Parhaat tuotteet diabeetikon hyvinvointiin – Diabetekseen erikoistunut farmaseuttimme neuvoo

Diabeetikolla on kädessään verensokerin mittauksen sensori

Diabeteksen hoito on kokonaisvaltainen asia, jossa myös yksityiskohdilla on väliä. Siksi diabeetikon kannattaakin pitää erityisen hyvää huolta suun, jalkojen, ihon, silmien ja vatsan hyvinvoinnista. Lue tästä diabetekseen erikoistuneen farmaseuttimme parhaat vinkit ja ennaltaehkäisevät hoitotuotteet.

1. Diabeetikon suu – harjaa, lankaa ja hanki suuta kosteuttavat tuotteet

Diabeetikolla korkea verensokeri altistaa ientulehduksille ja parodontiitille eli hampaan kiinnityskudossairaudelle. Riesa on kaksisuuntainen: myös suun tulehdukset nostavat verensokeria. 

Diabeetikon siis täytyy pitää hyvää huolta suun terveydestä.

Harjaa ja lankaa hampaat päivittäin, niin ehkäiset suun tulehduksia. Sähköhammasharja puhdistaa plakin hampaista tehokkaasti. Käy hammaslääkärissä vähintään kerran vuodessa tarkastuttamassa, ettei ikenissä piile tulehduksia.

Suosi kuivalle suulle tarkoitettuja tuotteita. Esimerkiksi vaahtoavia ainesosia sisältävät hammastahnat kuivattavat ja altistavat aftoille eli suun haavaumille.

2. Diabeetikon jalat – hoida ihorikot ja käytä rasvaista jalkavoidetta

Jalkojen puutumista, kihelmöintiä, lihaskramppeja, tuntohäiriöitä… Korkean verensokerin aiheuttama hermojen rasittuminen oireilee yleensä ensimmäisenä jaloissa. 

Hyvällä verensokeritasapainolla ja diabeetikon jalkojen päivittäisellä hoidolla voidaan välttää lisäongelmat.

Pese siis jalat päivittäin. Kuivaa jalat ja etenkin varpaidenvälit huolellisesti – kosteisiin varpaanväleihin voi tulla sienitulehdus, joka rikkoo ihoa.

Pidä kynnet lyhyinä ja leikkaa ne suoraan. Pyöreät kulmat voivat rikkoa ihoa.

Hanki riittävän tilavat kengät, jotka eivät hankaa ja tarkasta päivittäin, ettei kengän sisällä ole jalkaa hiertäviä kiviä. Jos jaloissasi on tuntohäiriöitä, et huomaa vierasesineitä tai vaikkapa kuumaa ja kylmää, jolloin altistut hankaumille, jalkahaavoille, tulehduksille sekä muille jalkavaivoille.

Vaikka tavallisessa jalkojen hemmotteluhoidossa raspaus on tärkeää, diabeetikon täytyy unohtaa jalkaraspi, nimittäin se voi rikkoa ihoa. Hoida jalan pienet rikkoumat, haavat ja kovettumat rasvaamalla ja hengittävillä sidoksilla. Isompien ongelmien kanssa pitää mennä jalkahoitajalle. 

Rasvaamalla jalat säännöllisesti ehkäiset kovettumia. Varpaiden välejä ei rasvata. Suosi voiteita tai jalkarasvoja, joiden rasvaprosentti on vähintään 60. Karbamidi pehmentää tehokkaasti. Mentolia sisältävät jalkavoiteet virkistävät verenkiertoa. 

 • Apobase Oily Creme -emulsiovoiteen rasvapitoisuus on 60 prosenttia. Voide sopii myös kuivalle vartalolle.
 • Decubal Repair Creme -voiteen rasvapitoisuus on 70 prosenttia. Käytä jalkojen lisäksi vaikkapa kuiviin kyynärpäihin.
 • Ceraderm-voide muodostaa iholle kalvon, joka ehkäisee kosteuden haihtumista. Tuhti vedetön perusvoide!
 • YA Pehmentävä jalkavoide sisältää piristävää mentolia ja kovettumia pehmentävää karbamidia.
 • Flexitol Heel Balsam -kantapääbalsami sisältää reilusti karbamidia, joka korjaa pieniä pinnallisia haavaumia.
 • Mills-lampaanvilla pitää jalat kuivina ja lämpiminä sekä ehkäisee hiertymiä ja hautumia. Näppärät lampaanvillasuikaleet ovat käteviä varpaiden välissä!

3. Diabeetikon vartalon iho – valitse hapan pesuneste ja kosteuta iho huolellisesti 

Rasvaa jalkojen lisäksi myös kroppa! Kuivaan ihoon tulee helpommin haavaumia, jotka ovat bakteereille portti elimistöön.

Käytä vartalon ihonhoidossa pesunestettä, jonka pH on sama tai happamampi kuin ihon (5,5). Matalan pH:n pesuneste pitää yllä ihon omaa, hyvää bakteeritasapainoa. Intiimialueen voi pestä pari kertaa viikossa sille tarkoitetulla intiimipesunesteellä, jossa on matala pH.

4. Diabeetikon silmät – kosteuttavat tuotteet kuuluvat diabeetikon arkeen

Silmissäkin on pieniä hiussuonia, joiden vauriot voivat aiheuttaa näköhäiriöitä. Muista siis huolehtia silmien hyvinvoinnista: käy silmälääkärin tarkastuksessa aika ajoin ja tarpeen mukaan silmäpohjakuvauksessa 1–3 vuoden välein.

Käytä kuiviin silmiin kosteuttavia silmätippoja, jotta silmien kuivuus ei altista tulehduksille. 

Nainen tekee terveellistä ja sydänystävällistä ruokaa

5. Diabeetikon vatsa – kuituvalmisteet hellivät diabeetikon mahaa 

Vatsavaivat ovat diabeetikoilla yleisiä. Korkea verensokeri voi vaikuttaa hermoston toimintaan ja siten myös vatsan toimintaan. Suolen toiminta voi hidastua, ja se taas altistaa ummetukselle

Monet lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta ja toisinaan vatsan löysyyttä – myös diabeteslääke metformiini.

Diabeetikolle sopii terveellinen ruokavalio, joka sisältää paljon kasviksia, sopivasti proteiinia ja hiilihydraatteja, joissa on matala glykeeminen indeksi ja paljon kuituja. Tällaisia hiilihydraatteja ovat esimerkiksi vihannekset ja marjat ja tietysti täysjyväviljatuotteet – suosi siis puuroa ja ruisleipää! 

Runsaskuituiset hiilihydraatit auttavat pitämään verensokerin tasaisena pidempään ja tukevat vatsan ja suoliston hyvinvointia. Vältä vaaleaa viljaa ja kaikkea sellaista, joissa on paljon sokeria.

Voit käyttää myös kuituvalmisteita. Muista silloin juoda runsaasti vettä, jotta vatsa ei mene kovaksi. Veden juonti auttaa muutenkin ummetukseen – pari litraa päivässä on hyvä määrä.

 • Eikö aamupuuro maistu? Lisää Liinus Pellavarouhetta jogurtin tai rahkan joukkoon – se on mainio kuidun lähde.
 • Onko ongelmana kova vatsa? YA Makrogoli helpottaa ummetusta. Turvallinen käyttää myös säännöllisesti. Saatavana myös näppärissä annospusseissa!

6. Diabeetikon elämäntavat – painonhallinta, liikunta, tupakointi ja alkoholi

Terveelliset elintavat on etenkin diabeetikolle tärkeä juttu. Paino kannattaa pitää kurissa – pienikin painonpudotus lisää insuliiniherkkyyttä.

Terveellinen, paljon kasviksia sisältävä ruoka, järkevät annoskoot ja päivittäisen ruokamäärän jakaminen viiteen tasapainoiseen ateriaan päivässä auttavat verensokeritasapainossa ja painonhallinnassa. Suosi pehmeää rasvaa ja vältä suolan käyttöä, jolloin myös kolesteroliarvot ja verenpaine pysyvät paremmin kurissa.

Liikunta auttaa verensokerin hallintaan. Vähimmäissuositus on puoli tuntia liikuntaa päivässä – aloita kuitenkin varovasti, jotta nivelet eivät rasitu. Pidä mielessä kirjainyhdistelmä HHPPP: hengästyttää hieman, pitää pystyä puhumaan.

Tupakointi on ehdoton ei. Nikotiini supistaa verisuonia, joten se edistää liitännäissairauksien puhkeamista.

Muista kohtuus alkoholin käytössä. Alkoholissa on paljon energiaa, mikä ei sovi yhteen painonhallinnan kanssa. Alkoholia on hyvä välttää metformiinin kanssa. Se voi aiheuttaa yllätyksiä insuliinilääkityksen yhteydessä.

Huolehdi riittävästä levon ja unen määrästä, sillä nukkuminen vaikuttaa muistiin, aivoihin ja mielialaan. Myös henkinen hyvinvointi on tärkeä osa diabeetikon kokonaishoitoa! Älä arkaile hakea apua, jos mieli on pidempään alavireinen.

 • D-vitamiinin riittävä päivittäinen saanti on tärkeää esimerkiksi normaalin vastustuskyvyn sekä kalsiumin imeytymisen kannalta.
 • Jos et syö monipuolisesti lautasmallin mukaan ja käytä maitotuotteita tai niitä korvaavia kasvituotteita, voi kalsiumlisä olla paikallaan.
 • Diabeetikon verikokeisiin on hyvä kuulua B12-pitoisuuden mittaus, sillä metformiinilääkitys voi heikentää B12-vitamiinin imeytymistä. Betolvex Sugar Balance -B12-vitamiinivalmiste sisältää myös D-vitamiinia sekä kromia, joka edistää veren glukoositasojen pysymistä normaalina.
 • YA Kalaöljykapseli sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, EPA:a ja DHA:ta, jotka muun muassa edistävät sydämen normaalia toimintaa. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA:a ja DHA:ta. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja diabeteksen asiantuntija Siina.