Koiran hampaiden pesu päivittäin ja 7 muuta neuvoa koiran suuhygieniaan

Nainen harjaa koiran hampaita eläinten hammsharjalla

Koiran hampaat kaipaavat päivittäistä huolenpitoa, jotta ystäväsi suu pysyy terveenä ja pahanhajuinen hengitys loitolla. Mutta miten koiran hampaiden pesu sujuisi ilman rimpuilua? Millaiset koiran makupalat ja koiran maitohappobakteerit tukevat lemmikin hampaiden hyvinvointia? Entä koiran ientulehduksen hoito? Nappaa tästä eläinvastuufarmaseuttimme neuvot, joilla koiran hampaiden hoito onnistuu. 

1. Puruluu ei riitä – Muista koiran hampaiden pesu päivittäin

Ennen ajateltiin, että puruluut riittävät puhdistamaan koiran hampaat. Nykyisin kuitenkin tiedetään, että koiran suuhygieniassa harjaaminen on ylivoimaisesti paras tapa pitää koiran hampaat puhtaina. Ja sama pätee kissan hampaiden hoitoon.

Koiran hampaat tulisi harjata joka päivä. Parasta tietysti olisi, jos koiran hampaiden pesu olisi mukava tapa, jota lemmikki odottaa. Näin koira todennäköisemmin antaa harjata hampaansa kiltisti. 

Kokeile vaikkapa harjata koiran hampaat joka ilta ennen iltalenkkiä. Näin kaverisi tietää pääsevänsä hampaiden pesun jälkeen ulos, eli tiedossa on jokin kiva juttu.

Kaipaavatko lemmikkisi hoitotuotteet täydennystä?

Ethän unohda hyödyntää artikkelin lukijan huippuetua! Lue toki artikkeli rauhassa loppuun ja poimi talteen parhaat vinkit koiran hampaiden hyvinvointiin. Nappaa artikkelin lopusta etukoodi ja hyödynnä se ostostesi yhteydessä ya.fi -verkkokaupassa!

2. Hyvänmakuinen koirien hammastahna helpottaa koiran suuhygieniaa

Valitse koirien hammastahna lemmikkisi hampaiden pesuun. Koiran hammastahna vähentää plakin muodostumista – ja helpottaa hampaiden pesua, sillä yleensä se maistuu eläimen mielestä hyvältä. Tahnoja on esimerkiksi kananmakuisia. 

Älä koskaan harjaa lemmikin hampaita ihmisten hammastahnalla. Niiden sisältämä fluori ja ksylitoli ovat eläimille vaarallisia. 

Hammasharjaksi kannattaa valita eläinten hammasharja, joka on oikean kokoinen lemmikillesi. Tärkeintä on, että harja on pehmeä. Pehmeä vauvan hammasharja sopii sekin lemmikille.

Kokeile: 

 • Virbac C.E.T Hammastahna on kanalta maistuva hammastahna koirien ja kissojen hampaiden pesuun. Koiran hammastahna aktivoi ja vahvistaa lemmikin suun luonnollista puolustusmekanismia. 
 • Virbac C.E.T Hammastahna+Harja -pakkauksessa on kananmakuisen koirien hammastahnan lisäksi kaksipäinen koirien hammasharja ja sormihammasharja koiralle. 

3. Harjaa koiran hampaat pyörivin liikkein – Hampaiden ulkopinta ja ienrajat ovat tärkeimmät

 • Levitä lemmikin hammastahnaa hammasharjalle ja kostuta se sitten vedellä. Kun levität tahnan harjasten väleihin, niin koira ei pääse heti lipaisemaan sitä pois. 
 • Harjaa koiran hampaat pyörivin liikkein. 
 • Tärkeintä on harjata isojen hampaiden ulkopinta. 
 • Muista harjata myös koiran hampaiden ienraja, sillä sinne kertyy eniten hammaskiveä.
 • Koiran hampaat kannattaa toki pestä myös sisäpuolelta, jos ystäväsi vain suostuu siihen. Koiran hampaiden sisäpuoli pysyy kuitenkin yleensä paremmassa kunnossa kuin ulkopuoli, sillä kieli ja sylki puhdistavat niitä.

4. Hammasgeeli koiralle, koiran suuvesi tai hampaita puhdistava makupala – Jos koiran hampaiden pesu on yhtä taistelua

Kaikki koirat eivät herkullisesta hammastahnasta huolimatta suhtaudu suopeasti hampaiden pesuun. 

Onneksi koiran hampaiden pesulle ja harjaukselle on vaihtoehtoja – tosin ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin koiran hampaiden pesu. 

Kokeile vastahakoisen lemmikin suuhygieniaan näitä:

 • Hammasgeeli koiralle ja kissalle on tahmea geeli, joka annostellaan pipetillä ja hierotaan sormin lemmikin hampaisiin. Se vähentää hammaskiven muodostumista ja raikastaa lemmikin pahanhajuista hengitystä. Geeliä voi käyttää vaikka koko elämän ajan, tosin pitkäaikaisessa käytössä se saattaa värjätä hampaita ruskeiksi.
 • Koiran suuvesi on juomaveteen sekoitettava liuos, joka estää plakin ja hammaskiven syntymistä ja raikastaa koiran pahanhajuisen hengityksen. 
 • Lemmikin suun hyvinvointia tukee myös maitohappobakteeri koirille ja kissoille. Jauheen maitohappobakteerit ylläpitävät suun hyvää mikrobistoa ja syrjäyttävät sieltä haitallisia bakteereja. Jauhe hierotaan koiran hampaisiin ja ikeniin.
 • Hampaita puhdistava makupala on kiva lisä lemmikin hammashoitoon esimerkiksi niinä päivinä, kun et jostain syystä ehdi tai voi pestä koiran hampaita. Koiran makupalan voi halutessaan antaa päivittäin, vaikka makupala ei tokikaan korvaa hampaiden pesua. Tarkista, että koiran makupalalla tai puruluulla on VOHC accepted -merkintä. Se kertoo, että tuote tutkitusti vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista.

5. Totuta pentu hampaiden pesuun pienestä pitäen

Koiran hampaita kannattaa alkaa harjata jo pikkupentuna. 

Aluksi pennulle voi näyttää hammasharjaa ja antaa sen maistella hammastahnaa. Sen jälkeen voi aloittaa hampaiden harjaamisen vähän kerrallaan. Näin pentu tottuu hampaiden pesuun samoin kuin kynsien leikkuuseen tai turkin harjaamiseen.  

Koiran hampaiden vaihtuminen alkaa muutaman kuukauden ikäisenä ja jatkuu pari kuukautta. Hampaiden vaihtuessa on hyvä seurata, mitä pennun suussa tapahtuu. 

Joskus koiran uusi hammas voi ilmestyä, vaikka maitohammas ei ole lähtenyt. Jos koiran hampaiden vaihtuminen mietityttää, kannattaa käydä näyttämässä pennun suuta eläinlääkärille.

6. Vanhan koiran hampaat – näin aloitat hammashoidon

Ikääntyneen koirasi suussa voi olla kivuliaita kohtia. Jos et ole harjannut vanhan koiran hampaita ennen, suunhoito tulee aloittaa varovasti. 

Vanha koira kannattaa viedä ensimmäiseksi eläinlääkäriin hammastarkastukseen. Hampaiden harjaamiseen on hyvä ryhtyä vasta sen jälkeen, kun hampaat on hoidettu kuntoon.

7. Koiran hampaat – milloin kannattaa mennä eläinlääkäriin?

Lemmikki kannattaa käyttää eläinlääkärin tekemässä hammastarkastuksessa ensimmäisen kerran pari-kolmevuotiaana ja sen jälkeen vuoden välein tai eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Koiran hampaat on syytä näyttää eläinlääkärille myös silloin, jos koiran hampaiden pinnalla näkyy hammaskiveä, ikenet ovat turvoksissa, punoittavat tai vuotavat verta, koiralla on pahanhajuinen hengitys tai koiran hampaissa on lohkeamia.

8. Koiran ientulehduksen hoito – Harjaa koiran hampaat ja hoidata koiran hammaskivi

Lemmikin pahanhajuinen hengitys ja koiran hampaiden ja ikenien huono kunto kertovat usein koiran ientulehduksesta. Sen aiheuttaa hampaiden pinnalle kertynyt hammaskivi eli plakki. Se on bakteeritöhnää, joka kovettuessaan tulehduttaa ikenet. 

Jonkinasteinen ientulehdus on hyvin yleinen lemmikeillä. Jopa 80 prosenttia aikuisista koirista ja 70 prosenttia kissoista kärsii ientulehduksesta.

Koiran ientulehduksen hoito tarkoittaa koiran hammaskiven poistamista ja sen jälkeen päivittäistä hampaiden harjausta. Älä yritä poistaa koiran hammaskiveä itse, sillä operaatio kuuluu eläinlääkärille. Koiran hammaskiven poisto hoituu nukutuksessa. 

Mikäli koiran ientulehdus jää hoitamatta, siitä seuraa pahimmillaan parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus. Jos tilanne pääsee näin pahaksi, seurauksena voi olla koiran hampaan poisto.  

Asiantuntija Yliopiston Apteekin eläinvastuufarmaseutti Kati.

Artikkelin lukijan etu: Kaikki eläintuotteet -20 % etukoodilla: PENTU420

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.3.2023 asti.