Hotspot koiralla? Koiran hot spot – ehkäisy, oireet ja hoito

Koiran hotspot voi olla erittäin kivulias.

”Hotspot” tai ”hot spot” koiralla on kiusallinen vaiva. Se on äkillinen ja kostea ihottuma, joka voi aiheuttaa koiralle epämukavaa tunnetta, kutinaa ja voi olla hyvinkin kivulias. Mistä koiran hotspotin tunnistaa ja miten sitä hoidetaan? Lue eläinfarmaseutti Kati Sairasen vinkit koiran hotspotin eli akuutin kostean ihottuman hoitoon. 

Hot spot koiralla – Mikä on koiran hotspot? 

Koiran hot spot on koiran iholle ilmestyvä äkillinen ja voimakas tulehdusalue. Tällaisessa akuutissa kosteassa ihottumassa koiran ihoalue punoittaa, märkii, on kostea ja erittää voimakasta hajua. Ihoalue voi olla myös erittäin arka.  Hot spot voi syntyä mihin vuodenaikaan tahansa. Alkuun tulehdusalue on usein tarkkarajainen, mutta laajenee hoitamattomana hyvinkin nopeasti. 

Koiran hotspot oireet – Mistä tunnistan hot spotin koiralla? 

 • Ihottuma ja punoitus: Tulehdusalueella esiintyy ihon punoitusta ja ärsytystä. Ihoa voi myös kuumottaa ja se voi tuntua lämpimältä koskettaessa. 
 • Haju: Turkki voi olla tulehdusalueen kohdalta tahmea ja voimakas haju kertoo, että jotain on vialla. Tulehtunut kohta ihossa voi olla kosketusarka ja hyvinkin kivulias. 
 • Kutina: Tulehtunut ihoalue saattaa olla erittäin kutiseva, ja koira voi nuolla tai raapia hot spot-aluetta jatkuvasti.  

Oletko jo valmiina punkkikauteen? Kaipaako lemmikkisi apteekkikaappi täydennystä?

Hyödynnä artikkelin lukijan etu: KAIKKI* eläintuotteet lemmikki-kategoriasta ota 2, saat edullisemman -30% etukoodilla: PUNKKI224

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.9.2024 asti.

Koiran hotspot ja sen hoito 

Lievän hot spotin hoito onnistuu kotihoitona. Hoidossa tärkeintä on turkin ajelu tulehtuneelta ihoalueelta ja sen ympäriltä. Tulehtunut iho puhdistetaan kirvelemättömällä puhdistusaineella. Lisäksi voi käyttää antibakteerista lääkesampoota tai kutinaa vähentävää tai viilentävää valmistetta. On tärkeää, ettei koira pääse nuolemaan tulehtunutta ihoaluetta enää enempää. Tähän on hyvänä apuna kauluri. Laaja-alainen hot spot voi vaatia eläinlääkärin määräämää hoitoa. Eläinlääkäri arvioi aina lääkityksen tarpeen tapauskohtaisesti.   

Kauluri suojaa ja estää koiraa nuolemasta tulehtunutta ihoaluetta.

Hotspotin hoito – näin hoidat hotspotia: 

 1. Karvojen leikkaaminen: Jotta iho pääsee hengittämään kunnolla, koiran karvat on syytä ajella varovasti tulehtuneelta ihoalueelta ja sen ympäriltä. Näin tulehdusalue saadaan myös paremmin puhdistettua. Karvojen ajelu paljastaa myös tulehdusalueen laajuuden. 
 2. Ihon puhdistus ja kuivaus: Tulehdusalue on hyvä saada puhtaaksi alueelle kertyneestä haavaeritteestä. Suhkuta haalealla vedellä, varo hankaamasta. Taputtele alue kuivaksi. Voit käyttää myös antibakteerista shampoota
 3. Hoito: Suihkuta puhtaalle tulehdusalueelle kirvelemätöntä paikallisantiseptiä. Lisäksi voit käyttää kutinaa vähentäviä tai viilentäviä valmisteita
 4. Kaulurin käyttö: Tulehtunutta aluetta ei saa päästä nuolemaan. Kaulurin avulla koiraa voidaan estää nuolemasta tulehdusaluetta. 

Koiran hotspot kotihoito 

Koiran hotspot -hoidossa on tärkeää saada tulehtunut iho kuivumaan. Karvat on syytä leikata niin, että tulehtunutta ihoaluetta ympäröi noin 2–3 senttimetrin alue tervettä ihoa. Tulehtunutta ihoa voi puhdistaa haavahuuhteluliuoksella. Suihkutettava valmiste on hellävarainen, jos hotspot on kovin kipeä. Ihoa voi hoitaa myös antimikrobisella voiteella

Ihoalueen on tärkeää mennä parempaan suuntaan päivä päivältä. Usein koiran hotspotin kotihoito kestää noin viikon. 

Mistä koiran hot spot johtuu? 

Koiran hot spotin syntyyn ei ole yksiselitteistä syytä. Paikallinen ärsytys, kutina tai kipu johtaa raapimiseen ja nuolemiseen. Ihon suojakerroksen vaurioituessa bakteerit pääsevät lisääntymään iholla.  Hot spotin taustalta voi löytyä monta syytä. Tällaisia ovat muiden muassa: 

 • Allergia: Allergiat altistavat ihotulehduksille. Allergisen koiran ihon suojakerros ei toimi normaalilla tavalla, ja näin mikrobit pääsevät helpommin lisääntymään iholla. Kutina on usein pitkittynyttä ja aiheuttaa jatkuvaa nuolemista ja raapimista. 
 • Hyönteisten puremat: Paikallinen ärsytys ja kutinan aiheuttama nuoleminen ja raapiminen voivat johtaa hot spotin syntyyn.  
 • Kostea ympäristö: Esimerkiksi uimisen jälkeen kostea turkki voi luoda otollisen ympäristön hot spottien syntymiselle. On tärkeää kuivata koiran turkki huolellisesti. 
 • Ihon infektiot: Koiran iho-ongelmat ja ihon infektiot (esimerkiksi korva- tai anaalirauhasten tulehdus) voivat itsessään altistaa hot spotin syntymiseen. 
 • Luusto- tai nivelkipu: Kun koira tuntee kipua tietyssä kohdassa, se saattaa alkaa nuolla ja pureskella kipukohtaa. Tällöin ihon suojakerros rikkoutuu ja bakteerit voivat päästä lisääntymään iholla. 
 • Lääkkeet: Paikallisesti annosteltavat lääkkeet voivat aiheuttaa voimakasta, paikallista ärsytystä herkemmille. 

Toistuva hotspot koiralla 

Mikäli havaitset, että koirallasi on toistuva hotspotvaiva, on tärkeää selvittää mistä toistuva hotspot johtuu. Hotspotin taustalla voivat olla esimerkiksi allergiat tai ihosairaudet. Eläinlääkäri voi selvittää syyt sekä hoitaa ja lääkitä vaivaa oikein. Lisäksi eläinlääkäri voi opastaa esimerkiksi oikeanlaisen ruokavalion pariin, jos toistuva hotspot johtuu esimerkiksi allergiasta.  

Vaikuttaako koiran rotu hotspotalttiuteen? 

Kyllä. Tuuhea turkki ja aluskarva altistavat hot spoteille. Tuuhean turkin alle jää helposti kosteutta ja kuivuminen pitkittyy ja näin muodostuu hyvät olosuhteet bakteerien lisääntymiselle. Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi kultainen noutaja, berninpaimenkoira, rottweiler ja saksanpaimenkoira. Hot spotia esiintyy myös lyhytkarvaisilla koirilla. Jos koiran turkki kastuu sateessa tai uidessa, on syytä kuivata koiran turkki kunnolla. Kuivaamiseen voi käyttää apuna myös hiustenkuivaajaa. 

Huolehdi koirasi terveydestä ja hyvinvoinnista 

Terve koira on hyväntuulinen ja iloinen, niinpä koiran terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. 

 • Rokotukset: Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat kunnossa ja koira on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti.  
 • Ruokavalio: Oikeanlainen ruokavalio edistää koirasi terveyttä. Koiran ruokavaliota voi tukea erilaisilla lisäravinteilla ja vitamiineilla. Tarkkaile koiraasi ja sitä, aiheuttaako jokin ruoka-aine koirallasi kutinaa tai iho-oireita. Mikäli epäilet koirallasi allergiaa, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Lemmikkien allergiatestejä tehdään eläinlääkäriasemilla. 
 • Terveystarkastukset: Säännölliset eläinlääkärikäynnit varmistavat, että lemmikkisi on kaikin puolin terve. 
 • Hammashoito: Koiran hampaiden hoitoon on syytä kiinnittää huomiota päivittäin. Muiden muassa pahanhajuinen hengitys sekä hampaiden ja ikenien huono kunto kertovat usein ientulehduksesta. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin eläinfarmaseutti Kati Sairanen.