttaa eläinlääkärillä. 

Koiran silmät rähmivät tavallisesti jonkin verran, esimerkiksi aamuisin. Jotkut koirat voivat kärsiä silmien kuivuudesta, jolloin silmätkin saattavat rähmiä enemmän. Koiran silmiä voi puhdistaa apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella ja kuivuutta helpottaa koirien omilla silmätipoilla. 

Koira oksentaa tai ripuloi – milloin eläinlääkäriin?

Pennut ja iäkkäät koirat on vietävä eläinlääkäriin viipymättä, sillä niille kehittyy nopeasti nestehukka.

Aikuisen koiran ripuli voi kestää normaalisti 2–3 päivää. Tästä ei tarvitse vielä huolestua. Omistajan on kuitenkin tärkeää seurailla, miten koira muuten voi. Onko se pirteä vai vaisu? Maistuuko sille ruoka? Onhan koira juonut vettä? 

Koiran vatsataudin aikana nesteytykseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Koiralle maistuu vatsataudissa usein paremmin haalea kuin kylmä vesi. Veteen voi lisätä eläimille tarkoitettua elektrolyyttijauhetta.

Jos ruoka ei maistu, löytyy apteekista hyvänmakuista, runsasenergiapitoista ja helposti sulavaa ruokaa, joka tukee koiran vointia vatsataudin aikana. Apteekista löytyy myös koiran ikeniin siveltävää energiageeliä sekä erilaisia tukihoitovalmisteita ripulin hoitoon.

Eläinlääkäriin on lähdettävä, jos oksentaminen tai ripuli ei ota heltyäkseen, koiralle nousee kuumetta tai koira oksentaa vettä. 

Koira ja kyyn purema, ampiaisen pistos ja koirien lämpöhalvaus – kuinka varaudun näihin kesäpulmiin?

 • Jos kyy puree koiraa, on päästävä mahdollisimman pian eläinlääkäriin. Koira pitäisi pitää liikkumatta, jotta myrkky ei pääsisi leviämään elimistössä. Koiralle ei saa antaa tulehduskipulääkettä, sillä se voi pahentaa tilannetta. Kyyn myrkky on jo valmiiksi suuri rasite koiran elimistölle.
 • Jos koiraa pistää ampiainen, toimii ensiapuna perinteinen kyypakkaus. Ampiaisen piston huomaa usein vasta siitä oireesta, että kuono turpoaa. Kyypakkauksen kortisonitabletit auttavat sekä turvotukseen että pistokohdan kutinaan. Kyypakkauksen lisäksi ei saa antaa enää tulehduskipulääkettä. Ampiaisen pisto helpottaa usein kyypakkauksella. Seuraile kuitenkin tilannetta ja käänny tarvittaessa eläinlääkärin puoleen.
 • Jos koiralla on lämpöhalvaus, oireita ovat muun muassa voimakas läähätys ja hoipertelu. Ensiapu koiran lämpöhalvaukseen on suihkutella koiran paljaita ihoalueita viileällä vedellä. Sen jälkeen koiran voi kääriä kosteaan pyyhkeeseen tai lakanaan. Seuraa koiran lämpöä kuumemittarilla ja jatka viilennystä niin kauan kunnes koiran lämpötila on laskenut normaaliin lämpöön eli 38–39 asteeseen. Jos koira ei virkisty, lähde eläinlääkäriin. Vaikka koira tokenisikin, kannattaa lämpöhalvauksesta olla aina yhteydessä eläinlääkäriin. 

Mitä muita koiran ensiaputaitoja omistajan pitäisi osata?  

Monenlaisessa poikkeavassa tilanteessa on hyvä tarkistaa aina koiran limakalvot. Jos ne menevät vaaleiksi, on jokin vialla. Lämpöhalvauksessa limakalvojen väri muuttuu sinertäväksi tai normaalia punaisemmaksi.

On myös hyödyllistä tietää, mitä tehdä, jos koira menee tajuttomaksi

 • Aivan kuten ihminenkin, koira asetetaan kylkiasentoon ja hengitystiet avataan.
 • Koiran kieli vedetään varovasti ulos ja varmistetaan, ettei suussa ole mitään.
 • Koiran pulssin voi tunnustella nivustaipeen reisivaltimosta.

Vaikka vakavat tilanteet ovat melko harvinaisia, voi hädän hetkellä omistajan nohevasta toiminnasta olla suuri apu.

Koiran ensiapupakkaus – hanki hätätilanteiden varalle ainakin nämä

 • Antisept-desinfiointiaine
 • sidetarpeita
 • pehmeäkärkinen kuumemittari
 • keittosuolaliuos
 • Sure Clot Vet -tyrehdytysjauhe
 • Anides-pihkavoide tai Vetramil-hunajavoide
 • kyypakkaus
 • Hills I/D -erikoisruoka ja Promax-tukihoitovalmiste suolistohäiriöihin
 • parafiiniöljy
 • 3-prosenttinen vetyperoksidiliuos

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Kati Sairanen.

 1. VETRAMIL HAAVAVOIDE 30 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VETRAMIL HAAVAVOIDE 30 G
  30,05 €
 2. ANIWIPE HOITOPYYHKEET ELÄIMILLE 48 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ANIWIPE HOITOPYYHKEET ELÄIMILLE 48 KPL
  22,90 €
 3. VETERICYN+ EYE WASH SILMÄHUUHDE 89 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VETERICYN+ EYE WASH SILMÄHUUHDE 89 ML
  29,90 €
 4. SURE CLOT VET JAUHE 14 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SURE CLOT VET JAUHE 14 G
  19,90 €